De Nederlandse Beweegnorm

In Nederland worden er twee bewegingsnormen gehanteerd. Dit zijn de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen, ofwel de NNGB, en de fitnorm. Via deze normen kom je te weten of je voldoende beweegt.

Voldoende beweging

Volgens de NNGB beweeg je voldoende als je minimaal vijf dagen in de week dertig minuten matig intensief beweegt. Voor jongeren tot achttien jaar geldt de norm van minimaal zestig minuten beweging per dag. De NNGB geeft dus de gewenste hoeveelheid gezonde lichaamsbeweging aan. De Fitnorm geeft de hoeveelheid lichaamsbeweging aan die nodig is voor het behouden van een goede conditie van het hartvaatstelsel. Je voldoet aan deze twee normen als je minimaal één van deze twee normen haalt.

De NNGB

Om je goede gezondheid te behouden is het volgens de NNGB belangrijk dat je minstens vijf dagen per week een half uurtje matig tot intensief beweegt. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenst om minimaal vijf dagen per week een uur te bewegen. Je kunt dit op verschillende manieren invullen. Zo kan je ook vijf dagen per week, drie keer tien minuten bewegen. Verder hangt het ook van de intensiteit af of je aan deze norm voldoet. Zo moeten je hartslag en je ademhaling tijdens het bewegen iets verhogen. Om aan de NNGB te voldoen hoef je echt niet per se naar een sportschool te gaan. Zo kan je ook een lekkere stevige wandeling maken of een fietstocht. Volgens de NNGB worden er drie groepen mensen onderscheiden. Dit zijn de inactieven, de normactieven en de semi-actieven.

Inactieven

Deze groep behaalt de norm geen enkele dag per week. Inactieven bewegen geen enkele dag per week dertig minuten matig tot intensief.

Normactieven en semi-actieven

Normactieven zijn per week vijf dagen actief. Tot de groep van semi-actieven behoren mensen die tussen de inactieven en normactieven behoren.

De fitnorm

Naast de NNGB is er ook nog de fitnorm. Volgens deze norm is het nodig om drie keer per week minimaal twintig minuten te bewegen om een goede conditie van het hartvaatstelsel te behouden. Hier wordt intensieve lichaamsbeweging onder verstaan. Hierbij wordt ook weer een onderscheid gemaakt tussen niet-fit, semi-fit en normfit. Mensen die niet-fit zijn, bewegen niet of een enkele keer per jaar. Mensen die semi-fit zijn, bewegen regelmatig zwaar inspannend actief, maar dit doen ze minder dan drie keer per weer. De mensen die normfit zijn, bewegen minstens drie keer per week voor tenminste twintig minuten.

De beweegnorm en de fitnorm

De beweegnorm en de fitnorm zijn een onderdeel van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen, ofwel de NASB. Dit is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van dit plan is dat er meer mensen kiezen voor een actievere leefstijl en dat dagelijkse beweging de norm wordt.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fit en gezond door voldoende bewegenFit en gezond door voldoende bewegenNederland kent sinds 1998 een Nationaal Gezondheidsplan (NGP). In dat plan zijn de normen voor gezond bewegen vastgelegd…
De gevaren van een sedentair (inactief) levenDe gevaren van een sedentair (inactief) levenEen sedentair leven wil zeggen een inactief leven. Een leven met weinig beweging, vaak vanwege zittend werk en een verde…
Een zittend beroep, dan haal je de beweegnorm moeilijkEen zittend beroep, dan haal je de beweegnorm moeilijkVan de Nederlanders die een zittend beroep hebben, haalt slechts 32% de beweegnorm. Dit ondanks dat mensen met een zitte…
Senioren: hoeveel beweging nodig?Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat vo…

Lekker stretchen met yogaLekker stretchen met yogaStretchen kan je op verschillende manieren doen, en hoewel menigeen denkt dat alleen het lichaam op leeftijd moet stretc…
Wat is een goede sportbeha?Wat is een goede sportbeha?Iedere vrouw die sport, op wat voor niveau dan ook, moet een sportbeha dragen. Het is een fabel dat vrouwen met kleine b…
Bronnen en referenties
  • 30MinutenBewegen.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.