De juiste fiets voor elke fietser
In een tijd van toenemend milieubewustzijn is fietsen weer vol in opkomst. Dat komt goed uit, want de fiets is niet alleen een 100% emissievrij vervoermiddel, maar ook een gemakkelijk toegankelijke bewegingstrainer die het hele lichaam fit houdt. Maar zelfs ervaren fietsers verliezen soms het overzicht bij de veelheid van modellen die je kan kopen. Daarom: ga terug naar de basis en vraag naar de essentiële aspecten.
Twee wielen, drie mogelijkheden
Men kan bijna overal met de fiets komen. Maar afhankelijk van het terrein en de techniek onderscheiden we echter drie verschillende modellen bij het sportfietsen:
De citybike of hybride fiets
De stadsfiets of hybride fiets is voor asfaltpaden, onverharde wegen of verharde boswegen geschikt. Het design wijst er al duidelijk op dat een
citybike vooral
praktisch en comfortabel moet zijn. Om die reden zijn stuur en zadel relatief hoog geplaatst. Bovendien is zo´n hybride fiets meestal uitgerust met een bagagedrager en een fietsmand of fietstassen om kleine aankopen en persoonlijke spullen in onder te brengen.
De racefiets
De racefiets is een pure sportfiets, die alleen wordt ingezet voor lange afstanden op verharde wegen of paden. In een fietsclub of bij wielerkoersen zoals de beroemde Tour de France worden alleen racefietsen toegestaan. Het design moet aan twee voorwaarden voldoen: snelheid en langdurige belasting. Om dit te bereiken is de
racefiets zeer
smal en licht, heeft dunne en nauwelijks geprofileerde banden en een relatief laag geplaatst stuur met naar beneden gebogen handgrepen.
De mountainbike (MTB)
Met deze metgezel kunt u zich in ongerept terrein begeven: op rotsachtige of modderige bospaden, op het strand, in het gebergte of dwars door de velden. De
mountainbike moet zeer
stabiel zijn en alle schokken goed kunnen absorberen, vandaar het zware frame en de brede noppenbanden.
De voordelen van fietsen
- Het calorieverbruik wordt verhoogd. Het lichaam verbrandt bij normale snelheid 300-600. Bij een sneller tempo (20 Km) zelfs 500-600 calorieën per uur. Na ongeveer 30 minuten oefening worden bovendien de vetreserves gemobiliseerd.
- Fietsen helpt hart- en vaatziekten voorkomen. De klassieke duursport versterkt de hartspier op een aangename manier, ventileert de longen en bevordert de zuurstofvoorziening van de spieren. Dit geldt overigens alleen als u regelmatig fietst en in een gematigd tempo!
- Het risico op blessures wordt verminderd. Op een fiets hoeft het lichaam niet zijn eigen gewicht te dragen. Daarom is de sport ideaal voor mensen met obesitas (overgewicht), gewrichtsproblemen of voor patiënten die herstellen van een blessure en slechts beperkt sport mogen bedrijven.
- Fietsen vormt als all-round-sport een slank figuur. Wie op de pedalen trapt versterkt de kuitspieren, dijen en bilspieren. Gelijktijdig worden de romp, de armen, de onderrug en de buikspieren getraind. Zelfs het steunen op het stuur heeft een positief effect op het figuur omdat het ertoe bijdraagt de ribspieren te versterken.
- Onthaasten! Fietsen ontspant: men vermijdt de dagelijkse file, komt in de frisse lucht en wint tijd en geld. Bovendien raakt men in een opgewekte stemming: het lichaam beloont de inspanning met het vrijkomen van endorfine, het bekende gelukshormoon!
De nadelen van fietsen
- Er bestaat altijd een risico op ongevallen. Of u nu op de weg op een onverharde weg of in de stad onderweg bent, het risico op een val of botsing moet niet worden onderschat.
- Het trainingsniveau is variabel. Met andere woorden, afhankelijk van het terrein kan de inspanning variëren van licht tot zeer zwaar. Wie langere tijd niet gefietst heeft of in het verleden hartproblemen heeft gehad, moet zich in acht nemen voor heuvelachtig terrein.
- Bij een slechte houding zijn rugproblemen onvermijdelijk. Als de inspanning ongelijkmatig verdeeld wordt, zullen uw lendenen dat moeten bekopen. En slecht zadelcontact kan ook leiden tot ongemakkelijke rugpijnen.
- Smogwaarschuwingen: als de luchtvervuiling piekwaarden bereikt, zal een fietser dat als eerste bemerken. Het is noch aangenaam, noch gezond als de neus wordt omringd door een enorme wolk aan uitlaatgassen.
Tips voor fietsers
- Plan de route zorgvuldig voordat u vertrekt, in het bijzonder bij een tocht op de mountainbike. Informeer naar de toestand van de wegen, de hoogteverschillen, de lengte van de tocht... en vooral het weerbericht.
- Deel uw krachten goed in en aarzel niet om bij elke helling de versnelling te veranderen. Daarvoor dient een versnellingssysteem immers. Zélfs als u bij een geringe stijging het gevoel hebt met een lage versnelling een beetje in het luchtledige te trappen. Op deze manier kun u krachten verzamelen voor de rest van het parcours! Zorg ervoor dat de inspanning over het hele lichaam wordt verdeeld. In normaal Nederlands: span uw buikspieren aan en zet uw bovenlichaam in om gemakkelijker vooruit te komen.
- Schaf een goede uitrusting aan. Kies bij een fietsenzaak of in een sportzaak een fiets die geschikt is voor het beoogde gebruik (incidenteel of intensief gebruik, stadsfiets of terreinfiets). De verkoper kan u ook uitleggen hoe u de fiets voor uw lichaamsbouw kunt aanpassen. Dat is zeer belangrijk om u tijdens het fietsen op uw gemak te voelen en pijnen vanaf het begin uit te sluiten.
- Draag altijd een helm. Dat wordt sterk aanbevolen en kan uw leven redden bij een val.