Veldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestream De Cyclocross van Diegem wordt jaarlijks verreden in de eindejaarsperiode. Diegem (België) ligt in de provincie Vlaams-Brabant. De veldrit van Diegem is doorgaans een avondcross. De veldrit was jarenlang een onderdeel van de Superprestige Cyclocross, maar is overgestapt naar de Wereldbeker Veldrijden. De Cyclocross van Diegem is live op tv. Ook is deze cross online via een livestream te volgen.

Diegem

De plaats Diegem ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het dorp behoort tot de gemeente Machelen. Diegem ligt vlakbij Brussel. Het dorp is in de loop der tijd eigenlijk een onderdeel geworden van de urbane (stedelijke) rand van Brussel. Een deel van Brussels Airport ligt bijvoorbeeld in de deelgemeente Diegem. Tot de bekendste personen die uit Diegem afkomstig waren, behoort de abstracte kunstenaar Victor Servranckx (1897-1965). In Diegem bevindt zich de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk'. Deze kerk was in de Middeleeuwen een beroemd bedevaartsoord ter ere van Sint Cornelius.

Sint Cornelius

Cornelius zou rond het jaar 180 geboren zijn in Rome. Hij behoorde tot de Romeinse aristocratie. In het jaar 251 werd hij benoemd tot paus. Cornelius werd tijdens zijn pontificaat van twee kanten aangevallen. Enerzijds was er de radicale stroming onder de christenen, onder leiding van Navianus, die vond dat Cornelius veel te gematigd was tegenover afvallige christenen. Anderzijds waren ook de Romeinse autoriteiten vijanden van paus Cornelius. In die periode begon keizer Trebonianus Gallus namelijk weer met scherpere christenvervolgingen. Cornelius werd door de Romeinse autoriteiten verbannen en gevangen gezet. Tijdens die ballingschap overleed hij aan de ontberingen.

Na zijn dood werd Cornelius heilig verklaard. Tot de vaste attributen waarmee de heilige paus Cornelius op schilderijen wordt afgebeeld, behoort de pauselijke tiara. De kerktoren van de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk' te Diegem is met opzet gebouwd in de vorm van een zo'n tiara, om zo op monumentale wijze de heilige Cornelius te eren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest overigens deze fascinerende kerktoren op bevel van de Duitsers worden afgebroken. De toren zou het vliegverkeer hinderen van de Duitse luchtmacht naar Vliegbasis Melsbroek. Begin jaren vijftig werd de toren van deze Diegemse kerk echter weer in ere hersteld.

Cyclocross van Diegem

De cyclocross van Diegem bestaat sinds 1975. Hoe ziet de erelijst van deze Vlaams-Brabantse veldrit eruit, voorafgaand aan de editie van 2021?Recordhouder qua aantal zeges in deze Vlaamse veldrit is Roland Liboton. De 'Moddergod' uit Leuven won in de jaren tachtig de cross van Diegem maar liefst acht keer. De eerste zege boekte hij in 1980, vervolgens won Liboton deze cross van 1982 tot en met 1988 zeven keer op rij. Sven Nys pakte vijf keer de zege in Diegem. De Nederlander Mathieu van der Poel pakte ook vijf keer de zege bij deze veldrit in Vlaams Brabant: hij won deze cross in 2014, 2015, 2016, 2017 en 2019. Niels Albert won deze wedstrijd vier keer. De Italiaan Daniele Pontoni zegevierde drie keer in de Cyclocross van Diegem.

Avondcross

Aan het begin van de 21e eeuw heeft men van de veldrit in Diegem een 'avondcross' gemaakt. Het was sindsdien één van de weinige veldritten (samen met onder meer de Nacht van Woerden) die niet 's middags wordt verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. De start van de wedstrijd van heren elite was sindsdien meestal om 17u30, maar sinds 2016 heeft men voor een nog later tijdstip gekozen: de start van de herenwedstrijd is om 20u00.

Telenet Wereldbeker Veldrijden

Sinds de oprichting van de Superprestige Veldrijden (in 1982) was de cyclocross van Diegem een onderdeel van dit prestigieuze klassement. In 2020 koos deze wedstrijd er echter voor om over te stappen naar een ander klassement: het werd een onderdeel van de UCI World Cup Cyclocross (Wereldbeker Veldrijden). Alle crossen van de World Cup Cyclocross worden live op tv en online via de livestream uitgezonden door Play Sports van hoofdsponsor Telenet, doch ook door diverse andere omroepen.

Coronavirus: afgelast in 2020, wel weer Cyclocross Diegem 2021

Op 14 september 2020 kwam de melding dat de editie van deze cross die in december 2020 verreden zou worden, is afgelast vanwege de coronacrisis. In december 2021 wordt deze veldrit echter wel weer verreden.

Parcours en locatie van de Cyclocross Diegem

Bereikbaarheid

Het parcours van de Cyclocross van Diegem bevindt zich in en rond het Diegemse gemeentepark. Deze locatie is zeer goed te bereiken per trein. Vanaf het station van Diegem hoeft men slechts circa 250 meter te lopen naar de ingang van het parcours van deze veldrit. Mensen die de wedstrijd per auto bezoeken, kunnen de wegwijzers volgen richting de parkings en het parcours. Bij de Industriezone Pegasus Diegem (aan de Kennedylaan) zal een grote parking zijn voor de bezoekers aan deze veldrit.

Details van het parcours

Het parcours van deze veldrit heeft een totale lengte van 3450 meter. Daarvan bestaat 1013 meter uit asfalt of beton. 1817 meter gaat over grasvelden. De zandbak heeft een lengte van 45 meter. De renners moeten ook over een trap van 21 treden. Ook is er in dit parcours 575 meter grindweg opgenomen. Verder bevat het parcours een passage met balkjes.

Deelnemers: startlijst

De wedstrijden van de UC Wereldbeker Veldrijden hebben allemaal automatisch een zeer sterk deelnemersveld. Dat geldt dus ook voor de Diegemse veldrit. De meeste wereldtoppers zullen automatisch op deelnemerslijst staan.

Live op tv: veldrit Diegem (World Cup Cyclocross)

Welke zender?

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de World Cup Cyclocross Diegem zijn in handen van diverse omroepen, waaronder Sporza, Telenet PlayTime, Play Sports, Proximus, de NPO en EurosportNL.

Live in België: Sporza, Telenet (PlayTime en Play Sports) en Proximus

In België zijn de uitzendrechten van alle wedstrijden van de World Cup in handen van Telenet en Proximus. Een beperkt aantal wedstrijden van de World Cup Cyclocross wordt ook live op tv uitgezonden door Sporza,waaronder dus ook deze cross. Door Telenet wordt deze veldrit zowel live uitgezonden door Playtime als door Play Sports. Voor abonnees van Proximus is de cross live te zien op de digitale zender Proximus Tv.

Livestream Cycloross Diegem

Livestream Play Sports

Er wordt een livestream van deze Vlaams-Brabantse cross beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Met die officiële livestream kan men online op bijvoorbeeld een computer of een smartphone kijken naar de live-uitzending van de World Cup Cyclocross Diegem. Op die Vlaamse livestream van Play Sports zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Cyclocross Diegem live te zien. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden. Om die officiële Vlaamse livestream te bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op Play Sports. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de avond van de wedstrijd op de website van Telenet Play Sports. Deze livestream van de World Cup Cyclocross Diegem begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Op de Play Sports Go App kan men de livestream van deze veldrit in de hele EU bekijken.

Livestream Sporza

De Cyclocross Diegem is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men deze cyclocross live bekijken op een computer of smartphone. De stream van Sporza is een gratis livestream. De gratis livestream is echter wel geo-restricted. Men mag deze livestream officieel alleen in België bekijken. De gratis livestream van deze cyclocross is op de avond van de wedstrijd te vinden in de rubriek 'nu live' op de site van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van die veldrit op die zondagavond vinden via de rubriek 'wielrennen' op die website. Eveneens is de gratis livestream van die cross op die avond te zien op de Sporza App.

Livestream Eurosport

Ook wordt er een livestream van Eurosport aangeboden bij deze Diegemse cross. Die livestream bevindt zich op die zondag op de Eurosport Player en is alleen door abonnees van die app te bekijken.

Livestream NPO (met ingang van Cyclocross Diegem 2021)

De NPO biedt een gratis livestream aan van de Cyclocross Diegem met ingang van de editie van 2021. Voorheen boden zij niet een livestream aan van deze cross. Door de overstap van de cross naar de World Cup Cyclocross is daar echter verandering in gekomen. In principe bieden zij ook bij de Cyclocross Diegem 2022 en de editie van 2023 een livestream aan.

Livestream FloBikes van Cyclocross Diegem

Er is ook een internationale livestream van deze veldrit. Deze livestream van de Cyclocross Diegem wordt verzorgd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben, om deze livestream van de Cyclocross Diegem te kunnen bekijken. De livestream van FloBikes bij deze Diegemse veldrit is wel geo-restricted, maar hij is wel te bekijken in meer landen dan veel andere livestreams van hen. De livestream van deze veldrit is volgens de site van FloBikes alleen officieel geo-blocked in België.

Livestream Cyclocross Diegem via Go App

Er is nog een alternatief voor kijkers in Nederland om deze wedstrijd per livestream te bekijken: de Go App (online tv). Hiermee kan men online per livestream tv kijken en dus ook deze cross live bekijken. Deze app is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Met deze applicatie kan men per livestream naar elke zender live kijken die men ook in het tv-pakket heeft. Aangezien de zenders van Sporza bij abonnees van digitale tv bij Ziggo in het standaardpakket zitten, kan men ook via die app per livestream naar deze veldrit van Diegem kijken. Diverse andere crossen zijn niet standaard bij hen voor alle Ziggo-abonnees op de Go App per livestream te bekijken, omdat die andere veldritten op abonneezenders worden uitgezonden, doch dat geldt dus niet voor deze cross, vandaar dat men deze cyclocross dus wel op deze manier live per stream kan bekijken. Op de Go App kan men exact dezelfde tv-zenders via een stream live bekijken, als men op tv kan ontvangen.

Livestream GCN

Er wordt ook een livestream van GCN aangeboden bij de veldrit van Diegem 2021. Zij hebben via een samenwerkingsverband met Eurosport de livestream-uitzendrechten van UCI World Cup. Ook bij de editie van 2022 en de cyclocross Diegem 2023 bieden zij normaal gesproken zo'n livestream aan. Zo'n stream is echter alleen live te bekijken door abonnees van hen.

Livestream Cyclocross via iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnen deze veldrit per livestream bekijken via de iTV-app. Deze livestream-dienst voor klanten van interactieve tv bij KPN is vergelijkbaar met de Go App voor de klanten van digitale tv bij Ziggo. Ook via deze app van KPN kan men in de hele EU per livestream naar live tv-uitzendingen op veel zenders kijken, waaronder de zender van Sporza waarop deze manche van de Wereldbeker Veldrijden live wordt uitgezonden.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 23 december 2020 wordt de Cyclocross van Herentals gehouden. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee…
Veldrit: Citadelcross Namen live op tv en livestreamVeldrit: Citadelcross Namen live op tv en livestreamIn Namen (België) wordt jaarlijks de 'Cyclocross de la Citadelle de Namur' verreden. Deze Waalse veldrit is een onderdee…
Bronnen en referenties
  • http://superprestigecyclocross.be/?cat=9
  • http://www.superprestigediegem.be/info/parcours
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Superprestige_veldrijden
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Diegem
  • https://it.wikipedia.org/wiki/Papa_Cornelio
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!