Sterker worden zonder fitness of krachttraining, 10 tips!

Sterker worden zonder fitness of krachttraining, 10 tips! Sterker worden zonder fitness of krachttraining, het is zeker mogelijk. Terwijl gewichtheffen en andere fitnessapparaten er zeker voor kunnen zorgen dat de kracht maar zeker ook de massa van de spieren snel zal toenemen, kunnen andere oefeningen evenzeer zorgen voor sterke spieren. Fitness of krachttraining richt zich meestal specifiek naar een bepaalde spier, terwijl een andere sport het hele lichaam zal activeren om zo de spieren verder te ontwikkelen. Ontdek tien tips waarbij de spieren, net als bij krachttraining, snel zullen ontwikkelen.

In dit artikel


Sit-ups

Sit-ups versterken de belangrijkste spieren in de buik en in de rug. Sit-ups kunnen snel spieren ontwikkelen in onder andere de buik, al moet daar ook een kantlijn bij getrokken worden. Wanneer sit-ups overdreven worden zal de oefening een tegenwerkend effect hebben waardoor uiteindelijk alles voor niets geweest is. Zoek naar de juiste balans in rust en in het uitoefenen van sit-ups en ze zullen op relatief korte termijn zeker hun vruchten afwerpen.

Opdrukken of push-ups

Opdrukken, push-ups of pompen is een traditionele manier die bekend is doordat de oefening verschillende gebieden van het lichaam stimuleert. Net als bij sit-ups dient ook hier rekening gehouden te worden met de rusttijden om zo een letsel te voorkomen en alle voorgaande werk te 'vernietigen'. Met push-ups zullen de armen, borst en rug het meeste effect merken van de oefening.

Optrekken of pull-ups

Gebruik de zwaartekracht als tegengewicht om deze oefening uit te voeren. Gebruik een balk in de hoogte om jezelf aan op te trekken. Net als push-ups richten pull-ups zich ook op armen, borst en rug. Al zullen de pull-ups zich eerder richten op de schouders en de bovenkant van de borst.

Lopen of joggen

Het hoeven niet altijd pure krachtoefeningen te zijn. Joggen bouwt eveneens spieren op. Zo zullen vooral de rug en de benen gestimuleerd worden, al is dat eigenlijk het geval voor alle spieren in het lichaam. Een bijkomend voordeel van joggen is het feit dat deze oefening eveneens een positieve impuls is voor het cardiovasculaire systeem. Zo verkleint de kans op aandoeningen zoals bijvoorbeeld een hardinfarct aanzienlijk voor mensen die joggen.

Martial arts

Het uitoefenen van martial arts kan een lichaam erg sterk maken zonder gebruik te maken van gewichten of krachttraining. De hevige bewegingen die essentieel zijn in het uitoefenen van deze sporten zijn een bijzonder grote stimulans voor de spieren. Zo zullen de spieren niet alleen sterker worden, maar ook leniger. Mensen die aan martial arts doen, oefenen vaak ook regelmatig sit-ups en push-ups uit. Voorbeelden van martial arts zijn worstelen, judo, kickboksen, muay thai, boksen en jiujitsu.

Zwemmen

Zwemmen is de sport bij uitstek die een uiterst positieve invloed heeft op het hart en de gewrichten. Deze sport heeft een uiterst lage impact op de vermoeidheid van het lichaam en is daardoor ideaal voor senioren. Daarnaast kan zwemmen ook de conditie van jonge sporters drastisch verbeteren. Hoewel zwemmen een lage impact heeft op de vermoeidheid, zal deze sport vrijwel het hele lichaam stimuleren. Mensen met gewrichtsaandoeningen kunnen zich best beperken tot een sport als zwemmen.

Aerobics

Net zoals bij martial arts zal bij het uitoefenen van aerobics ook het hele lichaam, en in het bijzonder armen en benen, gestimuleerd worden. Aerobics is echter een rustigere sport dan martial arts en wordt vaker beoefend door dames dan door heren. Aerobics staat er ook om bekend een positief effect te hebben op de werking van het hart en de longen. Ook mensen die last hebben van cellulitis vinden de beste oplossing in het joggen.

Wandelen

Veel mensen zullen niet meteen aan wandelen denken wanneer er gesproken wordt over een krachtsport. Toch is het eveneens een sport die positieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van spieren. Een goed voorbeeld daarvan is het wandelen in de bergen. Tijdens het beklimmen van een berg worden de benen uitermate goed gestimuleerd. Wanneer de berg afgedaald wordt is dat ook het geval, maar dan zullen er andere spieren gestimuleerd worden waardoor het effect optimaal is.

Yoga

Yoga vereist kracht en balans om bepaalde houdingen aan te houden gedurende 45 tot 90 minuten. Mensen die yoga uitoefenen stimuleren de armen, rug, achterwerk en benen. Ook mensen die yoga uitoefenen ondervinden een positieve invloed op het hart. Yoga is een uitstekende manier om het volledige lichaam te stimuleren zonder gewichten, bijkomend positief gevolg is dat de sport daardoor toegankelijk is voor iedere leeftijdscategorie. Yoga kan trouwens ook erg rustgevend zijn en helpen in het wegwerken van stress of een burn-out.

Sport in ploegverband

Sporten in ploegverband is uitermate gunstig voor de conditie en de gezondheid van het hart. Tijdens ploegensporten vergeet men namelijk sneller hoe moe men is doordat men bezig is met het spel. Daarnaast zijn ploegensporten ook bijzonder sociaal en ideaal om uit te oefenen met vrienden. De motivatie om een ploegensport uit te oefenen is vaak groter dan wanneer iemand alleen een sport uitoefent.

Lees verder

© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Starten met krachttraining - Het sterker maken van spierenStarten met krachttraining - Het sterker maken van spierenAls je gaat starten met krachttraining, is het van belang om te weten welke richtlijnen hiervoor zijn opgesteld. Deze ri…
Afvallen door krachttraining: spieren als energievretersAfvallen door krachttraining: spieren als energievretersAls je wilt afvallen kun je door middel van conditietraining of cardiotraining veel calorieën verbranden. Door conditiet…
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…

Senioren: hoeveel beweging nodig?Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat vo…
Hardlopen: BlessuresHardlopen: BlessuresHardlopen is een van de meest beoefende sporten van ons land, of het nou recreatief is, of een marathonwedstrijd. Veel h…
Bronnen en referenties
  • http://www.ehow.com/info_8744301_10-ways-stronger-machines-weights.html
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.