Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2020-2021

Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2020-2021 Veldrijden is een buitengewoon populaire sport in Vlaanderen. Veel veldritten worden live op tv uitgezonden door Vlaamse omroepen. Met name Sporza (VRT) en Telenet Play Sports zenden veel live veldrijden uit op tv. Ook kan men veel crossen online via een livestream volgen. Door welke zenders worden de Wereldbeker Cyclocross, de Superprestige Veldrijden, de X2O Trofee, de kampioenschappen en de andere profveldritten live op tv en per livestream uitgezonden?

Telenet - Play Sports

Het bedrijf Telenet

Telenet zorgde in 2015 voor een revolutie in de veldritwereld, doordat dit bedrijf toen besloot om voortaan heel veel veldritten live op hun tv-zenders uit te gaan zenden. Wat is de oorsprong van dit bedrijf? In 1995 werd door de Vlaamse regering het project Telenet Vlaanderen opgezet. Deze organisatie had onder meer als doel het stimuleren van technologische innovatie in Vlaanderen. Mede dankzij een aantal commerciële partijen ontstond hieruit later het bedrijf Telenet, dat zich in eerste instantie op telefonie richtte en kort daarna ook op internetdiensten.

Op den duur is Telenet zich ook op de tv-wereld gaan richten. Het bedrijf is een aanbieder van digitale en analoge tv. Daarnaast is het ook de eigenaar van verschillende tv-zenders. Een bekend voorbeeld is Prime (dat vroeger FilmNet en Canal+ heette). Ook is Telenet de eigenaar van Play Sports (dat heette vroeger onder meer Prime Sport en Sporting Telenet).

Telenet als veldritsponsor

Het bedrijf Telenet verbond zich in 2009 aan de veldritsport, toen ze hoofdsponsor werden van het team van Hans van Kasteren. Voor deze ploeg (Telenet-Fidea) reden onder meer Bart Wellens en Zdenek Stybar. In de periode 2009-2014 werd er echter nog geen veldrijden uitgezonden op de tv-zenders van Telenet. Qua live sport richtte Telenet zich toen vooral op het voetbal.

Telenet ging veldrijden uitzenden

De grote 'Telenet-revolutie' in de veldritwereld vond plaats in 2015. Het begon allemaal met de Sluitingsprijs Oostmalle, de laatste veldrit van het seizoen 2014-2015. Oorspronkelijk werd er verwacht dat die cyclocross, net als de voorgaande jaren, door de publieke zender Sporza live op tv zou worden uitgezonden. Toen dat echter niet doorging, besloot Telenet in dit gat te springen en deze wedstrijd uit te gaan zenden. Het succes van deze uitzending smaakte voor Telenet naar meer.

Er werden grote plannen gemaakt voor de toekomst. Telenet zou zich voortaan op een nog veel grotere schaal gaan verbinden met de veldritsport. Naast het hoofdsponsorschap van het team Telenet-Fidea, werd Telenet ook hoofdsponsor van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Ook besloot men om op de zenders van Telenet Play Sports voortaan heel veel veldritten live uit te gaan zenden. Bij Telenet Play Sports zijn sindsdien wedstrijden te zien van de zowel de Superprestige Cyclocross als de Wereldbeker Veldrijden, en daarnaast zendt men ook heel wat 'losse crossen' uit (wedstrijden zoals de Sluitingsprijs, die niet meetellen voor één van de drie grote klassementen).

Betaalzender? Decoder?

Wat is het gevolg van de komst van Telenet? Verdwijnt nu een groot deel van het veldrijden achter de decoder? Kunnen mensen zonder abonnement op Play Sports veel veldritten niet meer live zien? Met name voor een aantal kleine profveldritten geldt inderdaad dat ze alleen door abonnees van Play Sports op tv te zien zijn. Voor een aantal grotere wedstrijden geldt dat niet altijd. Zo zendt Telenet de wereldbekerwedstrijden ook uit op hun open kanaal Play Time en daarnaast zijn die wedstrijden ook live op het internet te zien via bijvoorbeeld een livestream op de website van de internationale wielerunie UCI. Verder zendt ook Proximus Tv veel crossen uit die eveneens bij Telenet te zien zijn. Ook zijn een groot aantal wedstrijden van zowel de Wereldbeker als de Superprestige ook live te zien bij de Vlaamse publieke omroep Sporza.

Proximus Tv

Het Belgische bedrijf Proximus is een concurrent van Telenet op het gebied van de digitale tv. Zij hebben echter net als Telenet ook de uitzendrechten van de wedstrijden van de Wereldbeker Veldrijden en de Superprestige. Veel wedstrijden die dus op Telenet Playtime worden uitgezonden, zijn ook op Proximus Tv te zien. Dat geldt echter niet voor diverse crossen die exclusieve contracten met Telenet hebben en alleen op Telenet Play Sports live te zien zijn (dit gaat met name om diverse 'losse crossen', die dus niet tot de klassementen van de Wereldbeker Veldrijden en de Superprestige Cyclocross behoren).

Sporza - VRT

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) is al vele jaren een belangrijke speler in het medialandschap van de veldritwereld. De commentator bij de meeste Sporza-veldritten is Michel Wuyts. Zijn co-commentator is doorgaans ex-wereldkampioen Paul Herygers. Sporza zendt van oudsher alle wedstrijden van de Bpost Bank Trofee live op tv uit. Sinds 2016 droeg deze wedstrijdserie de naam DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Met ingang van de zomer van 2020 heet het de X2O Badkamers Trofee. Sporza zal alle wedstrijden van die trofee live uitzenden.

Daarnaast is Sporza echter ook een samenwerkingsverband aangegaan met Telenet Play Sports. Dit gaat onder meer om redactionele en technische zaken. Een gevolg daarvan is bijvoorbeeld, dat Michel Wuyts en Paul Herygers ook als commentatoren te horen zullen zijn bij een groot aantal uitzendingen van Telenet Play Sports. Een ander gevolg van de samenwerking is, dat Sporza de rechten heeft verkregen om een beperkt aantal wedstrijden van zowel de Superprestige als de Wereldbeker live uitzenden. Per seizoen kiest Sporza met name bij de Superprestige telkens weer voor andere crossen om live uit te zenden.

VTM: Ethias Crossen (voormalige Brico-crossen)

De commerciële Belgische zender VTM heeft enige jaren geen veldrijden en wegwielrennen meer uitgezonden. In het wegwielrennen zijn zij echter in het seizoen 2016 weer actief geworden, met het uitzenden van de Napoleon Games Cycling Cup. Vervolgens maakten ook hun comeback in de veldritwereld. Zij gingen een reeks veldritten uitzenden, die gezamenlijk gesponsord worden door het bedrijf Brico: de zogenaamde Brico Crossen. Met ingang van medio 2019 is het bedrijf Ethias de nieuwe hoofdsponsor van deze wedstrijdserie. Deze veldritten heten daarom sindsdien de Ethias Crossen.

Vier

In het verleden was de commerciële Vlaamse zender VIER zeer actief in de veldritwereld. De zender VIER (VT4) zond jarenlang de Superprestige uit. VIER heeft echter de rechten van de Superprestige verloren aan het samenwerkingsverband van Sporza en Telenet. Wel zonden zij in het seizoen 2015-2016 nog één cross uit: de veldrit van Mol. Toen er vervolgens een einde aan dat contract met de Zilvermeercross Mol kwam, is er helaas definitief een einde gekomen aan het live veldrijden op de zender VIER. In de winter van 2020-2021 zenden zij helaas dus geen veldritten live uit op tv.

Ziggo Sport? Niet meer

In Nederland was Ziggo Sport Totaal zich enige jaren op het veldrijden gaan richten. (Naast onder meer voetbal, tennis, hockey en formule 1 werd ook veldrijden één van de 'kernsporten' waarop zij zich willen focussen.) Zij zonden onder meer de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross live op tv uit. Met ingang van het seizoen 2020-2021 is dit echter niet meer het geval.

NOS Studio Sport

In Nederland zullen een aantal wereldbekerwedstrijden en het wereldkampioenschap veldrijden live op tv worden uitgezonden door de publieke omroep NOS. Daarnaast heeft NOS Studio Sport besloten om in het seizoen 2020-2021 alle wereldbekercrossen live op het internet te laten zien via een livestream op de website van de NOS. Verder zullen ook diverse Nederlandse veldritten live op tv worden uitgezonden door regionale zenders. Zo zendt RTV Drenthe bijvoorbeeld de Superprestige-cross in Gieten live uit.

Eurosport

Eurosport presenteert zichzelf steeds meer als 'The Home of Cycling'. Deze omroep zendt in de loop van het wegseizoen buitengewoon veel wegwielrennen uit op tv en (via de livestream) op de Eurosport Player. Daarnaast heeft deze sportzender in 2017 een groot contract getekend met de internationale wielerunie UCI, waardoor ze sindsdien ook de uitzendrechten hebben van onder meer de wereldbeker veldrijden en de wereldbeker baanwielrennen. Eurosport heeft overigens ook de uitzendrechten van het WK veldrijden. Eurosport heeft sinds het najaar van 2019 eveneens de uitzendrechten van de Ethias Crossen en de Rectavit Series. Met ingang van het najaar van 2020 hebben ze eveneens uitzendrechten van de Superprestige. Het is in de praktijk nog wel af te wachten hoeveel wedstrijden Eurosport daadwerkelijk in Nederland en België live op tv (of via de livestream) gaan uitzenden. In België zijn veel wedstrijden niet live te zien op die sportzender, omdat Eurosport voor dat land vaak de uitzendrechten niet heeft. (Die wedstrijden zijn in België vaak wel op andere zenders live te zien.) Maar ook in Nederland zijn niet alle wedstrijden waarvan Eurosport de uitzendrechten heeft ook daadwerkelijk live op tv bij hen te zien. Zodra dat telkens definitief bekend is (de definitieve programmering van Eurosport is vaak pas kort van tevoren bekend) dan wordt dat telkens in de onderstaande tv-gids gemeld. Van diverse veldritten die zij niet live op tv uitzenden, zenden zij overigens wel een grote samenvatting uit op tv.

Overzicht: wie zendt wat uit?

Hoe ziet globaal gezien dus de verdeling van de veldritten eruit? Alle wedstrijden van de X2O Badkamers Trofee (ex-DVV Trofee) worden live uitgezonden door Sporza (VRT). De wedstrijden om de Wereldbeker Veldrijden de Superprestige Cyclocross worden uitgezonden op Telenet (Play Sports) en Proximus Tv, maar een aantal crossen van die twee klassementen zijn ook op Sporza te zien. De kampioenschappen (BK, EK en WK) worden uitgezonden door de publieke omroep Sporza (VRT). De Ethias Crossen zijn allemaal live te zien bij VTM, maar sommige Ethias Crossen zijn ook live te zien op Eurosport.

Livestream

Behalve op tv, zijn de wedstrijden ook vaak live op het internet te zien via livestreams. De omroepen Sporza en NOS hebben vaak een openbare, gratis livestream beschikbaar op hun website, wanneer zij een wedstrijd live op tv uitzenden. Daarnaast zendt de NOS via de livestream ook diverse wereldbekerwedstrijden live uit die zij niet live op tv uitzenden. Ook zijn alle wereldbekerwedstrijden via een livestream gratis te bekijken (met Engels commentaar) via het YouTube-channel van de UCI. Helaas geldt vaak voor gratis livestreams wel dat ze 'geo-restricted' zijn, waardoor ze niet in elk land te zien zijn. Zo is de livestream van Sporza vaak alleen in België te bekijken en niet in Nederland. De livestream van de NOS is daarentegen vaak alleen in Nederland en niet in België te bekijken.

Bij de Vlaamse commerciële zender VTM zijn de crossen die zij op tv uitzenden ook online per livestream te volgen. De livestream van de VTM is, in tegenstelling tot de meeste andere omroepen, doorgaans niet 'geo-restricted'. Wel dient men een account bij hen aan te maken om hun gratis livestream te kunnen bekijken.

De betaalzenders Telenet Play Sports en Ziggo Sport Totaal hebben ook vaak livestreams van de wedstrijden die door hun worden uitgezonden. Deze streams zijn vaak alleen door abonnees te bekijken. Bij Ziggo Sport Totaal bestaat echter ook de mogelijkheid voor niet-abonnees om een livestream van bijvoorbeeld een Superprestige-wedstrijd te bekijken middels 'pay per view'.

Let op: veldritkalender is nog 'under construction (o.a. vanwege de coronacrisis)

Hieronder vindt u een voorlopige veldritkalender voor het seizoen 2021-2022. Let op: het onderstaande overzicht is nog echt 'work in progress'. Er zullen hoogstwaarschijnlijk nog diverse wijzigingen in deze voorlopige veldritkalender worden doorgevoerd.

Openingswedstrijd in Lokeren

Het Vlaamse veldritseizoen begint op 11 september 2021 met de Ethias Rapencross Lokeren.

Voorlopige kalender: cyclocross live op tv en livestream in 2021-2022

September 2021


Oktober 2021


November 2021


December 2021


Januari 2022


Februari 2022


Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamDe veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cycl…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…

Elke dag opdrukken voor spieropbouw: heeft dat zin?Elke dag opdrukken voor spieropbouw: heeft dat zin?Opdrukken, ook bekend als push ups, is één van de beste oefeningen voor spieropbouw. Het is een oefening waarbij je veel…
Olympische Spelen 2016  bijzondere gebeurtenissen in RioOlympische Spelen 2016 bijzondere gebeurtenissen in RioDe Olympische Zomerspelen vinden in augustus 2016 in Rio de Janeiro, in Brazilië, plaats. Tijdens de Spelen wordt er op…
Bronnen en referenties
  • http://www.belgiancycling.be/content.asp?language=nl&id=5&subid=36&sid=67&ssid=
  • http://www.veldritkrant.be/kalender
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Telenet
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-01-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.