Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestream De Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden. Hoe ziet het programma in Herentals eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst in Herentals? De veldrit in Herentals wordt live op tv uitgezonden en is daarnaast via een livestream online te volgen.

Coronavirus: Herentals in plaats van Loenhout

Binnen de kalender van de X20 Trofee Veldrijden neemt Herentals de plek in van Loenhout. Oorspronkelijk zou in Loenhout op 29 december de traditionele Azencross gehouden worden. Het parcours van die Azencross bevindt zich echter in het centrum van Loenhout en de burgemeester van die plaats heeft vanwege het coronavirus bepaald dat de wedstrijd daar in 2020 daarom niet door kon gaan. De organisatoren zijn daarom op zoek gegaan naar een alternatieve locatie voor een cross. Uiteindelijk heeft men ervoor gekozen om een veldrit in Herentals te laten plaatsvinden. Die werd om praktische redenen niet gehouden op de oorspronkelijke datum (29 december) maar op woensdag 23 december 2020.

Locatie parcours: Herentals

Herentals ligt in de provincie Antwerpen. Van oudsher was Herentals de hoofdstad van de regio 'de Kempen'. Anno 2022 telt Herentals circa 28.000 inwoners. De beschermheilige van Herentals is Sint-Waldetrudis. De legendarische wegwielrenner Rik van Looy is afkomstig uit de regio van Herentals. Hij droeg daarom als bijnaam 'de keizer van Herentals'. In Herentals zijn diverse befaamde veldrijders geboren: Paul Herygers, Erwin Vervecken, Wout van Aert en Bart Wellens.

Vaste cross, in plaats van eenmalige vervanger: ook in 2022, 2023, 2024 en 2025

Officieel zou deze cross oorspronkelijk slechts een eenmalig evenement zijn. In stilte hoopten de organisatie en de plaatselijke autoriteiten echter al dat het evenement een succes zou worden, zodat ze een basis zouden hebben om alsnog het besluit te nemen om er een jaarlijks evenement van te maken. Een drijvende kracht daarachter was Erwin Vervecken, die zeer enthousiast is over deze locatie als veldritparcours. Vanwege het sportieve succes van de eerste editie heeft men kunnen belsuiten om in de toekomst deze cross jaarlijks te gaan organiseren. In het seizoen 2021-2022 vindt deze wedstrijd plaats op 5 januari 2022. Ook in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 wordt deze veldrit in de Kempen verreden.

X20 Trofee Veldrijden

De veldrit van Herentals is een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden (de voormalige DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden). Dit is een veldritklassement op basis van tijd. In totaal bestaat dit regelmatigheidsklassement in deze winter uit 8 wedstrijden.

Programma veldrit Herentals

  • 13u45: Dames Elite
  • 15u00: Heren Elite (profs)

Live op tv, welke zender: Cyclocross Herentals

Live op tv bij Sporza

Door welke zender wordt deze veldrit live op tv uitgezonden? Hoe laat begint de live-uitzending? De veldrit van Herentals wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Deze omroep zendt alle wedstrijden die meetellen voor de X20 Trofee Veldrijden live op tv uit. Zowel de wedstrijd voor de dames elite als de cross voor de heren elite (profs) zijn live op tv te zien. De uitzending van Sporza begint om 13u30 op de Vlaamse zender één. De cross van de dames begint om 13u45, de wedstrijd van de heren elite is om 15u00 live te zien.

Live op Eurosport?

Eurosport Nederland heeft ook de live-uitzendrechten van deze cross voor tv en livestream. Sowieso zenden ze deze veldrit elk jaar online per livestream uit. Meestal zenden ze de cross ook live op tv uit.. (Incidenteel kan het echter voorkomen dat deze cross bij hen, vanwege een drukke sportkalender, niet live op tv bij Eurosport te zien is, maar dan is hij dus wel online per livestream bij hen te bekijken).

Livestream Cyclocross Herentals

Livestream Sporza

De cross van Herentals is ook live op het internet te volgen via een livestream. Bij Sporza (VRT) is er die middag een gratis livestream van de veldrit van Herentals te vinden. Hun gratis livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van deze cyclocross van Herentals. Deze officiële stream van deze cyclocross is echter wel 'geo-restricted' en dus alleen in België te bekijken. De gratis livestream van deze veldrit onder meer te vinden via de rubriek 'nu live' op hun website. Eveneens vindt men die gratis livestream van deze manche van de X2O Trofee veldrijden op die middag in de rubriek 'wielrennen' op hun site. Ook kan men deze gratis livestream van de veldrit van Herentals vinden op de Sporza App.

Livestream Eurosport van de veldrit van Herentals

De Azencross wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Via hun livestream zijn de herenwedstrijd en de dameswedstrijd te zien. Om hun livestream van deze Kempense veldrit te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op de Eurosport Player. De livestream van de dameswedstrijd begint om 13u45. De livestream van de herenwedstrijd begint bij deze Vlaamse cyclocross om 15u00.

Livestream veldrit Herentals FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de veldrit van Herentals. Deze livestream wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om deze livestream van de cross in Herentals te kunnen bekijken. De livestream is daarnaast ook geo-restricted. Men kan deze livestream onder meer in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Australië bekijken. Helaas is deze livestream van deze Kempense veldrit officieel geo-blocked (geblokkeerd) voor kijkers in België en Nederland. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een bedrijf dat internationaal heel veel grote evenementen via een livestream uitzendt.

Livestream Cyclocross Herentals via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) deze veldrit van de Kempen te bekijken. Met deze app is het immers mogelijk om per livestream naar tv-zenders te kijken. Tot de tv-zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoren de zenders waarop deze cyclocross live wordt uitgezonden: VRT één en Eurosport1. Deze applicatie is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Deze livestream is in de gehele EU te bekijken. Daarbuiten is deze livestream anno 2022 in de meeste landen 'geo-blocked'. Tot de weinige landen waar men buiten de Europese Unie wel per livestream op die app tv kan kijken (en dus per livestream deze Belgische veldrit kan bekijken), behoren Noorwegen, IJsland, Martinique, Frans-Guyana en Liechtenstein.

Livestream iTV-app

Op de middag van deze Kempense veldrit kunnen klanten van KPN de cyclocross van Herentals bekijken via de iTV-app. Op die app kunnen zij, indien ze een abonnement hebben op interactieve tv, per livestream op het internet naar dezelfde tv-zenders kijken als thuis op hun tv-toestel. Zo kunnen zij dus ook per livestream naar de uitzendingen van Eurosport en Sporza kijken bij deze cyclocross van Herentals. Net als bij de Go App is ook bij iTV elke livestream in elk land van de EU te bekijken. Nederlandse klanten van KPN die in de kerstvakantie in een ander EU-land verblijven, kunnen via die app dus alsnog per livestream op hun telefoon naar deze cyclocross kijken.

Livestream Cyclocross Herentals 2022 en daaropvolgende edities bij Discovery+

Met ingang van 2022 is deze veldrit van Herentals per livestream te bekijken bij Discovery+. Nederlandse abonnees van de die streamingdienst kunnen deze veldrit behalve in 2022, normaal gesproken ook in 2023, 2024 en 2025 bekijken.

Livestream Cyclocross Herentals bij GCN

De veldrit van Herentals is bij de edities van 2022, 2023, 2024 en 2025 ook per livestream te bekijken op de GCN-App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om hierop per stream live de veldrit van Herentals te kunnen zien.

Livestream Cyclocross Herentals via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze cyclocross te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app is geen livestream beschikbaar van deze manche van de X2O Trofee Veldrijden. Sporza en Eurosport kan men namelijk op die app niet per livestream bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamJaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationa…
Veldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestreamDe Cyclocross van Diegem wordt jaarlijks verreden in de eindejaarsperiode. Diegem (België) ligt in de provincie Vlaams-B…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/azencross/2015/nl/info/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azencross
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_des_As
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/GvA_Trofee_Veldrijden_1987-1988
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 29-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.