Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestream

Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestream In de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden. Deze West-Vlaamse cross is live op tv te volgen. Ook kan men online de Noordzeecross via een livestream bekijken. Welke deelnemers staan in Middelkerke op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours en hoe ziet het programma van deze veldrit eruit? Welke renners hebben in het verleden deze cyclocross gewonnen?

Geschiedenis Noordzeecross

De veldrit van Middelkerke heeft een grote historie. De eerste editie van deze cross werd al in februari 1959 verreden. Hoe ziet de erelijst van de Noordzeecross eruit (voorafgaand aan de editie van 2023)? Veel grootheden uit de historie van de cyclocross staan op de erelijst van deze West-Vlaamse veldrit. Firm van Kerrebroeck won de koers bijvoorbeeld in 1959 en 1962. De Duitser Rolf Wolfshohl zegevierde in 1960 en 1961 in Middelkerke. In die twee jaren pakte deze Duitse wielerlegende ook de zege het wereldkampioenschap veldrijden voor profs, in totaal zou hij drie keer de wereldtitel bij de profs pakken.

Eric de Vlaeminck zegevierde in 1966, 1969, 1971, 1973 en 1975 in de veldrit van deze Vlaamse kustplaats. Zijn broer Roger de Vlaeminck pakte in deze cyclocross de zege in 1968. Paul Herygers zegevierde in 1996 en 1997. Sven Nys won de Noordzeecross in 2002, 2003, 2007, 2008 en 2009. Recente winnaars van de Noordzeecross zijn Klaas Vantornout (2011 en 2013), Zdenek Stybar (2012), Tom Meeusen (2014), Kevin Pauwels (2015), Mathieu van der Poel (2016, 2017, 2018 en 2019) en Laurens Sweeck (2020 en 2021). Norbert Dedeckere is de recordhouder qua aantal zeges in de Noordzeecross: in totaal won hij deze veldrit zes keer. Vijf keer zegevierde hij in de jaren zeventig en vervolgens zou hij in 1987 (tien jaar na zijn vijfde zege) nogmaals de Noordzeecross Middelkerke winnen.

Superprestige Veldrijden

Datum: plek op de kalender

De cross in Middelkerke is de achtste en laatste veldrit van de Telenet Superprestige Cyclocross. Deze wedstrijdserie bestaat alleen nog maar uit zeven Vlaamse crossen. Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige Cyclocross; alle wedstrijden uit deze series worden live uitgezonden door Telenet op televisie en online via een livestream (doch ook live op televisie en via de stream door diverse andere omroepen, meer info: zie verderop). De veldrit van Middelkerke wordt als afsluiter van deze wedstrijdserie doorgaans in februari gehouden. In 2023 is de datum bijvoorbeeld 11 februari. In 2022 wordt deze veldrit niet verreden, aangezien de organisatoren van deze cross dat jaar zich focussen op het BK veldrijden.

Historie van de Superprestige Cyclocross

Hoe is de geschiedenis van de Superprestige Veldrijden verlopen? Voordat de UCI begin jaren negentig een officiële wereldbeker veldrijden in het leven riep, had de Superprestige Cyclocross binnen de veldritwereld jarenlang de status van een soort officieuze wereldbeker veldrijden. Hoewel sinds de komst van de officiële UCI World Cup Veldrijden de status van de Superprestige Cyclocross wel enigszins is gedaald, behoort het nog steeds tot de meest prestigieuze klassementen binnen de veldritwereld. De recordhouder (anno 2023) qua aantal eindzeges in de Superprestige Veldrijden is Sven Nys. Hij won het eindklassement van de Superprestige Cyclocross maar liefst dertien keer.

Parcours en locatie: veldrit Middelkerke

Het sportpark 'De Krokodiel' is de locatie van het parcours van deze cyclocross. Nabij de camping 'Moby Dick' (aan de Westendelaan) vinden de start- en finish plaats van de Noordzeecross. In het parcours van deze cyclocross zijn onder meer twee zandbakken en een balkenpassage opgenomen.

Deelnemers: startlijst Noordzeecross Middelkerke

De meeste Nederlandse en Belgische topcrossers hebben een vast contract met de Telenet Superprestige Cyclocross en gaan dus automatisch van start in de Noordzeecross (als zij althans niet geblesseerd of ziek zijn). Sommige grote namen ontbreken bij deze cross in februari echter, omdat zij ook veel aan wegwielrennen doen en zich daar in deze periode al op focussen.

Live op tv, Superprestige Cyclocross Middelkerke: hoe laat en welke zender?

Welke zender in België? Live op Telenet en Proximus

Op welke zender en hoe laat kan men naar deze veldrit kijken? De veldrit wordt in België live uitgezonden door Telenet (Playtime en Play Sports) en Proximus (Pickx Live en Proximus Sports). De Belgische live tv-uitzendingen van de veldrit beginnen om circa 13u25. De damescross is vanaf 13u40 live te zien. De start van de herenwedstrijd is bij deze cyclocross om 15u00 live te bekijken.

Nederland: veldrit Middelkerke live op tv bij EurosportNL

In Nederland zijn de live tv-uitzendrechten van de Noordzeecross in handen van Eurosport. (Dit geldt dus wel voor Eurosport Nederland, maar niet voor de Belgische editie). Ook zenden ze deze cross online via een stream uit.

Sporza? Neen

De Noordzeecross Middelkerke behoort in het seizoen meestal niet tot de veldritten die live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza. (In sommige seizoenen, zoals 2018-2019, was de cross wel bij Sporza live op tv en middels een gratis livestream te zien.) Per jaar bepalen Sporza en de Superprestige Cyclocross samen welke crossen wel niet door Sporza live op tv en via een gratis stream worden uitgezonden. Dit is altijd slecht een beperkt aantal wedstrijden van de Superprestige Cyclocross. De meerderheid van de crossen uit die wedstrijdserie wordt niet live uitgezonden door Sporza.

Livestream Noordzeecross Middelkerke

Livestream Noordzeecross Telenet Play Sports

Er wordt in België ook een livestream geproduceerd door Telenet Play Sports. Met zo'n livestream kan men de Noordzeecross live bekijken op een computer of smartphone. De livestream van deze cyclocross gaat om 13u30 van start. Ook op deze stream zijn de dames- en herenwedstrijd te zien. Die livestream van deze cyclocross bevindt zich op hun website. Om die specifieke livestream van Telenet Play Sports van de Noordzeecross Middelkerke te gebruiken dient men wel een tv-abonnement op Telenet Play Sports te hebben. Wie zo'n tv-abonnement heeft, kan op de middag van de wedstrijd inloggen op die site en de livestream van de tv-uitzending van deze veldrit bekijken.

Livestream Cyclocross Middelkerke via Play Sports Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Play Sports Go App naar de Noordzeecross Middelkerke te kijken. Met die app kan men in de hele EU naar elke livestream van Play Sports kijken en dus ook naar de stream van de Noordzeecross Middelkerke. Men hoeft niet een tv-abonnement bij die Vlaamse sportomroep te hebben, om hierop een livestream van de Superprestige Cyclocross Middelkerke. Met die app kan men een puur digitaal abonnement bij hen nemen. Behalve veel cyclocross is er ook veel voetbal, UFC, MXGP en Formule 1 via de livestream bij hen te bekijken. Wie niet een vast abonnement bij hen wil kopen, kan ook via een dagpas of weekendpas elke livestream op die app bekijken, waaronder dus ook de stream van de Superprestige Noordzeecross Middelkerke.

Nederland: livestream Noordzeecross Middelkerke bij Eurosport

Er wordt in Nederland een livestream voor de Noordzeecross Middelkerke beschikbaar gesteld door Eurosport. Deze officiële Nederlandse livestream van de Noordzeecross bevindt zich onder meer op de Eurosport App. De livestream is te bekijken door abonnees. Bij de veldrit van Middelkerke zenden zij de heren- en damescross via hun livestream uit.

Livestream Noordzeecross Middelkerke via Go App (hele EU)

Het is mogelijk in Nederland via een livestream naar de live tv-uitzending van deze veldrit te kijken via de Go App (online tv). Daarmee kan men per livestream namelijk in Nederland (en de rest van de EU) naar allerlei tv-zenders kijken. Indien Eurosport deze wedstrijd uitzendt op hun hoofdnet Eurosport 1, dan is de veldrit wel per livestream met die app te bekijken. Om op die app per livestream naar deze Noordzeecross Middelkerke te kunnen kijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op digitale tv van Ziggo.

Livestream Middelkerke bij Sporza

Is er bij de Noordzeecross ook een Vlaamse livestream beschikbaar van Sporza? Bij de meeste edities is er geen livestream van de Noordzeecross Middelkerke beschikbaar bij Sporza. In 2019 boden zij nog wel een livestream aan van deze cyclocross. Dit was een gratis livestream van de Noordzeecross Middelkerke. Die gratis livestream van de cyclocross Middelkerke was echter wel geo-restricted. Alleen kijkers uit België mochten die gratis livestream van hen gebruiken. Sporza biedt ieder jaar slechts van een beperkt aantal wedstrijden van de Superprestige Cyclocross een live tv-uitzending en een gratis livestream aan. Men kiest die altijd voorafgaand aan het seizoen. Aangezien Middelkerke de slotwedstrijd van de Superprestige Cyclocross is, is dit vaak een interessante wedstrijd. Daarom koos Sporza er ook vaak voor om juist ook deze cyclocross via een livestream (en live op tv) uit te zenden. Meestal behoort deze cyclocross daarentegen niet tot de wedstrijden waarbij zij hebben gekozen voor een live tv-uitzending en gratis livestream. Het is niet uitgesloten dat in dit in de toekomst wel weer het geval is.

Livestream Noordzeecross Middelkerke 2023 via GCN? En 2024?

Ook het Global Cycling Network (GCN) een livestream van de Noordzeecross Middelkerke. De internationale livestream begint om circa 13u40. Deze stream is door hun abonnees live te bekijken.

Livestream Discovery+

Indien GCN en Eurosport deze veldrit weer live online uitzendt, dan is de Noordzeecross Middelkerke ook per livestream te zien op Discovery+ voor Nederlandse abonnees van die dienst. Deze app deelt namelijk de live-uitzendrechten van veel wielerevenementen samen met GCN en Eurosport Nederland; zij hebben dezelfde eigenaar.

Livestream via iTV-app of NLziet?

Kan men de Noordzeecross (cyclocross Middelkerke) ook via een stream op de NLziet-app bekijken? Neen, op die app is geen zender te bekijken die de Superprestige Veldrijden live uitzendt. Kan men via de iTV-app (KPN) via een livestream naar de Cyclocross Middelkerke (Noordzeecross) kijken? Indien één van de zenders die in het basispakket van die app van KPN zit deze cross uitzendt, dan kan dat. Dus als Eurosport 1 deze cross live op tv uitzendt, dan is via die app ook per livestream deze Noordzeecross Middelkerke te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BK veldrijden live op tv en livestreamBK veldrijden live op tv en livestreamDe Belgische kampioenschappen veldrijden worden jaarlijks gehouden. Deze kampioenschappen worden live op tv uitgezonden.…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…
Wat verdient een darter aan prijzengeld?Wat verdient een darter aan prijzengeld?Van andere sporten als bijvoorbeeld voetbal, tennis en basketbal was al bekend dat er heel veel geld in omgaat en dat er…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=4047
  • http://www.noordzeecross.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzeecross
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.