2014: het succesjaar van PEC Zwolle

2014: het succesjaar van PEC Zwolle 2014 is voor de Eredivisie voetbalclub PEC Zwolle zonder twijfel de boeken ingegaan als zijnde hun succesjaar! In de competitie eindigden ze dan wel net met een elfde plaats in het rechter rijtje; ze wonnen dit jaar wel de KNVB beker (eindstand: 5 1) en de Johan Cruijff Schaal (eindstand: 1 0) in het nadeel van Ajax in beide wedstrijden. Ook mochten ze voor het eerst in de clubgeschiedenis uitkomen op Europees niveau. Het tweede competitiejaar dat PEC Zwolle weer in de Eredivisie speelde, is een jaar dat de Zwolse voetbalclub niet snel zal vergeten. De eerste maand van de competitie stonden ze bovenaan de lijst, al eindigden ze uiteindelijk wel op de elfde plaats; het blijft een goed resultaat. In de KNVB Beker presteerden ze echter veel beter: ze wonnen elke ronde, waardoor ze in de finale tegenover regerend landskampioen Ajax kwamen te staan. In de Rotterdamse Kuip schreef PEC Zwolle geschiedenis door er met 5 1 van de Amsterdammers te winnen. In de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal kwam PEC Zwolle als regerend KNVB beker winnaar uit tegen wederom regerend landskampioen Ajax. Een wedstrijd die PEC Zwolle met 1 0 won.

PEC Zwolle

Op 12 juni 1910 is de voetbalvereniging PEC ontstaan door de fusie van de voetbalverenigingen EDN en PH. Onder deze naam verloor de club in 1928 met 2 0 van RCH in de finale om de KNVB beker, een gebeurtenis die echter wel als hun eerste grote succes de boeken in is gegaan. In het seizoen 1954/1955 werden ze kampioen van de tweede klasse, waarop een promotie naar het betaalde voetbal volgde. In 1971 werd PEC tweede in de Tweede Divisie en promoveerde zo rechtstreeks naar de Eerste Divisie. Dit was het moment waarop de plaatsnaam Zwolle aan de naam werd toegevoegd en PEC verder ging als PEC Zwolle. In 1977 waren ze opnieuw verliezend finalist van de KNVB beker, deze keer als Eerste Divisieclub met als tegenstander FC Twente.

PEC Zwolle '82

Onder trainer Fritz Korbach werd PEC Zwolle in 1978 kampioen van de Eerste Divisie en bereikte hierdoor voor het eerst het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal: de Eredivisie. PEC Zwolle presteerde - mede door toppers als Piet Schrijvers, Johnny Rep en Cees van Kooten - bijzonder goed in de Eredivisie, maar kreeg vanaf 1981 met financiële problemen te kampen en heette daarom vanaf 1 juli 1982 PEC Zwolle 82. In het seizoen 1984/1985 degradeerde de club naar de Eerste Divisie, maar keerde het jaar daarop alweer terug in de Eredivisie en bleef daar deze keer tot 1989.

FC Zwolle

In de Eerste Divisie ontstonden er nieuwe financiële problemen. Uiteindelijk werd PEC Zwolle 82 failliet verklaard, maar door een reddingsoperatie kon de club per 1 juli 1990 verder onder de naam FC Zwolle. Onder trainer Paul Krabbe promoveerden ze in het seizoen 2001/2002 wederom naar de Eredivisie, waar ze één competitiejaar wisten te overleven. Hierna speelde FC Zwolle meerdere jaren mee in de top van de Jupiler League, zoals de Eerste Divisie inmiddels werd genoemd. In het seizoen 2010/2011 werd er nog net naast het kampioenschap gegrepen, maar in het seizoen 2011/2012 was het wel raak en werd FC Zwolle onder trainer Art Langere op 13 april 2012 na een eindstand van 0 - 0 tegen concurrent FC Eindhoven kampioen van de Jupiler League en promoveerde weer naar de Eredivisie.

PEC Zwolle

FC Zwolle ging vanaf 1 juli 2012 weer onder de naam PEC Zwolle verder. De doelstelling om het eerste jaar (seizoen 2012/2013) in de Eredivisie te handhaven werd met een elfde plek ruimschoots gehaald. PEC Zwolle verraste het Nederlandse voetbalpubliek met fris en aanvallend voetbal. Onder trainer Ron Jans werd ook het tweede seizoen (2013/2014) in de Eredivisie een succes jaar. De eerste vier wedstrijden - waaronder één tegen Feyenoord werden gewonnen, waardoor PEC Zwolle ruim een maand bovenaan de Eredivisie stond. Dit was ook het jaar waarin PEC Zwolle bijzonder succesvol in de KNVB Beker was. Na overwinningen op Fortuna Sittard, Wilhelmina, Excelsior, FC Cuijck en N.E.C. werd voor de derde keer de bekerfinale gehaald. In tegenstelling tot de voorgaande twee keren, werd er deze keer wel gewonnen en wel met 5 1 van regerend landskampioen Ajax. In de Eredivisie eindigde PEC Zwolle wederom op een elfde plaats.

Het succes van het winnen van de KNVB beker kreeg op 3 augustus 2014 nog een vervolg, toen PEC Zwolle in de Amsterdam Arena Ajax met 1 0 versloeg en zo ook nog de Johan Cruijff Schaal won. Een paar weken later speelde PEC Zwolle voor het eerst op Europees niveau. Op 21 augustus 2014 werd er thuis in het IJsseldelta stadion te Zwolle met 1 1 gelijk gespeeld tegen Sparta Praag, maar bij de return op 28 augustus 2014 werd er in de Generali Arena te Praag spijtig genoeg met 3 - 1 verloren, waardoor het Europese avontuur voor PEC Zwolle na twee wedstrijden helaas alweer voorbij was.

In de Eredivisie en de KNVB beker van het seizoen 2014/2015 doet PEC Zwolle vooralsnog goede zaken. In de eerste weken van de nieuwe competitie stond PEC Zwolle in de top 3, won het zelfs van koploper PSV en weet het tot na de winterstop nog een vierde positie te behouden. Door in de strijd om de KNVB beker te winnen van achtereenvolgens FC Oss, HHC Hardenberg en SC Cambuur speelt PEC Zwolle op 7 april 2014 in de Grolsch Veste te Enschede de halve finale om de KNVB beker tegen FC Twente.

Bekerfinales

 • PEC Zwolle heeft vier keer in een finale om de KNVB beker gestaan:
 • In 1928 bereikten ze voor de eerste keer - nog onder de naam PEC - de bekerfinale en werd het gekenmerkt als hun eerste grote succes, maar helaas werd er met 2 0 van RCH verloren.
 • In 1977 bereikte PEC Zwolle als Eerste Divisie club de finale en kwam hierdoor in het Goffert stadion te Nijmegen tegenover FC Twente te staan, waarvan ze met 0 - 3 verloren.
 • In 2014 stond PEC Zwolle in de Kuip te Rotterdam tegenover Ajax en besliste de wedstrijd met 5 1 en zo won PEC Zwolle voor het eerst in hun 104-jarig bestaan de KNVB beker.
 • In 2015 stond PEC Zwolle op 3 mei als titelverdediger van de KNVB beker tegenover FC Groningen in de Kuip te Rotterdam. FC Groningen nam na een 0 - 2 winst op PEC Zwolle de beker mee naar Groningen.

Johan Cruijff Schaal

Vanaf 1996 wordt er jaarlijks officieel om de Johan Cruijff Schaal gestreden. Van de negentien wedstrijden is deze titel acht keer naar PSV, vijf keer naar Ajax en twee keer naar FC Twente gegaan. FC Utrecht, AZ en PEC Zwolle wonnen de Johan Cruijff schaal elk één keer, waarvan PEC Zwolle deze titel dus in 2014 in de wacht sleepte.

Seizoen 2014/2015

Tijdens het voetbalseizoen 2014/2015 was PEC Zwolle titelhouder van zowel de KNVB beker als de Johan Cruijff Schaal. Tot en met de halve finale om de KNVB beker op 7 april 2015 maakte PEC Zwolle nog kans om deze titels voor het seizoen 2015/2016 op naam te houden. Door deze wedstrijd na een verlenging en een penalty reeks in de Grolsch Veste uiteindelijk van de andere halve finalist FC Twente te winnen, stond de club van Ron Jans op 3 mei 2015 voor het tweede jaar op rij in de Kuip. De andere finalist was FC Groningen die een dag later - op 8 april 2015 - de andere halve finale won van Excelsior. Nog voor de wedstrijd begon stond al vast dat in deze zogenaamde 'Noordoostelijke derby' beide ploegen gelijk op zouden gaan. En dat bleek ook zo te zijn. Ze deden op het veld niet veel voor elkaar onder. Aanvankelijk waren de meeste kansen voor PEC Zwolle die deze helaas niet wist te verzilveren; halverwege de tweede helft kwam FC Groningen meer in de wedstrijd en benutte ruim de kansen die het nodig had om te winnen. Het werd 0 - 2 voor PEC Zwolle, waardoor FC Groningen met de beker naar huis keerde.

Nu ze dit jaar de nationale beker en schaal niet winnen, kan er nog tenminste vanuit gegaan worden dat ze in de Eredivisie uiteindelijk hoger zullen eindigen dan de elfde plaats in de twee voorgaande seizoenen. Het succes en de populariteit van PEC Zwolle neemt steeds meer toe. Het is onder meer te merken aan het gemiddeld aantal bezoekers tijdens de thuiswedstrijden in het IJsseldelta stadion: in seizoen 2012/2013 waren dat er 10.782 en in seizoen 2013/2014 12.012. Ook is de populariteit te meten aan de hand van de verkoopcijfers van de merchandise waarvoor PEC Zwolle een eigen promoteam heeft dat voor aanvang van thuiswedstrijden en tijdens bepaalde activiteiten populaire fanartikelen met het PEC Zwolle logo verkoopt: de voorraad van het promoteam is regelmatig uitverkocht, vooral bij belangrijke wedstrijden.
© 2015 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax doet in het seizoen 2020-21 mee aan de Champions League, de KNVB beker en natuurlijk de Eredivisie. Door de uitbraa…
Ajax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerAjax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerOok in dit seizoen bereikte Ajax wederom de finale van de KNVB-beker. Na simpele zeges op PEC Zwolle met 8-3 en Go Ahead…
KNVB beker 2017-2018: opzet, speelschema, uitslagenKNVB beker 2017-2018: opzet, speelschema, uitslagenIn het seizoen 2017-2018 wordt de 100e editie van de KNVB beker gehouden. De KNVB beker is de oudste voetbalcompetitie v…

'Camp Nou', voetbalbolwerk en trekpleister voor toeristen'Camp Nou', voetbalbolwerk en trekpleister voor toeristenIedere voetballiefhebber kent wel het mythische 'Camp Nou', stadion, waar één van de grootste clubs van Europa speelt, F…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_2012/13
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_2013/14
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_2014/15
 • http://www.peczwolle.nl/nl/historie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker
 • http://www.knvb.nl/competities/betaaldvoetbal/johancruijffschaal/historie
 • http://www.peczwolle.nl/nl/nieuwsarchief/geen-tweede-beker-voor-pec-zwolle2015-05-03
America (66 artikelen)
Laatste update: 04-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.