Trend: Barre Fitness

Een vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en heeft dit ook veel gedaan voordat ze Victoria's Secret Show moest lopen. Het is een combinatie van ballet, yoga en pilates en geeft ook de niet-ballerina's onder ons de kans een afgetraind dansers lichaam te krijgen. Maar wat houdt deze trend nou eigenlijk in?

Geschiedenis

Barre Fitness lijkt een gloednieuwe fitnessmethode maar in werkelijkheid is het al zo'n vijftig jaar geleden bedacht.
Toen Lotte Berk, een moderne danseres, tijdens het dansen een rugblessure opliep moest ze voorzichtig revalideren. Door haar achtergrond als moderne danseres en met de kennis in fysiotherapie bedacht ze een combinatie tussen ballet en revalidatie. Dit zorgde voor sterkere spieren en een dansers lichaam. In 1959 opende Lotte Berk de 'Lotte Berk Method Studio' in Londen.
Toen Lydia Bach, Amerikaanse maar op dat moment op vakantie in Engeland, een les in de studio nam besloot ze meteen een jaar aan haar reis toe te voegen. Ze studeerde een jaar met Lotte en introduceerde de 'Lotte Berk Method' in 1971 in Amerika door daar haar eigen studio te openen.

In Amerika kreeg de methode al snel een schare loyale aanhangers die zorgden dat de methode werd verspreid door Amerika. Langzamerhand begonnen er meerdere sportscholen de lessen aan te bieden en kwamen er kleine aanpassingen in de methode die uiteindelijk hebben gezorgd voor de Barre Fitness die op dit moment erg populair is in Amerika.

Wat is Barre Fitness?

Barre Fitness is een mix van ballet, pilates en yoga waarbij de barre de vaste waarde in de les is. Tijdens de lessen worden de houding en elegantie van ballet gevraagd, de precisie van pilates en de lenigheid en kracht van yoga. Er wordt een combinatie van snelle vloeiende bewegingen en krachttraining gebruikt op moderne/hedendaagse muziek (dus geen klassieke balletnummers). Door na de krachtoefeningen te stretchen worden de spiergroepen verlengd wat helpt bij het creëren van een sterk en lenig lichaam.

De voordelen

Een aantal voordelen van barre fitness:
  • het verbeteren van je houding
  • versterken van je spieren, flexibiliteit en ontspanning
  • gewichtsverlies
  • Mogelijk op ieder niveau
  • Je werkt met je hele lichaam
  • Geen dansachtergrond nodig

Wat heb je nodig?

Qua kleding word er strakker zittende kleding aangeraden (balletpakjes zijn dus niet nodig) en het liefst flexibel schoeisel (bijvoorbeeld ballet- of turnschoentjes) daarnaast is het ook mogelijk om de oefeningen op blote voeten te doen. Daarnaast is de sportschool meestal al in het bezit van de juiste apparatuur (gewichten, fitnessmatjes, muziek).

Waar kan ik het doen?

Nadat de barre fitness was ontstaan in Londen verspreidde het zichzelf naar Amerika waarna het ook door Australië werd overgenomen. Vooral in Amerika is de barre fitness heel populair en is het in de grote steden wel op iedere hoek van de straat te vinden. In Nederland bevinden de studio's zich anno 2015 vooral nog in de grote steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen maar begint het (mede door Doutzen Kroes) in populariteit te stijgen.
© 2015 - 2024 Yvette001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guillian Barre SyndroomGuillian Barre SyndroomHet syndroom van Guillian Barre is een zeldzame aandoening in de spieren. Jaarlijks krijgen zo'n 150 tot 300 mensen in N…
Syndroom van Guillain-BarréSyndroom van Guillain-BarréHet syndroom van Guillain-Barré is een spieraandoening. Bij deze aandoening valt de spierfunctie gedeeltelijk of helemaa…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Soorten dansen: klassiek balletSoepele, verderlichte danseressen. Hoog springende dansers met veel beenspieren. Lenigheid, pirouettes, techniek, spiere…

Profdarter: Gary AndersonGary Anderson, een professioneel darter uit Schotland met de bijnaam 'The Flying Scotsman', werd in 2015 voor het eerst…
Carl Lewis, atleetCarl Lewis behoort tot de meest succesvolle sporters op de Olympische Spelen. Hij blonk uit op de sprintnummers (100 met…
Bronnen en referenties
  • http://www.movingharmony.nl/fitness-ballet-barre-pilates/
  • http://www.shape-all-in.nl/barre-fitness-in-amsterdam
  • https://www.wellbridge.com/fit-like-that/10-benefits-of-the-barre
  • http://ecaworldfitness.com/uncategorized/origin-barre-classes/
Yvette001 (23 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.