Profdarter: Gary Anderson

Gary Anderson, een professioneel darter uit Schotland met de bijnaam 'The Flying Scotsman', werd in 2015 voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen door de legendarische Phil Taylor in een zinderende finale met 7-6 te verslaan. Dit kunststukje herhaalde hij een jaar later door zijn wereldtitel in 2016 succesvol te verdedigen met een overwinning op Adrian Lewis in de finale. Hij was pas de vierde darter die twee jaar achter elkaar wereldkampioen wist te worden. Anderson staat bekend als een sympathieke man met een unieke en uiterst snelle worp.

Persoonlijke informatie

Gary Anderson is een Schotse profdarter die is aangesloten bij de PDC. Hij is de voormalig nummer één van de BDO en WDF.

Gary Anderson
Naam Gary Anderson
Bijnaam The Flying Scotsman
Geboortedatum 22 december 1970
Geboorteplaats Eyemouth, Schotland
Nationaliteit Schots
Prof sinds 1995
Prijzengeld (t/m 21 december 2016) £2,620,167
Opkomstnummer Jump Around- House of Pain

Carrière

1995-2006: Beginjaren carriere

Anderson begon zijn carrière bij de BDO en won zijn tweede toernooi dat hij speelde, namelijk de Welsh Open. Dankzij deze overwinning was hij het volgende jaar voor het eerst gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap, waarin hij in de 1e ronde zou verliezen. Het jaar daarop drong hij voor het eerst door tot de halve finales op het wereldkampioenschap.

2007-2009: Doorbraak met enkele prijzen

Zijn 1e grote prijs won hij in 2007 door de International Darts League te winnen en meteen daarop ook de World Darts Trophy. Hierin versloeg hij onder andere grote dartnamen zoals James Wade, Adrian Lewis, Andy Hamilton en de legendarische Phil Taylor. In 2007 bleef hij doorgaan met prijzen winnen door ook de British Open en de Scottish Open op zijn naam te schrijven. Na het succesvolle jaar 2007 won hij in 2008 nog de German Open en de Welsh Open om vervolgens in 2009 de grote overstap te maken van de profbond BDO naar de PDC. Hij maakte zijn debuut in de PDC met een overwinning op John Part, een voormalig wereldkampioen. Op zijn 1e wereldkampioenschap in de PDC kwam hij niet verder dan de 2e ronde.

2010-2011: Succesvolle jaren met een finaleplaats op het WK

Na in 2010 zijn eerste grote finale in de PDC te halen, de UK Open, en te verliezen van Phil Taylor, bereikte Anderson in 2011 de finale van het WK door onder andere Raymond van Barneveld en Andy Smith te verslaan. In de finale bleek Adrian Lewis met 7-5 te sterk en die gooide bovendien een 9-dart finish. In datzelfde jaar verloor hij in de finale van de Player Championship Finals opnieuw van Taylor. Ook mocht hij voor het eerst meedoen in de Premier League of Darts, en hij won deze in een finale tegen Adrian Lewis: 10-4. In het succesvolle jaar 2011 zette hij ook nog een record door een gemiddelde van 133.35 te gooien in een 6-1 gewonnen wedstrijd tegen Arron Monk in een UK Open Qualifier.

2012-2016: Twee eindoverwinningen op het WK

In 2012 gooide Gary Anderson zijn 1e 9-darter op televisie. Dit deed hij in de 3e ronde van de UK Open tegen Davey Dodds. Verder was 2012 weinig succesvol met een blessure en zelfs een schorsing. In 2013 gooide hij weer een 9-darter, in de 3e qualifer voor de UK Open. In 2014 kwam Anderson helemaal los en hij behaalde de ene na de andere overwinning met darts op hoog niveau. Dit leidde tot winst in de Player Championship Finals door in de kwartfinale Taylor te verslaan en Lewis in de finale. Hierdoor ging hij met erg veel vertrouwen het WK van 2015 in. Hierin versloeg hij onder andere eerst Michael van Gerwen in een zinderende halve finale om vervolgens Phil Taylor in één van de beste finales ooit te verslaan met 7-6. Dit betekende zijn eerste wereldtitel. In het succesvolle seizoen dat hierop volgde wist hij zijn wereldtitel succesvol te verdedigen en hiermee was hij pas de vierde darter in de historie van de sport die twee jaar op rij het WK wist te winnen. In de finale versloeg hij Adrian Lewis met 7-5. Ook wist hij in de gewonnen halve finale van dit wereldkampioenschap tegen Jelle Klaasen een 9-darter te gooien. Verder wist Anderson in 2016 geen grote prijzen te winnen en bleef het bij 1 finaleplaats in een groot toernooi, hij verloor van Michael van Gerwen in de finale van de World Grand Prix.

Prijzen

Anderson heeft in zijn carrière vele prijzen gewonnen. Hieronder de belangrijkste toernooien die hij wist te winnen.

Erelijst PDC-hoofdtoernooien
World Championship Winnaar: 2015, 2016
Premier League Winnaar: 2011, 2015
UK Open Runner-up: 2010
World Matchplay Halve finale: 2014, 2016
World Grand Prix Runner-up: 2016
Grand Slam Runner-up: 2011
European Championship Runner-up: 2015
Players Championship Finals Winnaar: 2014
The Masters Halve finale: 2015
Laatst geactualiseerd op 21 december 2016

Privé-leven

Anderson woont in Burnham on Sea met zijn partner Rachel en zijn zoons Ryan (1994) en Tai (2014). Zijn 3e zoon Joel (1999) woont bij Anderson's ex-vrouw Rosemary in Eyemouth. In 2011 overleed zijn broer Stewart op 35-jarige leeftijd na een hartaanval. Kort na dit tragedie gooide Anderson één van de beste wedstrijden uit zijn leven door Dudbrigde met 6-0 te verslaan met een gemiddelde van 123.5. Hierna gaf hij in de media aan het toch wel erg moeilijk te hebben vanwege zijn privéomstandigheden. In 2012 overleed zijn vader Gordon.

Later in 2012 nam Anderson samen met de zeven andere deelnemers van de Premier League van dat jaar een single op voor het goede doel genaamd 'Got my tickets for the darts'. De opbrengsten van deze single werden gedoneerd aan het Haven House Children's Hospice.

Lees verder

© 2015 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)De Schotse topdarter Gary Anderson is tussen 2009 en 2019 één van de grote namen van de grootste dartbond, de Profession…
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
Top 10 darters met meeste prijzengeldTop 10 darters met meeste prijzengeldDarters die tot de top behoren zijn anno 2020 echte grootverdieners. Het prijzengeld in het darts ligt inmiddels hoger d…
Premier League Darts, live op tv en livestreamPremier League Darts, live op tv en livestreamDe Premier League Darts is een prestigieuze dartscompetitie van de Professional Darts Corporation (PDC). Tot de deelneme…

Wat verdient een darter aan prijzengeld?Wat verdient een darter aan prijzengeld?Van andere sporten als bijvoorbeeld voetbal, tennis en basketbal was al bekend dat er heel veel geld in omgaat en dat er…
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…
Bronnen en referenties
  • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerDetails.aspx?playerKey=181
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.