Skieën en snowboarden; wat zijn de verschillen?

Skieën en snowboarden; wat zijn de verschillen? Skieën en snowboarden zijn twee sporten die op sommige gebieden zeer verschillend van elkaar zijn. Het snowboarden is bijvoorbeeld duizenden jaren later dan het skieën uitgevonden en wordt op slechts één plank uitgevoerd. Deze sport werd pas aan het einde van de twintigste eeuw populair. De middelen die men voor deze wintersporten gebruikt hebben hun eigen unieke eigenschappen. Er zijn echter ook overeenkomsten; personen die snowboarden kunnen bijvoorbeeld grotendeels hetzelfde terrein betreden als skieërs.

De geschiedenis van het skiën

Het skiën is eerder dan het snowboarden uitgevonden en stamt van het Oud-Noorse woord 'skíð'. Er zijn zelfs 10.000 jaar oude muurschilderingen gevonden die ski's afbeelden. Deze muurschilderingen zijn in de regio Xinjiang (China) gevonden. Daadwerkelijke vondsten van het materiaal stammen uit de periode van 5.000 jaar voor Christus en zijn door archeologen in het noorden van Rusland ontdekt. De sport werd echter pas in de 19e eeuw populair. Sindsdien werden er ski-resorts gebouwd om de sport-beoefenaars tegemoet te komen.

De geschiedenis van het snowboarden

Het snowboarden werd pas in 1965 uitgevonden. Het is geïnspireerd door onder andere het skiën, surfen en skateboarden. Net als bij de uitvinding van het skateboarden (in de jaren 50 van de twintigste eeuw) werden er materialen van een reeds bestaande sport bij elkaar gevoegd. Er werden namelijk twee ski's aan elkaar vast gemaakt. In de beginperiode werd er nog een touw aan de constructie vastgemaakt zodat het makkelijker was om het evenwicht te bewaren. De sport stond toen nog bekend als 'snurfing'. In de jaren 70 werden de eerste commerciële snowboards verkocht. De snowboards werden in het begin weinig verkocht omdat deze zeer prijzig waren. Het snowboarden werd in 1998 officieel een olympische sport.

Verschil in materieel

De verschillende sporten worden met verschillende hulpmiddelen beoefend. Hierdoor zijn de twee sporten duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Skiën

Personen die gaan skiën dienen twee skistokken te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van één of meerdere planken. Deze objecten worden ski's genoemd.

Ski-afmetingen
De benodigde afmetingen zijn onder andere afhankelijk van je lengte, je ervaring en de manier waarop je de sport beoefend. Langere skilatten zorgen voor meer stabiliteit en stijgkracht. Kleinere latten zorgen echter voor een betere bewegelijkheid.

Snowboarden

Snowboarden gebeurt altijd op slechts één plank. Deze plank is breed en stevig zodat je met beiden voeten hierop plaats kunt nemen. Om een bocht te maken dien je je lichaam aan één zijde te leunen. Bij deze wintersport wordt er géén gebruik gemaakt van stokken en ben je geheel afhankelijk van je balans.

Technische verschillen

Ski's zorgen ervoor dat je scherpere hoeken kunt maken dan met een snowboard. Hiernaast kun je jezelf voorwaarts afzetten door middel van de skistokken. Omdat snowboarders geen gebruik kunnen maken van skistokken zijn zij genoodzaakt om zich te concentreren voor het maken van een versnelling. Om deze reden moeten snowboarders beter concentreren om dezelfde afstand te kunnen afleggen en (over het algemeen) in hetzelfde terrein te begeven als skiërs. De fysieke vorm zorgt er namelijk voor dat een snowboarder maximaal zo'n 99,99% van hetzelfde terrein kan betreden als personen die ski's gebruiken. Een snowboard is namelijk net iets groter. Tevens zorgt de fysieke vorm van deze plank voor een soepelere beweging tijdens de afdaling.

De piste's

Omdat snowboarders technisch gezien hetzelfde terrein kunnen gebruiken als skiërs worden piste's regelmatig gedeeld met elkaar. Met behulp van een snowboard kan men makkelijker side-slippen. Hierdoor kan de piste over het algemeen wat sneller beschadigen dan wanneer men gebruik maakt van ski's. Op plekken die buiten de piste vallen 'beschadigen' beide sporten het terrein ongeveer evenveel. Snowboarders maken bij steile hellingen soms een side-slip, terwijl skiërs de sneeuw kunnen 'aantasten' door middel van gesprongen bochten.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skiën of snowboarden, welke keuze maken?Skiën of snowboarden, welke keuze maken?Wie voor het eerst op wintersport gaat zal een keuze moeten maken tussen skiën en snowboarden. Het doel is hetzelfde, na…
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…

Hoe werkt HIIT-cardio: hoge intensiteit intervaltraining?Hoe werkt HIIT-cardio: hoge intensiteit intervaltraining?HIIT is een veelbesproken onderwerp en niet zonder reden. Aangezien het zijn oorsprong in de VS heeft, betekent de Engel…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zach Dischner, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ski%C3%ABn
  • http://xpatmatt.com/real-differences-skiing-snowboarding/
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_skiing
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Snowboarding
  • https://www.wintersporters.nl/weblog/bericht/333350/maken-snowboarders-de-piste-meer-kapot-dan-skiers
Island (91 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.