NASCAR Cup Series, live op tv en livestream

NASCAR Cup Series, live op tv en livestream NASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de buitengewoon populaire NASCAR Cup. Deze autoraces zijn wereldwijd bij allerlei omroepen live op tv te zien. Ook kan men de NASCAR-races op het internet bekijken via een livestream. Bij welke zenders zijn de live tv-uitzendingen van deze autoraces ate bekijken en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van de NASCAR Cup verlopen?

Geschiedenis: NASCAR

Stock Car Racing: dankzij de drooglegging

De NASCAR Cup is de mondiale Champions League van het 'Stock Car Racing'. Wat is een 'Stock Car'? Van origine waren dit 'gewone productiewagens', auto's die dus bedoeld waren om op de openbare weg te rijden. Men beweert vaak dat het ontstaan van het 'Stock Car Racing' te danken is aan de 'drooglegging' in de Verenigde Staten. In de jaren twintig, toen het in Amerika officieel verboden was om alcohol te kopen, bloeide er een gigantische illegale handel in alcoholische drank. Om die drank te smokkelen, gebruikte men vaak 'gewone auto's', die echter stiekem sterk waren opgevoerd, zodat men indien nodig er zeer hard mee kon rijden.

Het werd een soort onderlinge sport tussen alcoholsmokkelaars, om zo'n gewone auto zo ver mogelijk op te voeren. Om te testen wiens auto het hardst kon rijden, gingen zij onderling races organiseren. Daaruit ontstond het Stock Car Racing. Nadat de drooglegging was opgeheven, bleven zulke races bestaan en werd het ook bij het grote publiek een populaire vorm van autosport.

Oprichting van NASCAR

De wereld van het Stock Car Racing was jarenlang een nogal chaotische wereld. Er waren veel opportunistische organisatoren, coureurs kregen vaak hun prijzengeld niet uitbetaald, men had nauwelijks interesse in veiligheidsvoorschriften, er was veel onduidelijkheid over de regels die er voor de auto's golden. Om dit allemaal te verbeteren werd er eind jaren veertig een overkoepelende organisatie voor dit type races opgericht: de National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR).

NASCAR Cup Series

De NASCAR organiseert sinds 1948 diverse kampioenschappen in de Verenigde Staten. De bekendste en belangrijkste is de NASCAR Cup Series. Deze stond in het verleden ook wel bekend als de NASCAR Sprint Cup. Sinds 2016 is de officiële naam van dit kampioenschap de Monster Energy NASCAR Cup Series. Dit is in Amerika het populairste kampioenschap in de autosport. Bij Amerikaanse fans is het duidelijk populairder dan de Formule 1. Ook is het NASCAR-kampioenschap in de Verenigde Staten populairder dan de IndyCar Series. De races van de NASCAR Cup Series worden merendeels verreden op 'ovals'. De bekendste wedstrijd van de NASCAR Cup Series is de Daytona 500.

Met ingang van 2022 een Nederlander in de NASCAR: Loris Hezemans

Met ingang van het seizoen 2022 rijdt er een Nederlander in deze Amerikaanse wedstrijdserie: de getalenteerde Loris Hezemans. Hij was al zeer succesvol met Stock Car-races in Europa. Hezemans gaat in zijn debuutseizeon 2022 niet alle races van dit kampioenschap rijden. Het doel is om bij circa de helft van de races van de kalender van 2022 aan de start te staan. Loris Hezemans werd geboren op 26 mei 1997. Ook zijn vader (Toine Hezemans) en zijn oudere broer (Mike Hezemans) maakten faams autocoureurs. De carrière van Loris Hezemans als autocoureur begon in 2014. In 2019 en 2021 eindigde Hezemans als tweede in het Europees kampioenschap voor stock cars.

NASCAR live op tv in Nederland : Ziggo Sport Totaal

Op welke zender is de NASCAR Cup live te zien? Alle races op de kalender van de NASCAR Cup worden in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Een behoorlijk groot aantal races is live te zien op hun open net, de tv-zender Ziggo Sport 14, die iedereen kan bekijken die digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. De overige races zijn alleen live te zien op de abonneezenders Ziggo Sport Racing en Ziggo Sport Extra. Om die tv-zenders te kunnen ontvangen dient men een abonnement te hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Bij sommige wedstrijden is alleen de finale (slotfase) live te zien op de 'gratis' zender 14, maar is de race wel integraal (van start tot finish) live te zien op zo'n abonneezender,

Livestream NASCAR in Nederland

NASCAR livestream Ziggo Sport Go App

Elke race wordt via een livestream uitgezonden op de Ziggo Sport Go App. Elke livestream van zo'n NASCAR-wedstrijd begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Met zo'n livestream kan men deze Amerikaanse races op een smartphone of computer bekijken. Dit is niet een gratis stream. Om een livestream op de Ziggo Sport Go App te kunnen gebruiken, dient men een betaald abonnement op die app te hebben. Ziggo Sport heeft de uitzendrechten van de Formule 1 verloren met ingang van 2022, maar wil zich wel blijven profileren als omroep voor racefans. Daarom geven zij in 2022, 2023 en 2024 extra aandacht aan andere raceklassen zoals NASCAR. Eveneens besteden zij met ingang van 2022 veel aandacht aan de MotoGP. Ook zijn alle wedstrijden van de Indycar-kalender per livestream op die applicatie te bekijken.

Livestream Go App

Is het ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze Amerikaanse autoraces kijken? Bij Ziggo kunnen alle klanten van digitale tv ook live online (via een livestream) naar tv-uitzendingen kijken op de 'reguliere' Go App (dit is dus een andere applicatie dan de hierboven genoemde Ziggo Sport Go App). Via die app kan men alle zenders online live bekijken, die men ook op televisie kan ontvangen. Wie dus een tv-abonnement heeft op alle zenders van Ziggo Sport Totaal, kan via die applicatie ook alle wedstrijden op Ziggo Sport Racing via een livestream bekijken. Wie niet zo'n aanvullend abonnement heeft, maar wel een gewoon abonnement op digitale tv bij Ziggo, kan op die applicatie per livestream alleen naar alle races kijken die op de zender Ziggo Sport 14 worden uitgezonden. Zo'n livestream op die 'reguliere' applicatie is in de hele EU te bekijken. Op die applicatie is elke tv-uitzending van elke race ook via een stream zeven dagen lang terugkijken.

Livestream NLZIET? Neen

Zijn de live tv-uitzendingen van deze races ook te bekijken via een livestream bij NLZIET? Neen, op die populaire tv-app zijn geen zenders per livestream te ontvangen, waarop deze Amerikaanse autoraces live worden uitgezonden.

Livestream iTV-app?

Zijn deze autoraces ook per livestream bij KPN te ontvangen? Deze races zijn alleen per livestream te ontvangen indien men een aanvullend abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal. Er is op de iTV-app van KPN in het basispakket namelijk geen livestream van een zender beschikbaar die dit uitzendt.

Livestream NASCAR Internationaal?

In sommige landen is de NASCAR Cup ook per livestream te bekijken bij Eleven Sports. Tot de landen waar Eleven Sports over uitzendrechten voor zo'n livestream beschikt, behoort onder meer de Verenigde Staten. Daar kan men zo'n livestream van deze autoraces bij hen bekijken, indien men bij Eleven Sports een 'Hot Pass' heeft. Helaas heeft Eleven Sports niet in alle landen de livestream-uitzendrechten van deze wedstrijdserie. Eleven Sports is bijvoorbeeld ook actief in België, maar bij hen is er niet een livestream van deze wedstrijdserie beschikbaar.

In sommige landen is de NASCAR ook te bekijken via een livestream op de streamingdienst DAZN. Tot de landen waar men deze livestream van DAZN van die Amerikaanse autoraces kan ontvangen, behoort onder meer Italië. Helaas behoort België niet tot de landen waar men deze livestream kan bekijken. Er zijn diverse landen waarin Eurosport over de uitzendrechten (live tv en livestream) van de NASCAR Cup beschikt, maar dit zijn allemaal landen buiten Europa. Zo kunnen autosportliefhebbers onder meer in India en Pakistan via een livestream van Eurosport naar de wedstrijden van de NASCAR-kalender kijken. In Groot-Brittannië zijn de uitzendrechten voor de livestream en live tv in handen van Free Sports. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kunnen autosportfans live online via een livestream van Sport 1 of Motorvision naar de NASCAR Cup 2022 kijken.

Livestream NASCAR België?

In België zijn de uitzendrechten voor de livestream van deze autoraces in handen van het Franstalige Automoto La Chaine. Helaas is er geen officiële Vlaamse livestream van de NASCAR Cup.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…

Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pac…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 272447, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_car_racing
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/NASCAR
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_NASCAR_Cup_Series
  • https://www.nu.nl/sport-overig/6048347/nascar-gaat-medio-mei-als-eerste-grote-raceklasse-weer-van-start.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.