Bowling tactiek

Een activiteit die vaak niet als sport wordt gezien, is de bowlingsport. Bowlen is al begonnen bij de Egyptenaren, en de huidige versie, zoals wij die nu kennen, is ontstaan in de Verenigde Staten. Voor velen is bowlen gewoon een activiteit die zo nu en dan met vrienden wordt gedaan. Maar bowlen is ook een sport, ook in Nederland beoefend door vele 'bowlers'.

Misverstanden over de bowlingsport

Veel mensen hebben geen idee, wat er nou eigenlijk bij komt kijken om hoog in de bowlingsport te komen. Velen weten zelfs niet dat er zoiets als bowlingverenigingen bestaan. Deze bestaan wel degelijk, en bijna elke stad en elk dorp met een bowling heeft wel een vereniging.

In Nederland zijn er bijna 20.000 mensen die bowlen als sport beoefenen. In Amerika is dit aantal vele malen hoger. Even een paar feitjes over deze sport, om misverstanden uit de wereld te helpen:
  • Bowlen is in Nederland erkend als sport, met een eigen bond/federatie.
  • De bond, de Nederlandse Bowling Federatie (NBF), is aangesloten bij het NOC*NSF.
  • Bowlen is eenmaal een demonstratiesport geweest op de Olympische Spelen, namelijk in 1988 in Seoul.
  • Nederland staat bekend als een van de sterkere bowlinglanden in de wereld, vooral bij de vrouwen.
  • Bowlen wordt in teams van 1,2,3,4 of soms 5 mensen tegen elkaar gespeeld.
  • Elk jaar is er in Nederland een Stedenontmoeting, waarbij de beste spelers van elke vereniging het in teams van 5 tegen elkaar opnemen.
  • Tijdens wedstrijden is het niet toegestaan te roken of alcohol te nuttigen.
  • Vaak komt de vraag: 'Gooi je dan alleen maar strikes?' Er is niemand die alleen maar strikes gooit! Het hoogste wat je per game (potje) kan halen is 300 punten. Dit wordt wel eens gehaald, maar het komt niet vaak voor.

Tactiek in de bowlingsport

Bij bowlen komt wat meer kijken dan zo hard mogelijk gooien. Om alle techniek hier uit te leggen zou wel erg veel tijd kosten, daarvoor kun je beter bij de plaatselijke bowlingvereniging langs gaan.
Qua tactiek is al iets meer te vertellen, met als misschien wel de meest voorkomende vraag: Waarom gooi je met een curve? Dit is niet heel makkelijk te zeggen, zonder wat uitleg. Op de bowlingbaan wordt voor elke wedstrijd een laagje olie gelegd, dit gebeurt met een zogenaamde oliemachine. Deze olie is als bescherming van het baanmateriaal, maar ook bedoeld om meer uitdaging te geven. De olie kan namelijk in verschillende patronen op de baan worden geplaatst, verschillend in lengte, hoeveelheid en verdeling. Maar waarom dan met een curve? Als er recht op de headpin (de voorste kegel, pin 1) wordt gegooid, dan is de kans op een split (twee pins die ver uit elkaar staan, de bal kan deze niet beide raken) erg groot. Splits zijn vaak moeilijke combinaties om om te gooien. Om meer actie in de pins te maken, zodat er meer kans is dat deze omvallen, gebruiken de (top)bowlers een curve. Hierdoor kan de bal beter in de pocket komen, de rechterkant van de voorste pin (links voor linkshandigen) en is de kans op een strike het grootst. De olie heeft erg veel invloed op de hoeveelheid curve die aan een bal moet worden meegegeven. Als er bijvoorbeeld meer olie ligt dan zal er met een kleinere hoek gespeeld moeten worden, aangezien de bal meer weerstand van de olie krijgt. Hoe je meer of minder hoek kan geven, heeft weer met techniek te maken, en daar ga ik nu niet verder op in.

Boards

Iedereen die wel eens is gaan bowlen, zal zijn opgevallen dat de bowlingbaan uit latjes bestaat, de zogenaamde boards.
Een bowlingbaan bestaat uit 39 boards, met de voorste pin met het midden op board 20. (Rechtshandigen tellen vanaf rechts, linkshandigen vanaf links) Deze boards zijn binnen de tactiek in de bowling erg belangrijk, omdat hierdoor bepaald kan worden waar je mikt, wat voor aanpassingen gedaan moeten worden als iets niet goed werkt in de tactiek of hoever er geschoven moet worden om een spare af te gooien met de zelfde beweging. Er zijn allemaal systemen bedacht om spares af te kunnen maken in bowlen, bijvoorbeeld het 3-6-9-systeem, zoek maar eens op 3-6-9 bowling. De eerste lijn (manier hoe de bal over de baan gaat) die wordt geleerd aan beginners is vaak over de tweede arrow, dat is het tweede pijltje van rechts, deze ligt op board 10. De board waar de bal uit moet komen is board 17, daar is de beste kans op een strike.

Aanpassingen

Er zijn verschillende manieren om aanpassingen te doen in de bowlingsport, bijvoorbeeld in de snelheid, de board die geraakt wordt of de balkeuze. De balkeuze is op een hoger niveau erg belangrijk, aangezien bowlingballen zo gemaakt worden dat er een andere reactie komt op de olie. Het grootste deel van deze variatie komt door de vorm van de kern van de bal, het gewichtsblok. Een bal met een symmetrisch gewichtsblok gaat veel makkelijker rechtdoor, dan een bal die dit niet heeft. De balkeuze kan ook afhangen van de olie die veranderd, er wordt namelijk bij elke worp een beetje olie verplaatst. In plaats van een ander board te raken, kan dus ook een andere bal worden gebruikt.

Meer weten?

Er is nog heel veel qua techniek en tactiek te vertellen. Als je meer wilt weten kan je naar het dichtstbijzijnde bowlinghuis gaan. Sommige hebben ook een bowlingwinkel, daar kan je iets meer leren over balkeuze en aanpassingen die aan de bal gemaakt kunnen worden. Veel plezier met bowlen en misschien tot op de banen!
© 2013 - 2023 Timezzz1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bowls - Een niet zo bekende sportBowls, ook wel Lawn Bowls of Lawn Bowling genoemd, is een balspel waarbij elke speler met een set van vier ballen (de bo…
De veroveringen van RomeDe veroveringen van RomeNadat Rome een republiek was geworden, groeide het snel uit van een kleine stadstaat tot een wereldrijk. Door een gedisc…
Kinderfeestjes zonder moeiteKinderfeestjes zonder moeiteVoor een kind is zijn verjaardagsfeestje een van de hoogtepunten van het jaar. U wilt er graag iets bijzonders van maken…
Bowlingballen en wat je nog meer nodig hebtOm de bowlingsport goed te kunnen uitoefenen heb je bowlingmateriaal nodig. In dit artikel een aantal tips en wetenswaar…

De clownerie van de Harlem GlobetrottersDe clownerie van de Harlem GlobetrottersBasketbal is ook show. Geen enkel team begrijpt dat beter dan de Harlem Globetrotters. Bijna 90 jaar lang al degraderen…
Adidas de voetbalschoen met een breinAdidas heeft een reclame gemaakt waarin je een bekende voetballer ziet. Namelijk de voetballer Lionel Messi. Deze bekend…
Timezzz1991 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.