Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestream

Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestream In Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee Veldrijden. Op de startlijst van de Caps Urban Cross Kortrijk staan veel prominente deelnemers. Het parcours van deze cyclocross bevindt zich nabij het centrum van Kortrijk. De Caps Urban Cross Kortrijk wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze West-Vlaamse veldrit op het internet via een livestream bekijken.

Kortrijk

De West-Vlaamse stad Kortrijk heeft een rijke historie. De plaats ontstond al in de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was Kortrijk, mede vanwege zijn grote vlasnijverheid, één van de rijkste steden van Vlaanderen. In 1302 vond vlakbij Kortrijk één van de beroemdste veldslagen uit de Belgische geschiedenis plaats: de Guldensporenslag. Daarom noemt men Kortrijk ook wel de 'Guldensporenstad'. Anno 2022 telt Kortrijk circa 77.000 inwoners.

Wielrennen en Kortrijk

Kortrijk is niet een plaats met een grote veldrithistorie. De eerste editie van de Caps Urban Cross in 2019 was de eerste internationale profveldrit die ooit in Kortrijk wordt georganiseerd. Wel heeft Kortrijk behoorlijk wat historie in het wegwielrennen. Zo wordt er sinds 1932 jaarlijks de profwielerwedstrijd Kortrijk Koerse georganiseerd. Ook zijn enkele befaamde profwielrenners afkomstig uit Kortrijk, waaronder Stijn Devolder en Leif Hoste.

X2O Trofee Veldrijden

De Caps Urban Cross Kortrijk is een onderdeel van de X2O Trofee Veldrijden. Deze wedstrijdserie bestaat uit acht veldritten. De X2OTrofee Veldrijden is een wedstrijdserie waarbij er een klassement wordt opgemaakt op basis van tijd. Dit in tegenstelling tot diverse andere veldritklassementen (zoals de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden), waar een klassement op basis van punten wordt opgemaakt.

Locatie van het parcours van de Caps Urban Cross

Het parcours van deze veldrit bevindt zich bij het centrum van Kortrijk. De start is vlakbij de Groeningebrug, aan de westelijke oever van de rivier de Leie. De deelnemers aan deze veldrit rijden over de brug richting de oostelijke oever van de Leie, waar ze onder meer door een zandbak komen bij 'Buda Beach'. Vervolgens rijden ze over de Collegebrug terug naar de westelijke oever van de Leie, waar ze diverse lussen in het Albertpark rijden. In dat park bevindt zich ook de materiaalpost (nabij de woontoren K-Tower). De finish van deze cyclocross is op de Groeningebrug. Het parcours van deze veldrit heeft anno 2022 een lengte van circa 3 kilometer.

Veldrit Kortrijk live op tv: welke zender en hoe laat?

Live op tv bij Sporza

De cyclocross van Kortrijk wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending van Sporza begint om 13u30 met een voorbeschouwing op de dameswedstrijd. De start van die dameswedstrijd is bij deze cross om 13u45 live te zien. De start van de herenwedstrijd ziet men live om 15u00. Op welke zender is deze veldrit live te zien? Meestal wordt de cross uitgezonden op VRT één, maar als er tegelijkertijd een ander groot sportevenement is (zoals het WK voetbal), dan kan men voor deze veldrituitzending uitwijken naar de zender Canvas.

Live op EurosportNL

Ook Eurosport Nederland heeft de live-uitzendrechten (tv en livestream) van de Caps Urban Cross Kortrijk. Hun live tv-uitzending begint om 13u40 op de zender Eurosport 1. Hun live-uitzending van de herencross begint op die zender om 14u55.

Eurosport heeft een meerjarig contract voor de uitzendrechten van deze cross (en de overige wedstrijden van de X2O Trofee). Zij zullen doorgaans deze cross ook live uitzenden op hun hoofdnet Eurosport 1 (Nederland). Indien er echter een drukke programmering is bij deze omroep op de dag van deze cross, dan kan het gebeuren dat een bepaalde editie van de cyclocross niet live wordt uitgezonden op tv. Sowieso zenden ze wel elke editie live uit op het internet (via een livestream).

Livestream cyclocross Kortrijk

Livestream Sporza

Het is ook mogelijk om de cyclocross van Kortrijk op het internet via een livestream te bekijken. Sporza biedt een gratis livestream aan van deze veldrit. Via hun livestream is vanaf 13u45 de dameswedstrijd te zien. Op die gratis livestream ziet men om 15u00 de herenwedstrijd. De livestream is op die zaterdagmiddag te vinden op de site van Sporza. Men vindt de livestream van de veldrit van Kortrijk onder meer in de rubriek 'Nu Live' van hun site. Ook vindt men in de rubriek 'wielrennen' een link naar deze gratis livestream. Eveneens is de Urban Caps Cyclocross Kortrijk bij hen via een gratis livestream op de Sporza App te bekijken. De livestream op de site van Sporza is echter wel geo-restricted: men mag hun livestream van deze West-Vlaamse cyclocross alleen in België gebruiken. De livestream op hun app is voor Belgen echter ook in andere EU-landen te bekijken.

Livestream Caps Urban Cross bij Eurosport

Er is ook een livestream van Eurosport bij deze cyclocross. Via die livestream zijn eveneens zowel de heren- als de dameswedstrijd te zien. De livestream van de dameswedstrijd begint bij deze veldrit om 13u40, de stream van de herenwedstrijd om circa 14u55. Die livestream van Eurosport van deze cyclocross is echter alleen te gebruiken voor betalende abonnees van de Eurosport Player App. Eurosport is 'The Home of Cycling' en biedt ook bij heel veel andere wielerwedstrijden een livestream aan. Zo is per livestream anno 2022, 2023 en 2024 elke etappe in de Giro en de Tour bij hen te zien.Doch ook bieden zij al enige tijd een stream aan van de veldritten van onder meer de H20 Trofee Veldrijden en de UCI World Cup Cyclocross. Met ingang van het seizoen 2020-2021 zenden zij eveneens per livestream de Superprestige Cyclocross aan. Ook in de seizoenen 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024 is dat klassement in principe live via een stream bij hen te bekijken.

Livestream Cyclocross Kortrijk op Go App (live in de hele EU)

Deze veldrit isr ook via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men per livestream namelijk naar allerlei tv-zenders kijken, waaronder de zenders waarop deze West-Vlaamse cyclocross live wordt uitgezonden: VRT één (Sporza) en Eurosport. Zo'n livestream op die app is te bekijken door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo. Elke livestream die men op die app kan ontvangen, mag in de hele EU gebruikt worden. (Men kan op die app dezelfde zenders per livestream ontvangen, als men thuis op het tv-toestel kan bekijken. Hoeveel u per livestream op die app kan bekijken, is dus afhankelijk van het exacte tv-abonnement van u bij Ziggo.) Met die app kan men als Nederlander dus alsnog per livestream naar de live tv-uitzending was Sporza kijken bij deze Caps Urban Cross. Ook kunt u via die app geheel legaal per livestream naar de tv-uitzendingen van Eurosport1 kijken, zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player App, doch wel dus een abonnement heeft bij Ziggo. Ook kunt u op die manier dus ook geheel legaal buiten België toch per livestream naar de live-uitzending van Sporza bij deze cross kijken.

Livestream iTV

Zoals klanten van Ziggo deze Caps Urban Cyclocross via de Go App kunnen bekijken, zo kunnen klanten van interactieve tv bij KPN deze wedstrijd per livestream bekijken op de iTV-app. VRT één en Eurosport 1 (de zenders waarop deze West-Vlaamse veldrit live wordt uitgezonden) behoren namelijk allebei tot de zenders die per livestream op die applicatie kan bekeken kunnen worden. Ook bij die app van KPN geldt dat daarop deze Caps Urban Cyclocross per livestream in de hele EU kan worden bekeken.

Livestream Cross Kortrijk bij Discovery+

Nederlandse abonnees van Discovery+ kunnen de Urban Caps Cross Kortrijk ook met een livestream op die app bekijken. Dit is niet een gratis livestream van deze West-Vlaamse cross: men dient een betaald abonnement te hebben om die livestream te kunnen bekijken. Via de livestream is de live tv-uitzending van Eurosport te bekijken. De livestream is wel geo-resticted en niet in elk land te bekijken.

Livestream Cyclocross Kortrijk bij GCN

Ook GCN biedt een livestream aan van deze Urban Cross. Hun livestream van de veldrit van Kortrijk bevindt zich op de wedstrijddagp hun app. Deze stream is alleen live door abonnees van deze app te bekijken. Bij deze West-Vlaamse veldrit zenden zij zowel de heren- als de dameswedstrijd uit. Bij de Cyclocross Kortrijk 2022, maar eveneens bij de edities van 2023 en 2024 bieden zij waarschijnlijk weer een livestream aan. Hun stream is niet in elk land beschikbaar, maar dankzij een samenwerking met Eurosport zijn hun live-uitzendingen vanaf de winter van 2022 wel breder beschikbaar dan voorheen het geval was.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Cyclocross Gullegem live op tv en livestreamCyclocross Gullegem live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​​Het parcours van deze veldrit be…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

World Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersWorld Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersOp 7 en 8 maart 2020 stond bij het schaatsen de World Cup Final in Heerenveen op het programma. Er werden geen teamnumme…
Olympische Spelen 2021, live op tv en livestreamOlympische Spelen 2021, live op tv en livestreamDe Olympische Spelen van 2021 worden gehouden in Tokio (Japan). Oorspronkelijk zou dit evenement in het jaar 2020 plaats…
Bronnen en referenties
  • https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/albertpark-in-kortrijk-ontvangt-internationale-topveldrit-10-000-toeschouwers-verwacht~abeeef30/
  • https://www.sport.be/urbancrosskortrijk/nl/programma/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kortrijk_Koerse
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kortrijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Kortrijkzanen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.