Hoe scoor je goals uit een vrije trap
Wekelijks zie je voetballers de mooiste vrije trappen binnenschieten en daardoor wedstrijden winnen voor hun clubs. De vrije trap is daarom een vaardigheid om onder de knie te krijgen en de vrije trap is bovendien ook zeer goed te oefenen. Een aantal tips om van jou een betere vrije trappennemer te maken.
Hoe neem je de perfecte vrije trap? De vrije trap wordt bijna nooit specifiek getraind in de jeugd, maar als jij een complete voetballer wil worden dan is een goeie vrije trap een must!
Soorten vrije trappen
Om te beginnen is het belangrijk om te zien dat er verschillende soorten vrije trappen zijn, je hebt enerzijds het effectschot en anderzijds de (gedreven) harde vrije trap.
Effectschot
Het effectschot wordt gebruikt bij een korte afstand tot het doel (<25 meter) het doel van deze vrije trap om de bal een effect mee te geven waardoor de baan van het schot onvoorspelbaar wordt. Dit effect wordt verkregen door de bal rechtsonder (t.o.v. van het midden) te raken. Voorbeelden: Andrea Pirlo, Ronaldinho en David Beckham.
Harde vrije trap
De harde vrije trap wordt voornamelijk gebruikt bij afstanden groter dan 25 meter. Door de bal zo hard te raken is de bal te snel voor de keeper om te reageren. Bij deze techniek tref je de bal precies in het middel van de bal, het meest bekende voorbeeld hiervan is Robert Carlos met zijn ventieltrap.
Techniek verbeteren
Je techniek verbeteren doe je eigenlijk het beste door veel vrije trappen te oefenen. Hier twee manieren om vrije trappen te oefenen:
- Hang een shirt aan de lat in het doel en probeer deze vanaf 25 meter te raken. Heb je het shirt eenmaal geraakt dan verplaats je het shirt naar een andere positie in het doel. Als je consequent het shirt kan raken betekent dit dus dat je de bal kunt plaatsen, wat essentieel is voor het scoren uit een vrije trap.
- Probeer vanaf 25 meter steeds de lat te raken. Oefen dit zodat je consequent op de lat kunt schieten, ook hiermee oefen je het plaatsen van de bal.
Bij bovenstaande oefeningen geldt: techniek boven kracht. Dat wil zeggen probeer niet op volle schotkracht de bal te plaatsen, dit is iets wat zelfs voor profvoetballers haast onmogelijk is. Een mooi voorbeeld hiervan is Andrea Pirlo, de vrije trappen van Pirlo zijn niet heel hard geschoten maar juist heel goed geplaatst waardoor de keeper er niet bij kan.
Schotkracht verbeteren
Als je de bal eenmaal kunt plaatsen is het tijd om je schotkracht te verbeteren. Voor het nemen van een hard schot zijn twee dingen erg belangrijk: met welk deel van de voet raak je de bal en de aanloop.
Met welk deel van de voet raak je de bal
Om een bal hard te kunnen schieten is het belangrijk dat je de bal raakt met een bepaald deel van je voet. Je moet de bal namelijk raken met de wreef van je voet. Dit is het hardste gedeelte van je voet en zal daarom de meeste energie kunnen verplaatsen in de bal.
De aanloop
Neem een aanloop van ongeveer vijf stappen schuin naar achter ten opzichte van de bal. Bij de laatste stap haal je je schietbeen zo ver mogelijk naar achter en tegelijkertijd zorg je ervoor dat de laatste stap die je zet voordat je de bal raakt groot is. Door de combinatie van deze factoren zal je veel energie verplaatsen waardoor je de bal hard schiet.
Scoren van goals
Om te scoren uit een vrije trap kijk je waar de keeper staat en probeer je de bal in de hoek te schieten waar hij niet bij kan. Zodra je de hoek hebt gekozen kom het volgende: visualiseer je dat de bal in de goal vliegt. Afhankelijk van hoever je de vrije trap neemt van het doel af pas je je schotkracht aan.
Slotwoord
Het beheersen van een goede vrije trap is geen makkelijke opgave, maar als je dit onder de knie weet te krijgen zal je een aanwinst zijn voor je team. Oefening baart kunst ,om maar een voorbeeld te noemen: Cristiano Ronaldo (30) traint na elke training zijn vrije trap en zelfs dan schiet hij nog niet elke vrije trap binnen. Maar het belangrijkste blijft dat je plezier hebt in het oefenen.
Succes!