Wat is een goede sportbeha?

Wat is een goede sportbeha? Iedere vrouw die sport, op wat voor niveau dan ook, moet een sportbeha dragen. Het is een fabel dat vrouwen met kleine borsten geen sportbeha nodig hebben. Dat komt vanzelf de volgende vraag aan de orde … wat is een goede sportbeha en wie verkoopt deze?

Wat maakt een goede sportbeha?

Een goede sportbeha koop je meestal een maat kleiner dan een gewone beha. Dit heeft te maken met een nauwe aansluiting van de stof op je huid. Gevoelsmatig kan de beha dan te strak zitten, maar maak een aantal bewegingen om te bezien in hoeverre de sportbeha je wel of niet de steun geeft bij het sporten die je nodig hebt. Bij twijfel altijd professioneel op laten meten.
Spreekt voor zich dat de ene sport meer vergt van de borsten dan de andere. Hardlopen is zo’n sport die veel vergt en dus om stevige ondersteuning vraagt.

Test

  • Ga rechtop staan en breng je armen omhoog en draai ze rond in de kom. Je beha mag nu niet omhoog kruipen.
  • Maak een dansende beweging met de benen en kijk of de borsten op de plek blijven of dat er (veel) beweging in komt.
  • Buig voorover en kijk of de borsten over de bovenrand van de beha dreigen te komen. De borsten moeten ook bij een volledige vooroverbuiging op de plaats blijven.

Als de beha in zijn geheel omhoog kruipt of de achterkant van de beha omlaag, kan de omvang te groot zijn. Als de borsten eruit dreigen te vallen, is de cupmaat te klein.

Waarom?

De borstspier raakt souplesse kwijt als deze alsmaar in beweging moet zijn en geen ondersteuning krijgt. Hangborsten, wat dan ook al op relatief jonge leeftijd kan plaatsvinden, is het gevolg.

De sportbeha verkleint de bewegingsvrijheid van de borsten door het materiaal wat van een stretchstof is gemaakt. Meestal met brede banden en het materiaal is ademend. Er zijn verschillende niveaus (4) voor wat betreft de stevigheid, waarbij yoga tot het low impact niveau behoort en hardlopen tot het extreme impact. Stem in de winkel goed af welke sportbeha jij moet hebben en bedenk dat als je veel sport een sportbeha na 35 tot 40 wasbeurten de meeste souplesse wel kwijt is. Dat maakt een sportbeha ook een relatief duur product.

Welke merken hebben de sportbeha in de collectie?

Zowel de sport- als traditionele lingeriezaken verkopen sportbeha’s.
De sportbeha wordt geleverd door een aantal sportmerken zoals Adidas of Nike, maar de traditionele beha-merken leveren ook beha’s zoals Triumph en de lingerieketens zoals Hunkemoller hebben ook eigen ontwerpen.

Niet ieder merk heeft alle levels en om een goede sportbeha te hebben, is het belangrijk om eerst vast te stellen welk level je nodig hebt en dán te bekijken welke merken deze leveren. Bovendien moet uiterlijk feitelijk van ondergeschikt belang zijn.

Enkele voorbeelden:

Tot level 4

Hunkemuller, Active Bra. Prima steun, alleen zit de beha kort op de oksels. Kan pijn gaan doen.
Shock Absorber, B5044. Goede beha, goed pasvorm en ademt goed.

Tot level 3

Triumph, Triaction Powemove. Beha ziet er als gewone beha uit, maar geeft wel de extra steun. Is met beugel, niet voor iedereen prettig. Overigens heb je geen last van de beugel.

Tot level 2

Panache, 5021. Mooie beha die wel een beetje massief oogt, maar bij level 3 duidelijk in beweging komt. Tot level 2 prima.

Tot slot

Als je het uiterlijk even wegdenkt en bekijkt waar je de beha voor nodig hebt, dan zijn er meerdere prima sportbeha’s die de borsten goed ondersteunen. Slechts een enkele beha is ook wat vrouwelijker. Ze bestaan allemaal wel uit zachte materialen en te koop in diverse kleuren.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportbeha voor grote borstenWanneer je gaat sporten is een speciale sportBH een absolute aanrader. Een goede sportbeha voor grote borsten vinden kan…
Een goede sportbh kiezenEen goede sportbh kiezenEen goede sportbh ondersteunt de borsten tijdens het sporten om te voorkomen dat het borstweefsel beschadigd raakt en de…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Geef je borsten stevigheid tijdens sportenVeel vrouwen die sporten, dragen een sportbeha. Toch zijn er nog steeds vrouwen die een "gewone" beha dragen tijdens het…

De Nederlandse BeweegnormIn Nederland worden er twee bewegingsnormen gehanteerd. Dit zijn de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen, ofwel de NNGB,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 31-07-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.