Handboogschieten, sport voor iedereen!

Handboogschieten, sport voor iedereen! Handboogschieten is een sport waarbij flink wat concentratie nodig is. Vroeger werd het gebruikt als jacht- en oorlogswapen, tegenwoordig is dit alleen nog in de Verenigde Staten.

Soorten bogen

Er bestaan 2 soorten bogen, elk met zijn eigenschappen. Er bestaan meer soorten bogen, maar deze worden het meest gebruikt. Recurveboog: een lange, sierlijke boog. Hoe verder de boog wordt uitgetrokken, hoe groter de trekkracht moet worden om de boog uit te trekken. Men gebruikt deze boog op de Olympische Spelen. Compoundboog: een boog met katrollensysteem. Door het katrollensysteem neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uitgetrokken. Hierdoor kan de boog makkelijker gehanteerd worden en is een grotere precisie mogelijk.

Materiaal boog

De bogen verschillen van materiaal, afhankelijk welk soort boog je hebt.
  • Carbon
  • Aluminium
  • Glasfiber

Type pijl

De pijl die je gebruikt bij het handboogschieten is gemaakt van carbon of aluminium. Hierdoor kun je met meer precisie over een grote afstand schieten, beter dan vroeger toen men nog met houten materialen schoot. De punt van de pijl kan bot zijn, dus vlak, puntig of met een kleine punt. Het materiaal is ook weer anders, van carbon of aluminium. De punten kunnen extra zwaar zijn, of juist zeer licht. Dit is afhankelijk van het doel van handboogschieten. Met de Olympische Spelen gebruiken ze bijvoorbeeld een extra zware punt.

De competitie wordt gehouden op afstanden van 5 tot 90 meter. Dit houdt in dat de schutters 5 tot 90 meter van hun doel staan. Het doel bestaat uit een rond doel van geperst stro (Zie plaatje). Het is belangrijk dat je coördinatie, concentratie en een goede techniek hebt. Kracht is niet belangrijk.

Hoe werkt het

Graag wil ik jullie vertellen hoe handboogschieten werkt en dit geldt voor de rechtshandige. Zelf ben ik linkshandig, maar ik heb het als instructeur zijnde rechts geleerd, dit is echter niet moeilijk om te leren in de ‘tegengestelde’ kant. Linkshandige moeten eigenlijk de ‘andere’ kant op denken.

Stand

Ga in een hoek van 90 graden staan ten opzichte van je doel. Je linkerschouder richting het doel. Zet je voeten op schouderbreedte, zodat je stevig staat en betere balans hebt. Je blijft altijd met een hoek van 90 graden staan, je schouders ook. Dit is heel belangrijk, draai nooit je schouders richting het doel.

Vingers

Je pakt de pees vast met de vingertoppen van de wijs- en middelvinger van je rechterhand. De wijsvinger plaats je boven de pijl en de middelvinger ónder de pijl. De pees is een 'touw' dat de 2 punten van de boog met elkaar verbindt.

Boog

Met de linkerhand pak je de boog vast op de plek waar het hoort. Belangrijk is is dat je je hand ontspant.

Strekken

Nu strek je je linkerarm, houd deze horizontaal en let erop dat je absoluut niet je elleboog buigt. Doe je dat wel, krijg je kramp en heb je op een gegeven moment geen kracht meer om de boog op spanning te brengen.

Op spanning brengen

Met je rechterarm breng je de pees op spanning. Je pakt de pees vast en trekt deze naar achteren. Houd je elleboog omhoog, zo kan je de pees ver genoeg naar achteren brengen. De kracht haal je vanuit je rug! Blijf rechtop staan en ontspannen. Let er ook op dat je schouders laag blijven.

Stand boog

Je brengt de achterkant van de pijl naar je rechteroog. Je sluit je linkeroog en met je rechteroog kijk je over de pijl richting je doel. Zo kun je richten op de roos.

Vasthouden

Je rugspieren houdt je onder spanning en je schouders houd je laag. Je vormt één rechte lijn met je booghand, trekhand en elleboog.

Richten
Met je rechteroog mik je en houd je pijl gericht op de roos.

Loslaten

Heb je de pijl goed in de richting van de roos? Laat dan de pees los. Let erop dat je je linkerarm (waar je de boog mee vasthoudt) stil houdt en niet gaat bewegen. Je zal dan zien dat de pijl ook ergens anders inkomt als jij op gericht had.

Narichten

Blijf richten totdat de pijl het doel heeft geraakt.

Uiteraard komt er veel meer bij kijken. Dit zijn de basisstappen. Ten eerste leer je de termen kennen, hoe de pijl bevestigd wordt op de boog en nog veel meer.

Bescherming

Het is uiterst belangrijk om aan de bescherming te denken! Op je linkerarm komt een ‘lapje’ op de plek waar de pees langs schiet. Deze voorkomt bloeduistortingen en schrammen. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn als je deze bescherming niet hebt en tevens is het gevaarlijk. Per mens verschilt het wáár je dit lapje moet plaatsen. Bij de een steekt de elleboog een beetje naar binnen als je je arm strekt, bij de ander steekt de onderarm een beetje uit. Vraag de instructeur voor instructies!

Voor iedereen!

Vooral de jeugd vindt handboogschieten interessant. Iedereen wil zoals Robin Hood schieten. Tevens is handboogschieten goed voor de ontwikkeling van de lichamelijke coördinatie en het concentratievermogen van een kind. Het is ook goed te leren op ene oudere leeftijd. Handboogschieten is niet ingewikkeld. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen ook uitstekend handboogschieten! Het is een goede manier om de romp-, schouder- en armspieren te trainen. Handboogschieten is een Olympische en Paralympische sport!
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijl en boog ooit een vijandig wapenPijl en boog ooit een vijandig wapenEen pijl en boog of handboog is een oud schietwapen. Na het spannen van de boog kan de pijl worden weggeschoten. De pijl…
Kruisboog, van oorlogstuig naar sportDe kruisboog, in het Engels crossbow, in het Frans arbalète, was ooit een revolutionair oorlogswapen. Thans is het een v…
Energie, arbeid en vermogenEnergie is het vermogen om arbeid te verrichten. Alleen door arbeid kunnen er, waar dan ook in het heelal, veranderingen…
De achillespees en de blessuresDe achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees heeft zijn naam te danken aan de Griekse mythologi…

Bowlingballen en wat je nog meer nodig hebtOm de bowlingsport goed te kunnen uitoefenen heb je bowlingmateriaal nodig. In dit artikel een aantal tips en wetenswaar…
Geveld door de hongerklopGeveld door de hongerklopHongerklop. De vrees van iedere wielrenner. Het bloedsuikergehalte is dan zo laag dat je de pedalen nauwelijks meer rond…
Bronnen en referenties
Reacties

Wendy Wolferink, 27-10-2008
Mijn naam is wendy. Ik heb eenb aantal jaren op handboogschieten gezeten, maar door gezondheisproblemen kon dit niet meer. Ik kan deze sport niet missen. Mijn vraag is? ik woon sinds december in dedemsvaart. Ik ben op zoek nar een vereninging bij mij in de buurt. Zou u mij hier mee kunnen helpen? Reactie infoteur, 27-10-2008
Beste Wendy,

Je kunt het beste op Google gaan zoeken. Bijvoorbeeld 'verenigingen handboogschieten', of 'deedmsvaart handboogschieten'.
Zo kom je bij verenigingen het dichtst bij je in de buurt.

Helaas ken ik geen vereningen in jouw omgeving.


Succes!
Groetjes, Jootje

Dave, 08-05-2008
Hallo, ik ben dave en ben bijna 12 jaar. Ik wil eigenlijk weten hoe zware boog of zo ik nodig heb. Ik ben ongeveer 140 lang en weeg ongeveer 27 kilo. Groetjes Dave Reactie infoteur, 09-05-2008
Hoi Dave,

Bedankt voor je reactie!
Je kunt het beste informeren bij een speciaalzaak. Zij weten precies welke boog het beste bij je past.

Succes ermee en natuurlijk heel veel plezier!
Groetjes, Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.