Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)

Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016) Sinds 1960 vindt er bijna elke vier jaar een strijd plaats tussen nationale voetbalteams. Het eerste Europese kampioenschap voetbal werd door vier teams over vier wedstrijden beslist, terwijl er tussen 1996 en 2012 zestien landen waren die mee mochten doen. Daardoor nam het aantal wedstrijden dat gespeeld werd toe en daarmee natuurlijk ook het aantal doelpunten. Michel Platini is de persoon met de meeste goals in één toernooi. Wie zijn de andere topscorers en hoe vaak troffen zij doel op één toernooi?

Alle topscorers EK-voetbal

Sinds 1960 wordt er door minimaal vier landen een officieel Europees toernooi afgewerkt. Pas vanaf 1980 werd het aantal teams opgeschroefd naar acht, terwijl tussen 1996 en 2012 zestien landen deelnamen aan het toernooi. Vanaf 2016 is het gebruikelijk dat er 24 landen meedoen. Waar de topscorers op het WK-voetbal iedere keer wat vaker doel troffen, blijft het op het EK vaker wat meer bescheiden. Alleen Michel Platini en Antoine Griezmann (beiden Frankrijk) bereikten een doelpuntenaantal van zes of hoger. Platini is all-time topscorer met maar liefst negen doelpunten op één toernooi.

Editie EKNaamLandAantal doelpunten
1960François Heutte, Valentin Ivanov, Viktor Ponedelnik, Milan Galić en Dražan JerkovićFrankrijk, Sovjet-Unie (2x) en Joegoslavië (2x)2
1964Ferenc Bene, Dezső Novák en Jesús María PeredaHongarije (2x) en Spanje2
1968Dragan DžajićJoegoslavië2
1972Gerd MüllerWest-Duitsland4
1976Dieter MüllerWest-Duitsland4
1980Klaus-AllofsWest-Duitsland3
1984Michel PlatiniFrankrijk9
1988Marco van BastenNederland5
1992Henrik Larsen, Karl-Heinz Riedle, Dennis Bergkamp en Tomas BrolinDenemarken, Duitsland, Nederland en Zweden3
1996Alan ShearerEngeland5
2000Patrick Kluivert en Savo MiloševićNederland en Joegoslavië5
2004Milan Baroš Tsjechië5
2008David VillaSpanje4
2012Mario Mandžukić, Mario Gómez, Mario Balotelli, Cristiano Ronaldo, Alan Dzagoev en Fernando TorresKroatië, Duitsland, Italië, Portugal, Rusland en Spanje3
2016Antoine GriezmannFrankrijk6

EK-topscorers, uitgelicht per jaar

EK-topscorers 1960

In 1960 waren maar liefst vijf voetballers verantwoordelijk voor de doelpuntenproductie van twee. Er werden zeventien goals gescoord in vier wedstrijden op dat toernooi. Alle EK-topscorers van 1960 scoorden in beide wedstrijden die de landen speelden.

EK-topscorers 1964

Ook in 1964 werden er vier wedstrijden afgewerkt, met tien verschillende doelpuntenmakers. Drie van die tien spelers scoorden twee keer. De Hongaarse topscorers waren verantwoordelijk voor de twee doelpunten die de derde plek veilig stelde, terwijl de Spanjaard verantwoordelijk was voor één van de twee goals die de eerste Spaanse titel opleverde.

EK-topscorer 1968

In 1968 werd er weinig gescoord, resulterend in één topscorer die twee doelpunten maakte. Džajić zorgde ervoor dat Joegoslavië in de finale terechtkwam. In de finale tegen Italië werd er gelijk gespeeld, mede door een goal van Džajić. Echter, het toernooi werd niet gewonnen omdat er een tweede finale gehouden werd omdat de eerste gelijk eindigde. De tweede finale werd met 2-0 verloren van Italië.

EK-topscorer 1972

De eerste speler die tot meer dan twee doelpunten op een EK kwam, was Gerd Müller. Müller was in 1970 topscorer geworden van het WK en zette die lijn door naar het volgende belangrijke toernooi in 1972. Door twee goals in beide wedstrijden won West-Duitsland het EK van 1972.

EK-topscorer 1976

In 1976 werd het laatste toernooi gehouden dat maar uit vier wedstrijden bestond. Dieter Müller was de eerste speler die in één wedstrijd drie keer scoorde op een Europees Kampioenschap voetbal. In de finale scoorde Müller ook, echter was dat niet genoeg voor de titel.

EK-topscorer 1980

Klaus Allofs was na Gerd Müller en Dieter Müller de derde speler achter elkaar die topscorer werd en de West-Duitse nationaliteit bezat. In de groepswedstrijd tegen Nederland werd er met 3-2 gewonnen door West-Duitsland, dankzij Allofs, die drie keer scoorde. Allofs scoorde verder in het toernooi niet meer, terwijl hij wel met West-Duitsland de EK-titel veroverde.

EK-topscorer 1984

De EK-topscorer van 1984 is Michel Platini. Met een straatlengte afstand werd hij topscorer. In alle vijf wedstrijden die Frankrijk speelde, scoorde Platini, wat zijn totaal uiteindelijk op negen bracht. Platini scoorde in de groepsfase in één wedstrijd drie keer, waardoor van Joegoslavië gewonnen werd. In de halve finale werd Portugal in de verlenging opzij gezet, dankzij een late goal van Michel Platini. In de finale scoorde hij ook, wat bijdroeg aan de 2-0 overwinning op Spanje.

EK-topscorer 1988

In het jaar dat Nederland Europees Kampioen werd, was Marco van Basten de topscorer van het toernooi. In de groepsfase scoorde hij drie keer, allemaal gemaakt in dezelfde wedstrijd, tegen Engeland. In de halve finale scoorde hij, waardoor West-Duitsland met 1-2 verslagen werd. In de finale was Van Basten ook productief. Hij scoorde in de finale tegen de Sovjet-Unie de 0-2 en werd daarmee topscorer van het toernooi met in totaal vijf doelpunten.

EK-topscorers 1992

Voor het eerst sinds 1964 was er in 1992 meer dan één topscorer tijdens een toernooi. Alle vier de topscorers scoorden tijdens de halve finales waarin ze met hun land speelden. Riedle en Larsen, spelend voor respectievelijk Duitsland en Denemarken, wonnen met hun land van respectievelijk Nederland en Zweden. Riedle en Larsen maakten beide twee goals, terwijl Bergkamp en Brolin één doelpunt maakten, wat voor beide dus niet genoeg was om de finale te halen.

EK-topscorer 1996

De eerste keer dat Engeland het toernooi organiseerde, was in 1996. De topscorer van het toernooi werd bovendien een Engelsman, Alan Shearer. Shearer scoorde in iedere wedstrijd die Engeland speelde. Engeland kwam tot de halve finale, maar verloor die van uiteindelijke winnaar van het toernooi, Duitsland, ondanks een goal van Shearer. De Engelsman eindigde op vijf doelpunten.

EK-topscorers 2000

In 2000 organiseerden Nederland en België samen het Europees Kampioenschap voetbal. Echter, Nederland kwam verder dan de buren uit het zuiden. Mede door topscorer Kluivert kwam Nederland tot de halve finale. Kluivert scoorde in totaal vijf keer, met drie doelpunten in de kwartfinale tegen Joegoslavië. Niet alleen Kluivert werd topscorer. Ook Milošević scoorde vijf keer. Van de acht goals die Joegoslavië het hele toernooi scoorde, schoot medetopscorer Milošević er vijf tegen de touwen.

EK-topscorer 2004

De EK-topscorer van 2004 is Baroš. De Tsjech scoorde in elke wedstrijd die hij speelde, behalve in de halve finale, waar Tsjechië uitgeschakeld werd door uiteindelijke winnaar Griekenland. Baroš scoorde ook tegen Nederland, waardoor Tsjechië met 2-3 won van de Nederlanders.

EK-topscorer 2008

De vier goals die topscorer David Villa maakte op het toernooi van 2008 werden bijna allemaal in de eerste groepswedstrijd gemaakt. Alleen de 1-2 tegen Zweden in de blessuretijd van de tweede groepswedstrijd, werd niet gemaakt in de eerste groepswedstrijd.

EK-topscorers 2012

Maar liefst zes verschillende spelers werden tot topscorer benoemd na het toernooi in 2012. Zes verschillende spelers uit zes verschillende landen kwamen tot een schamele drie doelpunten. Mandžukić kwam niet verder dan drie doelpunten, evenals Dzagoev, omdat Kroatië en Rusland in de groepswedstrijd uitgeschakeld werden. Ook Gómez scoorde alleen in de groepsfase, hij scoorde onder andere twee keer tegen Nederland, waardoor Nederland uiteindelijk puntloos bleef op het EK van 2012. Ronaldo scoorde ook twee keer tegen Nederland, waardoor Portugal uiteindelijk doorging in het toernooi.

Topscorer Balotelli bewaarde het beste voor het laatst. In de halve finale tegen Duitsland scoorde hij twee keer, waardoor Italië in de finale terechtkwam. In de finale was Italië niet opgewassen tegen Spanje. Spanje won 4-0, mede door een goal van topscorer Fernando Torres.

EK-topscorer 2016

In de eerste editie met 24 teams werd Griezmann (Frankrijk) de topscorer. In de achtste finale, kwartfinale en halve finale scoorde Griezmann respectievelijk twee, één en twee keer. In de finale bleef een doelpunt van hem en van Frankrijk uit. De andere finalist, Portugal, scoorde uiteindelijk wel. In de groepsfase scoorde Griezmann één keer, in de wedstrijd tegen Albanië.

Lees verder

© 2018 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Topscorers in de Premier League per seizoen (1992-2020)Topscorers in de Premier League per seizoen (1992-2020)Teddy Sheringham was in 1992-93 de eerste topscorer van de hoogste nationale voetbalcompetitie in Engeland; de Premier L…
Alle topscorers in de Bundesliga per seizoen (1963-2020)Alle topscorers in de Bundesliga per seizoen (1963-2020)Vanaf 1964 is er ieder jaar een speler uit de Duitse voetbalcompetitie, de Bundesliga, die het vaakst doel weet te treff…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…
De topscorers van PSV per seizoen (1956-2020)De topscorers van PSV per seizoen (1956-2020)In het seizoen 1956-1957 werd voor het eerst betaald voetbal gespeeld. Coen Dillen was in dat seizoen de PSV'er met de m…

Schaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamHet NK afstanden is een schaatskampioenschap dat jaarlijks wordt verreden. Men kan dit NK afstanden live op tv bekijken.…
WK hockey - erelijst 1971-2018WK hockey - erelijst 1971-2018Tussen 1971 en 2018 werden bij de mannen 14 en bij de dames 16 Wereldkampioenschappen hockey georganiseerd. Bij de dames…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_European_Championship
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 26-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.