Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestream

Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestream Het WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Nederland live op tv uitgezonden. Ook kan men elke editie van het WK afstanden op het internet via een livestream volgen. Hoe is de geschiedenis van het WK afstanden (schaatsen) verlopen?

Geschiedenis WK afstanden (schaatsen)

Waarom werd het WK afstanden in 1996 in het leven geroepen/ Met het instellen van dit WK speelde de internationale schaatsunie in op de ontwikkeling, dat steeds meer topschaatsers zich op slechts één of enkele afstanden gingen specialiseren, in plaats van zich op het allrounden te richten.

Olympische sport: specialiseren op een afstand

In veel landen is het schaatsen immers bijna geheel een Olympische sport: de Olympische Winterspelen zijn het enige echte hoofddoel in de carrières van veel schaatsers van buiten Nederland. Omdat er op de Olympische Spelen medailles worden behaald op individuele afstanden, richten veel schaatsers zich dus ook volledig op die individuele afstanden en niet (zoals veel Nederlanders) op het allroundschaatsen. Voor zulke specialisten op één afstand was er lange tijd echter niet een groot jaarlijks kampioenschap, aangezien die jaarlijkse kampioenschappen tot aan 1996 gericht waren op klassementen over vier ritten: het WK allround en het WK sprint. En daarom werd er dus met ingang van 1996 een extra WK ingesteld, waarop de specialisten per afstand konden excelleren.

Hoe vaak wordt het WK afstanden verreden?

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het WK afstanden elk jaar plaats zou vinden. Na het Olympische seizoen 1998 kwam men echter tot de conclusie dat de kalender in zo'n Olympisch jaar wel erg druk was. Ook constateerde men dat zo'n WK afstanden niet erg veel meerwaarde heeft in een Olympisch seizoen (aangezien de Olympische Spelen natuurlijk veel meer aanzien hebben en die Spelen dus het grote doel waren voor alle afstandspecialisten). Sindsdien werd dit toernooi tot aan 2020 drie in de vier jaar verreden. Sinds de grote kalenderhervorming van 2021 wordt het kampioenschap nog maar eens in de twee jaar verreden. Het is de bedoeling dat dit voortaan in de oneven jaren plaatsvindt (2021, 2023 en 2025), terwijl het WK allround en sprint in de even jaren plaatsvindt (2022, 2024 en 2026).

Programma WK afstanden 2023, 2025 en 207

Hoe ziet het programma eruit van de wereldkampioenschappen schaatsen per afstand? Hieronder vindt u de afstanden bij het WK schaatsen. De praktijk leert dat er soms echter toch nog wijzigingen in het programma plaatsvinden.

Afstanden op het programma van het WK schaatsen

 • 3 km dames
 • 5 km heren
 • Team Sprint dames
 • Team Sprint heren
 • 10 km heren
 • Ploegenachtervolging dames
 • 500 meter heren
 • 500 meter dames
 • ]5 km dames
 • 1000 meter heren
 • 1000 meter dames
 • Ploegenachtervolging heren
 • 1500 meter dames
 • 1500 meter heren
 • Mass start dames
 • Mass start heren

Live op tv: WK afstanden (schaatsen)

Het WK afstanden (schaatsen) worden in Nederland live op tv uitgezonden door de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Op welke zenders vinden de live tv-uitzendingen plaats? De live-uitzendingen van middagsessies vinden doorgaans plaats op de zender NPO1 (Nederland 1). De live-uitzendingen van avondsessies vinden vaak plaats op NPO3 (Nederland 3). De NPO heeft een sterke band met het schaatsen. Zij zenden in principe sowieso het WK afstanden 2023, 2025 en 2027 live uit, aangezien ze een langdurig contract hebben qua live-uitzendrechten (live tv en livestream) van het mondiale topschaatsen.

Livestream WK afstanden (schaatsen)

Livestream WK afstanden

Het WK afstanden is ook online per livestream te bekijken. Dat kan onder meer bij de NOS en ook via een livestream op een tv-app, zoals de Go App of de iTV-app. Met zo'n livestream kan men op internet, via bijvoorbeeld een smartphone of een computer, deze wereldkampioenschappen schaatsen per afstand live bekijken.

De livestream van het schaatsen van NOS Studio Sport bevindt zich op elke wedstrijddag op de website van de NOS. De livestream van het schaatsen is daar 's middags te vinden in de rubriek 'Sport'. Deze livestream van de NOS bij het WK afstanden (schaatsen) is geheel gratis. Deze gratis livestream is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men deze gratis livestream van het WK afstanden bij de NOS alleen in Nederland live mag bekijken. Voor andere landen is de livestream van deze wereldkampioenschappen schaatsen officieel 'geo-blocked'. Men kan deze gratis livestream van het schaatsen ook live bekijken via de NOS-app. Die livestream is via deze applicatie ook in andere EU-landen live te bekijken.

Livestream WK afstanden via Go App (live in de hele EU)

Het is dus ook mogelijk om dit WK afstanden te bekijken via een livestream op de Go App (tv online). Dit is een applicatie waarmee men online per livestream naar tv kan kijken. Deze app is beschikbaar voor klanten van Ziggo. Via de app kan men per livestream naar elke zender uit het standaardpakket van Ziggo kijken, dus men kan hiermee ook per stream naar Nederland 1 (NPO1) en Nederland 3 (NPO3) kijken. Met deze app kan men dus ook per livestream de live tv-uitzendingen van het WK afstanden (schaatsen) bekijken. De livestream van de Ziggo Go App is niet alleen in Nederland te bekijken, ook in andere landen van de EU kan men deze stream bekijken van het WK afstanden (schaatsen). In de meeste landen buiten de EU is elke livestream op deze applicatie van Ziggo 'geo-blocked'. Tot de weinige landen buiten de EU waar men wel zo'n livestream kan bekijken, behoren Noorwegen en IJsland. Ook in sommige Franse gebieden buiten Europa is deze livestream te gebruiken. Zo is zo'n livestream met deze applicatie wel live te bekijken in Frans-Guyana en Martinique.

Livestream WK afstanden (schaatsen) via iTV-app

Dit wereldkampioenschap schaatsen is ook te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is de app waarmee klanten van de KPN per livestream naar televisiezenders kunnen kijken. Om die app te kunnen gebruiken om via een livestream live naar televisie te kunnen kijken, dient men een abonnement te hebben op Interactieve Tv van KPN. De livestream is in de hele EU te gebruiken.

Livestream schaatsen bij NPO Start

Het is ook mogelijk om de tv-uitzendingen van het wereldkampioenschap schaatsen te bekijken via een livestream van NPO Start. Zo'n livestream op hun site is gratis. Zo'n gratis stream van hen is echter wel 'geo-restricted' en alleen in Nederland te bekijken. De livestream op hun app is ook geo-restricted. Die livestream is behalve in Nederland ook in andere EU-landen live te bekijken, maar in de meeste landen buiten Europa is deze stream geo-blocked. Met deze app is het schaatskampioenschap niet alleen met de livestream te bekijken; ook kan men de afstanden zeven dagen lang via een stream terugkijken.

Livestream schaatsen bij NLZIET

Men kan ook naar dit WK afstanden (schaatsen) kijken via een livestream op de NLziet-app. Men dient wel een abonnement op die app te hebben om daarop zo'n livestream te kunnen bekijken. De stream op de NLziet-applicatie is echter wel in de hele EU live te bekijken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…
Schaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamHet NK afstanden is een schaatskampioenschap dat jaarlijks wordt verreden. Men kan dit NK afstanden live op tv bekijken.…
EK schaatsen live op tv en livestreamEK schaatsen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen allround schaatsen bestaan al sinds 1891. Sinds 2017 bestaat er ook een EK sprint. In 2018…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

WK snooker - erelijst 1969-2020WK snooker - erelijst 1969-2020Sinds 1977 is The Crucible Theatre het vaste strijdtoneel voor het WK snooker. In het legendarische snookerdecor in Shef…
Medaillespiegel Olympische Zomerspelen 2016 in BraziliëMedaillespiegel Olympische Zomerspelen 2016 in BraziliëDe 28e editie van de Olympische Zomerspelen zullen in 2016 worden gehouden in Rio de Janeiro in Brazilië. Het is voor de…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_afstanden
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Max_Aicher_Arena
 • https://www.isu.org/docman-documents-links/isu-files/event-documents/speed-skating-8/2018-19-4/championships-27/announcements-75/18572-isu-world-single-distances-championships-2019-inzell-ger-announcement/file
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.