New York Marathon - live op tv en livestream

New York Marathon - live op tv en livestream In november wordt jaarlijks de TCS New York City Marathon georganiseerd. Deze marathon behoort tot de grootste hardloopevenementen ter wereld. De marathon van New York is live op tv te bekijken. Ook kan men de New York Marathon online via een livestream volgen. Op welke zender is dit hardloopevenement te zien? Waar vindt men een livestream van deze Amerikaanse marathon? Hoe is de geschiedenis van de marathon van New York verlopen?

Geschiedenis: Marathon van New York

De marathon van New York (USA) werd voor het eerst georganiseerd in 1970. Het was toen nog slechts een klein evenement. Er deden dat jaar slechts 127 deelnemers mee aan de New York Marathon, waarvan er 55 de finish haalden. De wedstrijd werd gewonnen door de 30-jarige brandweerman Gary Muhrcke, in een tijd van 2 uur, 31 minuten en 38 seconden.

Sinds die eerste editie wordt deze marathon altijd georganiseerd door de New York Road Runners. Wat begon als een hardloopclubje van enthousiaste hobbyisten, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een enorme professionele organisatie.

Groei: deelnemers

In 2017 waren er maar liefst 98.000 inschrijvingen voor de New York City Marathon. In 2016 haalden ruim 50.000 deelnemers de finish van deze marathon. (Dat is wereldwijd een record: nooit finishten er meer mensen bij een marathon, dan bij die New York City Marathon van 2016.)

Wereldwijd staat de New Yorkse marathon op de ‘bucketlist’ van heel veel sportliefhebbers. Velen zijn van mening dat hun leven pas echt compleet is, als ze een keer deze Amerikaanse marathon hebben uitgelopen. De marathon van New York is ook zeer populair bij Nederlanders. Elk jaar staan er weer veel Nederlandse deelnemers aan de start. Vaak doen ze dit in combinatie met een actie om geld op te halen voor een goed doel.

Toeschouwers

Bij de eerste editie in 1970 waren er amper 100 toeschouwers geïnteresseerd in deze hardloopwedstrijd. Anno 2019 stonden er ruim 2 miljoen toeschouwers langs de kant van de weg en wordt de wedstrijd wereldwijd door miljoenen mensen live op tv en online via een livestream bekeken.

Sinds 1970 heeft de marathon van New York bijna elk jaar plaatsgevonden. De eerste keer dat de marathon niet door kon gaan was in 2012, toen New York getroffen was door de orkaan Sandy. De tweede keer was in 2020, vanwege het coronavirus.

Parcours: route marathon van New York

In de beginjaren bevond het parcours van de marathon van New York zich vooral in de omgeving van het Central Park. In 1976 veranderde dat. Vanaf dat jaar probeert men jaarlijks in de route van deze marathon alle vijf de wijken van New York aan te doen: Queens, Brooklyn, The Bronx, Staten Island en Manhattan. De lengte van het parcours is natuurlijk jaarlijks 42,195 kilometer (26,219 mijl), wat de officiële marathonafstand is. Wat is de datum waarop dit evenement wordt gehouden? Deze hardloopwedstrijd vindt doorgaans plaats in november. In 2022 is de datum bijvoorbeeld zondag 6 november 2022. Ook in 2023, 2024 en 2025 vindt dit evenement op een zondag in de eerste helft van november plaats.

Records

Wat zijn anno 2022 de records op het parcours van de New York Marathon? Het parcoursrecord bij de heren is in handen van Geoffrey Mutai. Hij won de marathon in 2011 in een tijd van 2 uur, 5 minuten en 5 seconden. Het parcoursrecord bij de dames is in handen van Margaret Okayo. Zij won in 2003 in een tijd van 2 uur, 22 minuten en 31 seconden.

Marathon New York live op tv: welk zender?

Door welke omroep wordt de New York Marathon live op tv uitgezonden in Nederland en België? En hoe laat begint de live tv-uitzending? Door Eurosport wordt dit evenement jaarlijks live uitgezonden. Vaak zenden ze het live uit op hun hoofdnet Eurosport 1. Vanwege de drukke sportkalender in die periode is de live-uitzending van dit hardloopevenement soms echter slechts deels live op het hoofdnet te zien. En soms is het zelfs alleen bij hun abonneezender Eurosport 2 live op tv te bekijken. Sowieso is elke editie van de New York Marathon bij hen via een livestream te bekijken. Dat geldt dus ook voor toekomstige edities. Door de NOS werden diverse voorgaande edities van de marathon van New York live op tv uitgezonden. Dat is echter niet meer het geval.

Livestream New York Marathon

Livestream Eurosport

De marathon van New York is ook op het internet via een livestream te volgen. Er wordt een livestream door Eurosport beschikbaar gesteld bij deze marathon. Met zo'n stream kan men dus op een computer of smartphone live naar de New York Marathon kijken. Deze livestream van de marathon bevindt zich op de wedstrijddag op de Eurosport App. De stream begint om 14u00. Om die livestream van Eurosport bij dit hardloopevenement te kunnen bekijken dient men wel een betaald abonnement op die app te hebben.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om dit evenement via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Men kan de Go App gebruiken voor het bekijken van een livestream op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. Via die Go App kan men online per livestream naar tv-zenders kan kijken. Hiermee kan men dus ook per livestream naar Eurosport kijken. Daarbij dient bij sommige edities helaas wel te worden opgemerkt, dat die op Eurosport 2 worden uitgezonden en die edities alleen te zien zijn voor mensen die niet alleen een basispakket hebben, maar een aanvullend tv-pakket waarin Eurosport 2 zit. De Go App is een service van Ziggo. Voor klanten van Ziggo die geen Eurosport Player hebben, is er een alternatief waarmee ze nog via een livestream naar de New York Marathon kunnen kijken. Als klant van Ziggo kan men via die app gratis per livestream elke zender bekijken die men thuis ook op tv kan bekijken. Hoe laat begint de stream? Deze stream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Deze livestream is beschikbaar in de gehele EU. Ook in diverse landen buiten de EU kan men per livestream naar tv kijken op deze app, zoals Noorwegen, Martinique en IJsland, maar niet in Amerika. Dat houdt dus in dat deze livestream in de Verenigde Staten officieel geo-blocked is. (Waardoor dus Nederlanders die daar bij de marathon aanwezig zijn, niet via deze livestream van Ziggo de marathon kunnen bekijken.) Via de Go App kan men niet alleen per livestream naar de uitzending van Eurosport kijken; ook kan men zeven dagen lang deze tv-uitzending van dit Amerikaanse hardloopevenement terugkijken met een stream op die app.

Livestream via iTV-app?

Het is ook mogelijk om dit hardloopevenement te bekijken via een livestream op de iTV-app. Om via die app een livestream (bijvoorbeeld van de uitzending in november van Eurosport bij dit Amerikaanse hardloopevenement) te kunnen bekijken, heeft men wel een abonnement nodig van Interactieve Tv bij KPN. Met die app kan men in de hele EU per livestream naar tv-zenders kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken, behoort dus ook Eurosport 1, waarop deze Amerikaanse marathon live wordt uitgezonden. De iTV-app is geoptimaliseerd voor tv-kijken via een livestream op een smartphone (of tablet). Indien men als klant van KPN de livestream van deze New York Marathon liever op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men dat makkelijker doen via de site van Interactieve Tv bij KPN.

Livestream NOS? Neen

In het verleden zond ook de NOS deze marathon online uit via een livestream. De NOS heeft waarschijnlijk echter helaas niet zo'n integrale livestream van deze marathon. In het verleden bevond deze livestream zich op de wedstrijddag op de website van de NOS. Deze livestream van de NOS bij de Marathon van New York was geheel gratis. Die gratis livestream van de NOS bij deze New York Marathon was echter wel geo-restricted. Dit hield in dat men buiten Nederland deze livestream van de NOS bij de New York Marathon officieel niet mocht bekijken; ook die stream kon men dus niet in New York zelf bekijken. Het Vlaamse Sporza zond dit hardloopevenement bij sommige voorgaande edities ook uit via een gratis livestream. (Die gratis livestream was ook geo-restricted.) In 2022, 2023 en 2024 hebben zij echter waarschijnlijk geen livestream bij dit evenement. Logischerwijs is er dan ook niet een livestream van dit evenement in 2022 en 2023 te vinden bij NPO Start. Evenmin is er dan een livestream bij NPO Plus.

Livestream Marathon van New York bij Discovery+

Bij Discovery+ kan de New York Marathon per livestream in Nederland bekeken worden. Om die stream van dit hardloopevenement te bekijken, dient u echter wel een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Livestream NLZIET ? Neen

Is dit evenement per livestream te zien bij NLZIET? Neen, zij bieden niet een livestream aan van deze live-uitzending. Eurosport behoort immers niet tot de zenders die per livestream op die app te bekijken zijn. Bij hen zijn met de livestream alleen de zenders van RTL Nederland, Talpa en de NPO te bekijken. Deze omroepen hebben niet de uitzendrechten voor een livestream van deze wedstrijd.

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Schaatsen live op tv en livestreamSchaatsen live op tv en livestreamSchaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Er worden veel schaatswedstrijden live op tv en online via een liv…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Mannenzadel versus vrouwenzadelEen aantal jaren geleden waren het vooral mannen die paard reden, zoals de bereden politie en militairen. Tegenwoordig z…
Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamDe veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cycl…
Bronnen en referenties
  • https://www.tcsnycmarathon.org/watch-nyc-marathon
  • https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_Marathon
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marathon_(sport)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.