De New Forest sportdag- een evenement voor New Forest pony's

Op de New Forest sportdag zie je alleen New Forest pony's. Deze dag wordt vaak gehouden in september. Op deze dag mag jij je ambities laten zien met jouw pony. Het is een groot evenement op het KNHS centrum waar je alleen pony's ziet van dit ras. Op deze dag worden er wedstrijden georganiseerd en spelletjes gespeeld.

De New Forest pony

De New Forest pony is een ponyras welke afkomstig is van de Britse eilanden. De naam betekent ‘het nieuwe bos’, deze naam is afgeleid van een natuurreservaat in Engeland. Dit natuurreservaat ligt tussen Southampton en Bournemouth in. De pony’s leefden in dit natuurreservaat in het wild. Het natuurreservaat heeft prachtige landschappen en bestaat onder andere uit heide, bos en moerassen.

De New Forest pony is een sterke pony en werd vroeger gebruikt om het land om te ploegen en de kar te trekken. Doordat deze pony erg sterk is, worden ze vaak oud. Ondanks dat deze pony's erg sterk zijn, hebben ze toch een goed karakter. De New Forest pony is ongeveer 1,37m tot en met 1,48m en valt in de grote maat van de pony's. De New Forest pony wordt nu vaak gebruikt als kinderpony en/of sportpony, dit vanwege hun fijne en werkwillige karakter. Ze doen het erg goed in de sport, dit is ook terug te zien op de New Forest sportdag.

NNFPS

De New Forest sportdag wordt elk jaar in september gehouden op het KNHS centrum in Ermelo. Dit evenement wordt georganiseerd door het NNFPS. Het NNFPS staat voor het Nederlandse New Forest Pony Stamboek. Elke pony die ingeschreven staat bij dit stamboek, mag mee doen aan deze sportdag. Je zal dus alleen de New Forest pony op deze dag zien. Het NNFPS is een vereniging welke staat voor de New Forest pony. De vereniging houdt alles in de gaten omtrent dit ponyras.

Heb je een New Forest pony met een stamboek en je wilt fokken met dit ras? Dan moet je je aan het fokbeleid houden van het NNFPS. Je kunt ook lid worden van het NNFPS. Op deze manier steun je het stamboek van de New Forest pony. Voor wijzigingen aan het paspoort kan je ook terecht bij deze vereniging. Hiervoor hebben ze een speciaal stamboekkantoor waar je met alle vragen terecht kan.

De New Forest sportdag

De New Forest sportdag is een dag welke wordt georganiseerd voor de New Forest pony. Op deze dag kan iemand zijn/haar ambities laten zien met zijn/haar New Forest pony. Er worden verschillende onderdelen van de paardensport beoefend. In elk onderdeel zal er een uiteindelijke winnaar of winnares zijn. Natuurlijk gaat het deze dag ook om de gezelligheid en niet alleen om het winnen.

Onderdelen New Forest Sportdag

  • B en L
  • M en Z/ZZ
  • Sportpony
  • Dressuurbelofte
  • Eventing pony
  • Menpony
  • Gymkana

B en L Dressuur en Mennen

Bij B en L rijd je een dressuur of een menproef. De B en L zijn de lagere klasses waarin je een dressuur of een menproef rijdt met je eigen pony. Deze proeven zijn officiële wedstrijden en deze proeven rijd je via de KNHS. Je probeert deze proef zo netjes en goed mogelijk te rijden of te mennen. Je wordt op verschillende punten beoordeeld. Uiteindelijk zal er een winnaar zijn.

M en Z/ZZ Dressuur en Mennen

De M en Z/ZZ zijn de hogere klasses. Bij dit onderdeel kan je een dressuur of een menproef rijden. Deze proeven zijn officiële wedstrijden en deze proeven rijd je via de KNHS. Nadat iedereen zijn proef heeft gereden, wordt er een winnaar bekendgemaakt.

Sportpony

Bij dit onderdeel mag je meestrijden om de titel sportpony. De pony wordt op allerlei onderdelen beoordeeld.

Presentatie aan de hand

Bij presentatie aan de hand moet je de pony voorbrengen en wordt de pony beoordeeld op de bouw, de stap en de draf. Je laat de pony eerst rechtsom en daarna linksom draven. Nadat de ringmeester de beoordeling van jouw pony heeft gedaan, zijn de punten terug te zien op het protocol. Het is belangrijk bij de presentatie dat de pony schoon is en er goed verzorgd uitziet.

Zadelpresentatie

Bij de zadelpresentatie moet je dressuur en springen laten zien. Bij dit onderdeel zal je in een groepje van 2 tot 3 ruiters rijden. Voordat je de rijbaan in gaat, zadel je de pony op. Bij de zadelpresentatie laat je de stap, de draf en de galop onder het zadel zien. De jury zal aangeven wat hij/zij op dat moment wilt zien. Als je alle gangen hebt laten zien, zal de jury aangeven dat je de stijgbeugels korter moet maken. Wanneer je dit hebt gedaan, zal het onderdeel springen beginnen.

De hoogte wat je met je pony moet springen is afhankelijk van de leeftijd. De hoogte van de hindernis varieert van 50 centimeter tot en met 90 centimeter. De jury beoordeelt de manier van springen en niet hoe hoog je springt met je pony. Na dit onderdeel mag je de rijbaan verlaten.

Uitslag

De uitslag krijg je in de loop van de dag. Je ontvangt een protocol met daarop jouw naam en de naam van jouw pony. Daarop is te zien hoeveel punten je hebt gehaald. Bij het secretariaat kan je op de lijsten zien wat de tussenstanden zijn. Op deze lijst is uiteraard te zien of jij diegene bent die een prijs heeft gewonnen en of jij de winnaar bent.

Dressuurbelofte

Bij het onderdeel dressuurbelofte rijd je in groepjes van 3 of 4. De combinatie wordt beoordeeld op dressuuraanleg. De jury zal aanwijzingen geven van wat hij/zij precies wilt zien. Je moet het volgende kunnen tonen: de stap, de draf, de galop, halthouden, wijken voor de kuit en hals strekken. De jury kan ook vragen of je enkele passen midden- of uitgestrekte draf wilt laten zien. Op de onderdelen die je laat zien word je beoordeeld en krijg je punten. Uiteindelijk zal er een winnaar zijn.

Eventing pony

Om aan het onderdeel eventing pony mee te doen moet je minimaal 2 winstpunten hebben gehaald in de klasse B. Je moet dus een officiële wedstrijd hebben gereden. Daarbij is bij dit onderdeel een bodyprotector verplicht. Wanneer je aan dit onderdeel meedoet, moet je onder begeleiding crosshindernissen springen. Nadat je onder begeleiding een aantal crosshindernissen hebt gesprongen begint het echte werk. Je zal een korte cross moeten springen van ongeveer 6 tot 8 hindernissen. De pony wordt beoordeeld op de stap, de draf, de galop, springen en de techniek. Diegene met de hoogste punten zal de winnaar worden.

Menpony

Bij het onderdeel menpony wordt de pony beoordeeld op twee onderdelen. In het eerste onderdeel wordt de pony beoordeeld op individuele beoordeling. Je hebt de pony vast aan een touw en loopt naast de pony, op deze manier laat je de pony aan de ringmeester zien. Hierbij mag je de stap en de draf laten zien op een harde bodem. De gangen worden door de jury beoordeeld. Bij het tweede onderdeel men je met een enkelspan een dressuurproef en beoordeelt de jury of er menaanleg is. De jury kijkt naar de stap, de draf, de wendbaarheid en de galop. Uiteindelijk zal er een winnaar zijn.

Gymkana

Gymkana is een behendigheidsrace voor pony’s. Alle pony's die aan dit onderdeel meedoen, moeten erg behendig zijn en niet bang. In de bak zijn er verschillende onderdelen opgesteld. De pony moet er overheen of er tussendoor lopen. Elk onderdeel mag je twee keer doen en voor elk onderdeel krijg je punten. Diegene die uiteindelijk de meeste punten binnen de tijd haalt, is de winnaar. Alle deelnemers krijgen bij dit onderdeel een prijs voor de moeite.
© 2015 - 2024 Lisateamo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New Forest PonyNew Forest PonyDe New Forest pony komt oorspronkelijk uit New Forest, een natuurreservaat in Zuid-West Engeland. Er leven vandaag de da…
Paardenras: New-Forest ponyDe New-Forest is een uitstekende kinderpony. Voor de New-Forest konden kinderen alleen nog maar rijden op Shetlanders. D…
Forest Dry Gin, recepten & garnering voor een Gin-TonicForest Dry Gin, recepten & garnering voor een Gin-TonicForest Dry Gin is een Belgisch ginmerk dat begin 2015 gelanceerd werd, midden in de onnoemelijk populaire hype die Gin-T…
De Exmoor-pony: kenmerkenDe Exmoor-pony: kenmerkenDe exmoorpony is een pittige pony afkomstig uit Engeland die erg geschikt is als kinderpony. Hieronder worden zijn raske…

Profdarter: Jelle KlaasenJelle Klaasen is een professioneel darter met de bijnaam 'The Cobra'. Klaasen wist de jongste wereldkampioen ooit te wor…
Bronnen en referenties
  • http://www.newforestpony.nl/
Lisateamo (19 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.