Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestream Jaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationale veldrit van de tweede categorie. In het verleden heette deze wedstrijd onder meer de ‘Sylvestercross’, de 'Bingoal Cross' en de 'Versluys Cyclocross'. Sinds 2019 is Ethias de hoofdsponsor van deze veldrit. De Ethias Cross Bredene wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van deze West-Vlaamse cross verlopen?

Geschiedenis Sylvestercross

Deze veldrit wordt pas sinds 2009 in Bredene verreden. Het is echter een voortzetting van een wedstrijd met een langere historie: de Sylvestercross. Die cyclocross werd in 1993 voor het eerst verreden in Veldegem. Daar zou deze wedstrijd tot 2004 ieder jaar worden gehouden. Van 2005 tot en met 2008 werd die Sylvestercross verreden in Torhout. Vervolgens verhuisde deze wedstrijd met ingang van 2009 naar Bredene.

Sint Silvester

De wedstrijd droeg in het verleden de naam 'Sylvestercross' omdat deze wedstrijd toen doorgaans op oudejaarsdag werd verreden. 31 december is volgens de katholieke heiligenkalender de feestdag van Sint Silvester. Deze Silvester was een paus tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Dit was een zeer belangrijke periode voor het christendom. Silvester zou overleden zijn op 31 december 335. Ter nagedachtenis aan hem wordt in veel landen oudejaarsavond ook wel 'Sylvesteravond' genoemd.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst van deze veldrit eruit (voorafgaand aan de Ethias Cross Bredene 2022)? De recordhouders qua aantal zeges in deze cyclocross is Wout van Aert. Hij won deze cross vier keer. Mario de Clercq en Sven Vanthourenhout wonnen deze cross drie keer. Diverse renners slaagden erin om deze wedstrijd twee keer te winnen, waaronder Bart Wellens, Klaas Vantornout en Zdenek Stybar.

Ereprijs Paul Herygers

De renner die in Bredene zegeviert in de wedstrijd voor heren elite (profs), is de winnaar van de 'Ereprijs Paul Herygers'. Dit is een eerbetoon aan één van de meest markante en meest geliefde personen in de Belgische veldritwereld. Paul Herygers is vooral bekend als wereldkampioen veldrijden 1994. Na zijn actieve wielerloopbaan werd hij co-commentator bij Sporza en in die rol werd hij, net als tijdens zijn wielercarrière, buitengewoon populair. Herygers was als renner in 1996 de winnaar van de 'Sylvestercross' (die toen nog in Veldeke werd verreden). Na zijn actieve wielercarrière werd hij adviseur van de organisatie van de cross in Bredene.

Datum

Jarenlang werd deze cross in de laatste week van het jaar gehouden. Met ingang van 2021 komt daar echter verandering in. In het seizoen 2021-2022 wordt deze veldrit namelijk verreden op zaterdag 25 september. Ook de veldrit van Bredene 2022 en de edities van 2023, 2024 en 2025 worden in principe in die periode van het seizoen verreden.

Bredene

Bredene ligt in de provincie West-Vlaanderen. Het is een zeer populaire badplaats aan de kust van de Noordzee. Bredene telt anno 2022 ongeveer 17.000 inwoners. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse kustplaatsen is er bij Bredene niet een grote zeedijk met daarop een boulevard, maar ligt er hier een mooie grote duinenrij bij het strand. Tot de bekendste personen die uit Bredene afkomstig waren, behoort Staf Versluys (1929-1995). Hij was een befaamde zeezeiler en scheepsbouwer. Naar hem is ook het evenementencentrum vernoemd in Bredene vernoemd, van waaruit de cyclocross van Bredene wordt georganiseerd.

Parcours en locatie: Recreatiedomein Grasduinen

In 2017 kreeg de Cyclocross Bredene een nieuw parcours. Het oude parcours bevond zich bij Park Paelsteenveld (tot en met 2016). Het nieuwe parcours bevindt zich in het Recreatiedomein Grasduinen. Het vernieuwde parcours heeft een lengte van 2,56 kilometer.

UCI: tweede categorie

Bij deze West-Vlaamse veldrit zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De veldrit in Bredene is anno 2022 door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dat houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag UCI-punten krijgen. De winnaar van de Versluys Cyclocross Bredene ontvangt 40 punten voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Ethias Cross

De Cyclocross Bredene is een onderdeel van de wedstrijdreeks Ethias Crossen. Dit is een reeks van acht wedstrijden, die gezamenlijk het bedrijf Ethias als sponsor hebben en die live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Er wordt geen apart klassement opgemaakt van deze wedstrijden, maar in al deze crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Live op tv: Welke zender?

Live op welke zender in Vlaanderen? VTM

De Bingoal Ethias Cyclocross van Bredene wordt, net als alle veldritten die behoren tot de Ethias Crossen, live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd is live op tv te zien.

Live bij EurosportNL (herenwedstrijd)

Eurosport Nederland heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ethias Crossen. Zij zenden elke cyclocross uit deze reeks online uit via een livestream. Indien het uitkomt in hun programmering, zenden ze de crossen ook live op tv uit.

Livestream Ethias Cross Bredene

Livestream VTM

Er wordt van de veldrit van Bredene een livestream aangeboden door het Vlaamse VTM. De livestream van de Ethias Cross Bredene is te vinden op de website van VTM. De stream bevindt zich daar op de wedstrijddag in de 'programmagids'. Om die livestream van de Cyclocross Bredene te kunnen bekijken dient men overigens wel in te loggen. Dit kan men doen door een gratis account aan te maken bij VTM (Medialaan). Het is echter ook mogelijk om bij deze gratis livestream van de VTM in te loggen met een Facebook-account.

Wanneer men ingelogd is met een account, kan men in de programmagids op de livestream van deze cyclocross klikken en de wedstrijd bekijken op bijvoorbeeld uw smartphone, tablet of laptop. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse livestreams is de stream van de veldritten bij de VTM niet 'geo-blocked' vooor kijkers vanuit Nederland. Zo kan men dus ook in Nederland zonder restricties deze gratis livestream bekijken.. Door grote drukte kan soms de livestream bij de VTM wat haperen. Een tip die soms kan helpen in zulke situaties is, om dan via een andere officiële link van de VTM alsnog de livestream op te starten. Zo lukt het soms beter om de livestream te bekijken via een nieuwssite van VTM dan via de programmagids van diezelfde omroep.

Livestream veldrit Bredene bij HLN

De veldrit van Bredene is ook te bekijken via een livestream van het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws (HLN). Dit is eveneens een gratis livestream. Die livestream bevindt zich op die maandagmiddag op de site van die krant.

Livestream Cyclocross Bredene bij Eurosport

Het is ook mogelijk om via een livestream van Eurosport naar deze veldrit te kijken. Hun livestream bevindt zich op die maandagmiddag op de Eurosport Player App. Om die livestream van deze West-Vlaamse cyclocross te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben.

Livestream veldrit Bredene FloBikes

Er is nog een andere officiële stream waarmee men de Cyclocross Bredene live kan bekijken. Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes produceert namelijk ook een officiële livestream voor de Ethias Cross Bredene. Dit is echter niet een gratis, openbare livestream. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om in 2022, 2023 of 2024 deze livestream van de veldrit van Bredene te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de veldrit van Bredene anno 2022 ook nog een 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men officieel niet in elk land naar deze livestream van de Ethias Cross Bredene 2022 mag kijken. Voor België is deze livestream van FloBikes officieel 'geo-blocked'. Dit komt doordat VTM en HLN officieel de exclusieve rechten in België hebben voor de livestream van de Ethias Crossen, waaronder dus ook de veldrit van Bredene 2022. In overige landen mag men officieel wel naar de livestream van FloBikes kijken (als men althans een abonnement op die livestream-dienst heeft).

FloBikes en FloSports: sport bekijken via livestream in Noord-Amerika

FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sportevenementen online per livestream uitzendt. Men richt zich echter vooral op de Noord-Amerikaanse markt. Bij veel evenementen geldt dat de livestream dusdanig 'geo-restricted' is, dat hij buiten Canada slechts in enkele landen te bekijken is. Veel grote wegwielerwedstrijden worden bijvoorbeeld ook per livestream uitgezonden door FloBikes en FloSports. Daarbij is de livestream anno 2022 echter doorgaans slechts officieel te bekijken in Canada. In alle andere landen is die livestream dan 'geo-blocked'.

Livestream Cyclocross Bredene via tv-app

Is het ook mogelijk om deze veldrit van Bredene via een livestream op een Nederlandse tv-app te bekijken? Ja, indien Eurosport de heren- en dameswedstrijd op tv uitzendt, dan zijn deze wedstrijden ook per livestream te zien op de Ziggo Go App en de KPN iTV-app. Anno 2022 is via een livestream op zo'n tv-app van Ziggo of KPN hierdoor wel de heren-, maar niet de dameswedstrijd live te zien. Zo'n livestream op zo'n tv-app kan men in de hele EU gebruiken. De livestream van de uitzending van de VTM is niet op zo'n Nederlandse tv-app te bekijken. VTM behoort namelijk niet tot de tv-zenders die in de Nederlandse tv-pakketten van Ziggo en KPN zitten.

Livestream veldrit Bredene bij GCN

De cyclocross van Bredene is anno 2022 ook per livestream te bekijken bij GCN (Global Cycling Network). Die stream is op de wedstrijddag op de app te vinden. De heren- en damesveldrit van deze West-Vlaamse cyclocross zijn live bij hen te zien. In principe zijn deze live-uitzendrechten gekoppeld aan die van Eurosport. Zij zenden in principe deze veldrit live ook uit via een stream bij de edities van 2023, 2024 en 2025. Om hun stream live te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement te hebben.

Livestream Bredene 2022 en daaropvolgende edities bij Discovery+

Deze West-Vlaamse cross is bij de editie van 2022, maar ook bij de Cyclocross Bredene 2023, 2024 en 2025 online via een livestream van Discovery+ te bekijken. Deze livestream is beschikbaar voor Nederlandse abonnees van deze dienst. De livestream is wel geo-restricted en dus niet in alle landen bruikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. He…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamVeldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamIn de gemeente Kruibeke (België) wordt jaarlijks de Polderscross verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in…

Veldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamHet parcours van de GP Cyclocross Leuven bevindt zich in de deelgemeente Heverlee (België). Omdat Stella Artois de hoofd…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Bronnen en referenties
  • http://www.versluyscyclocross.be/technischegids2015.pdf
  • http://www.heiligen.net/heiligen/12/31/12-31-0335-silvester.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Silvestercyclocross
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Staf_Versluys
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bredene
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.