Veldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Diegem live op tv en livestream De Cyclocross van Diegem wordt jaarlijks verreden in de eindejaarsperiode. Diegem (België) ligt in de provincie Vlaams-Brabant. De veldrit van Diegem een avondcross. De veldrit is een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. De Cyclocross van Diegem is live op tv. Ook is deze Vlaams-Brabantse cross online via een livestream te volgen.

Diegem

De plaats Diegem ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het dorp behoort tot de gemeente Machelen. Diegem ligt vlakbij Brussel. Het dorp is in de loop der tijd eigenlijk een onderdeel geworden van de urbane (stedelijke) rand van Brussel. Een deel van Brussels Airport ligt bijvoorbeeld in de deelgemeente Diegem. Het dorp is een deelgemeente van Machelen. De gemeente telt anno 2022 circa 15.000 inwoners. Tot de bekendste personen die uit Diegem afkomstig waren, behoort de abstracte kunstenaar Victor Servranckx (1897-1965). In Diegem bevindt zich de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk'. Deze kerk was in de Middeleeuwen een beroemd bedevaartsoord ter ere van Sint Cornelius.

Sint Cornelius

Cornelius zou rond het jaar 180 geboren zijn in Rome. Hij behoorde tot de Romeinse aristocratie. In het jaar 251 werd hij benoemd tot paus. Cornelius werd tijdens zijn pontificaat van twee kanten aangevallen. Enerzijds was er de radicale stroming onder de christenen, onder leiding van Navianus, die vond dat Cornelius veel te gematigd was tegenover afvallige christenen. Anderzijds waren ook de Romeinse autoriteiten vijanden van paus Cornelius. In die periode begon keizer Trebonianus Gallus namelijk weer met scherpere christenvervolgingen. Cornelius werd door de Romeinse autoriteiten verbannen en gevangen gezet. Tijdens die ballingschap overleed hij aan de ontberingen.

Na zijn dood werd Cornelius heilig verklaard. Tot de vaste attributen waarmee de heilige paus Cornelius op schilderijen wordt afgebeeld, behoort de pauselijke tiara. De kerktoren van de 'Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk' te Diegem is met opzet gebouwd in de vorm van een zo'n tiara, om zo op monumentale wijze de heilige Cornelius te eren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest overigens deze fascinerende kerktoren op bevel van de Duitsers worden afgebroken. De toren zou het vliegverkeer hinderen van de Duitse luchtmacht naar Vliegbasis Melsbroek. Begin jaren vijftig werd de toren van deze Diegemse kerk echter weer in ere hersteld.

Cyclocross van Diegem

De cyclocross van Diegem bestaat sinds 1975. Hoe ziet de erelijst van deze Vlaams-Brabantse veldrit eruit, voorafgaand aan de Cyclocross Diegem 2022? Recordhouder qua aantal zeges in deze Vlaamse veldrit is Roland Liboton. De 'Moddergod' uit Leuven won in de jaren tachtig de cross van Diegem maar liefst acht keer. De eerste zege boekte hij in 1980, vervolgens won Liboton deze cross van 1982 tot en met 1988 zeven keer op rij. Sven Nys pakte vijf keer de zege in Diegem. De Nederlander Mathieu van der Poel pakte ook vijf keer de zege bij deze veldrit in Vlaams Brabant: hij won deze cross in 2014, 2015, 2016, 2017 en 2019. Niels Albert won deze wedstrijd vier keer. De Italiaan Daniele Pontoni zegevierde drie keer in de Cyclocross van Diegem.

Avondcross: hoe laat?

Aan het begin van de 21e eeuw heeft men van de veldrit in Diegem een 'avondcross' gemaakt. Het was sindsdien één van de weinige veldritten (samen met onder meer de Nacht van Woerden) die niet 's middags wordt verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. De start van de wedstrijd van heren elite was sindsdien meestal om half zes, maar later heeft men voor een nog later tijdstip gekozen: de start van de herenwedstrijd is om 20u45.

Programma: hoe laat?

  • 17u00: Junioren
  • 19u00: Dames Elite
  • 20u45: Heren Elite

Wereldbeker? Toch weer Superprestige

Sinds de oprichting van de Superprestige Veldrijden (in 1982) was de cyclocross van Diegem een onderdeel van dit prestigieuze klassement. In 2020 koos deze wedstrijd er echter voor om over te stappen naar een ander klassement: het werd een onderdeel van de UCI World Cup Cyclocross (Wereldbeker Veldrijden). Al na één jaar heeft men er toch weer gekozen om terug te keren naar de Superprestige. Alle crossen van de Superprestige Cyclocross worden live op tv en online via de livestream uitgezonden door Play Sports van hoofdsponsor Telenet, doch ook door diverse andere omroepen.

Parcours en locatie van de Cyclocross Diegem

Bereikbaarheid

Het parcours van de Cyclocross van Diegem bevindt zich in en rond het Diegemse gemeentepark. Deze locatie is zeer goed te bereiken per trein. Vanaf het station van Diegem hoeft men slechts circa 250 meter te lopen naar de ingang van het parcours van deze veldrit. Mensen die de wedstrijd per auto bezoeken, kunnen de wegwijzers volgen richting de parkings en het parcours. Bij de Industriezone Pegasus Diegem (aan de Kennedylaan) zal een grote parking zijn voor de bezoekers aan deze veldrit.

Details van het parcours

Het parcours van deze veldrit heeft een totale lengte van 3450 meter. Daarvan bestaat 1013 meter uit asfalt of beton. 1817 meter gaat over grasvelden. De zandbak heeft een lengte van 45 meter. De renners moeten ook over een trap van 21 treden. Ook is er in dit parcours 575 meter grindweg opgenomen. Verder bevat het parcours een passage met balkjes.

Deelnemers: startlijst

De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden hebben allemaal automatisch een zeer sterk deelnemersveld. Dat geldt dus ook voor de Diegemse veldrit. Veel wereldtoppers zullen automatisch op deelnemerslijst staan.

Live op tv: veldrit Diegem

Welke zender?

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de Superprestige Cyclocross Diegem zijn in handen van diverse omroepen, waaronder Telenet PlayTime, Play Sports, Proximus en EurosportNL. Meestal zendt ook de VRT de cross live uit. Dat laatste wisselt echter per jaar, aangezien die publieke omroep een ander uitzendcontract met de overkoepelende organisatie van de Superprestige Cyclocross heeft dan de voorgenoemde commerciële omroepen.

Live in België: Telenet (PlayTime en Play Sports) en Proximus

In België zijn de uitzendrechten van alle wedstrijden van de Superprestige in handen van Telenet en Proximus. Door Telenet wordt deze veldrit zowel live uitgezonden door Playtime als door Play Sports. Voor abonnees van Proximus is de cross live te zien op de digitale zender Proximus Tv.

Sporza

Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt per seizoen een beperkt aantal manches van de Superprestige Cyclocross live uit (tv en livestream). Doorgaans behoort daartoe ook de veldrit van Diegem.

EurosportNL

In Nederland bezit Eurosport de uitzendrechten van deze Vlaams-Brabantse veldrit. Doorgaans zenden zij deze cross live uit op het Nederlandse Eurosport 1 (op de Belgische versie is hij niet live te zien). Ook zenden zij elk jaar de Cyclocross Diegem online via een livestream uit.

Livestream Cycloross Diegem

Livestream Play Sports

Er wordt een livestream van deze Vlaams-Brabantse cross beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Met die officiële livestream kan men online op bijvoorbeeld een computer of een smartphone kijken naar de live-uitzending van de World Cup Cyclocross Diegem. Op die Vlaamse livestream van Play Sports zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Cyclocross Diegem live te zien. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van deze manche van de Superprestige Veldrijden. Om die officiële Vlaamse livestream te bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op Play Sports. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de avond van de wedstrijd op de website van Telenet Play Sports. Deze livestream van de World Cup Cyclocross Diegem begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Op de Play Sports Go App kan men de livestream van deze veldrit in de hele EU bekijken.

Livestream Eurosport

Ook wordt er een livestream van Eurosport aangeboden bij deze Diegemse cross. Die livestream bevindt zich op die zondag op de Eurosport Player en is alleen door abonnees van die app te bekijken.

Livestream Sporza

Is deze avondcross via een livestream van Sporza (VRT) op het internet te bekijken? De Cyclocross Diegem is dikwijls live op het internet te volgen via een livestream van de Vlaamse publieke omroep. In jaren dat zij de cross ook op tv live uitzenden, bieden zij ook een livestream aan. Met zo'n livestream kan men deze cyclocross live bekijken op een computer of smartphone. De stream van Sporza is een gratis livestream. De gratis livestream is echter wel geo-restricted. Men mag deze livestream officieel alleen in België bekijken. De gratis livestream van deze cyclocross is op de avond van de wedstrijd te vinden in de rubriek 'nu live' op de site van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van die veldrit op die zondagavond vinden via de rubriek 'wielrennen' op die website. Eveneens is de gratis livestream van die cross op die avond te zien op de Sporza App.

Livestream FloBikes van Cyclocross Diegem

Er is ook een internationale livestream van deze veldrit. Deze livestream van de Cyclocross Diegem wordt verzorgd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben, om deze livestream van de Cyclocross Diegem te kunnen bekijken. De livestream van FloBikes bij deze Diegemse veldrit is wel geo-restricted, maar hij is wel te bekijken in meer landen dan veel andere livestreams van hen. De livestream van deze veldrit is volgens de site van FloBikes alleen officieel geo-blocked in België.

Livestream Cyclocross Diegem via Go App

Er is nog een alternatief voor kijkers in Nederland om deze wedstrijd per livestream te bekijken: de Go App (online tv). Hiermee kan men online per livestream tv kijken en dus ook deze cross live bekijken. Deze app is bedoeld voor abonnees van Ziggo. Met deze applicatie kan men per livestream naar elke zender live kijken die men ook in het tv-pakket heeft. Aangezien de zenders van Sporza bij abonnees van digitale tv bij Ziggo in het standaardpakket zitten, kan men ook via die app per livestream naar deze veldrit van Diegem kijken. Diverse andere crossen zijn niet standaard bij hen voor alle Ziggo-abonnees op de Go App per livestream te bekijken, omdat die andere veldritten op abonneezenders worden uitgezonden, doch dat geldt dus niet voor deze cross, vandaar dat men deze cyclocross dus wel op deze manier live per stream kan bekijken. Op de Go App kan men exact dezelfde tv-zenders via een stream live bekijken, als men op tv kan ontvangen.

Livestream GCN

Er wordt ook een livestream van GCN aangeboden bij de veldrit van Diegem. Zij hebben via een samenwerkingsverband met Eurosport de livestream-uitzendrechten van UCI World Cup. Zo'n stream is echter alleen live te bekijken door abonnees van hen.

Livestream Cyclocross via iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnen deze veldrit per livestream bekijken via de iTV-app. Deze livestream-dienst voor klanten van interactieve tv bij KPN is vergelijkbaar met de Go App voor de klanten van digitale tv bij Ziggo. Ook via deze app van KPN kan men in de hele EU per livestream naar live tv-uitzendingen op veel zenders kijken, waaronder de zender van Sporza waarop deze manche van de Superprestige Veldrijden live wordt uitgezonden.

Livestream Proximus

Klanten van Proximus kunnen de avondcross in december bekijken via een livestream op de tv-app van die tv-aanbieder.

Livestream cyclocross Diegem bij Discovery+

Er is ook een livestream van deze manche van de Superprestige Veldrijden beschikbaar bij de streamingdienst Discovery+ voor de Nederlandse abonnees van die app. Die livestream komt tot stand in samenwerking met Eurosport. In veel andere landen is deze livestream van deze avondcross 'geo-blocked'.

Livestream NPO bij de Cyclocross Diegem? Neen

De NPO biedt een gratis livestream aan van wereldbekercrossen. Omdat de Diegemse cross een onderdeel van dat klassement zou worden, leek de NOS voortaan ook een gratis livestream van deze cross aan te gaan bieden. Uiteindelijk ging de geplande wereldbekercross in Diegem in 2020 niet door en verhuist de wedstrijd in 2022 weer terug naar de Superprestige. Als gevolg daarvan biedt de NOS dus alsnog niet een gratis livestream aan van deze veldrit. Zij hebben in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de Superprestige Veldrijden, maar alleen van de UCI Wereldbeker Cyclocross.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamJaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationa…
Veldrit: Citadelcross Namen live op tv en livestreamVeldrit: Citadelcross Namen live op tv en livestreamIn Namen (België) wordt jaarlijks de 'Cyclocross de la Citadelle de Namur' verreden. Deze Waalse veldrit is een onderdee…
Bronnen en referenties
  • http://superprestigecyclocross.be/?cat=9
  • http://www.superprestigediegem.be/info/parcours
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Superprestige_veldrijden
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Diegem
  • https://it.wikipedia.org/wiki/Papa_Cornelio
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.