WK Snooker live op tv en livestream

WK Snooker live op tv en livestream Het wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snooker wordt live op tv uitgezonden. Bovendien zijn alle wedstrijden van het wereldkampioenschap snooker online per livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van het WK snooker verlopen?

Geschiedenis van het WK Snooker

Joe Davis

Het eerste WK snooker vond plaats in 1927. Eén van de mede-organisatoren van dit eerste WK was de profbiljarter Joe Davis. Hij won dit WK op overtuigende wijze. Davis zou ook in de daaropvolgende jaren op verbluffende wijze blijven heersen in de snookerwereld. Van 1927 tot en met 1940 won hij veertien jaar op rij het WK snooker. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd het WK van 1941 tot en met 1945 niet gehouden. Toen het echter in 1946 terugkeerde op de kalender, deed Joe Davis voor de laatste keer mee aan dit toernooi en won hij voor de vijftiende keer de wereldtitel. Anno 2022 is Joe Davis daarmee nog altijd de onbetwiste recordhouder qua aantal wereldtitels.

In al die jaren dat hij meedeed aan het officiële WK Snooker was Joe Davis dus ongeslagen. Vaak won Davis de WK's met grote overmacht. Eén keer was zijn zege in de finale zeer nipt: in 1940 won hij, nota bene tegen zijn broer Fred Davis, met 37-36.
Die jongere broer zou overigens later (toen Joe niet meer meedeed) drie keer het WK snooker winnen: in 1948, 1949 en 1951. Behalve de hier reeds vermeldde wereldtitels bij het 'gewone' WK Snooker, zouden de twee legendarische broers Davis allebei ook nog diverse wereldtitels winnen op alternatieve, professionele wereldkampioenschappen snooker, die in de jaren vijftig werden gehouden.

Overige veelwinnaars van het WK snooker

Het recordaantal van maar liefst vijftien wereldtitels van Joe Davis, zal waarschijnlijk nooit meer worden verbeterd. Andere veelwinnaars van het WK Snooker waren John Pulman en Stephen Hendry. Zij wonnen beiden zeven keer het WK snooker (en Pulman won daarnaast ook nog één een alternatieve profwereldtitel). John Pulman had zijn glorietijd in de jaren zestig. Stephen Hendry was in de jaren negentig de grote ster van de biljartwereld. Hij won zijn titels in 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996 en 1999. Ray Reardon en Steve Davis wonnen het WK zes keer. Reardon beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig. Steve Davis had zijn glorietijd in de jaren tachtig, maar bleef daarna nog heel lang (tot 2014) actief blijven als profsnookerspeler.

Ronnie O'Sullivan

Wie zijn de grootheden in het snooker in de periode na 2000? Ronnie O'Sullivan wordt door velen beschouwd als de beste snookerspeler van de 21e eeuw. Tot aan het WK snooker 2022 won hij de wereldtitel zes keer: in 2001, 2004, 2008, 2012, 2013 en 2020. Een andere zeer succesvolle speler van dezelfde generatie als O'Sullivan is John Higgins, die vier keer wereldkampioen werd: in 1998, 2007, 2009 en 2011. Ook Mark Selby behoort tot de sterkste spelers uit de 21e eeuw. Hij pakte drie keer de zege op het WK snooker: 2014, 2016 en 2017.

Een Britse aangelegenheid

Uit de erelijst van het WK Snookert blijkt hoe zeer snooker een Britse sport is. Bijna alle spelers die ooit wereldkampioen snooker zijn geworden, kwamen óf uit Groot Brittannië óf uit landen die heel lang bij het Britse Rijk hebben gehoord. Toch verwachten veel snookerkenners, dat dit niet lang meer zo zal blijven. Met name vanuit Azië, waar snooker zeer populair is geworden, verwacht men heel wat talenten, die in de nabije toekomst ook mee zullen strijden om de wereldtitel.

Locatie WK snooker

Van 1927 tot en met 1976 werd het WK snooker op verschillende locaties gehouden. Vaak vond het plaats in Londen, maar ook regelmatig in Blackpool en Manchester. Vier keer vond het zelfs buiten Groot Brittannië plaats: in 1965 en 1966 werd het WK in Zuid-Afrika gespeeld, en in 1971 en 1975 vond het plaats in Australië. Sinds 1977 heeft het WK snooker echter een vaste locatie: het Crucible Theatre in Sheffield. Ook bij de edities van 2022, 2023, 2024 en 2025 is deze locatie gereserveerd voor dit kampioenschap.

Prijzengeld WK snooker

Toen Joe Davis in 1927 de eerste wereldtitel snooker pakte, verdiende hij hiermee welgeteld 6 pond en 10 shilling. In 2014 ontving de winnaar van het WK (Mark Selby) 300.000 pond. De totale prijzenpot bedroeg dat jaar ruim 1,2 miljoen Britse pond. In 2015 was het totale prijzengeld 1.364.000 pond zijn. In 2016 was de prijzenpot gestegen naar 1.500.100 pond.

WK snooker: prijzengeld

Het totale prijzengeld van dit kampioenschap is ruim 2,3 miljoen pond. De winnaar ontvangt 500.000 pond. De verliezende finalist krijgt 200.000 pond. De verliezende halve finalisten krijgen 100.000. Wie in de kwartfinale verliest, krijgt toch nog 50.000 pond. Wie in de achtste finales zijn Waterloo vindt, krijgt 30.00 pond. De spelers die in de eerste ronde verliezen, krijgen nog 20.000 pond. Spelers die in de laatste voorronde van dit WK snooker uitgeschakeld worden, krijgen als troostprijs toch 15.000 pond. Spelers die in de eerste voorronde van het WK snooker worden uitgeschakeld, ontvangen toch nog 10.000 pond. De speler die op dit toernooi de 'highest break' op tv heeft, krijgt een bonus van 10.000 pond.

Deelnemers WK snooker

32 spelers nemen deel aan het wereldkampioenschap snooker. 16 daarvan plaatsen zich via de wereldranglijst automatisch voor dit WK (en hebben ook allen een beschermde status op de plaatsingslijst). De overige 16 spelers plaatsen zich via het kwalificatietoernooi voor het World Snooker Championship (dat kwalificatietoernooi is overigens per livestream bij Eurosport te volgen).

Speelschema en programma WK snooker

Indeling van het programma

Hoe ziet de opzet van het speelschema van het WK snooker eruit? Tijdens de eerste vijf dagen van dit toernooi staat de eerste ronde op het programma. De daaropvolgende vijf dagen staat de tweede ronde op het programma. Hierna volgen twee dagen waarop de kwartfinales op het programma staan. De halve finales duren drie dagen. De finale van het WK snooker duurt twee dagen.

Loting

De loting is onder meer te volgen via een gratis livestream van World Snooker op YouTube. Ook op hun Facebook-account is een gratis stream te vinden. Betred biedt eveneens een gratis stream aan op YouTube en Facebook van de loting. Abonnees van de Eurosport Player kunnen het ook live volgen via een stream op die app.

Datum

Doorgaans wordt dit wereldkampioenschap snooker georganiseerd in het voorjaar. Een uitzondering daarop was 2020, toen vanwege het coronavirus het toernooi plaatsvond in de zomer. Het WK 2022 vindt weer in het voorjaar plaats. Ook in 2023 en 2024 staat het toernooi gepland in het voorjaar.

Kwalificatietoernooi WK snooker ook live op tv en livestream

Livestream kwalificatietoernooi

Het kwalificatietoernooi is in Nederland en België online te volgen via een livestream van Eurosport. Hun livestream bevindt zich op elke wedstrijddag van dit kwalificatietoernooi op de Eurosport App. Via die app kan men de wedstrijden uit dit kwalificatietoernooi van het World Snooker per livestream op een smartphone of computer bekijken. Bijna de hele dag kan men via zo'n livestream naar de kwalificatiewedstrijden kijken. Om een livestream van hen te kunnen bekijken bij dit kwalificatietoernooi, dient men wel een abonnement op die app te hebben. Het kwalificatietoernooi wordt ook via een livestream online uitgezonden door diverse Chinese streamingdiensten. Ook dat zijn diensten waarbij de livestream alleen door abonnees bekeken kan worden. In de landen waar zowel Eurosport als die Chinese streamingdiensten niet actief zijn, wordt het via een livestream online uitgezonden door Matchroom Sport Tv. Die bieden in dergelijke landen een gratis livestream aan van de kwalificatiewedstrijden.

Hoe laat? uitzendschema livestream kwalificatietoernooi

Het kwalificatietoernooi is elke dag per livestream te bekijken. Hoe laat begint de livestream van de verschillende sessies? De livestream van de ochtendsessie begint voor de kijkers in Nederland en België op de meeste dagen om circa 10u30 en duurt tot circa 14u00. De livestream van de middagsessie begint doorgaans om circa 15u30. Die livestream duur tot circa 19u00. De livestream van de avondsessie begint meestal om circa 20u30 en duurt tot circa 0u00.

Deels live televisie

Bij de meeste edities is een beperkt deel van het kwalificatietoernooi van het World Snooker Championship ook live op tv te zien. In 2020 was er bij uitzondering extreem veel van het kwalificatietoernooi live op tv te bekijken. Dat jaar was het WK vanwege de coronacrisis één van de weinige grote evenementen die op dat moment plaatsvond, vandaar dat er heel veel live op tv van werd uitgezonden. Dat is in normale omstandigheden minder het geval. De ware snookerfanaat die ook fulltime het kwalificatietoernooi live wil volgen, kan daarom doorgaans duidelijk beter terecht op de livestream dan op tv.

Livestream kwalificatietoernooi via tv-app (hele EU)

Een deel van de kwalificatiewedstrijden kan men ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Zo'n livestream op die app is in de hele Europese Unie te bekijken, dus zo kan men de kwalificatiewedstrijden ook op vakantie in een ander Europees land volgen. Middels die app zijn voor alle klanten van Ziggo sowieso per livestream 'gratis' de wedstrijden te volgen die live het hoofdnet van Eurosport worden uitgezonden. Wie een aanvullend abonnement heeft, kan ook de live tv-uitzendingen van wedstrijden op Eurosport2 met zo'n livestream bekijken. Voor klanten van KPN zijn de live-wedstrijden van dit kwalificatietoernooi via een livestream op de iTV-app te volgen in elk land van de Europese Unie. Ook bij hen geldt dat men een aanvullend abonnement (op extra zenders) dient te hebben om via de livestream op hun app ook de live-wedstrijden van Eurosport2 te kunnen bekijken. Bij beide tv-providers geldt echter dus wel dat men 'gratis' met een livestream naar alle live tv-uitzendingen op Eurosport1 kan kijken, zonder dat men een aanvullend abonnement, of een abonnement op de Eurosport Player hoeft te hebben.

Belgische spelers: o.a. Ben Mertens, Luca Brecel en Julien Leclercq

In het profsnookercircuit zijn anno 2022 drie prominente Belgen actief: Ben Mertens, Luca Brecel en Julien Leclercq. Ben Mertens is een jong talent. Luca Brecel is een speler die op z'n goede dagen tot de mondiale subtop behoort en op zijn topdagen zelfs tot de wereldtop. In 2021 deed voor het eerst ook de talentvolle Julien Leclercq uit België mee aan het kwalificatietoernooi voor het WK.

Hoofdtoernooi live op tv: Eurosport en BBC

Het WK snooker wordt live op tv uitgezonden door zowel Eurosport als de Britse publieke omroep BBC. De live tv-uitzendingen van de BBC vinden merendeels plaats op de zender BBC Two. Incidenteel zendt men ook sessies live uit op BBC One. Daarnaast kan men het toernooi bij de BBC ook grotendeels live volgen via de digitale tv-functie 'BBC Red Button'.

Door Eurosport wordt het WK snooker grotendeels live op tv uitgezonden op de zender Eurosport1, maar voor een deel ook op Eurosport2. (Eurosport1 is het 'open net', dat in de meeste standaard kabelpakketten voor digitale tv zit en waarvoor men dus geen apart abonnement hoeft te hebben; Eurosport2 is daarentegen een zender waarvoor doorgaans wel een abonnement op een extra tv-pakket nodig is.)

Livestream WK snooker(hoofdtoernooi)

Livestream WK snooker bij Eurosport

De wedstrijden van het WK snooker zijn ook live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport.. Hun livestream van het WK snooker is beschikbaar op de Eurosport Player App. Op die livestream van worden alle wedstrijden van dit WK snooker integraal uitgezonden. Met die livestream kan men dit WK volgen op bijvoorbeeld een smartphone of een computer. Hoe laat begint de livestream? De livestream van het WK snooker begint bijna elke dag om 11u00. U dient wel een betaalde abonnee van de Eurosport Player te zijn om die officiële livestream te kunnen bekijken. De Eurosport Player is niet alleen bruikbaar voor de livestream, ook kunnen abonnees hierop achteraf middels een stream de wedstrijden terugkijken.

Livestream WK snooker bij BBC?

Ook is er in theorie een stream van het WK snooker beschikbaar op de website van de BBC. De livestream van de BBC is echter officieel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men die livestream van de BBC voor het WK snooker niet buiten Groot Brittannië mag bekijken, in verband met de live-uitzendrechten. Officieel heeft de BBC bij dit WK snooker namelijk alleen maar de online live-uitzendrechten (voor de livestream) in Groot-Brittannië. Voor kijkers van buiten het United Kingdom wordt deze livestream op hun website dus 'geo-blocked' (geblokkeerd). Bij de BBC zijn de live-uitzendingen van het WK online na afloop ook terug te kijken met een stream op de iPlayer. Toch is het overigens wel mogelijk om legaal naar uitzendingen op de livestream van de BBC buiten Groot-Brittannië te kijken. U dient dan echter wel op Brits grondgebied eerst de juist livestream-apps hiervoor te hebben gedownload op uw smartphone, tablet of computer. Indien dat het geval is, kunt u daarna in veel Europese landen alsnog via een livestream van de BBC in het voorjaar naar dit snookertoernooi kijken.

Livestream WK snooker via Go App

Het is ook mogelijk om het WK snooker te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Met die online applicatie kan men tv kijken via een livestream op een smartphone of computer. Ook kan men op die app uitzendingen achteraf integraal via een stream terugkijken. Deze dienst is van Ziggo. Alle zenders die bij hen op tv te bekijken zijn, kan men als klant op die app ook per livestream bekijken. Als men een basispakket voor digitale tv heeft, kan men dus al die zenders uit het basispakket ook live online via de livestream op die app bekijken. Als men een uitgebreider pakket met extra zenders voor digitale tv bij Ziggo heeft, dan kan men ook al die extra zenders via de livestream op die app bekijken. De zenders Eurosport 1, BBC One en BBC Two zitten in het standaard tv-pakket van Ziggo en zijn dus door al hun klanten van digitale tv per livestream op die app te bekijken. Klanten van digitale tv bij Ziggo hoeven niet extra bij te betalen voor deze dienst: voor hen is dit in de praktijk dus eigenlijk een soort 'gratis livestream' van het WK snooker.

Het mooie aan deze app is ook, dat men met die app dus geheel legaal per livestream naar de live tv-uitzendingen van de BBC kan kijken bij dit WK snooker. (En dat terwijl de livestream op de BBC-website nochtans geo-blocked is voor kijkers van buiten Groot-Brittannië.) Ook de live-uitzendingen van Eurosport 1 bij dit WK snooker kan men via die app geheel legaal bekijken, zonder een abonnement te hoeven hebben op de Eurosport Player. Via deze app kan men echter helaas logischerwijs niet de live-uitzendingen zien die alleen via de livestream van de Eurosport Player worden uitgezonden en niet op tv (zoals live-uitzendingen van de voorrondes). Uitzendingen die op Eurosport2 plaatsvinden, zijn echter voor de klanten van Ziggo middels deze livestream alleen maar te bekijken, als zij een aanvullend tv-pakket hebben, waarin die zender zit.

Livestream WK snooker bij iTV

Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN is het mogelijk om dit wereldkampioenschap snooker via een livestream te volgen op de iTV-app. Daarbij gelden grotendeels dezelfde regels als bij de livestream van de Ziggo Go App. Ook de livestream van de iTV-app is in de hele EU te bekijken. Ook op die app van KPN zijn zonder aanvullend abonnement alleen de live tv-uitzendingen van Eurosport 1 via de livestream te bekijken. Doordat het in de hele EU te bekijken is, kunnen snookerfans dit kampioenschap dus ook met die app bekijken indien ze op vakantie zijn in een ander EU-land. Zo'n app is overigens bedoeld voor de KPN-klanten die de livestream op hun smartphone (of tablet) willen bekijken. KPN-klanten die dit mondiale snookerkampioenschap liever met een livestream op hun desktop computer of laptop willen bekijken, kunnen live tv kijken met een stream op de site van Interactieve Tv van KPN. Ook die livestream is online live in de hele EU te bekijken. In de meeste overige landen is deze livestream van dit mondiale kampioenschap in 2022, 2023 en 2024 geo-blocked.

Livestream WK snooker bij NLziet? Op die app niet beschikbaar, neen

Is het ook mogelijk om dit wereldkampioenschap snooker 2022, 2023 of 2024 met een livestream te bekijken op een andere populaire tv-app: NLziet? Nee, het is niet mogelijk om dit snookerkampioenschap per livestream bij die dienst te bekijken. Bij NLziet kan men immers alleen per livestream kijken naar zenders van de NPO, RTL en Talpa. De zenders van Eurosport en de BBC behoren anno 2022, 2023 en 2024 niet tot het zenderpakket dat per livestream op NLziet bekeken kan worden. Ook bij NPO Start is geen livestream beschikbaar voor dit evenement.

Livestream WK snooker bij Discovery+

Dit evenement is ook per livestream te bekijken bij Discovery+. Deze app deelt haar livestream-uitzendrechten met Eurosport, aangezien ze allebei onderdeel zijn van hetzelfde moederbedrijf. Om zo'n livestream te kunnen ontvangen op deze app, dient u daarop wel een abonnement te hebben. De livestream is niet in alle landen beschikbaar. In Nederland is deze livestream van het mondiale kampioenschap wel op die app te vinden. De livestream is niet alleen in 2022, maar ook bij het WK van 2023, 2024 en 2025 in principe beschikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snooker live online bekijken via een livestreamSnooker live online bekijken via een livestreamSnooker is al heel lang een zeer populaire sport in Groot-Brittannië. In veel andere landen, waaronder Nederland en Belg…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Namen sporten Nederlands-Engels-FransNamen sporten Nederlands-Engels-FransIedereen die betrokken is bij het domein van lichamelijke opvoeding en sport zal baat hebben bij deze lijst met de namen…

BK tijdrijden via een livestreamBK tijdrijden via een livestreamDe Belgische kampioenschappen tijdrijden worden jaarlijks verreden. Dit tijdritkampioenschap bestaat sinds 1997. Waar vi…
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
Bronnen en referenties
  • http://www.worldsnooker.com/page/WorldChampionshipEvent
  • http://en.wikipedia.org/wiki/World_Snooker_Championship
  • www.bbc.co.uk/sport/0/snooker
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.