New York Marathon - live op tv en livestream

New York Marathon - live op tv en livestream In november wordt jaarlijks de TCS New York City Marathon georganiseerd. Deze marathon behoort tot de grootste hardloopevenementen ter wereld. In 2021 wordt dit evenement gehouden op zondag 7 november 2021. De marathon van New York is op 7 november 2021 live op tv te bekijken. Ook kan men de New York Marathon 2021 online via een livestream volgen. Op welke zender is dit hardloopevenement te zien? Waar vindt men in 2021 een livestream van deze Amerikaanse marathon? Hoe is de geschiedenis van de marathon van New York verlopen?

Geschiedenis: Marathon van New York

De marathon van New York (USA) werd voor het eerst georganiseerd in 1970. Het was toen nog slechts een klein evenement. Er deden dat jaar slechts 127 deelnemers mee aan de New York Marathon, waarvan er 55 de finish haalden. De wedstrijd werd gewonnen door de 30-jarige brandweerman Gary Muhrcke, in een tijd van 2 uur, 31 minuten en 38 seconden.

Sinds die eerste editie wordt deze marathon altijd georganiseerd door de New York Road Runners. Wat begon als een hardloopclubje van enthousiaste hobbyisten, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een enorme professionele organisatie.

Groei: deelnemers

In 2017 waren er maar liefst 98.000 inschrijvingen voor de New York City Marathon. In 2016 haalden ruim 50.000 deelnemers de finish van deze marathon. (Dat is wereldwijd een record: nooit finishten er meer mensen bij een marathon, dan bij die New York City Marathon van 2016.)

Wereldwijd staat de New Yorkse marathon op de ‘bucketlist’ van heel veel sportliefhebbers. Velen zijn van mening dat hun leven pas echt compleet is, als ze een keer deze Amerikaanse marathon hebben uitgelopen. De marathon van New York is ook zeer populair bij Nederlanders. Elk jaar staan er weer veel Nederlandse deelnemers aan de start. Vaak doen ze dit in combinatie met een actie om geld op te halen voor een goed doel.

Toeschouwers

Bij de eerste editie in 1970 waren er amper 100 toeschouwers geïnteresseerd in deze hardloopwedstrijd. Anno 2019 stonden er ruim 2 miljoen toeschouwers langs de kant van de weg en wordt de wedstrijd wereldwijd door miljoenen mensen live op tv en online via een livestream bekeken.

Sinds 1970 heeft de marathon van New York bijna elk jaar plaatsgevonden. De eerste keer dat de marathon niet door kon gaan was in 2012, toen New York getroffen was door de orkaan Sandy. De tweede keer was in 2020, vanwege het coronavirus.

Parcours: route marathon van New York

In de beginjaren bevond het parcours van de marathon van New York zich vooral in de omgeving van het Central Park. In 1976 veranderde dat. Vanaf dat jaar probeert men jaarlijks in de route van deze marathon alle vijf de wijken van New York aan te doen: Queens, Brooklyn, The Bronx, Staten Island en Manhattan. De lengte van het parcours is natuurlijk jaarlijks 42,195 kilometer (26,219 mijl), wat de officiële marathonafstand is.

Records

Wat zijn anno 2021 de records op het parcours van de New York Marathon? Het parcoursrecord bij de heren is in handen van Geoffrey Mutai. Hij won de marathon in 2011 in een tijd van 2 uur, 5 minuten en 5 seconden. Het parcoursrecord bij de dames is in handen van Margaret Okayo. Zij won in 2003 in een tijd van 2 uur, 22 minuten en 31 seconden.

Marathon New York live op tv: welk zender?

Door welke omroep wordt de New York Marathon live op tv uitgezonden in Nederland en België? En hoe laat begint de live tv-uitzending? Door Eurosport wordt dit evenement jaarlijks live op tv uitgezonden. Ook in 2021 is dit weer het geval. Helaas is hun live-uitzending alleen te zien op hun abonneezender Eurosport 2 (en online via hun stream). Dit komt door de drukke sportagenda in dat weekend, met onder meer de MotoGP die op hun hoofdnet Eurosport 1 live wordt uitgezonden. De live tv-uitzending van het Amerikaanse hardloopevenement begint om circa 14u30 op Eurosport 2. (Oorspronklijk stond het in hun programmering om 16u15, maar dat tijdstip klopt niet. De live-uitzending begint al om 14u30.) Door de NOS werden diverse voorgaande edities van de marathon van New York live op tv uitgezonden. Dat is in 2021 echter niet het geval.

Livestream New York Marathon 2021

Livestream Eurosport op 7 november 2021

De marathon van New York is ook op het internet via een livestream te volgen. Er wordt een livestream van deze marathon beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n stream kan men dus op een computer of smartphone live naar de New York Marathon 2021 kijken. Deze livestream van de marathon bevindt zich op de wedstrijddag (7 november 2021) op de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport bij dit hardloopevenement op 7 november 2021 te kunnen bekijken dient men wel een betaald abonnement op die app te hebben.

Livestream via Go App op 7 november 2021

Het is ook mogelijk om dit evenement op 7 november 2021 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Men kan de Go App gebruiken voor het bekijken van een livestream op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. Via die Go App kan men online per livestream naar tv-zenders kan kijken. Hiermee kan men dus ook per livestream naar Eurosport kijken. Daarbij dient bij de editie van 2021 helaas wel te worden opgemerkt, dat deze editie alleen te zien is voor mensen die niet een basispakket, maar een aanvullend tv-pakket waarin Eurosport 2 zit. De Go App is een service van Ziggo. Voor klanten van Ziggo die geen Eurosport Player hebben, is er een alternatief waarmee ze nog via een livestream naar de New York Marathon 2021 kunnen kijken. Als klant van Ziggo kan men via die app gratis per livestream elke zender bekijken die men thuis ook op tv kan bekijken. Hoe laat begint de stream? Deze stream begint op 7 november 2021 om 14u30. Deze livestream is beschikbaar in de gehele EU. Ook in diverse landen buiten de EU kan men per livestream naar tv kijken op deze app, zoals Noorwegen, Martinique en IJsland, maar niet in Amerika. Dat houdt dus in dat deze livestream in de Verenigde Staten anno 2021 officieel geo-blocked is. (Waardoor dus Nederlanders die daar bij de marathon aanwezig zijn, niet via deze livestream van Ziggo de marathon kunnen bekijken.) Via de Go App kan men niet alleen per livestream naar de uitzending van Eurosport kijken; ook kan men zeven dagen lang deze tv-uitzending van dit Amerikaanse hardloopevenement terugkijken met een stream op die app.

Livestream via iTV-app in 2021?

Het is ook mogelijk om dit hardloopevenement te bekijken via een livestream op de iTV-app. Om via die app een livestream (bijvoorbeeld van de uitzending in november van Eurosport bij dit Amerikaanse hardloopevenement) te kunnen bekijken, heeft men wel een abonnement nodig van Interactieve Tv bij KPN. Met die app kan men anno 2021 in de hele EU per livestream naar tv-zenders kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken, behoort dus ook Eurosport 1, waarop deze Amerikaanse marathon live wordt uitgezonden. De iTV-app is geoptimaliseerd voor tv-kijken via een livestream op een smartphone (of tablet). Indien men als klant van KPN de livestream van deze New York Marathon liever op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men dat makkelijker doen via de site van Interactieve Tv bij KPN.

Livestream NOS? Neen, niet in 2021

In het verleden zond ook de NOS deze marathon online uit via een livestream. Anno 2021 heeft de NOS waarschijnlijk echter helaas niet zo'n integrale livestream van deze marathon. In het verleden bevond deze livestream zich op de wedstrijddag op de website van de NOS. Deze livestream van de NOS bij de Marathon van New York was geheel gratis. Die gratis livestream van de NOS bij deze New York Marathon was echter wel geo-restricted. Dit hield in dat men buiten Nederland deze livestream van de NOS bij de New York Marathon officieel niet mocht bekijken; ook die stream kon men dus niet in New York zelf bekijken. Het Vlaamse Sporza zond dit hardloopevenement bij sommige voorgaande edities ook uit via een gratis livestream. (Die gratis livestream was ook geo-restricted.) In 2021, 2022 en 2023 hebben zij echter waarschijnlijk geen livestream bij dit evenement. Logischerwijs is er dan ook niet een livestream van dit evenement in 2021, 2022 en 2023 te vinden bij NPO Start. Evenmin is er dan een livestream bij NPO Plus.

Livestream NLZIET in 2021? Neen

Is dit evenement per livestream te zien bij NLZIET? Neen, zij bieden niet een livestream aan van deze live-uitzending. Eurosport behoort immers niet tot de zenders die anno 2021 per livestream op die app te bekijken zijn. Bij hen zijn met de livestream alleen de zenders van RTL Nederland, Talpa en de NPO te bekijken. Deze omroepen hebben niet de uitzendrechten voor een livestream van deze wedstrijd.

Vijftigste editie: New York Marathon 2021, editie van 2020 werd afgelast (coronavirus)

Oorspronkelijk zou de vijftigste editie van deze marathon in november 2020 worden gehouden. In juni 2020 werd echter bekend dat de editie van dat jaar vanwege het coronavirus werd afgelast. In 2021 gaat dit evenement wel weer door. De datum is dan 7 november 2021.

Lees verder

© 2011 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen live op tv en livestreamSchaatsen live op tv en livestreamSchaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er elke winter veel schaatsen live op tv uitgezonden.…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…

Mannenzadel versus vrouwenzadelEen aantal jaren geleden waren het vooral mannen die paard reden, zoals de bereden politie en militairen. Tegenwoordig z…
Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamDe veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De veldrit wordt verreden op…
Bronnen en referenties
  • https://www.tcsnycmarathon.org/watch-nyc-marathon
  • https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_Marathon
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marathon_(sport)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-11-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.