Bekende gestrafte wielrenners voor dopinggebruik

Bekende gestrafte wielrenners voor dopinggebruik Doping en wielrennen lijken helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Hieronder staat een lijst met enkele bekende voor dopinggebruik gestrafte wielrenners. Deze lijst bevat renners die vanaf 1970 schuldig zijn bevonden aan dopinggebruik. Ivan Basso, Jan Ullrich, Tyler Hamilton, Marco Pantani, Kim Andersen, Alberto Contador, Alejandro Valverde, Joop Zoetemelk, Floyd Landis, Christophe Moreau, Richard Virenque, Michael Boogerd, Lance Armstrong, Danny Nelissen en Aleksandr Vinokoerov zijn slechts enkele dopinggebruikers in het wielrennen.

Kim Andersen

Renner: Kim Andersen (Denemarken)
Jaar: 1987, 1992
Soort doping: Amineptin
Duur schorsing: Levenslang
Kim Andersen is een voormalig Deens wielrenner en ploegleider. Als wielrenner heeft hij op enkele etappezeges in de grote ronden na geen echte topsuccessen behaald. Als ploegleider was hij succesvoller. Van 1998 tot 2010 was hij ploegleider van Team Saxo Bank. Als renner is Andersen vaak bestraft op doping. Dit kwam hem in 1992 zelfs op een levenslange schorsing te staan.

Ivan Basso

Renner: Ivan Basso (Italië)
Jaar: 2007
Soort doping: Operación Puerto
Duur schorsing: 2 jaar
Ivan Basso is een Italiaanse wielrenner. Hij is voornamelijk een klassementsrenner in de grote rondes. Zijn specialiteit is klimmen. In 2004 werd Basso tweede in de Ronde van Frankrijk. In 2005 werd hij derde in dezelfde ronde. Deze sterke lijn zette hij door met de winst van de Ronde van Italië in 2006. Vlak na deze overwinning kwam zijn naam veelvuldig voor in de dopingzaak Operación Puerto. Hij werd in 2007 vanwege zijn betrokkenheid bij deze zaak voor 2 jaar geschorst. Na zijn schorsing kwam Basso redelijk sterk terug. In 2010 wist hij wederom de Ronde van Italië te winnen.

Alberto Contador

Renner: Alberto Contador (Spanje)
Jaar: 2010
Soort doping: Clenbuterol
Duur schorsing: 2 jaar
Alberto Contador is een Spaanse wielrenner. Zijn specialiteit is het rijden van grote rondes. Hij is dan ook altijd klassementsrenner. Contador is een zeer goede klimmer, aanvaller en tijdrijder. In een jaar tijd won Contador alle drie de grote rondes. Hij won de Ronde van Spanje (2008), de Ronde van Frankrijk (2007) en de Ronde van Italië (2008). In 2009 won hij nogmaals de Ronde van Frankrijk. Op 6 februari 2012 werd de eindzege van de Tour de France 2010 hem afgenomen vanwege het gebruik van clenbuterol. Hij raakte ook het eindklassement van de Ronde van Italië van 2011 kwijt.

Tyler Hamilton

Renner: Tyler Hamilton (Verenigde Staten)
Jaar: 2004 en 2009
Soort doping: Bloeddoping (2004) en anabole steroïden (2009)
Duur schorsing: 2 jaar (2004) en levenslang (2009)
Tyler Hamilton was van 1995 tot 2009 professioneel Amerikaans wielrenner. Hamilton is voornamelijk bekend geworden als knecht van Lance Armstrong bij US Postal. Zijn successen behaalde hij bij Team CSC uit Denemarken. Hij pakte etappes in de grote rondes en won Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Normandië. Hiervoor was hij in 2002 nog tweede geworden in de Ronde van Italië. In 2004 won hij op de Olympische Spelen de gouden medaille bij het tijdrijden. Deze medaille raakte hij nog bijna kwaad. Hij werd positief bevonden op het gebruik van bloeddoping, maar de B-staal van het bloedmonster was onbruikbaar geworden. De medaille kon hem niet worden afgenomen. Toch werd hij voor twee jaar geschorst. De gouden medaille leverde hij enkele jaren later in. In 2009 gebruikte hij namelijk weer doping en werd hij levenslang geschorst. Hij bekende alles en dus ook het dopinggebruik in die ene Olympische rit.

Floyd Landis

Renner: Floyd Landis (Verenigde Staten)
Jaar: 2007
Soort doping: Testosteron
Duur schorsing: 2 jaar
Floyd Landis is een voormalig Amerikaans profwielrenner. Hij werd vooral bekend van het winnen van de Ronde van Frankrijk in 2006. Deze eindzege moest hij echter al snel weer inleveren omdat hij doping had gebruikt tijdens deze ronde. Hij werd voor twee jaar geschorst en maakte na deze schorsing bekend nooit meer terug te keren als wielrenner. Voor 2006 won Landis in dienst van US Postal Service - het team van Lance Armstrong - twee etappes in de Tour de France. Dit waren ploegentijdritten.

Christophe Moreau

Renner: Christophe Moreau (Frankrijk)
Jaar: 1998
Soort doping: EPO
Duur schorsing: 6 maanden
Christophe Moreau is van 1995 tot 2010 professioneel wielrenner geweest. De Fransman was een goede klimmer en tijdrijder en richtte zich voornamelijk op het klassement van de Ronde van Frankrijk. Al vroeg in zijn carrière kwam Moreau in aanraking met doping. In 1998 werd hij voor 6 maanden geschorst na EPO-gebruik. Hij reed toen voor Festina, de ploeg die deel uitmaakte van het EPO-schandaal in datzelfde jaar in de Ronde van Frankrijk. Moreau heeft slechts een etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Dat was de tijdrit in 2001. Voor de rest behaalde hij in 2003 tot en met 2006 prima eindklasseringen in de Ronde van Frankrijk.

Marco Pantani

Renner: Marco Pantani (Italië)
Jaar: 2002
Soort doping: Insuline
Duur schorsing: 6 maanden
Marco Pantani was een Italiaans wielrenner. Hij won in 1998 zowel de Ronde van Frankrijk als de Ronde van Italië. Pantani was een echte klimmer en tevens klassementsrenner. Na 1998 ging het minder met Pantani. In 1999 werd Pantani uit de Ronde van Italië gegooid wegens een te hoog hematocrietgehalte. Verder is hij hiervoor niet gestraft. Dat werd hij wel in 2001 toen er in zijn hotelkamer een spuit insuline werd gevonden. Pantani zat in een diep dal. Hij was depressief en zag het niet meer zitten. Op 14 februari 2004 werd hij dood gevonden in een hotel. De doodsoorzaak is nog steeds onduidelijk.

Jan Ullrich

Renner: Jan Ullrich (Duitsland)
Jaar: 2002 en 2006
Soort doping: Amfetaminen (2002) en Operación Puerto (2006)
Duur schorsing: 6 maanden en inmiddels gestopt dus geen schorsing
Jan Ullrich is een voormalig Duits profwielrenner die van 1995 tot 2007 in profdienst was. Het grootste succes van Ullrich was de eindzege in de Ronde van Frankijk in 1997. Daarnaast werd hij vijf maal tweede in de Ronde van Frankrijk. Lance Armstrong was toen zijn grootste concurrent. In 1999 won hij de Ronde van Spanje, maar eigenlijk was de focus in zijn carrière voornamelijk op de Ronde van Frankrijk. In 2000 won hij een Olympische gouden medaille. In 2002 werd Ullrich voor het eerst betrapt op doping. Hij kreeg zes maanden schorsing. In 2006 werd Ullrich door de ploegleiding van Team Mobile geschorst vanwege mogelijke betrokkenheid bij Operación Puerto. Hij stopte op 26 februari 2007 met wielrennen. Op 9 februari 2012 kreeg Jan Ullrich van het TAS een tweejarige schorsing voor bloeddoping via dokter Fuentes. Hij verloor al de resultaten die hij behaalde na 1 mei 2005.

Alejandro Valverde

Renner: Alejandro Valverde (Spanje)
Jaar: 2009 en 2010
Soort doping: Operación Puerto
Duur schorsing: 2 jaar
Alejandro Valverde is een Spaanse wielrenner die sinds 2002 in professionele dienst is. Zijn belangrijkste overwinningen zijn het eindklassement in de Ronde van Spanje in 2009 en enkele overwinningen in de Ronde van Frankrijk. Valverde haalde in deze ronde vaak een top-20 klassering en deed daarmee zijn naam als klassementsrenner eer aan. In de Ronde van Spanje eindigt Valverde zelfs vaak in de top 5. In 2009 werd Valverde voor 2 jaar geschorst vanwege betrokkenheid in de dopingzaak Operación Puerto. Deze schorsing werd in 2010 wereldwijd ingesteld. In 2012 maakte hij zijn comeback in de Tour de France. Hij eindige als 20ste en pakte een etappe.

Aleksandr Vinokoerov

Renner: Aleksandr Vinokoerov (Kazachstan)
Jaar: 2007
Soort doping: Bloeddoping
Duur schorsing: 1 jaar
Aleksandr Vinokoerov is een wielrenner uit Kazachstan. Hij begon zijn professionele wielercarrière in 1997. Hij gold als een groot talent, goede klassementsrenner en waardig klimmer op middelhoge heuvels en was de favoriet om de Tour de France van 2000 te winnen. Een groot dopingschandaal rondom zijn team gooide echter roet in het eten. Vinokoerov werd niet schuldig bevonden aan dopinggebruik. Hij won in de jaren die erop volgden enkele ritten in de Ronde van Frankrijk, maar slaagde er niet in om een gooi naar de eindzege te doen. In 2007 werd hij voor 1 jaar geschorst omdat hij in dienst van Astana bloeddoping zou hebben gebruikt. Hij overwoog te stoppen met wielrennen, maar kwam toch terug. In 2009 sloot hij zich weer aan bij het wielerpeloton. 2012 zou zijn laatste jaar worden en dit jaar heeft hij een Olympische gouden medaille toegevoegd aan zijn zegereeks.

Richard Virenque

Renner: Richard Virenque (Frankrijk)
Jaar: 2001
Soort doping: EPO, Cortisone, ACTH, Groeihormonen
Duur schorsing: 9 maanden
Richard Virenque is een voormalig Frans wielrenner in professionele dienst. Zijn grootste specialiteit was het klimmen. Hij won maarliefst zeven maal de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk. Daarnaast won hij diverse etappes in de Tour de France en werd haalde hij topklasseringen in 1996(3de) en 1997(2de). Hij was dan ook groot favoriet om de Ronde van Frankrijk in 1998 te winnen. Virenque was bij het Festina-schandaal betrokken. De hele Festina-ploeg werd in 1998 uit de ronde gezet. Virenque zei aanvankelijk onschuldig te zijn, maar bekende later alsnog het gebruik van doping. Hij werd voor 9 maanden geschorst in 2001. Hij moest de Ronde van Frankrijk van 2001 dus missen. Hierna kwam hij sterk terug en wist hij in 2003 en 2004 wederom de bolletjestrui te winnen. Hij stopte in 2004 met wielrennen.

Joop Zoetemelk

Renner: Joop Zoetemelk (Nederland)
Jaar: 1977 en 1979
Soort doping: Pemoline (1977) en Anabole steroïden (1979)
Duur schorsing: In beide jaren kreeg hij tijdstraffen in de Ronde van Frankrijk
Joop Zoetemelk geldt als een van de beste wielrenners die Nederland ooit heeft gekend. Hij won in 1979 de Ronde van Spanje en in 1980 de Ronde van Frankrijk. In totaal heeft Zoetemelk 16 keer deelgenomen aan de Tour de France. Hij reed hem altijd uit en was meestal goed voor een hoge klassering. Zoetemelk was dan ook een echte klassementsrenner. Zoetemelk werd maarliefst 6 maal tweede in de Ronde van Frankrijk. In 1977 en 1979 heeft Zoetemelk doping gebruikt. Hij kreeg toen in beide gevallen een tijdstraf in de Ronde van Frankrijk.

Inmiddels hebben ook Lance Armstrong, Michael Boogerd, Michael Rasmussen, Grischa Niermann, Thomas Dekker, Danny Nelissen, Marc Lotz, Steven de Jongh en Levi Leipheimer het gebruik van doping toegegeven.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenrecensieDe 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenIn 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen. Het boek werd gepubliceerd door U…
The Program: een film over Lance ArmstrongThe Program: een film over Lance ArmstrongIn 2015 ging de film over wielrenner Lance Armstrong en zijn dopingverleden in première. In 2012 beschuldigt het Amerika…
Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…

Goedkope sportschoenen, voor voetbal, tennis en meer!Zelfs je favoriete sportschoenen verouderen en slijten na verloop van tijd. Als het tijd is voor nieuwe exemplaren zijn…
Olympische Zomerspelen 2016, overzicht medailles NederlandOlympische Zomerspelen 2016, overzicht medailles NederlandOp vrijdag 5 augustus 2016 zijn de 28e Olympische Zomerspelen geopend. De 28e editie van de Olympische Zomerspelen wordt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_sporters_bestraft_voor_gebruik_van_doping
B-bbergkamp (81 artikelen)
Laatste update: 08-03-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.