Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestream

Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestream In Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. In het seizoen 2021-2022 is deze cyclocross de openingswedstrijd van het Belgische profveldritseizoen. De veldrit wordt dan verreden op zaterdag 11 september 2021. Het parcours van deze Oost-Vlaamse Ethias Cross bevindt zich in het Park ter Beuken. De veldrit is live op tv te zien. Ook kan men de cyclocross van Lokeren online via een livestream te bekijken.

Lokeren

De plaats Lokeren bevindt zich in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Anno 2021 telt Lokeren ruim 40.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Durme. Lokeren is de geboortestad van Greg van Avermaet. Van 1996 tot en met 2008 was Lokeren de finishplaats van de befaamde wielerwedstrijd Omloop het Volk.

Binnen de sportwereld staat Lokeren echter vooral bekend als een voetbalstad. De plaatselijke profclub KSC Lokeren won twee keer de Beker van België. Ook eindigde het ooit als tweede in de Belgische competitie (in 1981). Bekende ex-spelers van deze club zijn onder meer Wlodzimierz Lubanski en René van der Gijp. Een bekende ex-trainer (en ook ex-speler) is de uit Lokeren afkomstige Aimé Antheunies.

Veldrit Lokeren: Rapencross

In Lokeren werd tot 2018 nog nooit een grote internationale veldrit georganiseerd. Wel werd er reeds enkele malen een zogenaamde nationale b-cross gehouden, die de naam Rapencross draagt. Binnen de organisatie groeide de ambitie om deze veldrit uit te laten groeien tot een grote profcross. Die kans kwam in 2018, toen er eenmalig een plek vrij kwam in de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. Een onderdeel van die wedstrijdreeks is namelijk doorgaans de Poldercross Kruibeke. Deze veldrit werd in de winter van 2018-2019 echter eenmalig niet georganiseerd, aangezien de organisatoren van deze cross zich in deze winter volledig focusten op het organiseren van het Belgisch kampioenschap veldrijden dat in Kruibeke plaatsvindt.

Ethias en Brico

De organisatoren van de Rapencross Lokeren besloten dus in het gat te springen dat in de wedstrijdreeks Brico Crossen viel. In 2018 heette de Rapencross Lokeren officieel dus eenmalig de Brico Cross Lokeren. Hoewel het officieel dus allemaal slechts eenmalig was, had men in Lokeren de hoop dat, als het een succes zou wordt, ook in de toekomst deze Oost-Vlaamse veldrit een internationale profcross zou blijven. Dit is inderdaad het geval. In 2020 en 2021 wordt er wederom een internationale veldrit voor profs in Lokeren georganiseerd. In het seizoen 2020-2021 is deze veldrit weer opgenomen in dezelfde wedstrijdreeks opgenomen als in het seizoen 2018-2019. Die wedstrijdreeks is echter van naam veranderd, omdat niet meer Brico de naamsponsor is. De nieuwe naamsponsor is Ethias.

Veldrijden: Ethias Cross

Wat is een Ethias Cross? In het veldritseizoen zijn er acht Ethias Crossen. Deze veldritten worden allemaal gesponsord door het bedrijf Ethias en zijn allemaal live te zien bij VTM (tv en livestream) en deels ook bij Eurosport. Ook op het organisatorische vlak werken deze acht crossen samen. Ze vormen echter niet samen een apart 'klassement' (zoals bijvoorbeeld bij de DVV Trofee en de Superprestige Cyclocross het geval is). In elke Ethias Cross zijn dus geen punten voor een apart Ethias-klassement te verdienen, maar wel punten voor de 'gewone' UCI wereldranglijst veldrijden.

Parcours Rapencross: locatie

Het parcours van de Rapencross Lokeren bevindt zich in Park ter Beuken. Dit park bevindt zich aan de noordwestkant van het Centraal Station. Dat is dus ideaal voor mensen die deze veldrit per trein willen bezoeken. In het park bevindt zich onder meer de Kunstacademie van Lokeren. In het parcours van deze veldrit bevindt zich een heuvel genaamd 'Mont Henri'. De finish van dit parcours bevindt zich op de kasseien van de Groendreef.

Programma op 11 september 2021, hoe laat?

Hoe laat beginnen de wedstrijden op 11 september 2021? Hieronder vindt u het programma. Let op: vanwege de live-uitzendingen (tv en stream) beginnen de wedstrijden van de dames elite en heren elite op 11 september 2021 wat later dan men doorgaans gewend is. Dit komt onder meer doordat die middag het EK wegwielrennen voor vrouwen live op tv (en per stream) wordt uitgezonden.

Programma: wedstrijden 11 september 2021

  • 12u30 1e jaars nieuwelingen
  • 13u30 2e jaars nieuwelingen
  • 14u30 junioren
  • 16u15 elite dames
  • 17u30 elite heren en beloften

Deelnemers: startlijst 2021

Welke deelnemers staan op de startlijst? Op de deelnemerslijst van de dames elite staan onder meer: Denise Betsema, Yara Kastelijn, Anna Kay, Manon Bakker, Ellen van Loy, Inge van der Heijden, Marion Norbert Riberolle, Loes Sels, Maud Kaptheijns, Sophie de Boer, Alicia Frank en Aniek van Alphen. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de heren elite.

Deelnemers 2021: Starlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs) en beloften
1. AERTS, Toon
2. ISERBYT, Eli
3. VANTHOURENHOUT, M.
4. SWEECK, Laurens
5. HAAR, Lars van der
6. SOETE, Daan
7. BAESTAENS, Vincent
8. SWEECK, Diether
9. ADAMS, Jens
10. VANDEPUTTE, Niels
11. BOSCH Toon van de
12. MEEUSEN, Tom
13. HENDRIKX, Mees
14. FERDINANDE, Anton
15. BROECK, Arno van den
16. AGTERBERG, Kyle
17. GILLES C.P.
18. JONGHE, Len de
19. WUYTS, Mathijs
20. UYTDEWILLIGEN, I.
21. HORNY, Clement
22. HERRMANN L.K.
23. MEEUSSEN, Witse
24. LOOVEREN, Joachim van
25. ALDERWEIRELD, Robin
26. VERDIJCK, Lenn
27. CUTSEM, Senna van
28. CAREME, Grégory
29. WILT Jorben van der
30. LEE Jardi van der
1. LAAK Stef Ter
32. STAEYEN Maarten van
33. MEERT, Noah
34. MARX, Bram
35. ALVARADO RUBIO, S.
36. D'HOLLANDER, Senne
37. GEYSELS, Xander
38. GROENENDAAL, Bailey
39. HUYBS, Ward
40. VET, Sander de
41. VRIEND, Mathias de
42. LIEROP, D. van
43. HEYMES, Gauthier
44. LINDEN Lukas van der
45. MEELBERGHS, Pieter
46. POPPEL, Robin van
47. QUINTELIER, G.P.
48. CLAUWAERT, Maarten
49. DRIFT, Twan van der
50. PUTTE Victor van de
51. LEAERTS Yelle
52. GEERTS, Siebe
53. GOOSEN, Wouter
54. KEUNING, Lucas
55. VLEUTEN Lukas van der
56. DOUILLET Antoine
57. DEJARDIN C.
58. MASCIARELLI L.N.
59. PAUWELS, Pieter

Live op tv: Rapencross Lokeren 2021, welke zender?

Live op tv bij VTM in 2021: hoe laat?

De Brico Cross Lokeren (Rapencross) 2021 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële omroep VTM. Deze zender heeft immers een contract met de overkoepelende organisatie van de Ethias Crossen om al deze acht veldritten live op tv (en per livestream) uit te zenden. Hoe laat begint hun live-uitzending van de veldrit op zaterdag 11 september 2021? De live-uitzending begint om 16u00. Eerst is de dameswedstrijd live te zien (start om 16u15) en daarna volgt de herenwedstrijd (start om 17u30).

De commerciële tv-zender VTM is in Nederland door de meest kijkers niet op tv te ontvangen, maar gelukkig kunnen Nederlandse veldritfans deze cross wel live volgen via een livestream. (Meer informatie over de livestream van de Rapencross Lokeren: zie verderop.)

Eurosport NL: herenwedstrijd van deze Ethias Cross 2021 op tv

Ook de sportomroep Eurosport Nederland heeft de uitzendrechten (tv en livestream) van deze cyclocross. Op welke zender en hoe laat is deze cross te zien? Op hun kanaal Eurosport 1 (NL) zenden zij de herenwedstrijd live uit vanaf 17u20. De dameswedstrijd is niet live op tv bij hen te zien, maar wel online via de stream.

Deze sportomroep zendt deze veldrit overigens niet elk jaar live op tv uit. Dit komt mede door het drukke topsportaanbod in de periode waarin de veldrit van Lokeren vaak verreden wordt. Wel verzorgen ze jaarlijks een livestream van de veldrit, zo lang als hun uitzendcontract met deze cyclocross loopt.

Veldrijden live in 2021

Welke veldritten zijn live op tv en per livestream te zien in de periode na de cross van Lokeren? Op zaterdag 18 september 2021 staat de Be.Mine Cross Beringen op de kalender. Op zaterdag 25 september wordt de Ethias Cross Bredene verreden. Op zaterdag 2 oktober rijden de renners de Berencross Meulebeke. De eerste grote klassementscross van het seizoen staat op zondag 3 oktober op de kalender: de Superprestige Cyclocross Gieten.

Livestream Ethias Cross Lokeren 2021 (11 september)

Livestream VTM op 11 september 2021

De Ethias Cross Lokeren (Rapencross) wordt door de VTM dus ook via een livestream online uitgezonden. Met die livestream kan men de Rapencross op zaterdag 11 september 2021 dus live volgen op een computer of smartphone. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de website van VTM. De livestream van de Rapencross Lokeren 2021 begint net zo laat als de live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze stream op 11 september 2021 om 16u00 begint.

Gratis livestream Rapencross 2021

De livestream van de Ethias Cross Lokeren 2021 bij VTM is geheel gratis. Om de gratis livestream van het veldrijden te kunnen bekijken, dient men wel in te loggen bij de site van VTM. Hiervoor kan men een gratis account aanmaken bij VTM (of bij het moederbedrijf Medialaan). Daarnaast is het echter ook mogelijk om bij deze livestream in te loggen met een account van Facebook.

Men vindt de livestream van deze cyclocross op de wedstrijddag (11 september 2021) in de programmagids van de tv-gids van VTM. Het mooie aan de livestreams van VTM bij het veldrijden is, dat deze doorgaans niet alleen in België, maar ook in andere EU-landen gratis en geheel legaal bekeken kunnen worden. Anders dan veel andere streams, is de officiële livestream van de Brico Crossen voor kijkers in Nederland dus niet 'geo-blocked'. De gratis livestream van het veldrijden bij de VTM is zeer populair. Een nadelig gevolg hiervan is, dat de livestream in de 'programmagids' soms overbezet is. Om deze livestream van een veldrit toch te bereiken, kan het soms helpen om daarom de stream op te zoeken via de nieuwswebsite van VTM en hem zo live te bekijken.

Livestream veldrit Lokeren 2021 bij HLN

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws biedt ook een gratis livestream aan van deze veldrit. Hun livestream van het veldrijden begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van VTM.

Livestream veldrit bij Eurosport in 2021

Er is ook een livestream van Eurosport bij deze veldrit. Op hun livestream is zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live te zien. De stream van de damescross begint om 16u15. De stream van de herenwedstrijd is live te zien vanaf circa 17u20. Zo'n livestream is dan echter alleen voor abonnees beschikbaar op de Eurosport Player. Niet in elk land is deze livestream beschikbaar in 2021. In Nederland is deze stream in 2021 sowieso wel beschikbaar. Op de Eurosport Player kunnen wielerfans buitengewoon veel wielersport via een livestream bekijken. Eerder in de maand zonden zij bijvoorbeeld ook via een livestream integraal de etappe van de Tour de France live uit. Ook zijn alle wedstrijden van het WK wegwielrennen via hun livestream te bekijken. Eveneens zijn alle manches van de Wereldbeker Veldrijden via een livestream bij hen te volgen.

Livestream veldrit Lokeren 2021 via Go App (herenwedstrijd)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de wedstrijd bij deze cyclocross in Lokeren (de Ethias Rapencross) te kijken, indien Eurosport de wedstrijd in zo'n jaar live op tv uitzendt. Via zo'n stream van die applicatie kunnen klanten van Ziggo in de hele EU live naar tv-uitzendingen kijken van een groot aantal zenders, waaronder Eurosport. VTM is niet op die applicatie te bekijken.

Livestream cyclocross Lokeren 2021 bij GCN

In 2021 is deze wedstrijd ook live te bekijken via een stream van GCN voor abonnees van die dienst. Dit komt door een samenwerkingsverband tussen Eurosport en GCN, waarbij ze de live-uitzendrechten van veel wielerwedstrijden delen, waaronder in principe dus ook deze veldrit in Lokeren.

Livestream cyclocross bij FloBikes

Naast de livestream van de VTM is er nog een andere officiële livestream beschikbaar bij de Cyclocross Lokeren. Dit is een Engelstalige livestream van FloBikes. Om die Engelstalige livestream van de Cyclocross Lokeren te kunnem bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op FloBikes. Dit is een bedrijf uit Noord-Amerika dat vaak een livestream aanbiedt bij topwielerwedstrijden. Daaronder is ook veel veldrijden. Men richt zich met die livestream-dienst vooral op kijkers uit Canada en de Verenigde Staten. Behalve de Rapencross Lokeren zijn ook de overige 'Ethias Crossen' per livestream bij hen te bekijken. Dat veldrijden is op hun stream echter vaak niet in België live te bekijken. De stream van zo'n cyclocross is dikwijls namelijk geo-blocked voor kijkers uit België.
© 2011 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamVeldrit: Ethias Polderscross Kruibeke, live tv & livestreamIn de gemeente Kruibeke (België) wordt jaarlijks de Polderscross verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…

Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Goede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenGoede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenHet aantal vrouwen dat de hardloopsport beoefent neemt toe volgens Le Champion, de organisatie die o.a de Dam tot Damloo…
Bronnen en referenties
  • http://www.rapencross.be/rapencross-komt-eraan-3/
  • https://www.hln.be/regio/lokeren/-rapencross-zonder-toppers-niet-rendabel~ac44b698/
  • https://www.brico-cross.be/wedstrijden/lokeren
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.