Het WK darts bekijken via een livestream

Het WK darts bekijken via een livestream Het PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlijks georganiseerd in het Alexandra Palace te Londen (Engeland). De wedstrijden van het wereldkampioenschap darts zijn niet alleen live op tv te zien, maar worden ook op het internet via een livestream uitgezonden.

Geschiedenis profdarts: PDC vs BDO

Ontstaan van de PDC (WDC)

Begin jaren negentig was er grote ontevredenheid bij veel profdarters over het beleid van de BDO (British Darts Organisation). Deze BDO was zeer machtig, mede doordat zij het grootste toernooi van het jaar organiseerden: het WK Darts in de Lakeside Country Club (in Frimley Green), dat jaarlijks door de BBC live op tv werd uitgezonden. Zestien ontevreden topdarters (waaronder alle toen nog actieve wereldkampioenen), besloten daarom om een eigen bond op te richten, genaamd de World Darts Council (WDC).

Oorspronkelijk was die WDC eerder bedoeld als een soort vakbond, die bij de BDO voor de belangen van de profdarters op zou komen. Toen er echter grote onenigheid bleef bestaan tussen beide partijen, besloten de topdarters uiteindelijk om te breken met de BDO. Ze vormden hun belangenorganisatie WDC om tot een alternatieve dartsbond en gingen met ingang van 1994 een eigen WK organiseren.

Strijd tussen BDO en PDC

In 1997 is de naam WDC gewijzigd in PDC (Professional Darts Corporation). Doordat bijna alle Britse topdarters voor deze alternatieve bond kozen, kreeg het WK van de WDC (en later dus van de PDC) meer sportieve prestige dan het oude Lakeside WK (van de BDO). Qua financiën en publiciteit had het BDO Lakeside WK echter nog jarenlang een voorsprong op het PDC WK, maar uiteindelijk heeft de PDC ook op die gebieden met overmacht gewonnen. Rond het jaar 2000 was Raymond van Barneveld de grote ster van de BDO, terwijl Phil Taylor de grote ster was van de PDC. Later stapte ook van Barneveld over naar de PDC. Anno 2022 is de BDO op sterven na dood en bloeit de PDC.

Erelijst PDC WK darts

Hoe ziet de erelijst van het wereldkampioenschap darts van de Professional Darts Corporation eruit, voorafgaand aan de editie van 2022-2023? Veruit de succesvolste darter aller tijden is de Engelsman Phil Taylor met veertien wereldtitels bij deze organisatie. Op de tweede plaats staat de Nederlander Michael van Gerwen met drie PDC-wereldtitels. Het WK werd twee keer gewonnen door Gary Anderson, Adrian Lewis en John Part. Raymond van Barneveld won het dartswereldkampioenschap bij deze bond in 2007.

Live-uitzendrechten PDC WK Darts

Historie: WK live bij RTL Nederland, SBS6 en Videoland

In het jaar 2000 werd het WK van de PDC voor het eerst live uitgezonden op de Nederlandse televisie. De live-uitzendrechten waren toen in handen van RTL Nederland. De uitzendingen van die dartsbond waren in Nederland geen groot succes in die periode, omdat de meeste Nederlandse toppers toen nog bij de concurrerende bond BDO zaten. RTL besloot toen om het tv-contract niet te verlengen. Enkele jaren later stapte Raymond van Barneveld over van de BDO naar de PDC. Als gevolg daarvan werd de PDC veel populairder dan voorheen in Nederland. In die tijd ging SBS6 het WK darts van de Professional Darts Corporation live uitzenden. Vervolgens verhuisden de uitzendrechten in 2010 terug naar RTL Nederland, dat toen het WK en alle andere grote tv-toernooien live ging uitzenden op RTL7. In eerste instantie zonden zij de evenementen per livestream uit op de sites van RTL XL en RTL7 Darts. Later verhuisde de livestream van het darts naar Videoland, dat ook een onderdeel is van RTL Nederland.

Verhuizing: WK live bij Viaplay met ingang van 2022-2023

Met ingang van het voorjaar van 2022 verhuizen de live-uitzendrechten (tv en livestream) in Nederland van RTL naar Viaplay. Zij zenden in februari en maart 2022 enkele evenementen van de PDC via een gratis livestream uit. Medio maart 2022 verandert dat echter en dient men een abonnement bij hen te hebben om een livestream van Viaplay Nederland te kunnen bekijken. Dat geldt dus ook voor het WK darts 2023 (dat in december 2022 begint en waarvan de finale in januari 2023 plaatsvindt). In principe hebben zij ook de uitzendrechten van het WK darts 2024 en 2025.

Livestream WK darts (PDC)

Livestream Viaplay

Het WK darts is met een livestream van Viaplay te bekijken. Met zo'n livestream is dit kampioenschap op een computer of smartphone te volgen. De streamingdienst Viaplay heeft in Nederland onder meer ook de uitzendrechten van de Formule 1 en van veel buitenlands voetbal. Om de livestream van Viaplay Nederland bij dit WK te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben. Zo'n abonnement op de livestream van Viaplay is rechtstreeks bij hen te koop op hun site en app. Het is echter ook mogelijk om zo'n abonnement op deze livestream-dienst te bestellen via een tv-provider, zoals KPN en Ziggo.

Livestream Viaplay overige landen

Behalve in Nederland, beschikt Viaplay ook over de livestream-uitzendrechten van diverse andere landen. Er is een livestream van hen voor Scandinavië (Denemarken, Noorwegen en Zweden). Bovendien produceren zij een livestream van het WK darts voor de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen).

Livestream WK Darts bij DAZN?

Er wordt ook een livestream door de streamgingdienst DAZN verzorgd bij dit dartskampioenschap. DAZN behoort mondiaal tot de grootste streamingdiensten op het gebied van sport. De livestream van DAZN is bij dit kampioenschap bij een beperkt aantal landen beschikbaar. Deze livestream is onder meer beschikbaar in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Brazilië, Spanje, Italië, Canada en de Verenigde Staten.

Livestream PDC Tv bij het WK?

De Professional Darts Corporation verzorgt zelf ook een livestream van het mondiale dartskampioenschap. Dit is een livestream waarvoor men een abonnement dient te hebben. Dit is een stream die officieel in een beperkt aantal landen te gebruiken is. Die stream is bijvoorbeeld niet beschikbaar in Nederland, aangezien officieel Viaplay de exclusieve live-uitzendrechten heeft (live tv en livestream) voor Nederland.

Livestream België (VTM)

In België is dit mondiale kampioenschap pijltjesgooien ook per livestream te zien. De livestream van het WK wordt verzorgd door VTM (Medialaan). De live tv-uitzendingen zijn doorgaans op VTM2 en VTM4. VTM biedt een gratis livestream van haar uitzendingen aan. Om zo'n livestream te gebruiken, kunt u inloggen op de site van VTM. Het inloggen bij zo'n livestream kan met een gratis account van Medialaan, of met een Facebook-account. De livestream bevindt zich tijdens de uitzending in de tv-gids van VTM. Zo'n livestream is bij dit kampioenschap wel geo-restricted. Buiten België mag men de livestream op de site officieel niet gebruiken. De gratis stream op de app van VTM is wel door Belgen in de hele EU te gebruiken.

Livestream WK darts in Frankrijk

In Frankrijk wordt er een livestream van het WK darts geproduceerd door de sportkrant L'Équipe.

Livestream WK darts bij Eleven Sports?

Het WK was in België enige jaren te bekijken via een livestream van Eleven Sports. Bij de kampioenschappen van 2022, 2023, 2024 en 2025 is dit niet het geval.

Livestream Duitsland

In Duitsland is dit WK niet alleen bij DAZN, maar ook bij Sport1 via een livestream te bekijken.

Livestream Groot-Brittannië.

In Groot-Brittannië wordt de livestream van dit WK verzorgd door Sky Sports Darts. Ook in Ierland is deze livestream beschikbaar.

Livestream Tsjechië en Slowakije

Zowel in Tsjechië als in Slowakije is het mondiale kampioenschap van de PDC via een livestream van NovaSport te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…
Darts: UK Open live op tv en livestreamDarts: UK Open live op tv en livestreamDe bijnaam van het PDC Ladbrokes UK Open is de 'FA Cup of Darts'. Het UK Open wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is…
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…

WK Snooker live op tv en livestreamWK Snooker live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snoo…
WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programmaWK skiën 2021, live op tv en livestream - het programmaVan maandag 8 februari tot en met zondag 21 februari 2021 worden in de plaats Cortina d'Ampezzo (Italië) de wereldkampio…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Split_in_darts
  • http://www.pdc.tv/tournament-calendar15
  • http://www.rtl7darts.nl
  • http://www.dart-info.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.