MVV Maastricht & Stadion de Geusselt

MVV Maastricht & Stadion de Geusselt MVV Maastricht (Maatschappelijke Voetbal Vereniging Maastricht), is de oudste profclub van Limburg. Deze club heeft een rijke historie, maar ook een rooskleurige toekomst.

Geschiedenis MVV Maastricht

MVV Maastricht werd opgericht op 2 april 1902 als MVC (Maastrichtse Voetbal Club) en is dus al meer dan 100 jaar oud! De naam is in die tijd vaak veranderd, maar in 1908 nam de club de naam MVV (Maastrichtse Voetbal Vereniging). Tot het seizoen 2010/11, want toen werd het MVV Maastricht (Maatschappelijke Voetbal Vereniging Maastricht). MVV wordt in de Maastrichtse volksmond ook wel 'Us MVV'ke' (ons MVV'tje) genoemd.

Buiten de verschillende namen, had MVV Maastricht ook verschillende speellocaties. De eerste wedstrijden in 1902 waren op de velden in de “Kommen”. Een jaar later verhuisden ze naar de wielerbaan in de Maastrichtse wijk Amby en in 1904 naar een terrein aan de Statensingel. Ook daar hebben ze maar één jaar gespeeld. Tot 1910 hebben ze gespeeld op een speelveld bij de spoorbrug. Toch konden ze ook hier niet blijven, dus gingen ze wederom op zoek naar een andere speellocatie. Dit was moeilijk en op 1 oktober 1910 was men genoodzaakt te fuseren met H.B.S. om een speellocatie te krijgen. Vanaf 1912 speelden ze bijna een 50 jaar lang aan de Boschpoort, een speelveld dat praktisch midden in de stad lag. Op 26 december 1960, op 2e kerstdag, werd daar de laatste wedstrijd gespeeld, tegen P.S.V. Op 15 januari 1961 werd het het nieuwe stadion De Geusselt geopend met de competitiewedstrijd MVV-Willem II. Dit stadion ligt in de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld. Hier spelen ze nog steeds anno 2014.

Stadion de Geusselt

De eerste steen van dit stadion werd gelegd in begin 1960. Tummers Betonbouw ging er een multifunctioneel stadion van maken, met een voetbalveld voor wedstrijden en een sintelbaan, voor het houden van atletiekwedstrijden. Helaas is de sintelbaan niet doorgegaan. Dit kwam door wateroverlast en de sintelbaan werd afgekeurd voor officiële wedstrijden. Het speelveld werd ontwaterd. Onder de grasmat van het veld werd een drainagesysteem aangebracht, die het overtollige water via een pomp afvoerde naar een (achter het stadion liggende) vijver. In de zomer kon de pompfunctie omgedraaid worden om het veld te besproeien bij droogte. Het stadion is geopend op 15 januari 1961 en de naam heeft dit stadion te danken aan Kasteel Geusselt, een kasteel achter het stadion. Het stadion was bij opening nog niet helemaal af. De hoofdtribune was nog niet af maar bij de openingswedstrijd waren er toch 13.000 toeschouwers aanwezig. Op 5 maart 1961 werd met de wedstrijd MVV-ADO, de (on)overdekte zit-tribune voor het eerst in gebruik genomen.

De totale capaciteit van het stadion bedroeg toen:
  • 15.500 onoverdekte staanplaatsen
  • 1.525 overdekte zitplaats
  • 600 onoverdekte zitplaatsen
Voor het stadion werd een parkeerplaats gebouwd voor:
  • 1.000 auto’s
  • 50 autobussen
  • 5.500 fietsen

In 1982 degradeerde MVV en de club. Leon Melchior, die door ex-voorzitter Max Tripels werd binnengehaald, heeft een saneringsplan opgesteld en ging het inmiddels verouderde stadion onder de loep nemen. Hij had grootse plannen voor de club. Hij wilde stadion met een capaciteit van 30.000 toeschouwers, maar kon dit echter niet realiseren. Noodgedwongen werd toen gekozen voor renovatie. In de zomer van 87 werd het stadion geopend met de vriendschappelijke wedstrijd MVV-Dynamo Dresden. Het stadion heeft inmiddels 11.000 plaatsen, maar is in het seizoen 92/92 alweer te krap. Begin 1998 werd door de KNVB besloten dat de staantribunes omgebouwd zouden worden naar zitplaatstribunes. Op 30 juli 2004 kon MVV met veel trots de metamorfose van het stadion de Geusselt aan de supporters en belangstellenden laten zien. Dit was op de open dag.

Voetbalhistorie

In 1954 werd er een nieuwe competitie gevormd. Er waren 14 eersteklassers per afdeling, waarvan de bovenste negen zouden promoveren. MVV werd dat jaar derde en mocht dus meedoen. In deze hoofdklasse mochten ook alleen de negen beste clubs promoveren naar de Eredivisie. MVV werd 8ste en mocht voor de Eredivisie vanaf het eerste jaar meemaken. Dat ging goed, de competitie werd met een 4e plaats afgesloten. De meeste voetbalhistorie werd er geschreven in de jaren '70 in stadion De Boschpoort met spelers als: Jeu van Bun, Hubert Felix, Giel Haenen en Joke Soons. In het huidige stadion de Geusselt schitterde bijvoorbeeld Willy Brokamp (in 1973 gekozen als Voetballer van het Jaar en in 2002 tot speler van de eeuw!). Onder zijn leiding werden er begin jaren ’70 prachtige resultaten geboekt. In '73 werd hij topscoorder van het jaar (eredivisie), met 18 doelpunten. Hij trok hierdoor de aandacht van Ajax en vertrok ook een jaar later naar deze club. Sinds zijn vertrek ging het bergafwaarts met de club. Twee jaar na Brokamps vertrek degradeerde de club voor de eerste keer in de historie naar de eerste divisie. Ze behaalden in het eerste jaar de derde plaats, in het tweede jaar werden ze tweede en promoveerde ze weer terug naar de Eredivisie. MVV heeft een aantal jaren in de hoogste competitie gespeeld, maar degradeerde weer 1982. Dat was voor korte duur want in '84 werden ze kampioen in de eerste divisie en promoveerde weer. Maar helaas, twee jaar later degradeerde de club voor de derde keer in 10 jaar. Toch wisten ze zich weer te promoveren in '87 en wisten in '92 bijna de UEFA ticket te behalen. De club werd in dit jaar door de KNVB uitgeroepen tot team van het jaar. Maar in 1995 degradeerden ze weer. In 1997 wisten ze weer kampioen te worden in de eerste divisie, maar in 2000 volgde alweer de vierde degradatie in 15 jaar. Sinds die tijd is het de club helaas niet meer gelukt zich te plaatsen voor de Eredivisie. Ze spelen inmiddels alweer meer dan een decennia in de eerste divisie, oftewel: de Jupilerleage.
© 2014 - 2024 Charlyy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologische winkel in MaastrichtBiologische winkel in MaastrichtWaar vind ik een biologische winkel in Maastricht? Wat zijn de openingstijden en bij welke biowinkel in Maastricht worde…
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip MaastrichtGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip MaastrichtTijdens de vakantieperiode lijkt het soms dat heel Nederland op vakantie is. Toch is het tegenwoordig helemaal niet meer…

Overzicht WK voetbal winnaars en wie is WK kampioen 2014?Overzicht WK voetbal winnaars en wie is WK kampioen 2014?Nu het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië achter de rug is en we weten dat Duitsland wereldkampioen voetbal 20…
Wim Kieft, spitsWim Kieft, spitsWim Kieft (Amsterdam, 12 november 1962) is een oud-profvoetballer die voor AFC Ajax, Pisa, Torino, PSV Eindhoven en Bord…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding maastricht.gezien.nl
  • http://www.mvv.nl/mvv-maastricht/club
  • http://www.mestreechtersteerke.nl/pagmvvhistorie.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/MVV_Maastricht
Charlyy (15 artikelen)
Laatste update: 03-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.