Bowlingballen en wat je nog meer nodig hebt

Om de bowlingsport goed te kunnen uitoefenen heb je bowlingmateriaal nodig. In dit artikel een aantal tips en wetenswaardigheidjes.

De bowlingsport

De bowlingsport heeft vele kanten. Aan de ene kant is het een technische sport en aan de andere kant ook een concentratiesport. Een belangrijk onderdeel van de bowlingsport is de materiaalkeuze. Voor de uitleg over baancondities en dergelijke verwijs ik u naar mijn andere artikel hierover: Waarom zijn bowlingbanen zo glad?

Basisuitrusting bij bowlen

Wat voor een materiaal heb je nu zoal nodig om de bowlingsport te kunnen uitoefenen en ook progressie te maken? De basisuitrusting zou moeten bestaan uit een paar speciale bowlingschoenen, een zogenaamde strikebal en een sparebal. Verder mogen een handdoekje, schoenhoezen, easy slide en diverse plakkertjes niet ontbreken. Voor bowlingleken een hoop abakadabra.

Bowlingballen

Laten we beginnen met de verschillende bowlingballen. Bowlers laten hun bowlingballen op maat boren in een bowling pro-shop. Hiervan zijn er verschillende in Nederland. Het is erg belangrijk dat een bowlingbal goed past. Je kunt dus niet zomaar met iemand anders zijn bowlingbal gooien. Een bal moet altijd aangepast worden aan je eigen hand. Dit om blessures te voorkomen.

Bowlers kiezen hun bowlingballen niet omdat ze zo'n mooie kleur hebben, maar om de eigenschappen die die bepaalde bal heeft. Er zijn veel verschillende soorten ballen. Een onderscheid kan gemaakt worden in het materiaal waarvan de schil van de bal gemaakt is. Zo zijn er polyesterballen, de spareballen. Deze ballen hebben de eigenschap dat ze eigenlijk weinig doordrukken op de pins waardoor er dus veel vervelende combinaties van pins zullen blijven staan. De meeste ballen die standaard in het ballenrek in een bowling liggen zijn polyester ballen. Polyesterballen zijn er ook in allerlei kleuren en er zijn ook de zogenaamde fun-ballen met prints van stripfiguren. Er zijn zelfs transparante polyesterballen waarin bijv. een bierflesje of een roos zit.

Urethaan bal

Een iets betere bal die wat meer actie op de pins heeft is de urethaan bal. Deze ballen worden vaak gebruikt door beginnende bowlers en bowlers met zeer veel omwentelingen in hun bal op de drogere banen.

Reactive ballen

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest binnen de bowlingballen en de laatste groep bowlingballen, de reactive ballen, zijn dan ook steeds geavanceerder geworden. De reactive ballen zijn voorzien van een speciale schil waarmee meer of juist minder grip gerealiseerd wordt. Bovendien hebben deze ballen een (extentrisch) blok van binnen dat er voor zorg dat deze ballen heel veel actie op de pins hebben en ook zo mooi de hoek om gaan en zodoende een ideale hoek van inkomst hebben. Om met deze ballen goed te kunne scoren moet je wel een wat meer ervaren bowler zijn. Dit wordt je door te gaan trainen, eventueel met een bowlingtrainer.

Twee ballen: strikebal en sparebal

In de tas van een wedstrijdbowler hoort dus minimaal één strikebal (reactive en/of urethaan) en een sparebal (polyester).
Daarnaast is het ook wel fijn om eigen bowlingschoenen te hebben zodat je niet steeds de schoenen uit het rek van het bowlinghuis aan hoeft te trekken. Bovendien zul je merken dat eigen schoenen gladdere zolen hebben en dus beter glijden.

Een aantal kleine zaken mogen ook niet ontbreken in de tas van een wedstrijdbowler: een klein handdoekje om de bal schoon te maken, een zakje easyslide om de zolen van de bowlingschoenen glad te houden en een aantal plakkertjes om het duimgat passend te maken omdat je duim nu eenmaal niet altijd even dik is. Om de zolen van de bowlingschoenen te beschermen als je niet op de bowlingbaan ermee loopt is een stel schoenhoezen onontbeerlijk.

Voor al deze zaken kun je bij de pro-shop terecht. Daar kun je ook advies krijgen over de aanschaf van materialen.
© 2007 - 2020 Bowlingtaxi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bowling tactiekEen activiteit die vaak niet als sport wordt gezien, is de bowlingsport. Bowlen is al begonnen bij de Egyptenaren, en de…
Bowls - Een niet zo bekende sportBowls, ook wel Lawn Bowls of Lawn Bowling genoemd, is een balspel waarbij elke speler met een set van vier ballen (de bo…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Veel mensen weten niet wat voor sport korfbal is en de mensen die het weten denken dat het geen leuke sport is, maar het…

Bowlingtermen of hoe kan ik meepraten na een avondje bowlenStrike, spare, turkey. Waar hebben ze het over? Hier een korte uitleg over het hoe en wat van de bowlingtermen.
Handboogschieten, sport voor iedereen!Handboogschieten, sport voor iedereen!Handboogschieten is een sport waarbij flink wat concentratie nodig is. Vroeger werd het gebruikt als jacht- en oorlogswa…

Reageer op het artikel "Bowlingballen en wat je nog meer nodig hebt"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

N. V. D. Langemheen, 24-08-2009 13:31 #1
Mijn man heeft reuma en daardoor is gooien met een normale bal niet mogelijk, hij heeft dan ook een speciale bowlingbal met een handgreep. Na het gooien verdwijnt de handgreep in de bal, heelaas zijn de veren van de handgreep stuk, kunt u ons helpen aan nieuwe veren?

Infoteur: Bowlingtaxi
Gepubliceerd: 23-06-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Reacties: 1
Schrijf mee!