Sport-bh tijdens het hardlopen

Sport-bh tijdens het hardlopen Iedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ondersteuning en kan pijnlijke klachten op korte en lange termijn voorkomen. Wat is een goede sport-bh? Aan welke eisen moet een goede sport-bh voor de sportende vrouw voldoen? Moeten vrouwen met kleine borsten ook een sport-bh dragen? In welke maten zijn goede ondersteunende sport-bh´s beschikbaar?

Belastende sport

Hardlopen is voor de borsten van de vrouw de meest belastende sport die er bestaat. Bij iedere landing tijdens het hardlopen vangst het lichaam 2 a 3 keer het lichaamsgewicht op. Dat betekent dat de borsten diezelfde krachten ondergaan.

Sportbeha

Een sport-bh is voor veel sporten echt aan te raden. Voor hardlopers is een sport-bh een must. Sterker: een goede sport-bh is voor een hardlopende vrouw net zo belangrijk als een paar goede sportschoenen.

Klachten

Hardlopers die geen sport-bh dragen kunnen verschillende klachten ondervinden:
  • Pijn tijdens het lopen op korte termijn,
  • Beschadiging van de borsten op lange termijn.

Als borsten regelmatig en langdurig zonder een goede ondersteuning van een sport-bh de schokken van het hardlopen moeten opvangen, gaan ze op den duur uitrekken en hangen.

Voldoende steun

Een goede sport-bh moet voldoen aan verschillende eisen, zoals:
  • Veel steun geven,
  • De sport-bh moet van ademend materiaal gemaakt zijn,
  • Veel comfort geven zoals door het gebruik van bredere schouderbandjes.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten sportbeha´s, die op verschillende manieren steun bieden:
  • Sport-bh met cups, die de borsten fixeren,
  • Sport-bh´s die de borsten zo dicht mogelijk tegen het lichaam drukken, zodat ze minder bewegen,
  • Een sport-bh die een combinatie is van de 2 vormen van ondersteuning.

Elastisch

Welke sport-bh het lekkerst zit tijdens het sporten, is een kwestie van uitproberen. Een sport-bh mag echter niet te elastisch zijn: hij moet de borsten vastzetten en niet al te veel meegeven.

Pasvorm

Over het algemeen mag de pasvorm van de sport-bh, de maat van een gewone bh worden aangehouden. Hoe strakker de bh, hoe meer steun deze tijdens het sporten biedt. De sport-bh mag echter niet zó strak zitten dat deze hindert tijdens het hardlopen of sporten.

Kleine borsten

Het is echt een misverstand om te denken dat kleine borsten geen bh nodig hebben. Grote of kleine borsten zegt niets over het belang van een goede sport-bh.

Maten

Sport-bh´s zijn er in de maten 60 tot 105, van A naar G. Niet iedere sportzaak zullen alle maten op voorraad hebben, ze zijn echter wel leverbaar.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportbeha voor grote borstenWanneer je gaat sporten is een speciale sportBH een absolute aanrader. Een goede sportbeha voor grote borsten vinden kan…
Een goede sportbh kiezenEen goede sportbh kiezenEen goede sportbh ondersteunt de borsten tijdens het sporten om te voorkomen dat het borstweefsel beschadigd raakt en de…
Goede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenGoede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenHet aantal vrouwen dat de hardloopsport beoefent neemt toe volgens Le Champion, de organisatie die o.a de Dam tot Damloo…
Wat is een goede sportbeha?Wat is een goede sportbeha?Iedere vrouw die sport, op wat voor niveau dan ook, moet een sportbeha dragen. Het is een fabel dat vrouwen met kleine b…

Workout fitnessbal voor beginnersWorkout fitnessbal voor beginnersZiet u er ook zo tegenop om naar de sportschool te gaan? Al die extra kosten, de drukte, stank en misschien zelfs vieze…
NAUI: de opleidingenNAUI: de opleidingenNAUI staat voor National Asscoiation of Underwater Instructors. Het lijkt alsof het een nationale organisatie is, maar h…
Bronnen en referenties
  • www.runnersworld.nl
  • Run & Read Women - Een goede sportbh - Voorjaar 2010 - Runnersworld Nederland
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 07-10-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.