Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestream

Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestream In Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. Het parcours van deze Oost-Vlaamse Ethias Cross bevindt zich in het Park ter Beuken. De veldrit is live op tv te zien. Ook kan men de cyclocross van Lokeren online via een livestream te bekijken.

Lokeren

De plaats Lokeren bevindt zich in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Anno 2022 telt Lokeren ruim 40.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Durme. Lokeren is de geboortestad van Greg van Avermaet. Van 1996 tot en met 2008 was Lokeren de finishplaats van de befaamde wielerwedstrijd Omloop het Volk.

Binnen de sportwereld staat Lokeren echter vooral bekend als een voetbalstad. De plaatselijke profclub KSC Lokeren won twee keer de Beker van België. Ook eindigde het ooit als tweede in de Belgische competitie (in 1981). Bekende ex-spelers van deze club zijn onder meer Wlodzimierz Lubanski en René van der Gijp. Een bekende ex-trainer (en ook ex-speler) is de uit Lokeren afkomstige Aimé Antheunies.

Veldrit Lokeren: Rapencross

In Lokeren werd tot 2018 nog nooit een grote internationale veldrit georganiseerd. Wel werd er reeds enkele malen een zogenaamde nationale b-cross gehouden, die de naam Rapencross draagt. Binnen de organisatie groeide de ambitie om deze veldrit uit te laten groeien tot een grote profcross. Die kans kwam in 2018, toen er eenmalig een plek vrij kwam in de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. Een onderdeel van die wedstrijdreeks is namelijk doorgaans de Poldercross Kruibeke. Deze veldrit werd in de winter van 2018-2019 echter eenmalig niet georganiseerd, aangezien de organisatoren van deze cross zich in deze winter volledig focusten op het organiseren van het Belgisch kampioenschap veldrijden dat in Kruibeke plaatsvindt.

Ethias en Brico

De organisatoren van de Rapencross Lokeren besloten dus in het gat te springen dat in de wedstrijdreeks Brico Crossen viel. In 2018 heette de Rapencross Lokeren officieel dus eenmalig de Brico Cross Lokeren. Hoewel het officieel dus allemaal slechts eenmalig was, had men in Lokeren de hoop dat, als het een succes zou wordt, ook in de toekomst deze Oost-Vlaamse veldrit een internationale profcross zou blijven. Dit is inderdaad het geval. In de daaropvolgende seizoenen wordt telkens weer een internationale veldrit voor profs in Lokeren georganiseerd. Deze veldrit is nog steeds een onderdeel van dezelfde wedstrijdserie als in het seizoen 2018-2019. Die wedstrijdreeks is echter van naam veranderd, omdat niet meer Brico de naamsponsor is. De nieuwe naamsponsor is Ethias.

Veldrijden: Ethias Cross

Wat is een Ethias Cross? In het veldritseizoen zijn er acht Ethias Crossen. Deze veldritten worden allemaal gesponsord door het bedrijf Ethias en zijn allemaal live te zien bij VTM (tv en livestream) en deels ook bij Eurosport. Ook op het organisatorische vlak werken deze acht crossen samen. Ze vormen echter niet samen een apart 'klassement' (zoals bijvoorbeeld bij de X2O Trofee en de Superprestige Cyclocross het geval is). In elke Ethias Cross zijn dus geen punten voor een apart Ethias-klassement te verdienen, maar wel punten voor de 'gewone' UCI wereldranglijst veldrijden.

Parcours Rapencross: locatie

Het parcours van de Rapencross Lokeren bevindt zich in Park ter Beuken. Dit park bevindt zich aan de noordwestkant van het Centraal Station. Dat is dus ideaal voor mensen die deze veldrit per trein willen bezoeken. In het park bevindt zich onder meer de Kunstacademie van Lokeren. In het parcours van deze veldrit bevindt zich een heuvel genaamd 'Mont Henri'. De finish van dit parcours bevindt zich op de kasseien van de Groendreef.

Live op tv: Rapencross Lokeren, welke zender?

Live op tv bij VTM

De Ethias Cross Lokeren (Rapencross) wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële omroep VTM. Deze zender heeft immers een contract met de overkoepelende organisatie van de Ethias Crossen om al deze acht veldritten live op tv (en per livestream) uit te zenden. De commerciële tv-zender VTM is in Nederland door de meest kijkers niet op tv te ontvangen, maar gelukkig kunnen Nederlandse veldritfans deze cross wel live volgen via een livestream. (Meer informatie over de livestream van de Rapencross Lokeren: zie verderop.)

Eurosport NL: herenwedstrijd van deze Ethias Cross op tv

Ook de sportomroep Eurosport Nederland heeft de uitzendrechten (tv en livestream) van deze cyclocross. Deze sportomroep zendt deze veldrit overigens niet elk jaar live op tv uit. Dit komt mede door het drukke topsportaanbod in de periode waarin de veldrit van Lokeren vaak verreden wordt. Wel verzorgen ze jaarlijks een livestream van de veldrit, zo lang als hun uitzendcontract met deze cyclocross loopt.

Livestream Ethias Cross Lokeren 2

Livestream VTM

De Ethias Cross Lokeren (Rapencross) wordt door de VTM dus ook via een livestream online uitgezonden. Met die livestream kan men de Rapencross dus live volgen op een computer of smartphone. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de website van VTM. De livestream van de Rapencross Lokeren begint net zo laat als de live tv-uitzending.

Gratis livestream Rapencross 2021

De livestream van de Ethias Cross Lokeren bij VTM is geheel gratis. Om de gratis livestream van het veldrijden te kunnen bekijken, dient men wel in te loggen bij de site van VTM. Hiervoor kan men een gratis account aanmaken bij VTM (of bij het moederbedrijf Medialaan). Daarnaast is het echter ook mogelijk om bij deze livestream in te loggen met een account van Facebook.

Men vindt de livestream van deze cyclocross op de wedstrijddag in de programmagids van de tv-gids van VTM. Het mooie aan de livestreams van VTM bij het veldrijden is, dat deze doorgaans niet alleen in België, maar ook in andere EU-landen gratis en geheel legaal bekeken kunnen worden. Anders dan veel andere streams, is de officiële livestream van de Ethias Crossen voor kijkers in Nederland dus niet 'geo-blocked'. De gratis livestream van het veldrijden bij de VTM is zeer populair. Een nadelig gevolg hiervan is, dat de livestream in de 'programmagids' soms overbezet is. Om deze livestream van een veldrit toch te bereiken, kan het soms helpen om daarom de stream op te zoeken via de nieuwswebsite van VTM en hem zo live te bekijken.

Livestream veldrit Lokeren bij HLN

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws biedt ook een gratis livestream aan van deze veldrit. Hun livestream van het veldrijden begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van VTM.

Livestream veldrit bij Eurosport

Er is ook een livestream van Eurosport bij deze veldrit. Op hun livestream is zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live te zien. Zo'n livestream van deze Vlaamse cross is echter alleen voor abonnees beschikbaar op de Eurosport Player. Niet in elk land is deze livestream beschikbaar. In Nederland is deze stream sowieso wel beschikbaar in 2022, 2023 en 2024. Op de Eurosport Player kunnen wielerfans buitengewoon veel wielersport via een livestream bekijken. Eerder in de maand zonden zij bijvoorbeeld ook via een livestream integraal de etappe van de Tour de France live uit. Ook zijn alle wedstrijden van het WK wegwielrennen via hun livestream te bekijken. Eveneens zijn alle manches van de Wereldbeker Veldrijden via een livestream bij hen te volgen.

Livestream veldrit Lokeren via Go App (herenwedstrijd)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de wedstrijd bij deze cyclocross in Lokeren (de Ethias Rapencross) te kijken, indien Eurosport de wedstrijd in zo'n jaar live op tv uitzendt. Via zo'n stream van die applicatie kunnen klanten van Ziggo anno 2022 in de hele EU live naar tv-uitzendingen kijken van een groot aantal zenders, waaronder Eurosport. VTM is niet op die applicatie te bekijken.

Livestream cyclocross Lokeren bij GCN

Deze wedstrijd is ook live te bekijken via een stream van GCN voor abonnees van die dienst. Dit komt door een samenwerkingsverband tussen Eurosport en GCN, waarbij ze de live-uitzendrechten van veel wielerwedstrijden delen, waaronder in principe dus ook deze veldrit in Lokeren.

Livestream veldrit Lokeren 2022 en daaropvolgende edities bij Discovery+

De edities van 2022, 2023 en 2024 zijn in principe ook per livestream te bekijken op Discovery+ voor Nederlandse abonnees van die app.

Livestream cyclocross bij FloBikes

Naast de livestream van de VTM is er nog een andere officiële livestream beschikbaar bij de Cyclocross Lokeren. Dit is een Engelstalige livestream van FloBikes. Om die Engelstalige livestream van de Cyclocross Lokeren te kunnem bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op FloBikes. Dit is een bedrijf uit Noord-Amerika dat vaak een livestream aanbiedt bij topwielerwedstrijden. Daaronder is ook veel veldrijden. Men richt zich met die livestream-dienst vooral op kijkers uit Canada en de Verenigde Staten. Behalve de Rapencross Lokeren zijn ook de overige 'Ethias Crossen' per livestream bij hen te bekijken. Dat veldrijden is op hun stream echter vaak niet in België live te bekijken. De stream van zo'n cyclocross is dikwijls namelijk geo-blocked voor kijkers uit België.
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamVeldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamIn de gemeente Kruibeke (België) wordt jaarlijks de Polderscross verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Goede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenGoede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenHet aantal vrouwen dat de hardloopsport beoefent neemt toe volgens Le Champion, de organisatie die o.a de Dam tot Damloo…
Bronnen en referenties
  • http://www.rapencross.be/rapencross-komt-eraan-3/
  • https://www.hln.be/regio/lokeren/-rapencross-zonder-toppers-niet-rendabel~ac44b698/
  • https://www.brico-cross.be/wedstrijden/lokeren
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.