Krachttraining, ook voor vrouwen!

Krachttraining, ook voor vrouwen! Wie denkt aan krachttraining, denkt aan vrij snel aan bodybuilding en opgepompte en gespierde mannen. Op het eerste gezicht geen sport voor vrouwen, en dat is ook precies de gedachte die de meeste vrouwen ervan weerhouden om aan deze sport te beginnen. Het vooroordeel dat je er heel breed door zou worden, klopt niet, het helpt je juist om strakker in je vel te komen, en is ook zeer effectief als wilt afvallen.

Het beeld over krachttraining

Het is ook niet vreemd dat veel mensen in eerste instantie denken aan grote gespierde mannen. Zo is Arnold Schwarznegger vaak ook één van de grote voorbeelden voor de mannen die breed en gespierd willen worden. Het zijn vooral mannen die op professionele wijze met de sport bezig zijn, en kijk bijvoorbeeld eens naar een programma als de sterkste man. Ook de bladen over krachttraining zijn zeer op de mannen gericht. Daarentegen is een blad als Sport & Fitness een blad dat zich net zo goed door mannen als door vrouwen laat lezen, en geeft naast informatie over krachtraining, fitness, bodybuilding en vechtsport ook veel informatie over gezondheid en voeding, meestal onderbouwd door de laatste studies en onderzoeken.


Vooroordeel vrouwen en krachttraining

Wanneer vrouwen in deze tak van sport in het nieuws komen, dan zie je ook vaak de meer extreme kant - net zo goed als bij de mannen. Alleen is het bij de mannen meer geaccepteerd. Vaak zie je dan de vrouwen waarbij het lichaam zo gespierd is dat ze niet veel verschillen van een gespierd mannenlichaam. Gebruiken deze vrouwen daarbij ook nog anabolen, dan zie je ook in het gezicht vermannelijking optreden: grovere gelaatstrekken, bredere kaaklijn. Of deze vrouwen nou wel of niet gebruiken:

Deze vrouwelijke atleten trainen dagelijks soms wel meerdere uren per dag, trainen volgens keiharde en uitgekiende schema's, trainen zeer hard en zwaar, doen daarbij vaak ook nog dagelijks cardio, en - dit vergeten veel mensen vaak - eten volgens een straks voedingsschema wat zeer eiwitrijk is.

Het is overigens jammer dat vaak alleen deze kant van vrouwen en de sport belicht wordt, er zijn namelijk tal van gradaties en klasses waarin de vrouwen de sport kunnen beoefenen. En er zijn wel degelijk gespierde vrouwen te vinden waarbij wel degelijk gelet wordt op het behoud van de vrouwelijke vormen en rondingen.

Waarom krachttraining net zo goed voor vrouwen goed is?

De manier waarop je traint wordt bepaald door het doel dat je hebt. Waarom gaan de meeste vrouwen sporten:
  • fitter worden en gezondheid verbeteren
  • conditie opbouwen
  • vet verbranden en afvallen
  • strak in je vel komen
Dit zijn precies de doelen die je door fitness en krachttraining kunt bereiken. Door regelmatig te trainen door cardio en krachttraining wordt je merkbaar fitter, je krijgt meer energie en je gaat beter slapen.


Conditie opbouwen

Wanneer je alleen cardio zou doen, bijvoorbeeld spinning of hardlopen, werk je vooral aan je conditie door het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Wanneer je aan krachttraining doet, werk je net zo goed aan je uithoudingsvermogen. Wanneer je setjes maakt met veel herhalingen en weinig rust tussendoor, doe je in feite ook een vorm van cardio waarbij je hartslag verhoogt. Maar omdat je specifiek afzonderlijke spieren en spiergroepen traint, werk je ook aan je spierconditie. Hierdoor zul je ook op kracht meer uithoudingsvermogen krijgen, en word je lichaam ook op die manier sterker.

Vetverbranding in de spieren

Wat veel mensen niet weten is dat de verbranding plaatsvindt in de actieve celmassa. In vetweefsel vindt geen verbranding plaats. Je zou een spier kunnen zien als een kleine verbrandingsfabriek: spieren hebben energie nodig, daarvoor is verbranding nodig waarbij energie vrijkomt, en energie kan gehaald worden uit vet. Des te meer spieren je hebt, des te meer je verbrandt. Je verhoogt je stofwisseling door je spieren te trainen. Want door het trainen van je spieren, bouw je meer spiermassa op: Dit is de actieve celmassa waar de verbranding plaatsvindt! En op deze manier verruil je je lichaamsvet voor spieren.

Bijkomend voordeel: je verbrand niet alleen vet, maar je komt ook strakker in je vel te zitten.

Wees niet bang om spieren te krijgen: je wordt er niet breder van!

De manier waarop je traint hangt af van je doel: de meeste vrouwen zullen dus aan hun conditie willen werken en strakker willen worden. Dat betekent dat je setjes maakt met veel herhalingen, bijvoorbeeld 3 setjes van 15 herhalingen van een oefening. Door de vele herhalingen kun je ook niet snel zwaar trainen. Met korte pauzes tussendoor van hooguit een minuut ben je ook een vorm van cardio aan het doen. Mannen willen vaak breed worden: zij trainen vaak met weinig herhalingen met zware gewichten. Je zult zichtbaar resultaat zien wanneer je 2 a 3 keer per week traint en daarbij ook regelmatig aan cardio doet. Het resultaat zal nog meer zichtbaar zijn wanneer je gezond eet.

Vraag op de sportschool om je te begeleiden bij je doel en je te helpen met een goed trainingsschema!

Lees verder

© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness, de soorten en het resultaatWanneer een nieuw jaar van start gaat, grijpen veel mensen dit aan om hun leven te beteren. Afvallen, gezond eten en spo…
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…

Wondermerrie PoëtinPoëtin, ook wel 'de wondermerrie' genoemd was een Duitsgefokte merrie die tijdens de PSI-veiling in Ankum (2003) werd ve…
Hygiëne in het zwembadZwemmen in een zwembad behoor je te doen in schoon en warm water. Zelf kun je er ook zorg aan dragen om het water zo sch…
Chezue (81 artikelen)
Laatste update: 20-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.