Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voeding

Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voeding Afvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrijk aspect als het gaat om afvallen. Vooral vrouwen gebruiken vaak alleen cardio om af te vallen, terwijl een combinatie van krachttraining en cardio vaak een uitstekend effect heeft voor afvallen op een gezonde manier. In een fitnessschema voor afvallen zijn bij de krachttraining het aantal herhalingen en sets ook heel belangrijk. Hierdoor voorkom je overbelasting tijdens het sporten.

Waarom afvallen met fitness?

Het besluit om af te vallen kan verschillende oorzaken hebben. Sommigen hebben veel overgewicht en willen zich een nieuwe ‘lifestyle’ aanmeten terwijl anderen slechts een aantal kilo’s kwijt willen raken voor de zomer. Wat de motivatie om af te vallen is, het begint met een goed training- én voedingsschema.

Bij afvallen denken veel mensen aan cardio. Ze staan uren op een loopband en volgen talloze spinning lessen. Wat vaak, vooral door vrouwen, wordt onderschat is het belang van krachttraining op het pad naar een slanker lichaam. Natuurlijk blijft cardio een belangrijk en vertrouwd onderdeel van het trainingsschema. In het volgende kopje wordt er meer uitleg gegeven over de combinatie cardio-kracht en de voordelen die hieraan verbonden zijn.

Cardio en krachttraining

Het schema bestaat uit twee delen: cardio en kracht. De combinatie van deze twee onderdelen is vaak een leuke, afwisselende manier om te sporten. Daarnaast is het ook behoorlijk effectief. Veel mensen denken dat cardio vooraf aan kracht moet worden gedaan. Niets is minder waar. Hoewel er cardio vaak als warming-up wordt gedaan aan het begin van de training, is het beter om dit als een los onderdeel te zien. De warming-up dient dus eerste te worden gedaan. Daarna wordt kracht gedaan en als afsluiting een intensieve cardiotraining.

De reden hiervoor is dat er genoeg energie is om de zware krachttraining te doen. Daarnaast verbrandt men tijdens de krachttraining alle suikers (glycogeen). Als men na de krachttraining cardio gaat doen zijn de suikers op en wordt er energie uit de vetreserve genomen.

Trainingsschema

Het trainingsschema om af te vallen wordt als volgt over de week verdeeld:
 • Maandag: Kracht en cardio
 • Dinsdag: Rust
 • Woensdag: Kracht en cardio
 • Donderdag: Rust
 • Vrijdag: Kracht en cardio
 • Zaterdag: Rust
 • Zondag: Rust

De oefeningen in het schema zijn compoundoefeningen gecombineerd met cardio. Compoundoefeningen zijn oefeningen waarbij je meerdere spieren tegelijk nodig hebt. Hiermee wordt het hele lichaam sterker. Met de cardio na de training worden de vetreserves aangesproken. De oefeningen in het schema zijn de volgende:

Krachttraining

 • Squat
 • Bench press
 • Militairy press
 • Lateral pulldown
 • Hyperextension
 • Crunches

Cardio

Het maakt niet uit welke soort cardio er gedaan wordt. Wissel af tussen verschillende apparaten. Verschillende cardio-oefeningen zijn: hardlopen, fietsen, steppen of roeien.

Herhalingen en sets bij fitnessschema afvallen

Tijdens de krachttraining worden er telkens 5 sets gedaan van 5 herhalingen (5x5). Hierdoor wordt er spiermassa opgebouwd die een grote dichtheid heeft. Hierdoor blijven de spieren compact. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen omdat deze er vaker niet gespierd uit willen zien. Later meer hierover. Het gewicht dat wordt gebruikt tijdens de krachttraining is het maximale gewicht waarmee je de oefening met een goede techniek kunt uitvoeren.

Fitness en vrouwen

Vrouwen die willen afvallen door middel van fitness doen vaak alleen aan cardio. De krachttraining wordt overgeslagen omdat men denkt dat ze daar te mannelijk van worden. Met krachttraining worden calorieën echter op een andere manier verbrandt dan met cardio. De spiermassa die men opbouwt door de krachttraining is niet duidelijk zichtbaar bij vrouwen maar de opgebouwde spieren verbranden in ruststand wel meer calorieën. Met cardio wordt er in een korte tijd een grote hoeveelheid calorieën verbrand nadat de reserves op zijn. Een combinatie van krachttraining en cardio is dus ook ideaal voor vrouwen.

Voeding

Om af te vallen moet men onder het calorieverbruik eten. Tot zover niets nieuws. Het is echter niet nodig en zeker niet verstandig om zo weinig mogelijk te eten, maaltijden over te slaan of belangrijke bouwstoffen weg te laten om zo snel mogelijk af te vallen. Slechts een paar honderd (500) calorieën onder het calorieverbruik is al genoeg voor het lichaam om af te vallen op een gezonde manier. Hierdoor kunnen er nog steeds voldoende lekkernijen worden gegeten. Het is echter ook belangrijk om de macro’s in de gaten te houden. Dit zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Ook tijdens het afvallen is het belangrijk dat deze bouwstoffen in voldoende mate worden ingenomen. Zolang men een paar honderd calorieën onder het calorieverbruik eet, valt men op een gezonde manier structureel af.

Lees verder

© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitnessschema kracht: oefeningen en voedingFitnessschema kracht: oefeningen en voedingKrachttraining kan om verschillende redenen worden gedaan. Eén reden daarvan is, zoals de naam al zegt; kracht. Sommigen…
Krachttraining, ook voor vrouwen!Krachttraining, ook voor vrouwen!Wie denkt aan krachttraining, denkt aan vrij snel aan bodybuilding en opgepompte en gespierde mannen. Op het eerste gezi…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Afvallen: krachttraining en cardioAfvallen: krachttraining en cardioAfvallen, velen van ons willen wel wat kilo's kwijt. Bij afvallen rijzen de vragen: wat is de beste manier, hoe kan ik b…

Hardloopblessures omdat we niet naar ons lichaam luisterenHardloopblessures omdat we niet naar ons lichaam luisterenVoor onze gezondheid is hardlopen in principe een prima beweging. Maar de hardloopsport kent helaas ook een hoog blessur…
4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainen4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainenWil je gewoon strakkere benen? Je benen trainen om de vierdaagse in Nijmegen uit te lopen, je voorbereiden op het wieler…
Reacties

Charlotte, 05-02-2018
Ik ben sinds 19 januari op de sportschool. Drie keer per week een combinatie van cardio en krachttraining. Doel is om de 6 kilo die ik ben aangekomen sinds ik ben gestopt met roken kwijt te raken én conditie op te bouwen (en blijven behouden).
Echter: in plaats van af te vallen, ben ik nog 1 kilo aangekomen, terwijl ik niet méér eet. Mijn schema is nu: 12 minuten crosstrainer, 12 minuten wave. Dan krachttraining setjes van 3 x 15, rechte- en schuine buikspier, abductor en adductor, leg curl, chest press, lower back, upper body etc. (gewicht varieert van 17,5 kilo tot maximaal 35 kilo). Tenslotte sluit ik af met nog 12 minuten cardio. Ik heb snel spierontwikkeling en geen overgewicht (nu 64 kilo bij lengte van 1.74, maar was jaren 58 kilo). Hoe kan ik nu mijn lichaam 6 kilo slanker/strakker maken zodat ik weer in mijn oude kleding kan? Reactie infoteur, 06-02-2018
Hi Charlotte,

Goed bezig met het sporten! Het is in principe niet mogelijk om aan te komen als je minder calorieën eet dan het aantal calorieën dat je verbruikt. Wellicht is het handig om je calorieën te tellen met bijvoorbeeld Myfitnesspal? Hierdoor weet je precies hoeveel je binnen krijgt.

In het volgende artikel staat hoe je je verbruik kunt berekenen:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/132906-afvallen-of-aankomen-calorieen-sporten-en-voeding.html

Probeer dit een aantal weken. Mocht je daarna nog steeds geen resultaat zien, kun je er bijvoorbeeld 100 of 200 calorieën afhalen per dag, zodat je wel begint af te vallen.

Een belangrijke kanttekening is echter wel dat als je vet verbrandt en dit omzet in spieren, je er wel slanker uitziet, maar niet minder zwaar bent. Spierweefsel is namelijk zwaarder dan vetweefsel. Laat je dus ook niet compleet leiden door de weegschaal, maar ook door de spiegel.

Groet,
Schrijversblock

Richard, 06-11-2017
Maakt het voor dit schema niet uit wat voor type cardio er gedaan wordt? Reactie infoteur, 13-11-2017
Hoi Richard,

Dit maakt niet uit. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hardlopen, fietsen, steppen of roeien.

Met vriendelijke groet,
Schrijversblock

Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.