Veldrit Mol: Zilvermeercross, live op tv en livestream

Veldrit Mol: Zilvermeercross, live op tv en livestream De Zilvermeercross wordt jaarlijks verreden op Provinciaal Recreatiedomein het Zilvermeer in de gemeente Mol (België). Deze cyclocross wordt jaarlijks live op tv uitgezonden. Ook is de Zilvermeercross Mol op het internet via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van de Zilvermeercross Mol verlopen?

Mol en het Zilvermeer

De gemeente Mol ligt in de streek de Kempen en in de provincie Antwerpen. De gemeente Mol telt ruim 35.000 inwoners. De hoofdplaats van deze gemeente draagt de naam 'Mol-Centrum' en telt anno 2022 circa 7200 inwoners. Mol is een gemeente die zeer 'wielerminded' is. Uit Mol komen onder meer de ex-topwielrenner Tom Boonen, de ploegleider en ex-wielrenner Wilfried Peeters, de ex-veldrijders Rob Peeters (neef van Wilfried) en Yannick Peeters (zoon van Wilfried).

BK's in Mol

In Mol worden regelmatig grote wielerevenementen gehouden. Zo werd in deze gemeente in 2015 het Belgisch kampioenschap tijdrijden gehouden. Bij de heren elite (profs) werd dit BK gewonnen door Jurgen van den Broeck. In 2013 werd in Mol het Belgisch kampioenschap veldrijden gehouden rondom het Zilvermeer, op een parcours dat deels vergelijkbaar is met de latere Zilvermeercross. Het BK veldrijden van 2013 werd bij de heren elite gewonnen door Klaas Vantornout. Tweede werd Sven Nys en de bronzen medaille ging naar Kevin Pauwels. Het BK veldrijden voor junioren werd dat jaar in Mol overigens gewonnen door de lokale favoriet Yannick Peeters.

Boonen and friends

Bij het Zilvermeer wordt sinds 2009 een opvallende veldrit verreden: 'Boonen and Friends Charity Cyclocross'. Dit is een andere cross dan de Zilvermeercross. 'Boonen and Friends Charity Cyclocross' is een liefdadigheidswedstrijd, waarbij bekende wegwielrenners op de crossfiets stappen en een cyclocross rijden. Het hoofddoel van deze veldrit is, om zo veel mogelijk geld op te halen voor goede doelen. Van 2009 tot en met 2013 werd deze veldrit ieder jaar gehouden. In 2014 ging deze benefietwedstrijd om organisatorische redenen niet door. In 2015 werd de cross toch weer een keer verreden, maar daarna lijkt er einde aan deze traditie te zijn gekomen.

Zilvermeercross

Sinds 2014 wordt er bij het Zilvermeer te Mol een officiële profveldrit verreden: de Zilvermeercross. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van deze cyclocross eruit? De eerste editie werd in 2014 gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. De tweede plek was voor zijn landgenoot Laurens Sweeck, terwijl ook de derde plek naar een Belg ging: Tom Meeusen. Vierde werd het Nederlandse supertalent Mathieu van der Poel. De lokale favoriet Rob Peeters finishte bij de eerste editie van de Zilvermeercross op de vijfde plek.

In 2015 won de Belg Wout van Aert al voor de tweede keer deze veldrit in Mol. Hij finishte met een voorsprong van 20 seconden op zijn eeuwige concurrent, de Nederlander Mathieu van der Poel. Op de derde plek bij deze veldrit eindigde de Belg Laurens Sweeck. Vierde werd 'de kannibaal van Baal', Sven Nys, die dat seizoen bezig was met zijn afscheidstournee. In 2016 zegevierde Mathieu van der Poel in de Zilvermeercross. Hij won deze veldrit voor Wout van Aert en Tom Meeusen. In 2017 won David van der Poel deze veldrit. In 2018 ging de zege in deze cyclocross naar Corné van Kessel. In 2019 won Mathieu van der Poel deze veldrit. De editie van 2021 is echter afgelast. Deze cross gaat waarschijnlijk in 2022, 2023 en 2024 wel weer door.

Tot en met het seizoen 2019-2020 werd de veldrit doorgaans aan het einde van het jaar verreden. In het seizoen 2020-2021 had de cyclocross echter een plek in het begin van het jaar (januari). Een gevolg hiervan was, dat de cross wel elk seizoen werd verreden, maar dat de cyclocross niet elk jaar werd verreden: in het seizoen 2019-2020 werd de zesde editie namelijk in december 2019 verreden en in het seizoen 2020-2021 wordt de zevende editie op 16 januari verreden. Omdat de cross in het seizoen 2021-2022 vervolgens verhuisde naar een andere datum (30 oktober), zou de veldrit in dat kalenderjaar twee keer verreden worden. Uiteindelijk gebeurde dat niet aangezien de cross om andere redenen dat jaar in oktober niet doorging.

Locatie: parcours

Deze veldrit wordt verreden op en bij het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Dit is te vinden aan de Zilvermeerlaan te Mol. et parcours van de cross gaat deels over het strand van dit meer. Provinciaal Recreatiedomein 'Het Zilvermeer' is een onderdeel van de zandwinningsreserve van Sibelco.

UCI: internationale cross van de tweede categorie

De Zilvermeercross telt niet mee voor één van de grote klassementen (Superprestige, X2O Trofee en de Wereldbeker Veldrijden). Het is een onderdeel van de wedstrijdserie Exact Crossen. Deze serie heeft geen apart klassement. Bij deze veldrit te Mol zijn echter wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De Zilvermeercross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Hierdoor ontvangen de eerste tien renners in de uitslag van de Zilvermeercross punten voor deze ranglijst. De winnaar van de Zilvermeercross krijgt bijvoorbeeld 40 punten voor die ranking. De UCI Wereldranglijst Veldrijden is onder meer van belang om startrecht te verkrijgen in wereldbekerwedstrijden en daarnaast wordt via die ranking ook de startvolgorde bij internationale profveldritten bepaald.

Deelnemers: startlijst

In 2014, 2015 en 2016 had deze wedstrijd een buitengewoon sterke deelnemerslijst voor een niet-klassementscross. Onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel stonden bij die eerste drie edities op de startlijst. In 2017 stonden die twee grote titanen van de veldritwereld niet op de startlijst. Dat kwam mede doordat er in deze periode geen klassementscrossen zijn, wat toppers de kans geeft om op trainingskamp te gaan, zonder punten voor één van die klassementen te verliezen. Zulke extra trainingskampen en ook rustperiodes tijdens het seizoen gebruiken de toppers niet alleen om beter te kunnen pieken richting de veldritkampioenschappen, maar zeker ook als voorbereiding op hun wegseizoen. Ook in 2018 had men hierdoor problemen om veel prominente deelnemers op de startlijst te krijgen. In 2019 was de Zilvermeercross Mol er wel weer in geslaagd om een grote publiekstrekker te contracteren: Mathieu van der Poel is de grote ster op de startlijst van deze cyclocross op 1 december 2019. Andere prominente deelnemers op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) in Mol zijn onder meer Tom Meeusen, David van der Poel, Felipe Orts, Thijs Aerts, Wietse Bosmans, Jim Aernouts, Ryan Cortjens en Dieter Vanthourenhout. Prominente namen op de deelnemerslijst van dames elite bij deze cyclocross in Mol zijn onder meer Eva Lechner, Inge Van Der Heijden, Laura Verdonschot, Loes Sels en Jinse Peeters. Men heeft de hoop om via beter data in de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 weer meer kans te hebben om in de breedte een sterk deelnemersveld te hebben.

Zilvermeercross live op tv: welke zender en hoe laat?

Historie: o.a. VIER, Telenet en VTM

In de begintijd van de Zilvermeercross werd deze veldrit nog live op televisie uitgezonden door de commerciële tv-zender VIER, een open net dat elke Vlaamse tv-kijker kon ontvangen. (Eveneens boden zij toen nog een gratis livestream van de Zilvermeercross aan.) Ook zond VIER jarenlang wedstrijden van de Superprestige live op tv (en online via een gratis livestream) uit. De zender VIER is helaas echter helemaal met het live uitzenden van veldrijden gestopt. Vandaar dat de Zilvermeercross moest verhuizen en toen is men voor de live-uitzendingen van deze veldrit enige jaren bij de betaalzender Play Sports terecht gekomen. Men diende toen een abonnement bij Telenet te hebben om deze cyclocross live op tv of per livestream te kunnen bekijken. Dit was natuurlijk geen ideale situatie. Vooral in de coronacrisis, toen er geen toeschouwers bij deze cross mochten zijn, zou deze wedstrijd bij Telenet Play Sports op tv en via de livestream slechts door een beperkt publiek gezien kunnen worden. Niet alleen voor de organisatoren, ook voor de sponsoren en renners was dit onaantrekkelijk. Dit was één van de redenen waarom deze wedstrijd in coronatijd niet doorging en gevreesd werd dat er definitief een einde aan deze cross zou komen. Gelukkig besloten de organisatoren toch door te zetten. De wedstrijd is verhuisde naar de wedstrijdserie Exact Crossen, zodat men voortaan verzekerd is van een groter publiek dat dit automatisch live op tv en online via de livestream kan bekijken. In eerste instantie was de wedstrijd als Exact Cross live op tv en per livestream bij VTM en Eurosport Nederland te zien. Later verhuisden de live-uitzendrechten (tv en livestream) naar Sporza.

Welke zender in België?

Op welke zender wordt de Zilvermeercross Mol uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? Deze wedstrijd wordt in België live op tv en online via de livestream uitgezonden door de publiek zender VRT één (Sporza). De live tv-uitzending van da damescross begint om 13u30. De herenwedstrijd begint in Mol om 15u00.

Welke zender in Nederland?

In Nederland zijn de live-uitzendrechten (tv en livestream) in handen van EurosportNL. Daarnaast kunnen Nederlandse fans de cross bij Sporza volgen.

Livestream Zilvermeercross

Livestream Zilvermeercross (Belgische stream)

De Zilvermeercross is via een livestream van Sporza (VRT) ook live op het internet te volgen. Hiermee kan men op de middag dus op een computer of smartphone live naar de Zilvermeercross kijken. Zij hebben een livestream van elke Exact Cross. Hun livestream van de damescross te Mol begint om 13u30. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze cyclocross om 15u00. De officiële livestream van de Zilvermeercross Mol is onder meer te vinden op de website van Sporza. Dit is een gratis livestream. Men dient wel in België te zijn om die livestream op de site te kunnen bekijken. Daarbuiten is deze gratis livestream van de Zilvermeercross Mol geo-blocked.

Livestream veldrit Mol bij Eurosport

Via een livestream van Eurosport kan men eveneens naar de Exact Zilvermeercross kijken. Zij hebben de live-uitzendrechten (tv en livestream) in Nederland van alle Exact Crossen. Niet elke cross uit die serie zenden zij op tv uit (aangezien er niet altijd plek in hun programmering is), maar wel is elke veldrit uit die serie bij hen via een livestream te bekijken. Men dient een abonnement bij hen te hebben, om die livestream te kunnen bekijken.

Livestream Exact Cross Mol bij HLN

Er wordt ook een livestream van de Zilvermeercross Mol verzorgd door het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws (HLN). Dit is een gratis livestream die onder meer op hun site te vinden is.

Livestream GCN

Met een livestream van GCN (Global Cycling Network) is de cross in Mol eveneens live te bekijken. Voor het bekijken van die livestream is een abonnement nodig. De livestream is geo-restricted en niet in elk land te bekijken.

Livestream Cyclocross Mol bij Discovery+

Ook de streamingdienst Discovery+ biedt een livestream van de veldrit van Mol aan. Deze livestream is bedoeld voor Nederlandse abonnees van die streamgingdienst. In veel andere landen (waaronder België) is deze livestream geo-blocked.

Livestream Zilvermeercross Mol via tv-app (hele EU)

Het is ook mogelijk om met de Go App (online tv) per livestream naar deze Zilvermeercross te bekijken. Veel aanbieders van digitale tv bieden automatisch zo'n app aan, waarmee men per livestream in de hele EU naar televisie kunt kijken.

Andere officiële livestream Zilvermeercross Mol?

Is er ook nog een officiële internationale livestream beschikbaar van de Zilvermeercross? Biedt bijvoorbeeld FloBikes nog een livestream van deze cross aan? Neen, er staat in het overzicht van FlobBikes niet een livestream voor deze cross vermeld. Dit in tegenstelling tot het merendeel van de Vlaamse profcrossen, die wel een livestream hebben bij het Noord-Amerikaanse FloBikes. (Vaak is zo'n livestream overigens wel officieel geo-restricted en vooral bedoeld voor het Noord-Amerikaanse publiek.)

In het verleden was er op de website van de zender VIER nog een openbare gratis livestream voor deze cross beschikbaar, omdat ze deze cross live op tv uitzonden. Opvallend genoeg was deze gratis livestream niet geo-restricted, zodat men ook buiten België gratis live naar deze stream van de cyclocross van Mol kon kijken. Sinds de verhuizing van de live-uitzending van deze veldrit naar Telenet Play Sports heeft VIER helaas vanzelfsprekend niet meer zo'n gratis livestream van de Zilvermeercross. Het is ook jammer dat Sporza deze veldrit niet live uitzenden, aangezien zij dan doorgaans automatisch een gratis livestream van de cyclocross aanbieden.

Ook bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal staat niet een livestream voor de cyclocross van Mol gepland. Zij zonden in de loop der tijd nochtans wel diverse andere Vlaamse 'losse crossen' per livestream en live op tv uit in Nederland, maar daartoe behoort de veldrit van Mol dus niet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…

Profdarter: Michael van GerwenMichael van Gerwen, in de dartwereld kortweg beter bekend als 'Mighty Mike', heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een…
Veldrit Overijse: Druivencross live op tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross live op tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross is een veldrit die jaarlijks wordt verreden in Overijse (België). De wedstrijd is een onderdeel…
Bronnen en referenties
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • http://www.zuidkempensepijl.be/zkp/content/ex-wereldkampioen-micha%C5%82-kwiatkowski-neemt-afscheid-van-etixx-quickstep-tijdens-boonen
  • http://www.zilvermeercross.be/wp-content/uploads/technische_fiche_zilvermeer_v2.pdf
  • http://www.zilvermeer.be/evenementen.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/zilvermeer/kalender/boonen---friends.period_1.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.