Goede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopen
Het aantal vrouwen dat de hardloopsport beoefent neemt toe volgens Le Champion, de organisatie die o.a de Dam tot Damloop organiseert. Er zijn zelfs hardloopwedstrijden uitsluitend voor dames. Je dient ook bij de hardloopsport natuurlijk de juiste materialen te hebben. En bij de dames zijn dat niet alleen hardloopschoenen, maar vanzelfsprekend ook een goede ondersteunende sportbh. Er is een slimme elektronische uitvoering die zelfs je hartslag, ademhaling en energieverbruik bijhoudt en de data daarvan doorzendt.
Sportbh noodzakelijk
Aangezien je borsten tijdens het hardlopen veel te verduren krijgen is een goede sportbeha onontbeerlijk. Dames met een kleine maat dragen meestal het type beha dat de borsten tegen het lichaam drukt. Maar bij een grotere maat wordt een bh gedragen die de borsten inkapselt. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit type ook beter is voor kleinere borsten.
Voorkom hangborsten
Uit onderzoek van Anita van Elmpt blijkt dat slechts 25% van de vrouwen bij het sporten een speciale beha aan heeft. Volgens deze deskundige begrijpen vrouwen niet voldoende de impact die het intensieve bewegen op de borsten heeft. Afhankelijk van de soort sport die beoefend wordt kunnen de borsten wel zo’n 10 cm op en neer gaan. Zowel kleine als grote borsten maken daarbij een 8-vormige beweging. Zoals bekend bestaan borsten uit vetweefsel dat wordt ondersteund door banden. Hoe groter de kracht die daarop wordt uitgeoefend, hoe sneller en verder die zullen uitrekken. Dit kan uiteindelijk resulteren in hangborsten. En aangezien de borst geen spier is kun je dat niet meer corrigeren, ongeacht hoe hard je daarop zou trainen. Dat betekent dat de hevige bewegingen die de borsten o.a. tijdens het hardlopen kunnen maken zoveel mogelijk beperkt moeten worden.
Normale beha’s bieden te weinig ondersteuning tijdens het sporten. Zo’n beha kan circa 25% van de bewegingen absorberen. Maar bij een goede sportbeha is er sprake van 75% opvang van de schokken. Mits je natuurlijk de juiste sportbeha aan hebt. Voorop staat stevigheid. Bij de betere soorten worden tegenwoordig materialen als microfibre, tactel of dri-fit toegepast. Deze stoffen komen altijd weer terug in hun vaste pasvorm en ze geleiden het (transpiratie) vocht. Wat ook essentieel is zijn brede gewatteerde banden op de schouder en onder de borst, zodat de beha goed op z’n plaats blijft en niet kan afzakken. Irritatie vanwege schuren kan ook een probleem vormen, wat de reden is dat naden “seamless” zijn afgeplat en alle materialen vochtregulerend zijn. Met het oog op de bewegingsvrijheid is het belangrijk dat geen beugels in de beha zijn verwerkt.
Verschillende sporten, verschillende beha’s
Laat allereerst een specialist meten wat je exacte maat is. Besef ook dat de vorm van je borsten gemiddeld zo’n 6 maal in je leven verandert. Blijf een eenmaal gekozen exemplaar dan ook niet eindeloos dragen. Stem het type bovendien af op de sport die je uitoefent. Ook met kleine borsten is een sportbeha belangrijk. In verhouding is het effect van de beweging op die borsten even groot als bij grotere afmetingen. Vind je het hinderlijk als er harde tepels zichtbaar zijn, dan bestaan daarvoor speciale zogenaamde nipple pads, kleine siliconen schijfjes.
Drinken uit een beha
Dat is mogelijk via de sportbeha van Zback. Behalve de juiste ondersteuning voor de borsten, heeft deze beha ook een waterreservoir op de rug. Via een slangetje kun je daaruit water zuigen tijdens het hardlopen of bij het fitnessen.
Slimme sportbeha registreert alles
De fabrikant OMsignal heeft de OMbra ontwikkeld, een beha die tijdens het rennen de ademhaling registreert, de hartslag en je inspanning. Deze data worden verzonden naar apps als Apple Health, Nike+, MapMyFitness, etc. Daardoor heb je geen extra hartslagmeters en andere electronica meer nodig. Deze sportbeha kost zo'n € 130,- .
Wasbeurt voor de sportbeha
Denk niet dat je een sportbeha minder moet wassen omdat hij anders sneller zou slijten. Juist wel doen, want de elastische werking wordt minder als het speciale materiaal “elasthan”, dat in deze beha’s is verwerkt, vuil wordt. Geen wasverzachter gebruiken want daar kunnen veel van die moderne technische materialen niet tegen. Ook niet in de droogtrommel vanwege de slijtage.
Lees verder