Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestream Op woensdag 23 december 2020 wordt de Cyclocross van Herentals gehouden. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden. Hoe ziet het programma in Herentals eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst in Herentals? De veldrit in Herentals wordt live op tv uitgezonden en is daarnaast via een livestream online te volgen.

Coronavirus: Herentals in plaats van Loenhout

Binnen de kalender van de X20 Trofee Veldrijden neemt Herentals de plek in van Loenhout. Oorspronkelijk zou in Loenhout op 29 december de traditionele Azencross gehouden worden. Het parcours van die Azencross bevindt zich echter in het centrum van Loenhout en de burgemeester van die plaats heeft vanwege het coronavirus bepaald dat de wedstrijd daar in 2020 daarom niet door kan gaan. De organisatoren zijn daarom op zoek gegaan naar een alternatieve locatie voor een cross. Uiteindelijk heeft men ervoor gekozen om een veldrit in Herentals te laten plaatsvinden. Die wordt om praktische redenen niet gehouden op de oorspronkelijke datum (29 december) maar op woensdag 23 december 2020.

Locatie parcours 2020: Herentals

Herentals ligt in de provincie Antwerpen. Van oudsher was Herentals de hoofdstad van de regio 'de Kempen'. Anno 2020 telt Herentals circa 28.000 inwoners. De beschermheilige van Herentals is Sint-Waldetrudis. De legendarische wegwielrenner Rik van Looy is afkomstig uit de regio van Herentals. Hij droeg daarom als bijnaam 'de keizer van Herentals'. In Herentals zijn diverse befaamde veldrijders geboren: Paul Herygers, Erwin Vervecken, Wout van Aert en Bart Wellens.

X20 Trofee Veldrijden

In het seizoen 2020-2021 is de veldrit van Herentals (als eenmalige vervanger voor de Azencross Loenhout) een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden (de voormalige DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden). Dit is een veldritklassement op basis van tijd. In totaal bestaat dit regelmatigheidsklassement in deze winter uit 8 wedstrijden.

Programma veldrit Herentals op woensdag 23 december 2020

 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Deelnemers: startlijst Cyclocross Herentals 2020

Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Welke deelnemers staan in 2020 op de startlijst van de veldrit van Herentals? Het merendeel van de profcrossers uit de lage landen heeft een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden, zij gaan automatisch (indien zij althans niet geblesseerd zijn) van start in deze cross. Op de startlijst staan daardoor automatisch onder meer de Belgische toppers Toon Aerts Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck, en de Nederlandse topper Lars van der Haar. Daarnaast staan bij deze veldrit echter ook de 'grote twee' op de startlijst: Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Beiden zijn wereldtop in het veldrijden, maar focussen zich sinds enige tijd vooral op het wegwielrennen, waardoor ze in de winter van 2020-2021 wat minder veldritten rijden. De cyclocross van Herentals behoort tot het beperkte aantal veldritten in dit seizoen waaraan zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert meedoen.

Live op tv, welke zender: Cyclocross Herentals op 23 december 2020

Live op tv bij Sporza

Door welke zender wordt deze veldrit live op tv uitgezonden? Hoe laat begint de live-uitzending? De veldrit van Herentals 2020 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Deze omroep zendt alle wedstrijden die meetellen voor de X20 Trofee Veldrijden live op tv uit. Zowel de wedstrijd voor de dames elite als de cross voor de heren elite (profs) zijn live op tv te zien. De uitzending van Sporza begint op 29 december om 13u30 op de Vlaamse zender één. De cross van de dames begint om 13u45, de wedstrijd van de heren elite is om 15u00 live te zien.

Live op Eurosport?

De veldrit wordt mogelijk ook live uitgezonden door de tv-zender Eurosport 1. (Eurosport heeft namelijk ook de live-uitzendrechten voor tv en livestream, maar vanwege hun drukke programmering is het niet zeker of ze deze veldrit live uitzenden op tv.) Zodra dat definitief bekend is, wordt hier meer info gemeld. Sowieso is de cross wel bij hen live via een stream online te bekijken.

Livestream Cyclocross Herentals op 23 december 2020

Livestream Sporza

De cross van Herentals is ook live op het internet te volgen via een livestream. Bij Sporza (VRT) is er die middag een gratis livestream van de veldrit van Herentals te vinden. Hun gratis livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van deze cyclocross. Deze officiële stream van deze cyclocross is echter wel 'geo-restricted' en dus alleen in België te bekijken. De gratis livestream van deze veldrit is op de middag van 23 december onder meer te vinden via de rubriek 'nu live' op hun website. Eveneens vindt men die gratis livestream van deze manche van de DVV Trofee veldrijden op die middag in de rubriek 'wielrennen' op hun site. Ook kan men deze gratis livestream van de veldrit van Herentals vinden op de Sporza App.

Livestream Eurosport van de veldrit van Herentals

De Azencross wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Hun livestream bevindt zich op de middag van 23 december 2020 op de Eurosport Player. Via hun livestream zijn de herenwedstrijd en de dameswedstrijd te zien. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op de Eurosport Player. De livestream van de dameswestrijd begint op 23 december om 13u45. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze Vlaamse cyclocross om 15u00.

Livestream veldrit Herentals FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de veldrit van Herentals in 2020. Deze livestream wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om op 23 december 2020 deze livestream van de Azencross te kunnen bekijken. De livestream is daarnaast ook geo-restricted. Men kan deze livestream onder meer in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Australië bekijken. Helaas is deze livestream van de Azencross officieel geo-blocked (geblokkeerd) voor kijkers in België en Nederland. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een bedrijf dat internationaal heel veel grote evenementen via een livestream uitzendt.

Livestream Cyclocross Herentals via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) deze veldrit op de middag van woensdag 23 december te bekijken. Met deze app is het immers mogelijk om per livestream naar tv-zenders te kijken. Tot de tv-zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoren de zenders waarop deze cyclocross op 23 december 2020 live wordt uitgezonden: VRT één en Eurosport1. Deze applicatie is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Deze livestream is in de gehele EU te bekijken. Daarbuiten is deze livestream in de meeste landen 'geo-blocked'. Tot de weinige landen waar men buiten de Europese Unie wel per livestream op die app tv kan kijken (en dus op 29 december 2020 per livestream deze Belgische veldrit kan bekijken), behoren Noorwegen, IJsland, Martinique, Frans-Guyana en Liechtenstein.

Livestream iTV-app

Op de middag van dinsdag 23 december 2020 kunnen klanten van KPN de cyclocross van Herentals bekijken via de iTV-app. Op die app kunnen zij, indien ze een abonnement hebben op interactieve tv, per livestream op het internet naar dezelfde tv-zenders kijken als thuis op hun tv-toestel. Zo kunnen zij dus ook per livestream naar de uitzendingen van Eurosport en Sporza kijken bij deze cyclocross van Herentals. Net als bij de Go App is ook bij iTV elke livestream in elk land van de EU te bekijken. Nederlandse klanten van KPN die in de kerstvakantie in een ander EU-land verblijven, kunnen via die app dus alsnog per livestream op hun telefoon naar deze cyclocross kijken.

Livestream Cyclocross Herentals via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze cyclocross op woensdag 23 december 2020 te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app is geen livestream beschikbaar van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden. Sporza en Eurosport kan men namelijk op die app niet per livestream bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Azencross Loenhout 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u00'27"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 9 sec.
 3. Corné van Kessel (Ned) 52"
 4. Tim Merlier (Bel) 1'13"
 5. Wout van Aert (Bel) 1'14"
 6. Tom Meeusen (Bel) 1'16"
 7. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'19"
 8. Wietse Bosmans (Bel) 1'22"
 9. Jim Aernouts (Bel) 1'39"
 10. Lars van der Haar (Ned) 1'41

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamAan het einde van het jaar wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is…
Veldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestreamDe Cyclocross van Diegem wordt jaarlijks verreden in de eindejaarsperiode. Diegem (België) ligt in de provincie Vlaams-B…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/azencross/2015/nl/info/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azencross
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_des_As
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GvA_Trofee_Veldrijden_1987-1988
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!