Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuilding

Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuilding Er zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn prestaties verbeteren door training en voeding te optimaliseren. Deze informatie is onder andere te vinden in deze sporttijdschriften, maar er is een groot verschil in de kwaliteit van informatie en de doelgroep.

Fitness, krachttraining en bodybuilding in Nederland

In Nederland is bodybuilding als professionele sport niet erg bekend, en minder groot zoals in Amerika. Toch zijn er veel mensen die deze sport beoefenen als hobby of voor hun gezondheid of conditie. De laatste jaren neemt het aantal sportscholen toe. Fitness wordt beoefend onder een breder publiek en meer en meer vrouwen ontdekken de positieve effecten van krachttraining. De sport behoort niet langer alleen tot de grote gespierde mannen. Naast cardiotraining helpt krachttraining bij vetverbranding, een strakker lichaam, verbetering van de algehele conditie en gezondheid. En wie verder wil, kan zich richten op het daadwerkelijke bodybuilden: je lichaam vormen door gericht spiermassa opbouwen in de juiste verhouding en met een laag vetpercentage.

De tactiek van deze sport: kennis vergroten en toepassen

Veel sporten bevatten een spel- of wedstrijdelement. Krachttraining is een sport die je alleen doet, je kunt alleen voor jezelf winnen door te werken aan je doel. Informatie over hoe het lichaam werkt, training en voeding, geven je de tools om je doel te bereiken. Veel gemaakte fouten als het om krachttraining gaat:
  • week in week uit dezelfde oefeningen doen
  • alleen het bovenlichaam trainen (niet alleen is je lichaam niet in verhouding, het maakt je lichaam ook kwetsbaar voor blessures)
  • elke dag trainen
  • extra snacken omdat je toch extra getraind hebt
  • Teveel herhalingen maken, terwijl je eigenlijk spiermassa wilt bouwen
  • Vetten vermijden uit angst aan te komen
En ga zo maar door. Veel informatie is te vinden op internet, maar ook zijn er verschillende tijdschriften waar je veel praktische informatie vandaan kunt halen om doelgerichter te trainen.

Sport & Fitness

Dit tijdschrift verschijnt tweemaandelijks. Het tijdschrift richt zich op een breed publiek en behandelt onderwerpen over training, fitness, voeding, vetverbranding en fightclub. Artikelen zijn vaak uitgebreid en zijn wetenschappelijk onderbouwd. Het tijdschrift is zowel interessant voor beginnende als gevorderde sporters, en voor zowel vrouwen als mannen. Voor wie zich puur op bodybuilding richt, zou het blad wellicht te breed georiënteerd kunnen zijn. Wel vind je in het blad vaak uitgebreid verslag van wedstrijden bodybuilding in Nederland en in het buitenland, inclusief foto's. Als het om voeding en het effect van voeding gaat, staan er vaak interessante artikelen in, zoals bijvoorbeeld het gebruik van supplementen en supergezonde groentes.

Muscle & Fitness

Dit blad heeft een meer Amerikaanse vormgeving en uitstraling dan Sport&Fitness. Het bevat veel beeldmateriaal, vaak van zwetende mannen die een krachtoefening doen. Er zijn enkele foto's van vrouwelijke sporters te vinden, maar eerder in sensuele houdingen dan serieus op de sport gericht. Hoewel de informatie ook voor vrouwen geschikt is, is het blad vooral gericht op mannen en gaat voornamelijk over krachttraining en bodybuilding, en dan met name voor de naturel bodybuilder. Er zijn veel oefeningen, trainschema's, trainprincipes, informatie over voeding en voedingsschema's te vinden. Artikelen zijn minder uitgebreid dan in de Sport&Fitness, maar wel wetenschappelijk onderbouwd en vooral praktisch.

Flex

Flex is echt een krachtpatser onder de sporttijdschriften, en gaat nog een stap verder dan Muscle&Fitness. Veel foto's van trainende mannen die aan de professionele wedstrijden in Amerika meedoen, de grote gespierde jongens. Er is dan ook, naast de praktische informatie zoals je die ook in Muscle&fitness vindt, genoeg informatie te vinden over de professionele bodybuilders. Dit blad laat ook foto's van professionele vrouwelijke bodybuilders zien, van wedstrijden, trainingen of fotoreportages, zonder dat vrouwen als sensueel object worden getoond. Ook dit blad heeft een Amerikaans karakter, wat je terugziet in de expressieve, krachtige foto's. Dit blad is met name geschikt voor zowel beginnende als gevorderde sporters die ook op de hoogte willen blijven van de professionele bodybuilding.

Online tijdschrift: It's all Fitness

It's all Fitness (voorheen van health and fitness), richt zich op vrouwen. Het blad is online te downloaden, of engelstallig als online flippingbook. Foto's en reportages over vrouwen, van bikini/figure atleten tot zeer gespierde dames. Het blad richt zich niet alleen op de krachttraining maar ook over randonderwerpen, van yoga tot cycling, en kleding en gadgets gerelateerd aan de sport. Voeding en gezondheid krijgen voldoende aandacht. Het online magazine is gratis.


Online tijdschrift: Krachttraining

Dit online tijdschrift verschijnt driemaandelijks en wordt uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie (KNKF). Het blad richt zich puur op de sporter en is een vakblad voor (kracht)sporters, krachttrainers en fitnessprofessionals. Artikelen zijn wetenschappelijk onderbouwd, en gaan uitgebreid en uitvoering in op de informatie. Het blad is dan ook zeer geschikt voor sporters die meer willen weten over training en voeding, de wetenschappelijke onderbouwing en feiten. Het tijdschrift bevat niet tot nauwelijks beeldmateriaal. Ook dit tijdschrift is gratis te downloaden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Curves: fitness voor vrouwenCurves is een nieuwe sport speciaal ontwikkeld voor vrouwen. De toestellen zijn eenvoudig in gebruik en er zitten geen g…
De geschiedenis van fitnessFitness is eigenlijk al verschrikkelijk oud. Drieduizend jaar geleden was er al aandacht voor een gezond en fit lichaam.…

Paardensport op de Olympische spelenPaardensport op de Olympische spelenIedere vier jaar worden de Olympische spelen gehouden. Sinds jaren is ook de paardensport een onderdeel van dit grote sp…
Het springparcoursHet springparcoursAls je op spring concours gaat, moet er natuurlijk ook een springparcours staan. Hier komt het één en ander bij kijken.…
Bronnen en referenties
  • KNKF Kenniscentrum
  • It's all Fitness, online magazine
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.