Veldrit Mol: Zilvermeercross, live op tv en livestream

Veldrit Mol: Zilvermeercross, live op tv en livestream De Zilvermeercross wordt jaarlijks verreden op Provinciaal Recreatiedomein het Zilvermeer in de gemeente Mol (België). Deze cyclocross wordt jaarlijks live op tv uitgezonden. Ook is de Zilvermeercross Mol op het internet via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van de Zilvermeercross Mol verlopen?

Mol en het Zilvermeer

De gemeente Mol ligt in de streek de Kempen en in de provincie Antwerpen. De gemeente Mol telt ruim 35.000 inwoners. De hoofdplaats van deze gemeente draagt de naam 'Mol-Centrum' en telt anno 2022 circa 7200 inwoners. Mol is een gemeente die zeer 'wielerminded' is. Uit Mol komen onder meer de ex-topwielrenner Tom Boonen, de ploegleider en ex-wielrenner Wilfried Peeters, de ex-veldrijders Rob Peeters (neef van Wilfried) en Yannick Peeters (zoon van Wilfried).

BK's in Mol

In Mol worden regelmatig grote wielerevenementen gehouden. Zo werd in deze gemeente in 2015 het Belgisch kampioenschap tijdrijden gehouden. Bij de heren elite (profs) werd dit BK gewonnen door Jurgen van den Broeck. In 2013 werd in Mol het Belgisch kampioenschap veldrijden gehouden rondom het Zilvermeer, op een parcours dat deels vergelijkbaar is met de latere Zilvermeercross. Het BK veldrijden van 2013 werd bij de heren elite gewonnen door Klaas Vantornout. Tweede werd Sven Nys en de bronzen medaille ging naar Kevin Pauwels. Het BK veldrijden voor junioren werd dat jaar in Mol overigens gewonnen door de lokale favoriet Yannick Peeters.

Boonen and friends

Bij het Zilvermeer wordt sinds 2009 een opvallende veldrit verreden: 'Boonen and Friends Charity Cyclocross'. Dit is een andere cross dan de Zilvermeercross. 'Boonen and Friends Charity Cyclocross' is een liefdadigheidswedstrijd, waarbij bekende wegwielrenners op de crossfiets stappen en een cyclocross rijden. Het hoofddoel van deze veldrit is, om zo veel mogelijk geld op te halen voor goede doelen. Van 2009 tot en met 2013 werd deze veldrit ieder jaar gehouden. In 2014 ging deze benefietwedstrijd om organisatorische redenen niet door. In 2015 werd de cross toch weer een keer verreden, maar daarna lijkt er einde aan deze traditie te zijn gekomen.

Zilvermeercross

Sinds 2014 wordt er bij het Zilvermeer te Mol een officiële profveldrit verreden: de Zilvermeercross. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van deze cyclocross eruit? De eerste editie werd in 2014 gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. De tweede plek was voor zijn landgenoot Laurens Sweeck, terwijl ook de derde plek naar een Belg ging: Tom Meeusen. Vierde werd het Nederlandse supertalent Mathieu van der Poel. De lokale favoriet Rob Peeters finishte bij de eerste editie van de Zilvermeercross op de vijfde plek.

In 2015 won de Belg Wout van Aert al voor de tweede keer deze veldrit in Mol. Hij finishte met een voorsprong van 20 seconden op zijn eeuwige concurrent, de Nederlander Mathieu van der Poel. Op de derde plek bij deze veldrit eindigde de Belg Laurens Sweeck. Vierde werd 'de kannibaal van Baal', Sven Nys, die dat seizoen bezig was met zijn afscheidstournee. In 2016 zegevierde Mathieu van der Poel in de Zilvermeercross. Hij won deze veldrit voor Wout van Aert en Tom Meeusen. In 2017 won David van der Poel deze veldrit. In 2018 ging de zege in deze cyclocross naar Corné van Kessel. In 2019 won Mathieu van der Poel deze veldrit. De editie van 2021 is echter afgelast. Deze cross gaat waarschijnlijk in 2022, 2023 en 2024 wel weer door.

Tot en met het seizoen 2019-2020 werd de veldrit doorgaans aan het einde van het jaar verreden. In het seizoen 2020-2021 had de cyclocross echter een plek in het begin van het jaar (januari). Een gevolg hiervan was, dat de cross wel elk seizoen werd verreden, maar dat de cyclocross niet elk jaar werd verreden: in het seizoen 2019-2020 werd de zesde editie namelijk in december 2019 verreden en in het seizoen 2020-2021 wordt de zevende editie op 16 januari verreden. Omdat de cross in het seizoen 2021-2022 vervolgens verhuisde naar een andere datum (30 oktober), zou de veldrit in dat kalenderjaar twee keer verreden worden. Uiteindelijk gebeurde dat niet aangezien de cross om andere redenen dat jaar in oktober niet doorging.

Locatie: parcours

Deze veldrit wordt verreden op en bij het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Dit is te vinden aan de Zilvermeerlaan te Mol. et parcours van de cross gaat deels over het strand van dit meer. Provinciaal Recreatiedomein 'Het Zilvermeer' is een onderdeel van de zandwinningsreserve van Sibelco.

UCI: internationale cross van de tweede categorie

De Zilvermeercross telt niet mee voor één van de grote klassementen (Superprestige, Bpost Bank Trofee en de Wereldbeker Veldrijden). Bij deze veldrit te Mol zijn echter wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De Zilvermeercross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Hierdoor ontvangen de eerste tien renners in de uitslag van de Zilvermeercross punten voor deze ranglijst. De winnaar van de Zilvermeercross krijgt bijvoorbeeld 40 punten voor die ranking. De UCI Wereldranglijst Veldrijden is onder meer van belang om startrecht te verkrijgen in wereldbekerwedstrijden en daarnaast wordt via die ranking ook de startvolgorde bij internationale profveldritten bepaald.

Deelnemers: startlijst

In 2014, 2015 en 2016 had deze wedstrijd een buitengewoon sterke deelnemerslijst voor een niet-klassementscross. Onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel stonden bij die eerste drie edities op de startlijst. In 2017 stonden die twee grote titanen van de veldritwereld niet op de startlijst. Dat kwam mede doordat er in deze periode geen klassementscrossen zijn, wat toppers de kans geeft om op trainingskamp te gaan, zonder punten voor één van die klassementen te verliezen. Zulke extra trainingskampen en ook rustperiodes tijdens het seizoen gebruiken de toppers niet alleen om beter te kunnen pieken richting de veldritkampioenschappen, maar zeker ook als voorbereiding op hun wegseizoen. Ook in 2018 had men hierdoor problemen om veel prominente deelnemers op de startlijst te krijgen. In 2019 was de Zilvermeercross Mol er wel weer in geslaagd om een grote publiekstrekker te contracteren: Mathieu van der Poel is de grote ster op de startlijst van deze cyclocross op 1 december 2019. Andere prominente deelnemers op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) in Mol zijn onder meer Tom Meeusen, David van der Poel, Felipe Orts, Thijs Aerts, Wietse Bosmans, Jim Aernouts, Ryan Cortjens en Dieter Vanthourenhout. Prominente namen op de deelnemerslijst van dames elite bij deze cyclocross in Mol zijn onder meer Eva Lechner, Inge Van Der Heijden, Laura Verdonschot, Loes Sels en Jinse Peeters. Men heeft de hoop om via beter data in de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 weer meer kans te hebben om in de breedte een sterk deelnemersveld te hebben.

Zilvermeercross live op tv: welke zender en hoe laat?

Welke zender en hoe laat? Live op tv bij Play Sports

Op welke zender wordt de Zilvermeercross uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? Deze wedstrijd live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Om de live-uitzending van Play Sports te kunnen bekijken dient men een abonnement op Telenet Play Sports te hebben. De live tv-uitzending van da damescross begint om 13u40.Op die zender begint vervolgens rond 14u45 de voorbeschouwing op de herenwedstrijd. De herenwedstrijd begint in Mol om 15u00.

In de begintijd van de Zilvermeercross werd deze veldrit nog live op televisie uitgezonden door de commerciële tv-zender VIER, een open net dat elke Vlaamse tv-kijker kon ontvangen. (Eveneens boden zij toen nog een gratis livestream van de Zilvermeercross aan.) Ook zond VIER jarenlang wedstrijden van de Superprestige live op tv (en online via een gratis livestream) uit. De zender VIER is helaas echter helemaal met het live uitzenden van veldrijden gestopt. Vandaar dat de Zilvermeercross moest verhuizen en toen is men voor de live-uitzendingen van deze veldrit bij de betaalzender Play Sports terecht gekomen. In de coronacrisis is het mogelijk dat men anno 2021 alsnog besluit dat deze veldrit ook live op het kanaal Playtime te zien is, waardoor er een groter publiek getrokken wordt. Maar ook indien dat gebeurt met deze veldrit, dient men nog een abonnement bij Telenet te hebben om deze cyclocross live op tv te kunnen bekijken.

Samenvatting Zilvermeercross Mol bij Sporza

De Zilvermeercross van Mol wordt door de publieke omroep Sporza (VRT) niet live op tv of via een livestream uitgezonden. Wel zendt Sporza in de namiddag van de wedstrijddag een uitgebreide samenvatting van de veldrit van Mol uit op de publieke tv-zender VRT één. Deze samenvatting van de veldrit is te zien in een gecombineerde uitzending waarin ook diverse andere sporten te zien zijn.

Livestream Zilvermeercross

Livestream Zilvermeercross bij Telenet Play Sports

De Zilvermeercross is via een livestream van Telenet Play Sports ook live op het internet te volgen. Hiermee kan men op de middag dus op een computer of smartphone live naar de Zilvermeercross kijken. Hun livestream van de damescross te Mol begint om 13u40. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze cyclocross om 14u45. De officiële livestream van de Zilvermeercross Mol is onder meer te vinden op de website van Play Sports. Men dient een abonnement Telenet Play Sports te hebben om deze livestream van de Zilvermeercross te kunnen bekijken. De livestream is op die website beschikbaar voor mensen die in Vlaanderen ook een tv-abonnement op Play Sports hebben.

Livestream Zilvermeercross Mol via Play Sports Go App (hele EU)

Daarnaast kan men ook via een livestream van de Play Sports Go App naar de veldrit in Mol kijken. Op die app is ook vanaf 13u40 de livestream van de dameswedstrijd te zien. Vanaf 14u45 is de livestream van de herenwedstrijd van de Cyclocross Moll te zien. Die Play Sports Go App is een app die in 2018 werd geïntroduceerd. Sindsdien is het niet meer nodig om een tv-abonnement bij hen te hebben, om een officiële livestream te kunnen gebruiken van Play Sports. Het is sindsdien namelijk ook mogelijk om een puur digitaal abonnement bij Play Sports te nemen, via de Play Sports Go App, waarmee men elke uitzending van hen per livestream kan bekijken. Behalve veldrijden is er per livestream anno 2022 onder meer ook veel formule 1, voetbal en hockey bij hen te bekijken. Elke livestream (en dus ook de stream van deze Vlaamse cyclocross) is anno 2022, 2023 en 2024 in de hele EU op die Play Sports Go App live te bekijken.

Het is niet mogelijk om de livestream van de Zilvermeercross via 'PPV' (pay per view) te verkrijgen. Telenet Play Sports heeft namelijk geen PPV-dienst voor de livestream. Wel is het mogelijk om bij hen een livestream-dagpas aan te schaffen om één etmaal online toegang te hebben en zo de stream live te bekijken. Ook bestaat er op de Play Sports Go App de mogelijkheid om een weekendpas te kopen, waarmee men bijvoorbeeld in het weekend van deze cross elke livestream van Play Sports kan bekijken.

Hoe laat begint de livestream van deze veldrit?

Hoe laat begint de livestream van deze cyclocross bij Play Sports1? De livestream van de Zilvermeercross begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de livestream van de dameswedstrijd om 13u40 begint. Om 13u45 is de start van die damescross op de livestream te zien. Via de livestream begint de voorbeschouwing van de herenwedstrijd rond 14u45 en kan men om 15u00 live naar de start van die herencross kijken.

Andere officiële livestream Zilvermeercross Mol? Neen

Is er ook nog een officiële internationale livestream beschikbaar van de Zilvermeercross? Biedt bijvoorbeeld FloBikes nog een livestream van deze cross aan? Neen, er staat in het overzicht van FlobBikes niet een livestream voor deze cross vermeld. Dit in tegenstelling tot het merendeel van de Vlaamse profcrossen, die anno 2022 wel een livestream hebben bij het Noord-Amerikaanse FloBikes. (Vaak is zo'n livestream overigens wel officieel geo-restricted en vooral bedoeld voor het Noord-Amerikaanse publiek.)

In het verleden was er op de website van de zender VIER nog een openbare gratis livestream voor deze cross beschikbaar, omdat ze deze cross live op tv uitzonden. Opvallend genoeg was deze gratis livestream niet geo-restricted, zodat men ook buiten België gratis live naar deze stream van de cyclocross van Mol kon kijken. Sinds de verhuizing van de live-uitzending van deze veldrit naar Telenet Play Sports heeft VIER helaas vanzelfsprekend niet meer zo'n gratis livestream van de Zilvermeercross. Het is ook jammer dat Sporza deze veldrit niet live uitzenden, aangezien zij dan doorgaans automatisch een gratis livestream van de cyclocross aanbieden.

Ook bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal staat in 2022 niet een livestream voor de cyclocross van Mol gepland. Zij zonden in de loop der tijd nochtans wel diverse andere Vlaamse 'losse crossen' per livestream en live op tv uit in Nederland, maar daartoe behoort de veldrit van Mol dus niet. De enige officiële livestream van de veldrit in Mol is daarom de stream van Telenet Play Sports.

Lees verder

© 2015 - 2022 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…

Profdarter: Michael van GerwenMichael van Gerwen, in de dartwereld kortweg beter bekend als 'Mighty Mike', heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een…
Veldrit Overijse: Druivencross live op tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross live op tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross is een veldrit die jaarlijks wordt verreden in Overijse (België). De wedstrijd is een onderdeel…
Bronnen en referenties
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • http://www.zuidkempensepijl.be/zkp/content/ex-wereldkampioen-micha%C5%82-kwiatkowski-neemt-afscheid-van-etixx-quickstep-tijdens-boonen
  • http://www.zilvermeercross.be/wp-content/uploads/technische_fiche_zilvermeer_v2.pdf
  • http://www.zilvermeer.be/evenementen.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/zilvermeer/kalender/boonen---friends.period_1.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.