Senioren: hoeveel beweging nodig?

Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat voldoende lichaamsbeweging belangrijk is om in goede gezondheid te blijven. Maar wanneer beweeg je voldoende? Welke sporten komen in aanmerking? Hoeveel tijd kost dit en hoe intensief moet de beweging zijn? Onderstaand vindt u een antwoord op deze vragen.

Waarom genoeg bewegen?

Sporten en bewegen is zeer gezond voor lichaam en geest. Het werkt onder andere stressverlagend en het is goed voor uw hart. Ook de bloedvaten blijven gezonder, waardoor u minder kans heeft om hart- en vaatziekten te krijgen. Ook uw cholesterolgehalte wordt verlaagd wanneer u voldoende beweegt. U behoudt ook eenvoudiger een gezond gewicht, het helpt diabetes te voorkomen, het gaat botontkalking tegen en het verbetert uw spijsvertering en stoelgang. Het moge duidelijk zijn dat voldoende beweging louter voordelen heeft.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)

Op basis van verschillende (inter)nationale richtlijnen is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) vastgesteld. Deze norm biedt een handvat waarmee u kunt bepalen of u voldoende beweegt en of deze beweging voldoende intensief is. De norm maakt een onderscheid tussen jongeren, volwassenen en ouderen. Tot de ouderen wordt de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder gerekend. De NNGB schrijft voor ouderen voor dat ze minimaal vijf dagen per week een half uur matig intensieve lichamelijke activiteiten moeten hebben. Hierbij geldt dat dit een minimale hoeveelheid lichaamsbeweging betreft, meer beweging op meer dan vijf dagen is uiteraard nog beter.

Wat is matig intensief bewegen?

Maar hoe weet u nu of de vorm van beweging die u heeft ook onder de noemer ‘matig intensief bewegen’ valt? Voorbeelden van matig intensieve bewegingsvormen voor ouderen zijn bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen en rustig zwemmen. U kunt de juiste intensiteit herkennen aan het feit dat bij matig intensieve beweging de hartslag wel wat is verhoogd, maar dat u nog steeds een gesprek kunt voeren zonder buiten adem te geraken. U kunt deze vorm van inspanning daarom ook relatief lang volhouden.

Samen meer bewegen

Wanneer u moeite heeft om uzelf er telkens weer toe te zetten om voldoende te bewegen is het aan te bevelen uw beweging samen met anderen te behalen. Door met meerdere personen elke dag af te spreken om te bewegen zult u minder snel een dag overslaan. Het is ook nog eens goed voor uw sociale contacten! Diverse sportverenigingen bieden de mogelijkheid om samen met andere senioren te sporten. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld speciale seniorenuren in het zwembad of bij de atletiekvereniging. Meestal is op de websites van de sportverenigingen eenvoudig te achterhalen of en wanneer ze seniorenuren hebben. Eventueel kunt u de verenigingen bellen of de gemeentegids raadplegen.

Beweeg tijdens dagelijkse gang van zaken

Het is overigens geen must om uw beweging met louter sporten te behalen. Tijdens de dagelijkse gang van zaken kunt u ook voldoende bewegingsmomenten inbouwen. Voorbeelden hiervan zijn om eens de trap te pakken in plaats van de lift, wat vaker de auto te laten staan, huishoudelijke klussen uit te voeren zoals stofzuigen, tuinieren, enzovoorts. Al deze activiteiten tellen mee als beweging en u combineert het noodzakelijke met het nuttige!

Lees verder

© 2013 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van sporten voor seniorenSporten is niet alleen gezond voor het lichaam, maar ook voor het geestelijk welbevinden. Door de coördinatie te trainen…
Wat houdt ouderen tegen om gezond te bewegen?Door technologische vooruitgang beweegt de mensheid veel minder dan gezond voor haar is. Deze immobiliteit geldt vooral…
Het voorkomen van psychische problemen bij ouderenHet voorkomen van psychische problemen bij ouderenMensen worden steeds ouder en dat gaat samen met problemen die de oude dag aangaan. Ouderen krijgen niet alleen te maken…

Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstadElfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstadAls de Elfstedentocht wordt gereden, dan is de finish op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de toc…
Sterker worden zonder fitness of krachttraining, 10 tips!Sterker worden zonder fitness of krachttraining, 10 tips!Sterker worden zonder fitness of krachttraining, het is zeker mogelijk. Terwijl gewichtheffen en andere fitnessapparaten…
Bronnen en referenties
  • www.30minutenbewegen.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.