Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijken

Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijken De Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als voor veldrijden. Soms is er ook baanwielrennen of mountainbiken live bij hen op televisie te zien. Al die wieleruitzendingen van hen zijn ook op het internet te bekijken via een livestream.

Wielrennen en Vlaanderen

Wielrennen is een zeer populaire sport in Vlaanderen. De eerste grote Vlaamse held in het wegwielrennen was Cyrille van Hauwaert, die in 1908 de Italiaanse topkoers Milaan-San Remo won. Zijn bijnaam werd 'de Leeuw van Vlaanderen'. In die periode was Vlaanderen nog een relatief arme streek: de meeste macht en het meeste geld was in het toenmalige België geconcentreerd in Wallonië.

De internationale successen van Van Hauwaert en overige Vlaamse coureurs zorgden voor een sterker zelfbewustzijn van veel Vlamingen. Ook bood het profwielrennen aan heel wat Vlaamse jongeren van arme afkomst de kans om veel geld te verdienen. Wielrennen werd in die periode extreem populair in Vlaanderen: bij allerlei jaarmarkten en kermissen werden profwielerkoersen georganiseerd (kermiskoersen), waar vele duizenden toeschouwers naartoe kwamen.

De Vlaamse wielrenners werden volkshelden. Het wielrennen werd het hoofdonderwerp waarmee kranten zoals Sportwereld (van Karel Van Wijnendaele) hun pagina's volschreven. Het wielrennen werd een onderdeel van de Vlaamse identiteit; op den duur kreeg het wielrennen in Vlaanderen een bijna religieuze status. Dat is sindsdien altijd zo gebleven: in de 21e eeuw is het wielrennen nog steeds extreem populair in Vlaanderen.

Wielrennen live op tv bij Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT gebruikt de merknaam Sporza voor haar sportuitzendingen. Er zijn bij Sporza ontzettend veel wielerwedstrijden live op televisie te zien. Sporza heeft de uitzendrechten van grote rondes zoals de Tour en de Vuelta, van World Tour-rittenkoersen zoals Parijs-Nice, van monumentale klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar ook van veel kleinere Belgische wegwielerkoersen, zoals Nokere Koerse. Ook zijn bij Sporza veel veldritten live op televisie te zien. Zijn zenden alle wedstrijden van de X20 Trofee uit, maar ook diverse crossen van de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden. Eveneens hebben zij de uitzendrechten (live tv en livestream) van het WK baanwielrennen, het EK baanwielrennen en de slotdag van de Zesdaagse van Gent. Elke wielerwedstrijd die zij live op televisie uitzenden, wordt door hen ook op het internet uitgezonden via een livestream.

Sommige koersen hebben wel een livestream, maar geen live tv-uitzending

Soms zijn er wielerwedstrijden die door Sporza wel via een livestream op het internet worden uitgezonden, maar die ze niet live op tv uitzenden. Dit is met name het geval bij relatief kleine profwedstrijden, indien die verreden worden op een dag waarop de VRT al een drukke programmering op televisie heeft. In 2020 was bijvoorbeeld de Gooikse Pijl bij hen alleen via de livestream te bekijken en niet live op tv. De meeste koersen worden door Sporza echter zowel live op tv als online via een livestream uitgezonden.

Livestream Sporza: wielrennen online bekijken

Gratis livestream

Er worden dus via de livestream van Sporza (VRT) veel wielerkoersen live online uitgezonden. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden live op een computer of smartphone bekijken. Zo'n livestream van Sporza is altijd gratis. Elke livestream is te vinden op de website van Sporza. Op de wedstrijddag kan men hem aantreffen in de rubriek 'Nu Live'. Eveneens is de livestream te vinden in de rubriek 'Wielrennen'. Doorgaans staat er ook een link naar een livestream van het wielrennen op de startpagina van Sporza, indien de stream op moment bezig is. Zo'n livestream op de website van deze Vlaamse publieke omroep is echter vaak wel officieel geo-restricted. Dat houdt in dat zo'n livestream alleen in België bekeken kan worden. Voor bezoekers uit andere landen is zo'n livestream van een wielerwedstrijd dan officieel 'geo-blocked'. Dit komt doordat de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dan alleen over de uitzendrechten voor België beschikt van zo'n wielerkoers.

Livestream Sporza App

Het is ook mogelijk om een livestream via de app van Sporza (VRT) te bekijken. Dit is een gratis app die men op een smartphone of tablet kan downloaden. Met die applicatie biedt men aan Belgische sportfans de mogelijkheid om de live-uitzendingen van het wielrennen ook als men bijvoorbeeld op vakantie is in het buitenland, met name in andere EU-landen, toch per livestream te kunnen bekijken. (Niet in elk land is deze applicatie te gebruiken; in de meeste landen buiten de EU is de stream 'geo-blocked'.) Om die app met z'n complete functionaliteit te kunnen gebruiken (dus inclusief het bekijken van livestreams in de EU) dient u die applicatie van Sporza wel op Belgisch grondgebied te downloaden.

Livestream Go App (ook bruikbaar in Nederland en de rest van de EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de live tv-uitzendingen te kijken. Dit is een uitstekende en geheel legale optie voor sportliefhebbers uit Nederland om toch per livestream naar het wielrennen van Sporza te kunnen kijken. Met zo'n Go App is elke live-uitzending van Sporza in de hele EU per livestream te bekijken. Ook is de stream live te bekijken in diverse landen buiten de EU, zoals Noorwegen en Groot-Brittannië. Die hier genoemde Go-applicatie is een product van VodafoneZiggo. Met zo'n livestream kunnen hun klanten alle televisiezenders live via een stream bekijken op een computer of smartphone, die ze ook thuis op het televisietoestel kunnen bekijken. Dat geldt dus ook voor het wielrennen van Sporza. Niet alleen kan men alle tv-uitzendingen van de wielerwedstrijden van Sporza (VRT) via een livestream op die app bekijken, ook kunt u een week lang elke stream terugkijken van zo'n stream. Met zo'n livestream zijn echter logischerwijs wel alleen maar de wielerwedstrijden live te bekijken die door Sporza live op tv worden uitgezonden, niet de koersen die door hen alleen live via een stream op de Sporza-site (en app) worden uitgezonden.

Livestream iTV-app (Nederland en de rest van de EU)

Ook met een livestream op bijvoorbeeld de iTV-app zijn de live tv-uitzendingen van het wielrennen van Sporza online te bekijken. De iTV-app is een dienst van KPN, die vergelijkbaar is met de bovenstaande Go-app van Ziggo. Ook op de iTV-app is elke livestream van tv uitzendingen (en dus ook van het wielrennen bij Sporza) in de hele EU te gebruiken. Ook veel andere tv-providers bieden anno 2021 zo'n applicatie aan.
© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…

NASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR Cup Series, live op tv en livestreamNASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de…
Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pac…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingarchives.com/wcd.php?landid=17&cid=239029
  • http://www.heistsepijl.be/nieuwsitem/246
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heistse_Pijl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Van_Itterbeeck
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Benny_Heylen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.