Profdarter: Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld, in de wereld van darts vaak 'Barney' genoemd, was de eerste Nederlander die wereldkampioen darts wist te worden. In totaal lukte hem dit maar liefst vijf keer en daarmee heeft hij darten in Nederland op de kaart weten te zetten. De beste Nederlandse darter uit de geschiedenis van de sport bleek niet langer onaantastbaar als Nederlands beste na de opkomst van de nieuwe Nederlandse nummer één Michael van Gerwen, waartegen hij enkele onvergetelijke topwedstrijden zou spelen.

Raymond van Barneveld: Persoonlijke informatie

Raymond van Barneveld is een Nederlandse profdarter die zich bij de profbond PDC heeft aangesloten. Zijn immense populariteit leverde hem een grote hoeveelheid fans op, die zichzelf 'The Barney Army' noemen.

Raymond van Barneveld
Naam Raymond van Barneveld
Bijnaam Barney
Geboortedatum 20 april 1967
Geboorteplaats Den Haag
Nationaliteit Nederlands
Prof sinds 1987
Prijzengeld (t/m 23 februari 2018) £3,230,628
Opkomstnummer Eye of the Tiger - Survivor

Carrière

1984-1991: Beginjaren carriere

Van Barneveld begon deel te nemen aan dartwedstrijden toen hij 17 jaar oud was. Dit was ook het jaar waarin hij zijn allereerste prijs wist te winnen, de Rotterdam Open. In 1990 speelde hij in de kwartfinale van het EK zijn eerste wedstrijd tegen Phil Taylor, zijn toekomstige eeuwige rivaal, en verloor. 1991 was het jaar waarin hij deelnam aan zijn eerste WK, die van de BDO. Hij werd meteen in de eerste ronde uitgeschakeld maar desondanks zou hij in dit toernooi later grote successen boeken.

1998-2007: Grote successen met vijf wereldtitels

Dit gebeurde voor het eerst in 1998 door de wereldtitel te veroveren met een overwinning in de finale op Richie Burnett. Het jaar daarop verdedigde hij zijn titel succesvol door Ronnie Baxter in de finale te verslaan. Het zou tot 2003 duren alvorens hij weer de finale bereikte. Hierin zegevierde hij opnieuw wat hem zijn derde wereldtitel opleverde. Na opnieuw een wereldtitel in 2005 en een verloren finale tegen Jelle Klaasen in 2006 besloot Van Barneveld over te stappen naar de grootste professionele dartbond, de PDC. In 2007 bereikte Van Barneveld voor het eerst de finale van het WK in de PDC. Hierin stond hij tegenover zijn grote rivaal Phil Taylor. In een door velen als beste finale aller tijden beschreven wedstrijd wist hij Taylor met 7-6 te verslaan in een allesbeslissende leg. Dit was een voorbode voor vele gedenkwaardige wedstrijden tussen beide darters en de rivaliteit zou alleen nog maar toenemen.

2008-2011: Mindere periode zonder prijzen

De periode die volgde was een dieptepunt in de carrière van van Barneveld. Hij zou geen enkel groot toernooi meer winnen en had als enige grote hoogtepunt het behalen van de finale van het WK in 2009. Hierin moest hij echter zijn meerdere erkennen in zijn rivaal Phil Taylor. Het werd 7-1. Deze mindere periode zou duren tot 2012. In dit jaar had hij besloten om meer toernooien te spelen, gecombineerd met meer trainen.

2012-2016: Comeback met enkele grote prijzen

Deze methode wierp zijn vruchten af, aangezien van Barneveld het hoog aangeschreven Grand Slam of Darts wist te winnen door Michael van Gerwen in de finale met 16-14 te verslaan. Na een minder jaar in 2013, met als enige goede resultaat het bereiken van de halve finale op het WK, bleek 2014 een succesvoller jaar te zijn, ondanks een vroege uitschakeling op het WK. Van Barneveld wist de Premier League te winnen door achtereenvolgens Phil Taylor en Michael van Gerwen in de halve finale en finale te verslaan. Ook wist hij samen met van Gerwen de World Cup of Darts te winnen door Adrian Lewis en Taylor in de finale te verslaan met 3-0. In 2015 bereikte van Barneveld weer de halve finale van het WK, maar moest hierin zijn meerdere erkennen in de latere winnaar Gary Anderson. Naast het bereiken van de finale in The Masters, die hij met 11-6 van van Gerwen verloor, behaalde hij dit jaar verder geen noemenswaardige resultaten. Op het WK van 2016 wist van Barneveld opnieuw de halve finales te bereiken met onder andere een knappe 4-3 overwinning op Michael van Gerwen. Echter bleek Adrian Lewis met 6-3 te sterk. Dit bleek uiteindelijk de beste prestatie op een toernooi aangezien hij de rest van het seizoen alleen bij de World Grand Prix ook een halve finale wist te halen.

2017: Lichte verbetering in prestaties

Van Barneveld versloeg Adrian Lewis met 4-3 in the derde ronde van het WK van 2017 en zijn 5-3 overwinning op Phil Taylor in de kwartfinales betekende dat Van Barneveld de halve finales voor het derde jaar op rij haalde. In zijn halve finale verloor hij echt van Michael van Gerwen, die het hoogste gemiddelde ooit op het WK gooide, 114.05, om 6-2 te winnen. Van Barneveld gooide zelf 109.34 gemiddeld, het hoogste verliezende gemiddelde ooit op het WK. In de kwartfinales van de UK Open in dat jaar verloor hij opnieuw met een hoog gemiddelde, 108.10, van Peter Wright met 10-8. Hij won in 2017 wel voor het eerst sinds 2014 het WK voor landen, door samen met Van Gerwen Wales met 3-1 te verslaan in de finale.

Prijzen

Naast alle wereldtitels heeft Van Barneveld nog meer prijzen op zijn naam weten te schrijven. Hieronder zijn erelijst op hoofdtoernooien van de PDC.

Erelijst PDC-hoofdtoernooien
World Championship Winnaar: 2007
Premier League Winnaar: 2014
UK Open Winnaar: 2006, 2007
World Matchplay Runner-up: 2010
World Grand Prix Runner-up: 2008, 2009
Grand Slam Winnaar: 2012
European Championship Halve finale: 2011, 2014
Players Championship Finals Kwartfinale: 2009, 2013, 2016
The Masters Runner-up: 2015
Champions League Halve finale: 2017
Laatst geactualiseerd op 23 februari 2018

Records

Naast deze erelijst zijn er ook een aantal records* die Van Barneveld op zijn naam heeft staan:
  • Hij wist samen met Eric Bristow en Adrian Lewis als enige speler twee keer achter elkaar het WK te winnen.
  • De enige speler die het WK van zowel de BDO, de WDF als die van de PDC wist te winnen.
  • Hoogste gemiddelde als koppel op een televisietoernooi: 117.88, met Michael van Gerwen
  • De eerste speler die een 9-darter in de Premier League gooide.
  • De eerste speler die op het WK van de PDC live op televisie een 9-darter gooide.

Privéleven

Van Barneveld woont in Den Haag met zijn vrouw Sylvia, met wie hij in 1995 is getrouwd. Samen hebben ze drie kinderen: een zoon, Mike (1989) en twee dochters Daisy (1992) en Patty (1994). Tijdens het WK van 2016 werd bekend dat van Barneveld opa is geworden van een kleinzoon. In een in 2013 uitgebrachte documentaire bevestigde Van Barneveld dat hij leed aan diabetes en dat dit zijn spel negatief beïnvloedde.

In 2012 nam hij samen met alle andere zeven deelnemers van de Premier League een single op voor het goede doel. Deze werd exclusief verkocht via iTunes. Alle opbrengsten gingen naar het Haven House Children's Hospice.

Lees verder

© 2015 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
Overzicht winnaars WK darts 1978-2020 BDO en PDCOverzicht winnaars WK darts 1978-2020 BDO en PDCIn 1978 werd voor het eerst het WK darts georganiseerd door de British Dart Organisation (BDO). Begin jaren 90 kwam er e…
Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)De Schotse topdarter Gary Anderson is tussen 2009 en 2019 één van de grote namen van de grootste dartbond, de Profession…
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…

Wielrennen live op tv en livestreamWielrennen live op tv en livestreamWielerliefhebbers kunnen volop genieten van live wielrennen op tv. Met name Eurosport en het Vlaamse Sporza zenden jaarl…
Bronnen en referenties
 • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerStats.aspx
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 23-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.