Teva sandalen en schoenen: voor alle wandelaars

Teva sandalen en schoenen: voor alle wandelaars Een beetje backpacker verlaat zijn land niet zonder een Lonely Planet en een paar Teva's. Het merk is vooral bekend van zijn robuuste sandalen met karakteristieke riem op de voorvoet die na een aantal draagweken vanzelf zorgt voor een Teva-tan, een bruining van de voet om de band heen. Maar waar komen Teva's nu eigenlijk vandaan? En hebben ze echt alleen maar van die praktische, maar weinig modieuze sandalen? Nee, Teva verkoopt ook dichte schoenen en nettere damesmodellen die er minder lomp uitzien.
De eerste Teva / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De eerste Teva / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Achtergrond

Teva is begonnen in 1984 en maakte de eerste sportsandaal ooit. Het bedrijf is gestart door Mark Thatcher, een gids in de Grand Canyon, die behoefte had aan een schoen die zowel met water als rotsen om kon gaan. Gewone sportschoenen worden doorweekt en teenslippers raak je te makkelijk onderweg kwijt. De eerste Teva was dan ook een teenslipper met een riempje om de enkel die het afglijden voorkwam. De sandalen werkten goed in en om het water, maar wat minder bij het gewone lopen. Gewone teenslippers hebben dit probleem vaak ook: het bandje tussen de tenen schuurt en veroorzaakt blaren.

Mark verkocht zijn sandalen in het begin gewoon uit de achterbak van zijn auto aan medegidsen, maar al snel kwam er interesse vanuit het bedrijf California Pacfic. Toen de Teva's populairder werden onder sportfanaten, probeerde California Pacific de naam en het ontwerp te claimen door te zeggen dat Mark enkel voor hen werkte. In 1985 verloren ze deze rechtszaak en werd het merk Teva ondergebracht bij de Deckers Outdoor Corporation (ook de maker van UGGS).

Nu werd het ontwerp gepatenteerd. Inmiddels was het teenslippermodel vervangen door een sandaal met ook een riem over de voorvoet wat het Universal Strapping System wordt genoemd. Dit model, de Hurricane, is het standaard Teva model en ook nu nog erg populair. Teva's verkochten bijzonder goed onder studenten, vooral in het westen van de VS waar veel aan buitensport wordt gedaan. Mensen gingen ze ook dragen als ze niet aan het sporten waren en in kouder weer zelfs met sokken.

Teva is marktleider op het gebied van sportieve sandalen en het voorbeeld voor alle anderen. In het midden van de jaren '90 kwamen ook de andere sportmerken als Nike, Reebok en Timberland met sandalen. Teva raakte wat marktaandeel kwijt, maar het zorgde er wel voor dat de markt van sportsandalen serieus werd genomen. In 1995 werden er wereldwijd 2,3 miljoen Teva's verkocht. Om de leidende positie te behouden, worden Teva's alleen verkocht in de betere sportzaken en de nadruk wordt gelegd op kwaliteit. De productenlijn werd uitgebreid van sandalen naar dichte schoenen en wat meer casual schoeisel, welke heel goed verkochten. In Europa is de populariteit van Teva's sterk groeiende en in 2012 werden Teva's geherintroduceerd in Japan.

De naam Teva betekent "natuur" in het Hebreeuws. De meeste mensen spreken het uit als "tie-va" of "tee-va", maar het moet eigenlijk "tèh-va" zijn. Het logo met de hand is geïnspireerd door de Hopi indianen. De hand staat voor vriendschap en de spiraal daarin voor water.

Teva producten: schoenen en sandalen

Teva maakt tegenwoordig meer dan alleen sandalen van het Hurricane-type. Naast specifieke schoenen of sandalen voor watersporten of hiking, zie je ook meer casual modellen die juist wat minder lijken op sportschoenen of -sandalen zodat je ze ook tijdens andere activiteiten kan dragen. Er zijn collecties voor mannen, vrouwen, kinderen en baby's. Voor alle groepen zijn er zowel schoenen als sandalen beschikbaar.

Schoenen

Binnen de schoenenlijn kun je kiezen uit verschillende modellen afhankelijk van je doel. De specifieke waterschoenen zijn schoenen of nogal dichte sandalen die gemaakt zijn om nat te worden. Zo heeft het Gnarkosi model (zie hierboven) bijvoorbeeld openingen bij de hiel die het water doorlaten als een zeef, ideaal voor surfers of wakeboarders. Voor hiking heeft Teva een serie waterdichte boots, al dan niet van leer, en sinds kort zijn er ook speciale mountainbike-Teva's.

Sandalen

Het casual vrouwenmodel Kokomo / Bron: Sugarfrizz, Flickr (CC BY-2.0)Het casual vrouwenmodel Kokomo / Bron: Sugarfrizz, Flickr (CC BY-2.0)
Naast de al eerder besproken Hurricane modellen, heeft Teva ook (teen)slippers. De vrouwenlijn heeft ook slippers met een lichte sleehak. Een voorbeeld van een casual vrouwensandaal is het Kokomo model wat hier rechts staat afgebeeld.

De modellen voor mannen en vrouwen lijken veel op elkaar al is de kleurstelling voor de vrouwenlijn meestal wat lichter of fleuriger. Voor vrouwen heeft Teva ook wat meer keuze in casual zoals ballerina's of boots. De kinder- en babymodellen zijn gewoon verkleiningen van de volwassen lijn, maar ook weer met wat andere kleurstelling.

Ontwerp van Teva's

Teva's hebben een tweelaagse zool. De binnenzool heeft een voetbed met meestal ook ondersteuning van de voetboog en is behandeld om nare geurtjes te voorkomen. De standaardmodellen hebben een zogenaamd ShocPad, maar de meer casual modellen
Het klassieke Teva Hurricane model / Bron: Photograph: Susanne Kauz, Mannheim, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Het klassieke Teva Hurricane model / Bron: Photograph: Susanne Kauz, Mannheim, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
hebben een nog zachtere mush binnenzool. De buitenzool is natuurlijk harder en geeft grip op een natte ondergrond. Er zijn verschillende soorten die meer of minder grip geven of die juist gemaakt zijn om heel lang mee te gaan.

Karakteristiek voor het Teva Hurricane model zijn de drie riemen op de voet: vooraan over de voorvoet, achteraan om de hiel en een derde verbindt deze. Hierdoor rekt de sandaal minder uit zodat de kans op verwondingen kleiner is. Er worden driehoekige ringen gebruikt waar de riemen elkaar ontmoeten. Door het klittenband kun je zowel de voor- als de hielriem zo vast maken dat het voor jou comfortabel is.

Verkoop van Teva's

Teva's worden vooral verkocht in sportwinkels en kampeerzaken, maar zijn ook te bestellen via internet. Eenvoudige slippers beginnen rond 20 euro, maar voor de sandalen moet je verwachten tussen de 60-100 euro te betalen. Voor het stevigere wandelwerk lopen de prijzen van 100-170 euro.
© 2012 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Havaianas slippers, wat zijn dat voor flip flops?Havaianas slippers, wat zijn dat voor flip flops?Havaianas teenslippers zijn hippe flip flops slippers of sandalen, die in de zomer van 2010 zelfs hipper zijn dan de pop…
Birkenstock slippers online kopen Waar moet je opletten?Birkenstock slippers en schoenen geven veel steun aan je voeten door hun speciale voetenbed. Deze slippers zijn dus goed…
Shick* schoenen: high fashion, low budgetShick* schoenen: high fashion, low budgetIn februari 2010 is er een nieuw schoenenmerk gelanceerd in Nederland. Shick* is een schoenenmerk wat high fashion shoes…

Spieren kweken voor beginnersWil je ook een grote jongen worden met brede schouders, een grote borst en dikke armen? Veel mensen hebben de illusie da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlishaV, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.teva-nl.com/
  • http://www.teva-onlineshop.nl/teva-geschiedenis/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Deckers_Outdoor_Corporation
  • http://www.answers.com/topic/deckers-outdoor-corporation
  • http://www.deckers.com/investors/financial-reports
  • http://www.adrenalinesports.net/art/mountainbike/teva-links-review
  • Afbeelding bron 1: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Sugarfrizz, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Photograph: Susanne Kauz, Mannheim, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.