Schaatsen live op tv en livestream

Schaatsen live op tv en livestream Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er elke winter veel schaatsen live op tv uitgezonden. Nog meer schaatswedstrijden zijn online via een livestream te bekijken. Door welke omroep wordt het schaatsen live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van het schaatsen?

Marathonschaatsen: KPN Marathon Cup

De eerste marathon cup werd georganiseerd in de winter van 1972/1973. Oorspronkelijk heette dit klassement de KNSB Cup. Later heeft deze cup verschillende naamsponsoren gehad: Unox (van 1996 t/m 2000), Essent (2001 t/m 2007) en DSB (2009/2010). Van 2007 tot en met 2009 bestond er naast de KNSB Cup ook een apart marathonklassement dat door Essent gesponsord werd. Sinds 2010 is KPN de naamsponsor van de Marathon Cup.

Winnaars

Hoe ziet voorafgaand aan eht seizoen 2021/2022 de erelijst van de Marathon Cup eruit? De succesvolste schaatsers in de geschiedenis van de Marathon Cup zijn Co Giling, Richard van Kempen en Jan Maarten Heideman. Deze drie schaatsers slaagden er vier maal in om dit klassement te winnen. De voormalige wereldkampioen allround-schaatsen Oleg Bozjev was in 1991 de eerste niet-Nederlander die erin slaagde om het marathonklassement te winnen. De tweede buitenlander die dit klassement won was de Fransman Cédric Michaud. Hij won de cup in 2002/03 en 2005/06.

Livestream KPN Marathon Cup

Wedstrijden die meetellen voor de KPN Marathon Cup zijn dikwijls live op het internet te zien via een stream. Het is het ideaal om elke marathon via een livestream uit te zenden. Helaas is bij voorgaande seizoenen gebleken dat dit niet altijd mogelijk is. Waar vindt men de livestreams van de schaatsmarathons? De livestream van de KPN Marathon Cup is doorgaans zowel te vinden op de website Schaatsen.nl als op het YouTube-channel van Schaatsen.nl. Ook het NK marathon op kunstijs is live online met een livestream te volgen. Dat kampioenschap wordt doorgaans op nieuwjaarsdag gehouden.

Kalender langebaanschaatsen: herziene schaatskalender

Hoe ziet de schaatskalender eruit? Met ingang van 2021 hebben er grote wijzigingen plaatsgevonden op die kalender. Diverse toernooien worden voortaan nog maar eens in de twee jaar georganiseerd. Hoe ziet de kalender van de Europese kampioenschappen eruit? In de oneven jaren (zoals 2021, 2023 en 2025) worden er een EK allround en een EK sprint gehouden. In de even jaren (zoals 2022, 2024 en 2026) wordt er een EK afstanden georganiseerd. Hoe ziet de kalender van de wereldkampioenschappen eruit? Daar is het juist andersom: in de oneven jaren (2021, 2023 en 2025) wordt er een WK afstanden georganiseerd. In de even jaren worden er een WK allround en een WK sprint georganiseerd (dus in 2022, 2024 en 2026). Het enige wat vanzefsprekend niet verandert op de herziene kalender zijn de Olympische Spelen. De Winterspelen worden nog steeds eens in de vier jaar georganiseerd: in 2022, 2026 en 2030.

Overzicht: grote schaatstoernooien


Schaatsen live op tv en livestream

De live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de grote schaatsevenementen zijn in Nederland van oudsher altijd in handen van de publiek omroep NOS. In principe zendt de NOS sowieso bij het schaatsen de WK's, de EK's en de NK's live op tv uit. Ook zenden zij diverse World Cups deels live uit, al heeft dit deels wel te maken met diverse omstandigheden (zoals het overige sportaanbod op die dag, het tijdstip waarop de World Cup Schaatsen plaatsvindt, enzovoort).

Livestream van het schaatsen

Er is ook veel schaatsen via een livestream op het internet te bekijken. Daarmee kan men schaatswedstrijden dus live op een computer of smartphone bekijken. Alle sportuitzendingen die op tv te zien zijn, zijn doorgaans ook online via een livestream te bekijken op de website van de NOS. Bij sommige evenementen (zoals World Cups Schaatsen of World Cup Shorttrack) waarbij zij wel de uitzendrechten hebben, maar die ze om diverse redenen niet live op televisie uitzenden, zendt NOS het wel live het internet uit via een livestream. Vaak neemt men bij de NOS pas relatief laat de beslissing of een bepaald evenement live op tv of via een livestream wordt uitgezonden.

Waar kijkt men schaatsen via een livestream bij NOS Studio Sport? Elke livestream bevindt zich op de website van de NOS in de rubriek 'Sport'. Ook kan men hun livestream vinden via de NOS-app. (Die app is vooral bedoeld voor mensen die het schaatsen per livestream willen bekijken op een tablet of smartphone.) Elke livestream van hun sportuitzendingen is gratis. Zo'n gratis livestream is echter wel geo-restricted. Buiten Nederland is zo'n livestream doorgaans geo-blocked (geblokkeerd).

Het is ook mogelijk om de tv-uitzendingen van het schaatsen te bekijken via een livestream op een tv-app, zoals de Go App (Ziggo) of de iTV-app (KPN). Met zo'n tv-app kan men in de hele EU per livestream naar schaatsen kijken. Via zo'n tv-app kan men echter alleen de live tv-uitzendingen van het schaatsen bekijken. Wedstrijden die alleen per livestream worden uitgezonden door de NOS (en niet op tv), zijn via zo'n tv-app van KPN of Ziggo te bekijken. Soms zendt Eurosport ook schaatsen live uit op televisie. (waaronder som ook het WK kunstschaatsen en het EK kunstrijden.) Die wedstrijden zijn dan ook per livestream bij hen te bekijken. Om via een livestream van Eurosport naar schaatsen te kunnen kijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op de Eurosport Player App.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…
EK schaatsen live op tv en livestreamEK schaatsen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen allround schaatsen bestaan al sinds 1891. Sinds 2017 bestaat er ook een EK sprint. In 2018…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

New York Marathon 2021 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2021 - live op tv en livestreamIn november 2021 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 50e editie van de TCS New York City Marathon. Deze m…
Veldrit Tabor 2020 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2020 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zondag 29 november 2020 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UCI…
Bronnen en referenties
  • https://www.schaatsen.nl/kalender/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_schaatsen_allround
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_schaatsen_2018/2019
  • https://www.schaatsen.nl/kalender/2018/11/world-cup-kwalificatietoernooi/

Reageer op het artikel "Schaatsen live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

E. A. Polling, 12-11-2018 12:54 #2
Duidelijke berichtgeving omtrent y.v. uitzendingen schaats programma 2018-2019.

Dieuke, 26-10-2018 19:06 #1
Schaatsen live is zo belangrijk voor de aan huis gebonden mens… een toernooi toch van dichtbij te mogen meemaken… super.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!