Schaatsen: NK afstanden live op tv en livestream

Schaatsen: NK afstanden live op tv en livestream Het NK afstanden is een schaatskampioenschap dat jaarlijks wordt verreden. Men kan dit NK afstanden live op tv bekijken. Daarnaast wordt dit Nederlands kampioenschap schaatsen ook online via een livestream uitgezonden. Hoe is de geschiedenis van het NK afstanden verlopen? Door welk omroep wordt dit NK schaatsen live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van het NK afstanden?

Historie: NK afstanden

Eerste editie: 1987

Het NK afstanden bestaat sinds 1987. Die eerste editie was anders van opzet dan latere edities. Het NK schaatsen werd dat jaar verdeeld over twee locaties. Een deel van de afstanden werd in 1987 in Den Haag verreden op De Uithof. Dat gold voor de 500 en 1000 meter van de heren en dames, de 3 kilometer van de dames en de 5 kilometer van de heren.

De overige afstanden werden op de Vechtsebanen te Utrecht verreden: de 1500 meter voor heren en dames, de 5 kilometer voor dames en de 10 kilometer voor heren. Met ingang van de tweede editie werd deze opzet echter gewijzigd. Sindsdien is het een toernooi dat elk jaar op één locatie wordt houden.

Imago

Het NK afstanden is vooral van belang omdat het vaak als een kwalificatietoernooi geldt voor grote internationale toernooien. Zo zijn er vaak tickets te verdienen voor wereldbekerwedstrijden en allround-toernooien. In Olympische jaren geldt het ook vaak als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen.

Erelijst

Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022-2023 de erelijst van dit toernooi eruit? Bij de heren is Sven Kramer veruit de succesvolste schaatser uit de geschiedenis van het NK afstanden. Hij won bij zijn deelnames in de periode 2005-2022 in totaal 20 gouden medailles, vier zilveren en zes bronzen. De nummer twee is Gerard van Velde, die twaalf keer goud, drie keer zilver en vier keer brons won.

Bij de dames is Ireen Wüst veruit de succesvolste schaatsster uit de historie van het NK afstanden. Zij won bij haar deelnames in de periode 2004-2022 in totaal 18 gouden medailles, 11 zilveren en zeven bronzen. Op nummer twee staat Christine Aaftink met 12 keer goud, vier keer zilver en drie keer brons.

Thialf te Heerenveen

Het NK afstanden (schaatsen) wordt vaak gehouden in IJsstadion Thialf te Heerenveen. Dit is het bekendste stadion van de schaatswereld. De schaatsbaan van Heerenveen lag oorspronkelijk aan de noordkant van deze plaats. De baan werd vernoemd naar de Heerenveense ijsvereniging Thialf, die in 1855 was opgericht. Sinds de jaren negentig van de 19e eeuw werden er op die natuurijsbaan van schaatsvereniging Thialf prestigieuze schaatstoernooien gehouden.

Vervolgens kwam er in 1967 een aan de zuidkant van Heerenveen een kunstijsbaan, die men de oude naam Thialf gaf. Dit was nog een onoverdekte baan. In 1986 werd Thialf een overdekte schaatsbaan. Het was pas de tweede 400-meter schaatsbaan ter wereld die overdekt was. Thialf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een beroemde schaatstempel ter wereld, waar talloze grote schaatsevenementen zijn gehouden, zoals NK's, EK's en WK's schaatsen.

Vernoeming: Thialfi

De ijsvereniging Thialf en de gelijknamige schaatsbaan zijn vernoemd naar Thialfi. Dit is een personage uit de Noordse mythologie. Deze Thialfi was een helper van de dondergod Thor. Thialfi stond bekend als een 'snelle waaghals'.

NK afstanden: jaartal?

Het eerste NK afstanden werd in januari 1987 georganiseerd en heette logischerwijs het 'NK afstanden 1987'. Later is men met dit Nederlands kampioenschap schaatsen op de kalender gaan schuiven en werd het onder meer in oktober, of november, of december georganiseerd. Qua naamgeving (en dus qua jaartal) bleef men echter elk jaar 'doornummeren'. Als voorbeeld: het NK afstanden dat begin november 2002 werd georganiseerd, heette officieel het NK afstanden 2003. Volgens de schaatsbond was dat in theorie erg logisch. In de praktijk vonden veel sportfans die werkwijze niet erg logisch.

De schaatsbond KNSB heeft in theorie officieel sindsdien aan die nummering vastgehouden. In officiële documenten heet het NK afstanden dat eind 2022 wordt gehouden daarom ook het NK 2023. In de praktijk noemt men het echter vaak het 'NK afstanden van het seizoen 2022-2023', of het 'NK afstanden 2022-2023', of zelfs het kampioenschap van 2022, omdat dit qua communicatie duidelijker is voor het publiek.

Programma: volgorde van de wedstrijden

Wanneer worden welke wedstrijden verreden tijdens dit schaatskampioenschap? En hoe laat beginnen de sessies op elke dag? Hieronder vindt u het programma per dag van dit afstandskampioenschap.

Programma dag 1:

 • 1e 500m Heren
 • 1500m Dames
 • 2e 500m Heren
 • 5 km Heren

Programma dag 2:

 • 1e 500m Dames
 • 1500m Heren
 • 2e 500m Dames
 • 3 km Dames

Programma dag 3:

 • 10 km Heren
 • 5 km Dames
 • 1000m Heren
 • 1000m Dames
 • Mass Start Dames
 • Mass Start Heren

Live op tv: NK afstanden (schaatsen)

De Nederlandse kampioenschappen schaatsen per afstand worden live op televisie uitgezonden door NOS Studio Sport. Zij hadden een zeer langdurige verbintenis met de KNSB qua live uitzendrechten (live tv en livestream) van het Nederlandse topschaatsen. Ze zenden sowieso het NK afstanden live uit op tv. Juist vanwege die lange, traditionele verbintenis tussen de schaatsbond en de publieke omroep wordt er verwacht dat er nog vele jaren het schaatsen bij hen live te zien is.

Livestream NK afstanden (schaatsen)

Het NK schaatsen per afstand wordt ook online per livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men op het internet via bijvoorbeeld een smartphone of computer live naar dit NK schaatsen kijken. De officiële livestream van dit NK schaatsen wordt geproduceerd door NOS Studio Sport. Deze livestream is elke dag te vinden op de website van de NOS. Ook kan men de livestream van het NK afstanden volgen via de NOS-app. De livestream bij dit NK schaatsen is geheel gratis. De gratis livestream van de NOS is op hun website geo-restricted. Dat houdt in dat men zo'n livestream van het schaatsen bij de NOS op hun site officieel alleen in Nederland mag bekijken. De stream op hun app mogen Nederlanders ook in andere EU-landen bekijken.

Livestream: meer van dit NK afstanden (schaatsen) online te zien, dan op tv

Via de livestream van dit NK schaatsen (afstanden) is vaak een groter deel van de wedstrijden te zien dan live op tv wordt uitgezonden. Op de livestream wordt namelijk werkelijk elke rit getoond, terwijl op televisie de schaatstuitzendingen van de NOS soms gecombineerd worden met live-uitzendingen van andere topsporten die op zo'n dag ook plaatsvinden.

Livestream Schaatsen

Dit NK afstanden is ook live via een stream te bekijken via de website Schaatsen.nl. Dit is een befaamde nieuwswebsite over het schaatsen. Hun stream van het Nederlands kampioenschap afstanden begint dagelijks tegelijkertijd met de live-uitzending van het schaatsen bij de NOS. Het is een gratis stream van dit schaatskampioenschap. De stream bevindt zich in de rubriek 'live' op hun site. De livestream van het schaatsen is bij hen waarschijnlijk zowel beschikbaar bij het NK afstanden 2022, als bij dat van 2023, 2024 en 2025.

Livestream alternatief: NK afstanden (schaatsen) via tv-app

Livestream schaatsen via Go App (live online televisie)

Men kan ook per livestream naar het NK afstanden kijken via de Go App. Via hun livestream kan men de live tv-uitzendingen zien. Wat is de Go App? Dit is een dient van Ziggo. De Go App is een applicatie waarmee men live online (per livestream) naar tv kan kijken. (In het verleden droeg deze livestream-app de Horizon Go App.) Met de Ziggo Go App kan men alle zenders van het tv-pakket ook online via een livestream zien op bijvoorbeeld een laptop, smartphone, tablet of andere computer. Zo kan men dus ook per livestream kijken naar de zenders waarop dit NK afstanden wordt uitgezonden. Als klant van digitale tv van Ziggo hoeft men helemaal niets bij te betalen om ook via zo'n livestream op de Go App naar tv te kunnen kijken. De app is een standaardonderdeel van hun tv-abonnement. Zo'n livestream van Ziggo Go is in alle landen van de EU te bekijken. Zo kunnen dus ook Nederlanders die zich tijdens de kerstvakantie in een ander EU-land bevinden, via deze app alsnog dit NK schaatsen per livestream bekijken. In sommige landen buiten de EU kan men ook zo'n livestream op de Go App. Dit is echter een beperkt aantal landen. Tot die landen waarop men via die app per livestream naar tv kan kijken behoren onder meer Noorwegen, Martinique, IJsland en Liechtenstein. Wanneer men via de livestream van de Ziggo Go App kijkt, dan beginnen de live-uitzendingen logischerwijs op dezelfde momenten als de live tv-uitzendingen. Via de Go App kan men niet alleen per livestream naar tv kijken, men kan hierop via de stream ook zeven dagen lang elke tv-uitzending (dus ook van dit schaatskampioenschap) terugkijken.

Livestream iTV-app (live schaatsen online)

Men kan dit Nederlands kampioenschap schaatsen ook per livestream bekijken op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN. Klanten die een abonnement hebben op interactieve tv bij KPN, kunnen via die app per livestream naar tv kijken. Zo kunnen zij dus ook per livestream de live tv-uitzendingen van de NOS bij dit Nederlands kampioenschap schaatsen bekijken. Net als bij de Go App kan men ook bij iTV zo'n livestream van een tv-uitzending in de hele EU bekijken. Wie dus in een ander EU-land is, kan als klant van KPN via een livestream op deze tv-app alsnog live naar het schaatsen kijken.

Livestream schaatsen bij NLziet

Het is ook mogelijk om deze live-uitzendingen van het Nederlands kampioenschap schaatsen (afstanden) per livestream te bekijken bij NLziet. Om zo'n livestream op die tv-applicatie te kunnen bekijken, moet men echter wel een betaal abonnement op die app hebben. Met zo'n stream op die applicatie is elke tv-uitzending online live in de hele EU te bekijken.

Livestream NK afstanden (schaatsen) bij NPO Start-app

Het is eveneens mogelijk om dit Nederlands kampioenschap schaatsen (afstanden) per livestream te bekijken bij NPO Start. In tegenstelling tot een stream van NLziet is de livestream op de NPO Start-app gratis. Via NPO Start kan men live online per livestream naar tv-zenders van de Nederlandse publieke omroep kijken. Daaronder zijn de tv-zenders waarop dit schaatskampioenschap live wordt uitgezonden. Zo'n livestream is via hun app in de heel EU te bekijken. De livestream van het schaatsen is op hun site alleen in Nederland te bekijken.

Programma Nederlands kampioenschap afstanden (schaatsen)

Welke wedstrijden zijn opgenomen in het programma? Hieronder vindt u een overzicht. Per editie kunnen hier wel wijzigingen in plaatsvinden.

Afstanden

 • 500 meter heren
 • 1500 meter dames
 • 5000 meter heren
 • 500 meter dames
 • 1500 meter heren
 • 3000 meter dames
 • 5000 meter dames
 • 10.000 meter heren
 • 1000 meter dames
 • 1000 meter heren
 • Mass start dames
 • Mass start heren

Lees verder

© 2018 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…
NK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 27 december tot en met zondag 29 december 2019 staat het NK Afstanden schaatsen 2020 op het schaatsprogramma. Vo…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Vanaf 1955 wordt er gevoetbald door clubteams om uit te maken welk Europees voetbalteam het beste van Europa is. De comp…
Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Sinds 1960 vindt er bijna elke vier jaar een strijd plaats tussen nationale voetbalteams. Het eerste Europese kampioensc…
Bronnen en referenties
 • https://www.volkskrant.nl/sport/nk-afstanden-is-een-olympische-blauwdruk-~b4d0383e/
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/2018/12/kpn-nk-afstanden/
 • https://thialf.nl/evenementen/evenementenkalender?news_id=697780
 • https://sportgeschiedenis.nl/schaatsen/15-februari-1855-schaatsvereniging-thialf-opgericht/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_afstanden_mannen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.