Alle topscorers op het WK-voetbal (1930-2018)

Alle topscorers op het WK-voetbal (1930-2018) Sinds 1930 wordt er elke vier jaar een wereldkampioenschap (WK) voetbal georganiseerd. Alleen in 1942 en 1946 kon het toernooi niet doorgaan vanwege de (nasleep van de) Tweede Wereldoorlog. Geen enkele speler presteerde het om meer dan één keer topscorer van een WK te worden. Guillermo Stábile werd topscorer van het eerste WK, in 1930, met acht doelpunten. Welke andere spelers wisten ooit topscorer te worden van een mondiaal eindtoernooi?

Alle topscorers WK-voetbal

Sinds 1930 worden er mondiale voetbaltoernooien georganiseerd, waarbij ieder WK minimaal vier doelpunten gescoord werden door de topscorer van dat toernooi. De eerste topscorer was Guillermo Stábile. Hij scoorde acht keer voor zijn geboorteland Argentinië. Tussen de WK's van 1978 en 2018 kwam het maar twee maal voor dat een topscorer meer dan zes doelpunten wist te scoren.

Alle topscorers, inclusief het aantal doelpunten, worden weergegeven in de volgende tabel:
Editie WKNaamLandAantal doelpunten
1930Guillermo StábileArgentinië8
1934Oldřich NejedlýTsjecho-Slowakije5
1938LeônidasBrazilië7
1950AdemirBrazilië9
1954Sándor KocsisHongarije11
1958Just FontaineFrankrijk13
1962Flórián Albert, Valentin Ivanov, Garrincha, Dražan Jerković, Vavá, Leonal SanchezHongarije, Sovjet-Unie, Brazilië, Joegoslavië, Brazilië, Chili 4
1966EusébioPortugal9
1970Gerd MüllerWest-Duitsland10
1974Grzegorz LatoPolen7
1978Mario KempesArgentinië6
1982Paolo RossiItalië6
1986Gary LinekerEngeland6
1990Salvatore SchillaciItalië6
1994Oleg Salenko, Christo StoitsjkovRusland, Bulgarije6
1998Davor ŠukerKroatië6
2002RonaldoBrazilië8
2006Miroslav KloseDuitsland5
2010Thomas Müller, Wesley Sneijder, David Villa, Diego ForlánDuitsland, Nederland, Spanje, Uruguay5
2014James RodríguezColombia6
2018Harry KaneEngeland6

WK-topscorers uitgelicht

WK-topscorer 1930

Het eerste toernooi dat in Uruguay georganiseerd werd, werd ook gewonnen door Uruguay zelf. Argentinië werd tweede, met de topscorer in haar gelederen. Guillermo Stábile werd topscorer van het toernooi met acht doelpunten. Vijf van zijn acht doelpunten scoorde hij in de groepsfase van het toernooi.

WK-topscorer 1934

Oldřich Nejedlý was de tweede topscorer van een WK, in 1934. Tsjecho-Slowakije werd evenals Argentinië in 1930 verliezend finalist. Tsjecho-Slowakije verscheen in de finale door een 3-1 overwinning op Duitsland, dankzij drie goals van Nejedlý.

WK-topscorer 1938

Het toernooi in Frankrijk in 1938 werd gewonnen door Italië. De topscorer van het toernooi was Leônidas. Hij scoorde acht maal en werd met Brazilië derde op het toernooi. Brazilië won in de eerste ronde van de knock-out fase met 6-5 van Polen na verlenging. Leônidas scoorde in die wedstrijd drie van zijn acht goals.

WK-topscorer 1950

Na twaalf jaar gewacht te moeten hebben op een nieuw mondiaal eindtoernooi was daar in 1950 het WK voetbal in Brazilië. Brazilië werd verliezend finalist op het toernooi, maar had wel de topscorer van het toernooi in haar gelederen. Ademir behaalde een nog niet eerder vertoonde negen doelpunten op een mondiaal eindtoernooi. Ademir had een groot aandeel in de zogeheten finalegroep. Hij scoorde zelfs in één wedstrijd vier keer. Zweden werd toen met 7-1 opgerold. In de beslissende wedstrijd tegen Uruguay kwam hij niet tot scoren.

WK-topscorer 1954

Het doelpuntenrecord van 1950 werd in 1954 verbroken door de Hongaar Sándor Kocsis. In de eerste twee groepswedstrijden tegen respectievelijk Zuid-Korea (9-0) en West-Duitsland (8-3) scoorde Kocsis al zeven maal voor zijn vaderland. Hongarije verloor uiteindelijk in de finale alsnog van West-Duitsland, zonder een goal van Kocsis.

WK-topscorer 1958

De elf doelpunten die Kocsis maakte, werd in 1958 overtroffen, door Just Fontaine. Just Fontaine behaalde uiteindelijk het magistrale aantal van dertien doelpunten door onder andere zes van de dertien doelpunten in de groepswedstrijden te scoren. Daarnaast werd er in de troostfinale met 3-6 gewonnen door Frankrijk van West-Duitsland, met vier doelpunten van Just Fontaine.

WK-topscorer 1962

Na vier wereldkampioenschappen met een groot aantal doelpunten was dat in 1962 absoluut niet het geval. In geen enkel toernooi werd er zo weinig gescoord door de topscorers als in 1962. Flórián Albert, Valentin Ivanov, Garrincha, Dražan Jerković, Vavá en Leonal Sanchez werden gezamenlijk topscorer in 1962, met in totaal vier doelpunten.

WK-topscorer 1966

Daarentegen was het in 1966 wel weer goed raak. De Portugees Eusébio kwam tot een aantal van negen doelpunten, waarvan hij er drie scoorde tegen Noord-Korea in de kwartfinale van het toernooi. De goal die hij scoorde in de halve finale tegen Engeland was helaas niet voldoende om de finale te bereiken. Het doelpunt dat hij in de troostfinale maakte voor Portugal tegen de Sovjet-Unie droeg wel bij aan de overwinning en dus een bronzen plak.

WK-topscorer 1970

In 1970 werd er voor de laatste keer in de WK-geschiedenis (tot en met 2018) door een topscorer tien of meer goals gescoord. Gerd Müller van West-Duitsland was toen de gelukkige. Alleen al in de groepsfase scoorde hij zeven van de tien doelpunten van West-Duitsland in de groepsfase. Müller kon er in de halve finale, ondanks twee doelpunten van hem in de verlenging, niet voor zorgen dat er met Italië afgerekend werd.

WK-topscorer 1974

In 1974 was het gastland West-Duitsland, dat het toernooi ook won, door in de finale Nederland te verslaan na verlenging. De topscorer van dat toernooi was de Pool Grzegorz Lato. Lato scoorde zeven doelpunten, verdeeld over vijf wedstrijden. Lato zorgde ervoor dat Polen derde werd op het toernooi, door in de troostfinale voor het enige doelpunt te zorgen.

WK-topscorer 1978

In 1978 werd het toernooi georganiseerd door Argentinië en ook gewonnen door Argentinië. De topscorer van het toernooi was ook een Argentijn. Mario Kempes was de gevierde man. Na niet gescoord te hebben in de eerste groepsfase van het toernooi, kwam hij in de tweede ronde van de groepsfase al tot vier doelpunten. Kempes was ook belangrijk in de finale van het toernooi. Hij zorgde in de verlenging voor de 1-2, waardoor de ban gebroken was en Nederland geen wereldkampioen werd.

WK-topscorer 1982

Paolo Rossi scoorde in 1982 evenals Mario Kempes zes doelpunten op het wereldkampioenschap en werd daarmee topscorer van het toernooi. Rossi startte met scoren in de tweede ronde van het WK. Hij scoorde gelijk drie keer. Rossi zorgde met twee doelpunten in de halve finale en één doelpunt in de finale voor de derde titel van Italië op een WK-voetbal.

WK-topscorer 1986

Gary Lineker was in 1986 de topscorer van het WK. De eerste Engelsman in de lijst van topscorers scoorde zes keer. De spits scoorde de enige drie doelpunten die Engeland wist te maken in de groepsfase, ook nog in één duel. Tijdens de achtste finales trof hij ook nog twee maal doel. Verder dan één goal in de kwartfinale kwam hij niet, waardoor Engeland de halve finale niet bereikte.

WK-topscorer 1990

Italië bereikte in 1990 wel de halve finale, mede door topscorer Salvatore Schillaci. Hij scoorde in de achtste finale één doelpunt, bereikte hetzelfde aantal in de kwartfinale en ook in de halve finale scoorde hij één keer. Ook in de troostfinale scoorde Schilaci één keer, waardoor Italië uiteindelijk derde werd op het toernooi in 1990.

WK-topscorer 1994

In 1994 werd het WK-voetbal georganiseerd in de Verenigde Staten. Oleg Salenko en Christo Stoitsjkov kwamen beide tot zes doelpunten, terwijl de Braziliaan Romario maar tot vijf doelpunten kwam. Bulgarije, het vaderland van Christo Stoitsjkov, bereikte de troostfinale, terwijl Oleg Salenko in het Russische elftal de knock-out fase niet eens bereikte. Rusland scoorde zeven maal in de groepsfase, waarvan Salenko er zes scoorde. In de wedstrijd tegen Kameroen (6-1 winst) scoorde hij zelfs vijf keer.

WK-topscorer 1998

Voor het zesde wereldkampioenschap op rij werd een speler topscorer met zes doelpunten. Davor Šuker uit Kroatië was de gelukkige. Šuker scoorde een goal in de achtste finale, in de kwartfinale en zelfs in de halve finale scoorde hij een doelpunt. Het doelpunt in de halve finale mocht echter niet baten voor een plek in de finale. Kroatië won in de troostfinale van Nederland (2-1), mede door een goal van Šuker.

WK-topscorer 2002

Een uitzondering op de zes doelpunten kwam er in 2002. Ronaldo uit Brazilië produceerde acht doelpunten op het WK in Zuid-Korea en Japan. Ronaldo scoorde in de groepsfase vier keer en ook in de knock-out fase vond hij vier keer het net, met als hoogtepunt de twee goals die hij maakte in de finale tegen Duitsland, die met 0-2 gewonnen werd.

WK-topscorer 2006

De topscorer van het WK in 2006 dat in Duitsland gehouden werd, was een Duitser. Miroslav Klose produceerde in de groepsfase vier van zijn uiteindelijke vijf goals.

WK-topscorer 2010

In 2010 waren er maar liefst vier topscorers. Thomas Müller, Wesley Sneijder, David Villa en Diego Forlán waren de gelukkigen. In de halve finales van het WK van 2010 kwamen alle vier de topscorers in actie. Wesley Sneijder speelde met Nederland tegen het Uruguay van Diego Forlán. Nederland won de wedstrijd uiteindelijk met 2-3, met een goal van Wesley Sneijder. Diego Forlán scoorde voor Uruguay. Dat deed hij ook in de troostfinale tegen Duitsland. Ook daar verloor Uruguay met 2-3, mede door een goal van Thomas Müller (Duitsland). In de halve finales speelde Duitsland en Spanje ook tegen elkaar. De wedstrijd eindigde in een 0-1 overwinning voor Spanje. David Villa, die vier van zijn vijf doelpunten al in de groepsfase scoorde, scoorde niet. Wesley Sneijder en David Villa scoorde ook niet in de finale van 2010, toen Nederland in de verlenging verloor met 0-1 van Spanje.

WK-topscorer 2014

In 2014 was de topscorer van het toernooi een Colombiaan. In Brazilië scoorde James Rodriguez in totaal zes doelpunten, waarvan drie in de groepsfase. Colombia speelde in de achtste finales tegen Uruguay. De wedstrijd werd met 2-0 gewonnen, met twee goals van James Rodríguez. In de kwartfinales verloor Colombia van Brazilië met 2-1, ondanks een goal van de Colombiaan James Rodríguez.

WK-topscorer 2018

De Engelsman Harry Kane greep de topscorerstitel tijdens de groepswedstrijden. Hij scoorde er tijdens de groepsfase vijf en in de achtste finale pikte hij ook nog een goal mee. In de kwartfinale, de halve finale en de wedstrijd om de derde plaats wist hij het net niet te vinden. Griezmann, Mbappé (Frankrijk), Lukaku (België), Cheryshev (Rusland) en Ronaldo (Portugal) volgden met twee doelpunten minder.

Lees verder

© 2018 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Topscorers in de Premier League per seizoen (1992-2020)Topscorers in de Premier League per seizoen (1992-2020)Teddy Sheringham was in 1992-93 de eerste topscorer van de hoogste nationale voetbalcompetitie in Engeland; de Premier L…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…
Alle topscorers in de Bundesliga per seizoen (1963-2020)Alle topscorers in de Bundesliga per seizoen (1963-2020)Vanaf 1964 is er ieder jaar een speler uit de Duitse voetbalcompetitie, de Bundesliga, die het vaakst doel weet te treff…
De topscorers van PSV per seizoen (1956-2020)De topscorers van PSV per seizoen (1956-2020)In het seizoen 1956-1957 werd voor het eerst betaald voetbal gespeeld. Coen Dillen was in dat seizoen de PSV'er met de m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_1954
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_1958
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_1978
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_1982
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_1990
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2002
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2010
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.