EK schaatsen live op tv en livestream

EK schaatsen live op tv en livestream De Europese kampioenschappen allround schaatsen bestaan al sinds 1891. Sinds 2017 bestaat er ook een EK sprint. In 2018 werd het eerste EK afstanden georganiseerd. Al deze Europese kampioenschappen schaatsen (allround, sprint en afstanden) wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het Europees kampioenschap schaatsen online via een livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van het EK schaatsen verlopen?

Geschiedenis EK schaatsen

Mijlen of kilometers

Het eerste officiële EK schaatsen werd georganiseerd in 1891. Dit Europees kampioenschap vond plaats in Hamburg (Duitsland). Opvallend genoeg werd er bij dat eerste Europese kampioenschap nog niet gerekend met afstanden in kilometers, maar in 'mile' (mijlen). Ook bij het tweede EK in 1892 rekende men nog in 'mile'. Bij het derde Europese kampioenschap schaatsen, dat in 1893 in Berlijn werd verreden, was voor het eerst de internationale schaatsunie ISU de officiële organisator en dat jaar werden voor het eerst ook de afstanden gemeten in meters en kilometers.

Nederlandse successen

In 1953 werd het Europees kampioenschap allround schaatsen voor het eerst door een Nederlander gewonnen. Kees Broekman zegevierde dat jaar in het Noorse Hamar. Het was een zeer succesvol schaatskampioenschap voor Nederland, want ook op de tweede plek eindigde een Nederlander: Wim van der Voort.

In 1966 werd het Europees kampioenschap schaatsen gehouden in Nederland: Deventer was dat jaar de gastheer van dit Europees kampioenschap. Dit EK allround werd voor Nederland niet alleen sportief een groot succes: Ard Schenk won de titel, Kees Verkerk won zilver. Ook qua publieke belangstelling en qua mediahype werd dit Europese schaatskampioenschap in Nederland een zeer groot succes. Het wordt beschouwd als het begin van het grote Ard & Keesie-tijdperk. Dit toernooi werd daarnaast ook gezien als het grote begin van de grote populariteit van het langebaanschaatsen als tv-sport in Nederland. Vanwege de vele in Oranje geklede, enthousiaste supporters op de tribunes wordt dit EK allround verder ook gezien als een beginpunt van de Oranje-gekte bij sportevenementen.

EK dames

Hoewel er dus al sinds 1891 een EK allround schaatsen voor heren was, duurde het nog extreem lang, voordat er eindelijk ook een EK schaatsen voor vrouwen kwam. Het eerste officiële Europees kampioenschap voor vrouwen werd pas in 1970 georganiseerd. Dit vond plaats in Heerenveen. In 1972 was Atje Keulen-Deelstra de eerste Nederlandse die erin slaagde om het EK schaatsen voor dames te winnen. Zij won ook in 1973 en 1974. Na die editie van 1974 werd het EK allround voor de vrouwen enkele jaren niet georganiseerd. Pas in 1981 keerde dit kampioenschap weer terug op de kalender.

Jarenlang waren de EK's van de heren en de dames aparte toernooien, die op aparte data en aparte locaties plaatsvonden. Hier kwam in 1990 een einde aan. Sindsdien worden jaarlijks de Europese kampioenschappen schaatsen voor mannen en vrouwen op dezelfde locatie en in hetzelfde weekend verreden.

Hervorming: EK schaatsen sprint, allround en afstanden

Decennialang bestond er bij de heren en de dames slechts één type Europees kampioenschap schaatsen: het EK allround. Met ingang van 2017 kwam daar echter verandering in, als gevolg van een grote hervorming van de schaatskalender. Er kwamen twee nieuwe types EK's bij: een Europees kampioenschap sprint en een Europees kampioenschap afstanden.

Afwisselend: even jaren en oneven jaren

Sinds 2017 is de situatie zo, dat in de even jaren er een EK afstanden wordt gehouden. In de oneven jaren (zoals 2019) wordt er zowel een EK allround als een EK sprint gehouden. In 2020 werd er dus weer alleen een EK afstanden gehouden en geen Europees kampioenschap allround of sprint. In 2021 stond er daarentegen juist weer een EK sprint en een EK allround op de kalender en geen Europees kampioenschap afstanden. In 2022 werd er weer een EK afstanden gehouden.

Live op tv: EK schaatsen (allround, sprint en afstanden)

Het Europees kampioenschap schaatsen wordt jaarlijks live op tv uitgezonden. De uitzendrechten (live tv en livestream) zijn voor Nederland in handen van de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Alle afstanden zijn live bij hen te zien. Op welke zenders wordt het schaatskampioenschap uitgezonden? De middagsessies zijn doorgaans live te zien op de tv-zender NPO1. De avondsessies worden doorgaans live op tv uitgezonden door de zender NPO3. In de oneven jaren (zoals 2023 en 2025) zijn de kampioenschappen allround en sprint bij hen live te zien. In de even jaren (zoals 2022 en 2024) is het Europees kampioenschaap afstanden live bij hen te zien.

Livestream EK schaatsen (allround, sprint en afstanden)

Gratis livestream EK schaatsen bij de NPO

Het EK schaatsen wordt ook via een livestream uitgezonden. Dit geldt voor de Europese kampioenschappen allround, sprint en afstanden. Met zo'n livestream kan men naar het EK schaatsen kijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream voor Nederland is bij dit Europees kampioenschap schaatsen in handen van NOS Studio Sport. Hun livestream bevindt zich op de wedstrijddagen van dit EK schaatsen op de website van de NOS. De livestream bevindt zich daar op de wedstrijddagen in de rubriek 'Sport'. Deze livestream van het Europees kampioenschap schaatsen is geheel gratis. Deze gratis livestream kan men overigens ook bekijken via de NOS-app. Die app is vooral bedoeld voor mensen die dit schaatskampioenschap via een smartphone (of tablet) willen volgen. De NOS heeft een langjarige verbintenis met het schaatsen. De hebben de uitzendrechten (live tv en livestream) voor het EK schaatsen 2022 (afstanden), maar in principe ook voor de edities van het EK schaatsen 2023 (sprint en allround) en 2024 (afstanden).

De livestream van de NOS is bij het Europees kampioenschap schaatsen wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze gratis livestream van het EK schaatsen anno 2022 officieel alleen in Nederland mag bekijken. Buiten Nederland is deze livestream op de site van de NOS voor het Europees kampioenschap schaatsen officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd). In de EU-landen is via de NOS-app de livestram van het EK schaatsen (allround, sprint en afstanden) wel live te bekijken. In de meeste landen buiten de Europese Unie is de livestream bij deze kampioenschappen (allround, sprint en afstanden).

Livestream EK schaatsen (allround, afstanden en sprint) via Go App (hele EU)

Men kan het EK schaatsen ook bekijken via de livestream op de 'Go App' (online tv). Hiermee kan men online per livestream naar televisie-uitzendingen kijken. Dit is een geheel legaal alternatief voor de livestream van de NOS. Hiermee kan men per livestream naar bijvoorbeeld de NOS live tv-uitzendingen van het Europees kampioenschap afstanden kijken, of naar het EK allround en sprint. Anders dan bij veel andere grote sportevenementen, zendt de NOS bij het EK schaatsen vaak exact evenveel live op tv uit als via hun livestream. (Bij diverse andere evenementen zenden zij meer live uit via hun eigen livestream dan op tv, maar dat is bij de Europese schaatskampioenschap doorgaans dus niet het geval.) Hierdoor kan men bij dit Europees kampioenschap dus live via de stream op de Go App (online tv) dus ook exact hetzelfde zien als via de officiële livestream van de NOS.

Deze Go App is een product van Ziggo en is ook bedoeld voor klanten die digitale tv bij dit bedrijf hebben. De livestream van de Go App is te bekijken in de gehele EU. (Dat is dus een voordeel als men in een ander EU-land dan Nederland per livestream naar dit Europees kampioenschap schaatsen wil kijken.) In veruit de meeste landen buiten de EU is de livestream van de Ziggo Go App geo-blocked (geblokkeerd). De livestream van de Go App is gratis voor klanten die reeds een tv-abonnement hebben via Ziggo.

Livestream schaatsen bij NLziet

Het Europees kampioenschap is ook per livestream te bekijken op de tv-app NLziet.. Dit geldt zowel voor allround en sprint (in 2023 en 2025), als voor afstanden (2022 en 2024). Men dient wel een betaald abonnement te hebben bij hen, om die livestream te kunnen bekijken. Op die app kan men per livestream naar de zenders van de NPO kijken, maar ook naar zender van RTL Nederland en Talpa. Zo'n livestream op die app is overigens wel in de hele EU te bekijken.

Livestream EK schaatsen (allround, sprint en afstanden) via de iTV-app

Dit Europees kampioenschap is ook per livestream te bekijken via de iTV-app. Die app is beschikbaar voor alle klanten van interactieve tv bij KPN. Men kan hierop per livestream in de hele EU naar tv-zenders kijken. Daaronder zijn dus de zenders waarop de NPO de Europese kampioenschappen (allround, sprint en afstanden) uitzendt. Deze app is bedoeld om tv te kijken via een livestream op een smartphone of tablet.

Livestream Interactieve Tv bij EK (sprint, allround en afstanden)

Klanten van de KPN kunnen dit schaatskampioenschap ook online bekijken via de site van Interactieve Tv. Ook daarop kan men namelijk per livestream naar alle tv-zenders uit het KPN-pakket kijken, net als op de iTV-app. De site van Interactieve Tv is anno 2022 echter vooral geoptimaliseerd voor mensen die per livestream naar tv willen kijken op een desktop computer of laptop. Ook via die site kunnen klanten van KPN, indien ze daarop inloggen, in de hele EU per livestream naar televisie kijken.

Livestream NPO Start: EK schaatsen live

Het Europees kampioenschap afstanden kan men eveneens per livestream bekijken via NPO Start. Op hun site en app kan men namelijk gratis per livestream naar de tv-zenders kijken waarop de NPO dit schaatskampioenschap live uitzendt. Hun livestream op de website is echter wel geo-restricted: die zenders kan men alleen per livestream in Nederland bekijken. Met de NPO Start-app is zo'n livestream van het EK schaatsen ook in andere landen van de EU te bekijken. In de meeste overige landen is de livestream van zo'n Europees schaatskampioenschap (allround, sprint en afstanden) geblokkeerd.

Live op de radio: EK schaatsen (allround, sprint en afstanden)

Dit schaatskampioenschap kan men bij de NPO niet alleen volgen via live tv-uitzendingen en een gratis livestream, ook is er in het hele weekend van dit toernooi veel live aandacht voor de schaatswedstrijden op NPO Radio1. Dat geldt ook weer zowel voor de kampioenschappen sprint en allround (in 2023 en 2025), als voor de kampioenschappen afstanden (2022 en 2024).

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Schaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamHet NK afstanden is een schaatskampioenschap dat jaarlijks wordt verreden. Men kan dit NK afstanden live op tv bekijken.…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
De tante van... Philippe GilbertDe tante van... Philippe GilbertOndanks talrijke overwinningen miste Philippe Gilbert nog één kampioenstrui, een trui die zijn tante Marie Rose Gaillard…
Bronnen en referenties
  • http://schaatsen.blog.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://rtvnh.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.