Het WK darts bekijken via een livestream

Het WK darts bekijken via een livestream Het PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlijks georganiseerd in het Alexandra Palace te Londen (Engeland). De wedstrijden van het wereldkampioenschap darts zijn niet alleen live op tv te zien, maar worden ook op het internet via een livestream uitgezonden.

Geschiedenis profdarts: PDC vs BDO

Ontstaan van de PDC (WDC)

Begin jaren negentig was er grote ontevredenheid bij veel profdarters over het beleid van de BDO (British Darts Organisation). Deze BDO was zeer machtig, mede doordat zij het grootste toernooi van het jaar organiseerden: het WK Darts in de Lakeside Country Club (in Frimley Green), dat jaarlijks door de BBC live op tv werd uitgezonden. Zestien ontevreden topdarters (waaronder alle toen nog actieve wereldkampioenen), besloten daarom om een eigen bond op te richten, genaamd de World Darts Council (WDC).

Oorspronkelijk was die WDC eerder bedoeld als een soort vakbond, die bij de BDO voor de belangen van de profdarters op zou komen. Toen er echter grote onenigheid bleef bestaan tussen beide partijen, besloten de topdarters uiteindelijk om te breken met de BDO. Ze vormden hun belangenorganisatie WDC om tot een alternatieve dartsbond en gingen met ingang van 1994 een eigen WK organiseren.

Strijd tussen BDO en PDC

In 1997 is de naam WDC gewijzigd in PDC (Professional Darts Corporation). Doordat bijna alle Britse topdarters voor deze alternatieve bond kozen, kreeg het WK van de WDC (en later dus van de PDC) meer sportieve prestige dan het oude Lakeside WK (van de BDO). Qua financiën en publiciteit had het BDO Lakeside WK echter nog jarenlang een voorsprong op het PDC WK, maar uiteindelijk heeft de PDC ook op die gebieden met overmacht gewonnen. Rond het jaar 2000 was Raymond van Barneveld de grote ster van de BDO, terwijl Phil Taylor de grote ster was van de PDC. Later stapte ook van Barneveld over naar de PDC. Anno 2020 is de BDO op sterven na dood en bloeit de PDC.

Erelijst PDC WK darts

Hoe ziet de erelijst van het wereldkampioenschap darts van de Professional Darts Corporation eruit, voorafgaand aan de editie van 2021? Veruit de succesvolste darter aller tijden is de Engelsman Phil Taylor met wereldtitels bij deze organisatie. Op de tweede plaats staat de Nederlander Michael van Gerwen met drie PDC-wereldtitels. Het WK werd twee keer gewonnen door Gary Anderson, Adrian Lewis en John Part. Raymond van Barneveld won het dartswereldkampioenschap bij deze bond in 2007.

Live-uitzendrechten PDC WK Darts

In het jaar 2000 werd het WK van de PDC voor het eerst live uitgezonden op de Nederlandse televisie. De live-uitzendrechten waren toen in handen van RTL Nederland. De uitzendingen van die dartsbond waren in Nederland geen groot succes in die periode, omdat de meeste Nederlandse toppers toen nog bij de concurrerende bond BDO zaten. RTL besloot toen om het tv-contract niet te verlengen. Enkele jaren later stapte Raymond van Barneveld over van de BDO naar de PDC. Als gevolg daarvan werd de PDC veel populairder dan voorheen in Nederland. In die tijd ging SBS6 het WK darts van de Professional Darts Corporation live uitzenden. Vervolgens verhuisden de uitzendrechten in 2010 terug naar RTL Nederland, dat sindsdien het WK en alle andere grote tv-toernooien live uitzendt op RTL7. Anno 2021 hebben zij die uitzendrechten (televisie en livestream) nog steeds. In principe zenden zij ook het WK darts 2022 en de editie van 2023 live uit.

Livestream WK darts (PDC)

Livestream RTL7 Darts (Videoland)

De officiële livestream voor Nederland wordt door de streamingdienst Videoland verzorgd. Met zo'n livestream kunt u dit wereldkampioenschap bekijken op een smartphone of computer. Hun livestream is te vinden op de site en de app van Videoland. Bovendien is deze livestream te bekijken via de site van RTL7 Darts. eveneens is de livestream via RTL XL te bekijken. Is dit een gratis livestream van dit dartskampioenschap? Om de livestream bij Videoland of één van de sites van RTL te bekijken, dient u een abonnement op Videoland te hebben, dus neen, dit is niet een gratis stream.

Livestream WK darts via Go App

De wedstrijden van het WK darts zijn ook via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die applicatie kan men in de hele Europese Unie per livestream naar tv-uitzendingen kijken. Aangezien in principe alle wedstrijden van het WK darts anno 2021 en 2022 live op televisie worden uitgezonden door RTL Nederland, zijn ook al deze wedstrijd via een tv-app zoals de Go App te bekijken. Bij diverse voorgaande kampioenschappen en andere grote dartstoernooien waren niet alle wedstrijden live op tv te zien. Een aantal sessies was dan alleen exclusief live online via de livestream te bekijken. Dat is niet meer het geval: op tv zijn anno 2021 dezelfde wedstrijden live te zien als via de livestream. De beschreven Go App is een service van Ziggo. Klanten van digitale tv bij dat bedrijf hoeven niets bij te betalen om met die app live online (per livestream) naar tv te kijken. In de praktijk bevat deze applicatie dus een 'gratis livestream' van het WK darts. Niet alleen is het dartskampioenschap per livestream te bekijken, de uitzendingen kunt u via die applicatie ook een week terugkijken.

Livestream iTV-app

Het dartskampioenschap is ook via een livestream te bekijken bij de iTV-app. Dit is een livestream-dienst die vergelijkbaar is met de bovengenoemde Go App. Ook hierop is zo'n livestream in elk lande van de Europese Unie te bekijken. De iTV-app is een product van KPN. Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN is er dus een 'gratis livestream' op die applicatie beschikbaar van het dartswereldkampioenschap.

Livestream WK Darts bij DAZN?

Er wordt ook een livestream door de streamgingdienst DAZN verzorgd bij dit dartskampioenschap. DAZN behoort mondiaal tot de grootste streamingdiensten op het gebied van sport. De livestream van DAZN is anno 2020 en 2021 officieel niet beschikbaar in Nederland.

Livestream PDC Tv?

De Professional Darts Corporation verzorgt zelf ook een livestream van het mondiale dartskampioenschap. Dit is een livestream waarvoor men een abonnement dient te hebben. Die stream is niet beschikbaar in Nederland, aangezien officieel RTL de exclusieve live-uitzendrechten heeft (voor live tv-uitzendingen op RTL7 en de livestream bij Videoland).

Livestream WK darts bij Eleven Sports?

Het WK was in België enige jaren te bekijken via een livestream van Eleven Sports. Bij het kampioenschap van 2021 hebben zij echter niet meer een stream voor België. Ook bij het WK darts 2022, of bij de edities van 2023 en 2024 verzorgen zij hoogstwaarschijnlijk niet een livestream.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
Darts: UK Open live op tv en livestreamDarts: UK Open live op tv en livestreamDe bijnaam van het PDC Ladbrokes UK Open is de 'FA Cup of Darts'. Het UK Open wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is…
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks georganiseerd in het najaar. Dit evenement wordt in Nederland live op tv uitge…
Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…

WK Snooker live op tv en livestreamWK Snooker live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snoo…
WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programmaWK skiën 2021, live op tv en livestream - het programmaVan maandag 8 februari tot en met zondag 21 februari 2021 worden in de plaats Cortina d'Ampezzo (Italië) de wereldkampio…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Split_in_darts
  • http://www.pdc.tv/tournament-calendar15
  • http://www.rtl7darts.nl
  • http://www.dart-info.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!