Schaatsen live op tv en livestream

Schaatsen live op tv en livestream Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Er worden veel schaatswedstrijden live op tv en online via een livestream uitgezonden, zoals de NK's, EK's, WK's, World Cups en de Olympische Spelen. Hoe ziet de schaatskalender eruit? Door welke omroep wordt het schaatsen live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van het schaatsen?

Marathonschaatsen: KPN Marathon Cup

De eerste marathon cup werd georganiseerd in de winter van 1972/1973. Oorspronkelijk heette dit klassement de KNSB Cup. Later heeft deze cup verschillende naamsponsoren gehad: Unox (van 1996 t/m 2000), Essent (2001 t/m 2007) en DSB (2009/2010). Van 2007 tot en met 2009 bestond er naast de KNSB Cup ook een apart marathonklassement dat door Essent gesponsord werd. Sinds 2010 is KPN de naamsponsor van de Marathon Cup.

Winnaars

Hoe ziet de erelijst van de Marathon Cup eruit? De succesvolste schaatsers in de geschiedenis van de Marathon Cup zijn (voorafgaand aan het seizoen 2022-2023) Co Giling, Richard van Kempen en Jan Maarten Heideman. Deze drie schaatsers slaagden er vier maal in om dit klassement te winnen. De voormalige wereldkampioen allround-schaatsen Oleg Bozjev was in 1991 de eerste niet-Nederlander die erin slaagde om het marathonklassement te winnen. De tweede buitenlander die dit klassement won was de Fransman Cédric Michaud. Hij won de cup in 2002/03 en 2005/06.

Livestream KPN Marathon Cup

Wedstrijden die meetellen voor de KPN Marathon Cup zijn dikwijls op het internet te zien via een livestream. Daarmee is zo'n wedstrijd dus live op een computer of smartphone te bekijken. Het is het ideaal om elke marathon live via een stream uit te zenden. Helaas is bij voorgaande seizoenen gebleken dat dit niet altijd mogelijk is. Waar vindt men de livestreams van de schaatsmarathons? De livestream van de KPN Marathon Cup is doorgaans zowel te vinden op de website Schaatsen.nl als op het YouTube-channel van Schaatsen.nl. Ook het NK marathon op kunstijs is live online met een livestream te volgen. Dat kampioenschap wordt doorgaans op nieuwjaarsdag gehouden. Dat NK marathonschaatsen op kunstijs wordt overigens ook live op tv uitgezonden.

Kalender langebaanschaatsen: herziene schaatskalender

Hoe ziet de schaatskalender eruit? Wanneer worden de grote kampioenschappen gehouden, zoals de EK's, WK's en Olympische Spelen? Met ingang van 2021 hebben er grote wijzigingen plaatsgevonden op die kalender. Diverse toernooien worden voortaan nog maar eens in de twee jaar georganiseerd. Hoe ziet de kalender van de Europese kampioenschappen eruit? In de oneven jaren (zoals 2023, 2025 en 2027) worden er een EK allround en een EK sprint gehouden. In de even jaren (zoals 2022, 2024 en 2026) wordt er een EK afstanden georganiseerd. Hoe ziet de kalender van de wereldkampioenschappen eruit? Daar is het juist andersom: in de oneven jaren (2023, 2025 en 2027) wordt er een WK afstanden georganiseerd. In de even jaren worden er een WK allround en een WK sprint georganiseerd (dus in 2022, 2024 en 2026). Het enige wat vanzelfsprekend niet verandert op de herziene kalender zijn de Olympische Spelen. De Olympische Winterspelen worden nog steeds eens in de vier jaar georganiseerd: in 2022, 2026 en 2030 vinden er Olympische Winterspelen plaats.

Schaatsen live op tv en livestream

De live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de grote schaatsevenementen zijn in Nederland van oudsher altijd in handen van de publiek omroep NOS. In principe zendt de NOS sowieso bij het schaatsen de WK's, de EK's en de NK's live op tv uit. Ook zenden zij de World Cups deels live uit (op tv en livestream). Hoeveel ze van een World Cup live op tv uitzenden heeft te maken met diverse omstandigheden (zoals het overige sportaanbod op die dag, het tijdstip waarop de World Cup Schaatsen plaatsvindt, enzovoort). Meestal zenden ze van een World Cup meer online via een livestream uit, dan op tv.

Livestream van het schaatsen

Er is ook veel schaatsen via een livestream op het internet te bekijken. Daarmee kan men schaatswedstrijden dus live op een computer of smartphone bekijken. Alle sportuitzendingen die op tv te zien zijn, zijn doorgaans ook online via een livestream te bekijken op de website van de NOS. Bij sommige evenementen (zoals World Cups Schaatsen of World Cup Shorttrack) waarbij zij wel de uitzendrechten hebben, maar die ze om diverse redenen niet live op televisie uitzenden, zendt NOS het wel live het internet uit via een livestream. Vaak neemt men bij de NOS pas relatief laat de beslissing of een bepaald evenement live op tv of via een livestream wordt uitgezonden. Dit is mede afhankelijk van de rest van het sportaanbod op een bepaalde dag.

Waar kijkt men schaatsen via een livestream bij NOS Studio Sport? Elke livestream bevindt zich op de website van de NOS in de rubriek 'Sport'. Ook kan men hun livestream vinden via de NOS-app. (Die app is vooral bedoeld voor mensen die het schaatsen per livestream willen bekijken op een tablet of smartphone.) Elke livestream van hun sportuitzendingen is gratis. Zo'n gratis livestream is echter wel geo-restricted. Buiten Nederland is zo'n livestream op hun site doorgaans geo-blocked (geblokkeerd). Wie de livestream van het schaatsen echter via de NOS-app bekijkt, kan deze stream ook in overige EU-landen gebruiken. Elke wedstrijd die de NOS live op tv uitzendt, is ook per livestream op NPO Start te bekijken. Ook daarbij geldt dat de livestream op de site alleen in Nederland te bekijken is, maar de stream op de NPO-app is ook in de rest van de EU te zien. Eveneens zijn alle NOS tv-uitzendingen per livestream te volgen op de NLZIET-app in de hele EU. Om zo'n livestream van NLZIET te bekijken, dient u wel een abonnement op zo'n app te hebben.

Het is ook mogelijk om de tv-uitzendingen van het schaatsen te bekijken via een livestream op een tv-app, zoals de Go App (Ziggo) of de iTV-app (KPN). Met zo'n tv-app kan men in de hele EU per livestream naar schaatsen kijken. Via zo'n tv-app kan men echter alleen de live tv-uitzendingen van het schaatsen bekijken. Wedstrijden die alleen per livestream worden uitgezonden door de NOS (en niet op tv), zijn via zo'n tv-app van KPN of Ziggo te bekijken. Soms zendt Eurosport ook schaatsen live uit op televisie. (waaronder soms ook het WK kunstschaatsen en het EK kunstrijden.) Die wedstrijden zijn dan ook per livestream bij hen te bekijken. Om via een stream van Eurosport live naar schaatsen te kunnen kijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op de Eurosport App.

Overzicht: grote schaatstoernooien


Programma: Schaatsen op de Olympische Spelen

Het absolute hoogtepunt van het internationale schaatsen zijn de Olympische Winterspelen. Welke afstanden staan er op het programma bij de Olympische Spelen? Op welke dagen worden zij verreden? Hieronder vindt u het standaardprogramma van de Olympische Spelen (in 2022 en 2026). Tijdens de Olympische Spelen staat er bij het schaatsen vaak maar één afstand op het programma. De uitzonderingen daarop zijn de dagen waarop tijdens de Olympische Spelen de kwalificaties voor de ploegenachtervolging plaatsvinden. Op die dagen wordt namelijk de Olympische 500 meter geschaatst. Als de heren hun 500 meter op de Olympische Spelen schaatsen, dan hebben de dames hun kwalificatie voor de ploegenachtervolging. En omgekeerd is dat ook zo: als de dames hun 500 meter op de Olympische Spelen hebben, dan staat voor de heren de kwalificatie van de 'team pursuit' op het programma.

Programma: schaatsen op de Olympisch Winterspelen

 • Zaterdag: 3 km dames
 • Zondag: 5 km heren
 • Maandag: 1500 meter dames
 • Dinsdag: 1500 meter heren
 • Donderdag: 5 km dames
 • Vrijdag: 10 km heren
 • Zaterdag: 500 meter heren en kwalificatie ploegenachtervolging dames
 • Zondag: 500 meter dames en kwalificatie ploegenachtervolging heren
 • Dinsdag: Finales ploegenachtervolging
 • Donderdag: 1000 meter dames
 • Vrijdag: 1000 meter heren
 • Zaterdag: Massastart heren en dames

Livestream schaatsen op de Olympische Spelen

Livestream Olympisch Schaatsen bij de NPO

De Olympische Spelen zijn via een livestream van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te volgen. Met zo'n livestream zijn de Olympische schaatswedstrijden op een smartphone of computer te bekijken. De livestream van de NPO bij de Olympische Spelen is geheel gratis. Van alle Olympische schaatsafstanden is een livestream te vinden op de site van de NOS is de rubriek 'Sport'. Ook is er een livestream van alle Olympische schaatswedstrijden te zien op de NOS-app. De Olympische livestream op de site is alleen in Nederland te bekijken. De stream van het schaatsen op de Olympische Spelen op de app is live in de gehele EU te gebruiken. Ook bij NPO Start zijn de Olympische Spelen per stream live te volgen. Bij hen geldt eveneens dat de stream van de Olympische Spelen op de site alleen in Nederland gebruikt kan worden en de Olympische stream op de app in de hele EU. Eveneens is het mogelijk om de tv-uitzendingen van de NPO tijdens de Olympische Spelen live te volgen via een stream op een tv-app (zoals Ziggo Go, KPN iTV of NLZIET). Behalve het Olympische langebaanschaatsen is ook de Olympische shorttrack live online bij de NPO te zien. Ook het kunstrijden is op hun livestream te zien.

Livestream Olympische Spelen (schaatsen, shorttrack, kunstrijden) bij Eurosport

De Olympische Winterspelen zijn integraal via een livestream van Eurosport te zien. Bij hen zijn werkelijk alle wedstrijden van alle wintersporten op deze Olympische Spelen live te bekijken op de stream. Eurosport is namelijk voor Nederland (en heel veel andere landen) de officiële bezitter van de alle Olympische uitzendrechten (live tv en livestream). De NOS kan de Olympische schaatswedstrijden, de shorttrack en het kunstrijden alleen maar live op tv via de stream uitzenden dankzij sublicenties die ze bij Eurosport hebben gekocht. De livestreams van alle Olympische wedstrijden zijn te vinden op de Eurosport App. Om zo'n Olympische stream op die app live te bekijken, dient u echter wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream Olympische Spelen bij Discovery+

Ook zijn de Olympische Spelen per livestream bij de app Discovery+ te bekijken. Eurosport en Discovery+ hebben namelijk hetzelfde moederbedrijf, vandaar dat zij de Olympische uitzendrechten voor de livestream delen. Voor het bekijken van een stream van de Olympische Winterspelen op Discovery+ dient u echter wel een abonnement op die dienst te hebben.

Shorttrack live

Naast het langebaanschaatsen krijgt ook shorttrack steeds meer populariteit in Nederland. De grote evenementen uit die sport, zoals het WK shorttrack en diverse World Cups Shorttrack, worden door de NPO live op tv en per livestream uitgezonden. Met de stream is het live op een smartphone of computer te bekijken. Zo'n stream van de shorttrack is bij de NPO op dezelfde sites en apps te vinden als elke livestream van hen bij het langebaanschaatsen. Daartoe behoren de website van de NOS en de app. De stream van het shorttrack op die app is voor Nederlanders in de hele EU te gebruiken. De stream van het shorttrack op de website is daarentegen bij de World Cups en andere internationale toernooien vaak alleen in Nederland te gebruiken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

New York Marathon - live op tv en livestreamNew York Marathon - live op tv en livestreamIn november wordt jaarlijks de TCS New York City Marathon georganiseerd. Deze marathon behoort tot de grootste hardloope…
Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamDe veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cycl…
Bronnen en referenties
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_schaatsen_allround
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_schaatsen_2018/2019
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/2018/11/world-cup-kwalificatietoernooi/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.