De geschiedenis van fitness

Fitness is eigenlijk al verschrikkelijk oud. Drieduizend jaar geleden was er al aandacht voor een gezond en fit lichaam. Maar waar ligt nou eigenlijk de oorsprong van het hedendaagse fitness?

Het ontstaan

Het is ontstaan bij de Ayurveda, een hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Deze gezondheidsleer richt zich vooral op het in balans brengen van lichaam en geest. Het waren wel oefeningen zonder krachttoestellen maar eigenlijk ligt de oorsprong van het fitness hier dus al. De Grieken hadden richtten rond 776 v. Chr. het zogenaamde ''gymnasion'' op. In deze oude sportcentra konden de deelnemers van de Olympische spelen trainen. Eigenlijk waren dit de eerste sportscholen. Vooral de Spartanen en de Perzen waren in de Griekse oudheid meesters op het gebied van lichamelijke training. Ze stelden fitness zelf verplicht!

De middeleeuwen

In de middeleeuwen kwam het trainen van het lichaam steeds minder voor, mede doordat andere sporten populair werden. Denk hierbij aan paardensport en andere veldsporten.

Moderne gymnastiek

Eind 18e eeuw en begin 19e eeuw ontwikkelden twee pioniers genaamd Johann Friedrich GutsMuths en Friedrich Ludwig Jahn een methode met oefeningen op apparaten. Eigenlijk ligt hier de oorsprong van ‘’moderne gymnastiek’’. Rond 1819 zei de medische student Archibald Maclaren dat het regelmatig trainen en fitnessen veel voordelen had. Hij heeft in zijn leven veel gedocumenteerd over de resultaten van trainingen.

The new gymnastics

Dioclesian Lewis introduceerde “The new gymnastics” in 1865. Hij wilde eigenlijk de hele fysieke educatie veranderen, hierbij denkend aan behoud van gezondheid. Hij richtte het ‘Instituut voor Fysieke Educatie’ op in Boston, waar nieuwe docenten voor lichamelijke opvoeding werden opgeleid.

Paleis voor Volksvlijt

In Amsterdam werd rond 1865 het ‘'Paleis voor Volksvlijt'’ gebouwd, waar men kon doen aan krachtsport, worstelen en boksen. Eigenlijk was dit een voorganger van het moderne fitnesscentrum.

Eugen Sandow

Eugen Sandow (1867 – 1925) was een van de eerste bodybuilders, geboren in Duitsland. Hij wordt ook wel de uitvinder van het moderne bodybuilding genoemd. In deze tijd kreeg de krachtsport ook steeds meer aandacht. Rond 1901 werd door Sandow dan ook de eerste bodybuilding wedstrijd georganiseerd.

Moderne fitnesscentra

Rond 1950 immigreerden veel Japanse judo experts naar westerse landen om judo te promoten. Er werden judo sportscholen opgericht, en daarbij kwamen dan vaak fitness activiteiten. Zo zijn waarschijnlijk de eerste moderne fitnesscentra ontstaan.

Aerobics

Kenneth H. Cooper ontwikkelde een oefening om hart en longen te versterken, genaamd aerobics. In 1968 is deze oefening echt doorgebroken, en wordt ook vandaag de dag nog steeds veel beoefend.

Cardio fitness

Keene Dimick ontwikkelde in 1986 het eerste computergestuurde fitnesstoestel. Deze computergestuurde toestellen werden eind jaren '80 pas populair in de fitnesscentra. Deze conditieapparaten kregen de naam “cardio fitness”. Een hele uitbreiding aan het assortiment van fitnesscentra.
© 2012 - 2024 Ulmeister, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…

Limburgse heuvels: volop fietsgenotDe Limburge heuvels zijn jaarlijks toneel van de Amstel Gold Race. Dit gebied is bij uitstek prima geschikt voor een uit…
Lieuwe Westra: een biografie van 'Ut beest'Wanneer Lieuwe Westra in Parijs-Nice 2012 plots een etappe wint en in het eindklassement als 2e eindigt, tussen de kanon…
Bronnen en referenties
  • http://www.fitness-schema.com
Ulmeister (1 artikelen)
Laatste update: 04-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.