EK wielrennen live op tv en livestream

EK wielrennen live op tv en livestream De Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie uitgezonden. Ook is dit Europees kampioenschap wielrennen jaarlijks op het internet via livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van de Europese kampioenschappen wielrennen op de weg verlopen?

Geschiedenis: EK wielrennen

De Europese kampioenschappen wegwielrennen bestaan sinds 1995. Oorspronkelijk stonden er alleen wegritten op het programma voor dames en heren beloften. Sinds 1997 staan er ook tijdritten op het programma. In latere jaren werd het EK onder meer ook uitgebreid met wedstrijden voor junioren. Met ingang van 2016 staan er bij het EK wegwielrennen ook wedstrijden voor heren elite (profs) op het programma.

Erelijst heren beloften

In 1995 won de Italiaan Mirko Celestino de eerste editie van het EK wielrennen voor heren beloften. Tweede werd toen Vainsteins en derde werd Figueras. De wegwedstrijd van het EK voor de beloften werd in latere jaren twee keer door een Belg gewonnen: Kris Boeckmans zegevierde in 2009 en Sean de Bie won in 2013. De beloftentijdrit werd in 2013 gewonnen door de Belg Victor Campenaerts. De wegwedstrijd van het EK wielrennen voor beloften werd nog nooit door een Nederlander gewonnen. Wel pakte één keer een Nederlander de zege in het EK tijdrijden voor beloften: Steven Lammertink in 2015.

Erelijst dames

De Nederlandse vrouwen waren vaak succesvol op het EK. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van dit kampioenschap eruit? Mirella van Melis pakte als eerste Nederlandse renster de Europese titel in 2001. Marianne Vos won de titel in 2006, 2007 en 2017. Chantal Blaak zegevierde in 2009. Noortje Tabak won in 2010 en Sabrianta Stultiens won de Europese kampioenstrui in 2014. In 2016 won Anna van der Breggen de wegrit. Eén keer won een Belgische dame de wegrit op het EK: Evelyn Arys in 2012. Annemiek van Vleuten pakte de zege in 2020. Ellen van Dijk won de wegrit in 2021.

Het EK tijdrijden voor vrouwen werd zeven keer door een Nederlandse renster gewonnen. Ellen van Dijk pakte de zege in 2008, 2009, 2016, 2017 en 2019. In 2012 en 2020 won Anna van der Breggen de Europese titel op het tijdrijden. Twee keer won een Nederlandse dame het EK tijdrijden voor junior-dames: in 2012 pakte Corine van der Zijden de titel en in 2014 zegevierde Aafke Zoet.

Live op tv: Eurosport, NOS en Sporza

Door welke omroepen wordt het EK wielrennen live op tv uitgezonden? De live-uitzendrechten van het EK wielrennen zijn in handen van onder meer het Vlaamse VRT (Sporza), de Nederlandse NPO (NOS Studio Sport) en Eurosport. Met name Sporza en Eurosport zenden doorgaans een groot aantal wedstrijden van dit Europees kampioenschap live op tv uit.

Livestream EK wielrennen

Diverse wedstrijden van dit EK wielrennen zijn ook live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men dus live naar dit EK wielrennen kijken op een computer of smartphone.

Livestream Sporza bij het EK wielrennen

Het Vlaamse Sporza (VRT) heeft een livestream bij het EK wielrennen. Men kan de livestream van dit EK wielrennen onder meer vinden op de site van Sporza. Daar vindt men op de wedstrijddagen die livestream van het EK wielrennen onder meer in de rubriek 'nu live'. Die livestream is geo-restricted (die stream is alleen in België live te bekijken). Voor de Belgische kijkers is dit een gratis livestream. Deze gratis livestream is tijdens dit Europees kampioenschap wielrennen te vinden op de site van Sporza. Op de gratis livestream zendt Sporza soms ook wedstrijden van het EK live uit, die ze niet live op tv uitzenden.

Livestream EK wielrennen bij Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport aangeboden dit EK wielrennen. Die livestream is op de wedstrijddagen te vinden op hun Eurosport Player App. Om de livestream van Eurosport te bekijken, dient men een betaald abonnement op die app te hebben.

Livestream EK wielrennen via Go App

Ook is het mogelijk om dit Europees kampioenschap met een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hierop zijn de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport per livestream te zien. Deze app is een dienst voor klanten van Ziggo, waarmee men live online naar tv kan kijken. Met deze app kan men in de hele Europese Unie per livestream naar de uitzendingen van dit Europees kampioenschap wielrennen kijken. Via die app kan men achteraf de uitzendingen van dit wielerkampioenschap ook een week lang via een stream terugkijken.

Livestream EK wielrennen NPO

Het Europees kampioenschap wielrennen wordt ook deels via een livestream uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Dit is een gratis livestream. Elke livestream is te vinden op de site van de NOS en op de NOS-app.

Livestream EK wielrennen bij NLziet?

Het is ook mogelijk om dit Europees kampioenschap wielrennen deels via een livestream bij NLZIET te volgen. Bij hen zijn de tv-uitzendingen van de NPO live online te bekijken via een stream voor abonnees van die dienst. De uitzendingen van Eurosport en Sporza bij het EK wielrennen zijn niet per livestream op die app te bekijken, aangezien die omroepen niet meewerken aan dit mediaplatform. Een livestream op deze app is in elk land van de Europese Unie te bekijken.

Livestream EK wielrennen bij NPO Start

Het is ook mogelijk om een deel van dit EK wielrennen via een livestream te bekijken bij NPO Start. Op hun app en site zijn echter alleen de tv-uitzendingen van de Nederlandse publieke omroep per livestream te bekijken.

Livestream iTV-app

Het is eveneens mogelijk om het Europees kampioenschap wielrennen per livestream te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst van KPN waarmee men per livestream tv kan kijken. Het is grotendeels vergelijkbaar met de livestream-opties die klanten van Ziggo bij de Go App hebben. Men kan op de iTV-app ook per livestream naar de tv-uitzendingen van zowel Eurosport als Sporza kijken. De iTV-app is overigens specifiek bedoeld voor het tv-kijken via een stream op een smartphone of tablet. Wie klant is van KPN maar dit EK wielrennen per livestream wil bekijken op een laptop of desktop computer, kan dat daarentegen beter doen via de website van Interactieve Tv bij KPN.

Livestream FloBikes? Neen

Heeft het Noord-Amerikaanse online wielerplatform FloBikes ook een livestream van dit EK wielrennen? Neen, zij bieden bij dit Europees kampioenschap wielrennen geen livestream aan. Ook in 2023 en 2024 is er niet een stream van het EK bij hen te verwachten.

Livestream EK wielrennen bij GCN

Voor abonnees van GCN is er op hun app ook een livestream van het EK wielrennen te vinden. Via hun samenwerkingsverband met Eurosport hebben zij sowieso de uitzendrechte van dit evenement in veel landen.

Livestream EK wielrennen bij Discovery+

Het EK wielrennen is ook jaarlijks via een livestream in Nederland te bekijken bij Discovery+. De stream is alleen te gebruiken door abonnees van deze dienst. Hun livestream van het EK wielrennen is geo-restricted en bijvoorbeeld niet in België te bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Weetjes over de Olympische SpelenWeetjes over de Olympische SpelenDe Olympische Spelen kan zonder twijfel gezien worden als het succesvolste sportevenement aller tijden met zijn bloemrij…
PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
Bronnen en referenties
  • https://www.glasgow2018.com/tickets?sport=cycling&discipline=cycling%20road
  • http://uec.ch/resources/2018%20Events/2018%20Glasgow/Cycling%20Map%20Road%20Race.pdf
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/233874/ek-wielrennen-2018-maakt-deel-uit-van-groots-europees-evenement.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glasgow
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_European_Road_Championships
  • http://www.cyclingnews.com/news/european-road-cycling-championships-to-feature-elite-events-for-first-time/
  • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/39250/parcours-ek-in-deense-stad-herning-kans-voor-sprinters/
  • http://uec.ch/en/home-2/item/527-the-road-european-cycling-championships-will-be-organised-in-plumelec-morbihan-bretagne-france-from-14-to-18-september-2016.html
  • http://nos.nl/artikel/2123440-ek-wielrennen-in-nice-afgelast-uit-angst-voor-aanslag.html
Reactie

Willy Mangelschots, 03-08-2017
Wordt het EK van de beloften op zaterdagvoormiddag uitgezonden? Zo ja, op welke zenders? Reactie infoteur, 03-08-2017
Pardon, ik had in eerste instantie te snel geantwoord dat dit niet live te zien zou zijn. Het wordt inderdaad niet op de reguliere zenders uitgezonden (Sporza, NOS, Eurosport 1 en 2), maar ik zie dat er wel een livestream van die wedstrijd beschikbaar is op de Eurosport Player en dat het daarnaast ook live wordt uitgezonden door de Deense tv-zender TV2 Sport (zat. 5 Aug 11:00-13:25).

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-08-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.