NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestream

NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestream Jaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaatsen (allround en sprint) wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men dit NK schaatsen (allround en sprint) online via een livestream volgen. Hoe is de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen schaatsen verlopen?

Geschiedenis: NK schaatsen

NK allround heren

De eerste editie van het NK allround schaatsen voor heren werd in 1901 gehouden in Leeuwarden. Dit NK werd overtuigend gewonnen door Eeko Banning, die zegevierde op alle afstanden. Hoe ziet de erelijst van dit kampioenschap allround eruit, voorafgaand aan de editie 2021-2022? De succesvolste schaatser uit de historie van het NK allround is bij de heren Hilbert van der Duim. Hij won zeven keer de Nederlandse titel en pakte één keer zilver.

NK allround dames

Het NK allround schaatsen voor dames bestaat sinds 1955. Die eerste editie werd gewonnen door Rie Meijer. Zij won op dit NK alle afstanden. Hoe ziet de erelijst eruit van dit schaatskampioenschap, voorafgaand aan het seizoen 2021-2022? De succesvolste deelneemster uit de geschiedenis van het NK allround bij de vrouwen is Stien Kaiser. Zij won in de loop der jaren zes keer de Nederlandse titel in het allround schaatsen.

NK sprint heren

Het NK sprint voor heren bestaat sinds 1969. De titel ging dat jaar naar Frits Bartling. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van het seizoen 2021-2022 de erelijst eruit? De recordhouders qua aantal zeges op het NK sprint zijn Gerard van Velde, Jan Bos en Stefan Groothuis. Zij pakten allen zes keer deze Nederlandse titel.

NK sprint dames

Het NK Sprint voor vrouwen bestaat pas sinds 1983. De eerste editie werd gewonnen door Alie Boorsma. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van seizoen 2021-2022 de erelijst eruit? Recordhouder qua aantal zeges op het NK sprint voor dames is Marianne Timmer. Zij won de titel tien keer. Op de tweede plek staat Christine Aaftink. Zij won het Nederlands kampioenschap sprint zeven keer.

NK afstanden (schaatsen)

Sinds 1987 bestaat er naast de kampioenschappen allround en sprint ook een NK afstanden. Dit wordt doorgaans in een ander deel van het seizoen verreden dan de kampioenschappen sprint en allround.

Locatie: Thialf Heerenveen

Sinds februari 1855 bestaat er al een IJsclub Thialf in Heerenveen. Oorspronkelijk hadden zij een natuurijsbaan aan de noordzijde van Heerenveen. In 1967 kregen zij een kunstijsbaan aan de zuidzijde van deze Friese plaats. In 1970 werd er voor het eerst een groot internationaal toernooi op die baan gehouden: het EK allround voor dames. Daarna zijn er nog tientallen grote internationale toernooien gehouden en groeide Thialf uit tot de beroemdste schaatstempel ter wereld. Ook de NK's worden hier vaak georganiseerd. Sinds 1986 is de ijsbaan overdekt. Behalve als ijsstadion voor schaatstoernooien is Thialf in de loop der jaren ook voor allerlei andere grote evenementen gebruikt. Daaronder waren concerten van Johnny Cash (1990), Prince (1990) en Eric Clapton (1998).

NK schaatsen (allround en sprint) live op tv

De Nederlandse kampioenschappen schaatsen (allround en sprint) worden in deels live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. De live tv-uitzendingen vinden doorgaans plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). In die tv-uitzendingen is echter ook aandacht voor diverse andere sporten. Wie het NK schaatsen integraal live wil zien, kan dat doen via een livestream. De NOS heeft een sterke band met het Nederlands kampioenschap schaatsen. Zij zenden dit NK schaatsen sowieso uit in de jaren 2022, 2023, 2024 en 2025.

Livestream NK schaatsen (allround en sprint))

Livestream NK schaatsen (allround en sprint) bij de NPO

Het NK schaatsen sprint wordt jaarlijks online via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men het Nederlands kampioenschap schaatsen ook live op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream wordt beschikbaar gesteld door NOS Studio Sport. De livestream van het NK schaatsen is totaal gratis. De gratis livestream bevindt zich op de wedstrijddagen op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze gratis livestream ook bekijken via de NOS-app. Via deze livestream zijn in principe alle ritten van dit NK schaatsen live te zien. Wie dus het gehele kampioenschap live wil bekijken, kan dat wel via de livestream doen.

Alternatief: livestream NK schaatsen (allround en sprint) via Go App (live online tv)

De live tv-uitzendingen van het NK schaatsen kan men ook via een livestream bekijken met de Go App (online tv). Via deze applicatie kan men immers per livestream naar tv-zenders kijken. Zo kan men dus ook per livestream met die applicatie kijken naar de live tv-uitzendingen van het Nederlands kampioenschap schaatsen. Let op: via deze livestream ziet men dus alleen maar de ritten die op tv live worden uitgezonden. Men ziet op de Go App niet de overige ritten, die wel te zien zijn via de livestream van de NOS. De specifieke Go App waarmee men tv via een livestream kan bekijken, is overigens alleen maar beschikbaar door abonnees van Ziggo. Zo'n livestream op de Ziggo Go App is beschikbaar in de gehele EU. Voor kijkers die geen klant zijn voor Ziggo en toch per livestream naar dit toernooi willen kijken is het geen ramp om deze applicatie niet te hebben. Voor hen bestaat er immers de gratis livestream van de NOS. In tegenstelling tot de livestream van veel andere grote sportevenementen is deze livestream van dit specifieke schaatstoernooi bij de NOS normaal gesproken niet geo-restricted.

Livestream schaatsen: NPO vs Go App

De livestream van de NOS heeft dus als voordeel boven de stream van de Ziggo Go App dat doorgaans meer op te zien is, dan alleen maar de live tv-uitzendingen. Dat geldt ook voor de NOS-livestream bij dit NK schaatsen. Op beide dagen begint de livestream van hen al eerder dan de live tv-uitzending. Dat eerste deel van het programma van dit NK schaatsen is dus wel op de livestream van de NOS te zien, maar niet op de stream van de Ziggo Go App. De gratis livestream van de NPO (NOS Studio Sport) is wat dat betreft voor schaatsliefhebbers dus te verkiezen boven een stream op de Ziggo Go App.

Livestream NK schaatsen (allround en sprint) bij NPO Start

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van de NOS te bekijken via een livestream van NPO Start. Dit is een gratis stream van de zender Nederland 1 (NPO1), die op hun site live te bekijken is.

Livestream NK schaatsen via iTV-app

Bij KPN biedt men aan klanten met een abonnement op Interactieve Tv de mogelijkheid aan om via de iTV-app per livestream naar tv te kunnen kijken. Via die app kan men dus ook per livestream naar dit schaatskampioenschap kijken. Zo'n livestream op die applicatie heeft voor KPN-klanten ongeveer dezelfde voor- en nadelen als een stream op de Go App voor Ziggo-klanten. Ook zo'n livestream op de iTV-app kan men dus in de hele EU bekijken. Op de stream van die iTV-app kan men echter, net als op de Go App, alleen de ritten live bekijken die op de televisiezenders te zien zijn. Op de livestream van de NOS kan men daarentegen elke rit live bekijken.

Livestream NK Schaatsen NLZIET

Ook via een livestream van NLZIET zijn de live tv-uitzendingen van de NPO bij dit Nederlands kampioenschap schaatsen te bekijken. Zo'n livestream van NLZIET van dit schaatskampioenschap is de hele EU te bekijken. Om hun livestream van het schaatsen te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die applicatie te hebben.

Livestream Schaatsen.nl bij het NK schaatse

Het Nederlands kampioenschap schaatsen (allround en sprint) is anno 2022 ook via een gratis livestream te bekijken op de site van Schaatsen.nl. Normaal gesproken zenden zij het ook in 2023 en 2024 live uit.

Lees verder

© 2018 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK schaatsen live op tv en livestreamEK schaatsen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen allround schaatsen bestaan al sinds 1891. Sinds 2017 bestaat er ook een EK sprint. In 2018…
Schaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamHet NK afstanden is een schaatskampioenschap dat jaarlijks wordt verreden. Men kan dit NK afstanden live op tv bekijken.…
Ireen Wüst: de beste vrouwelijke Nederlandse schaatssterIreen Wüst: de beste vrouwelijke Nederlandse schaatssterIreen Wüst werd op 1 april 1986 geboren in Goirle. Ze schaatste in het seizoen 2004-2005 samen met Sven Kramer bij Jong…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…

Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Vanaf 1955 wordt er gevoetbald door clubteams om uit te maken welk Europees voetbalteam het beste van Europa is. De comp…
Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Sinds 1960 vindt er bijna elke vier jaar een strijd plaats tussen nationale voetbalteams. Het eerste Europese kampioensc…
Bronnen en referenties
  • https://thialf.nl/evenementen/evenementenkalender?news_id=697976
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_sprint_vrouwen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_sprint_mannen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_allround_mannen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_allround_vrouwen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 26-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.