De tante van... Philippe Gilbert

De tante van... Philippe Gilbert Ondanks talrijke overwinningen miste Philippe Gilbert nog één kampioenstrui, een trui die zijn tante Marie Rose Gaillard in 1962 wél te beurt viel: de regenboogtrui. Het WK 2011 in Kopenhagen bracht daar geen verandering in, maar op het WK 2012 in Valkenburg heeft Philippe Gilbert dat rechtgezet. In een serie over “tantes van bekende sportkampioenen” aandacht voor de tante van Philippe Gilbert.

Wie is Philippe Gilbert

Bij de wielerliefhebbers onder ons natuurlijk een open deur van jewelste, maar Philippe Gilbert, geboren op 05 juli 1982 in Remouchamps (Aywaille), is een Belgische wielerprof van het team BMC.

De erelijst van Philippe Gilbert

Philippe Gilbert staat bekend als een zeer aanvallend coureur en boekte onder meer de volgende overwinningen:
  • Ronde van Lombardije in 2009 en 2010;
  • Parijs-Tours in 2008 en 2009;
  • Amstel Gold Race in 2010 en 2011;
  • Waalse Pijl in 2011;
  • Luik-Bastenaken-Luik in 2011;
  • Classica San Sebastian in 2011;
  • Wereldkampioen in Valkenburg in 2012

Philippe Gilbert treedt in de voetsporen van zijn tante

Hoewel bovenstaande opsomming niet compleet is, is dat toch al een erg indrukwekkende erelijst. Maar op het palmares van Philippe Gilbert ontbrak tot dusver nog één titel: die van wereldkampioen op de weg bij de professionals. Helaas kon het WK 2011 in Kopenhagen daar geen verandering in brengen. Philippe kon daar de prestatie van zijn tante nog niet evenaren. Het parcours in Kopenhagen was niet zwaar genoeg voor Philippe.

Maar op het WK 2012 in Valkenburg heeft Philippe Gilbert dat, exact 50 jaar na de overwinning van zijn tante, op superieure wijze rechtgezet. En eerlijk is eerlijk, het is toch ook een beetje Nederlandse victorie want de schoonfamilie van Philippe Gilbert (Fonsaer) stamt uit Eijsden.

Philippe Gilbert is momenteel woonachtig in Remouchamps, een gemeente in de provincie Luik aan de voet van La Redoute, een van de stijlste beklimmingen uit de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik.

Wie is Marie Rose Gaillard, de tante van Philippe Gilbert?

Marie Rose Gaillard maakte deel uit van een heel succesvolle generatie fietsvrouwen in België en werd in 1944 geboren in Thimister, een Waals plaatsje in de provincie Luik. Momenteel is ze woonachtig in het Waalse plaatsje Florzé. Waarschijnlijk zullen de indrukwekkende fietsprestaties van Marie Rose Gaillard volslagen onbekend zijn bij jeugdige wielerfans.

Als jong meisje wist ze überhaupt niet dat meisjes aan wielerkoersen deelnamen. Het was ene meneer Henrard, mécanicien van een fietsclub in Dolhain, die haar talent opmerkte en haar aanmoedigde om haar geluk te beproeven in wielerkoersen. De eerste wedstrijd waaraan ze deelnam was in Visé, vlak bij de Nederlandse grens, buurgemeente van het Nederlandse Eijsden. Ze was toen 16 jaar oud.

Wereldkampioene op de weg in 1962

En nauwelijks 2 jaar later al, werd Marie Rose geselecteerd voor de Belgische selectie voor het WK elite op de weg in 1962. Ze was toen nog pas 18 jaar. Het evenement vond plaats in Salo, Italië. Het parcours was erg zwaar met een helling van 14% erin. Er ontwikkelde zich die dag een verwoede strijd tussen de Belgische en Engelse dames, maar dat belette Marie Rose Gaillard niet om te winnen met meer dan 3 minuten voorsprong! Een mooie plaquette aan de voorgevel van haar geboortehuis in Thimister herinnert nog altijd aan die gedenkwaardige dag.

En nu we toch herinneringen ophalen: weet u ook wie er in dat jaar 1962 wereldkampioen werd bij de mannen. Juist ja! De eerste winnaar van de Amstel Gold Race in 1966: niet minder dan Jean Stablinski.

Belgisch kampioene in 1966

Ook 1966 was een geweldig jaar voor Marie Rose Gaillard. Ze werd in dat jaar Belgisch kampioen. Dat was in Barvaux, waar ze werd geconfronteerd met een typisch Ardennenparcours. Maar dat kon háár niet verontrusten.... Op haar favoriete terrein kaapte ze de gouden medaille weg.

Wat is er geworden van de tante van Philippe Gilbert?

Eigenlijk fietste Marie Rose Gaillard maar van 1960 tot 1968. Daarna verliet ze het wielermilieu voor meerdere jaren om zich te wijden aan het runnen van een stomerij in Rue Puits-en-Sock in Outremeuse (Luik).

Toen ze zich weer vestigde in het gebied van Aywaille, stond ze mede aan basis van de Vélo Club Ourthe/Amblève, een club die in de wielersport vooral actief was als organisator en slechts 2 coureurs had, waaronder ... Philippe Gilbert. Een product "Gaillard" derhalve!
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erelijst WK wielrennen: tijdrit en wegrit 1927-2020Erelijst WK wielrennen: tijdrit en wegrit 1927-2020Een Wereldkampioenschap wielrennen staat minstens op gelijke hoogte met de grote eendagsklassiekers als de Ronde van Vla…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-09-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.