Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestream

Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestream In Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naam van deze wedstrijdserie is de EKZ Cross Tour. Ook heel wat Belgische en Nederlandse profs doen regelmatig mee aan deze crossen. De veldritten uit deze wedstrijdserie zijn op het internet via een livestream te bekijken.

Historie: veldrijden in Zwitserland

Zwitserland was van oudsher één van de Europese landen waar het veldrijden sterk leefde. Zeven keer werd bijvoorbeeld het WK veldrijden in Zwitserland georganiseerd. De eerste keer was in 1952 (Geneve). De zevende keer was in 1995 (Eschenbach). In 2020 werd voor de achtste keer het WK cyclocross in Zwitserland georganiseerd (in Dübendorf).

Er werden jarenlang ook veel internationale topveldritten (zoals crossen van de Superprestige) verreden in Zwitserland. In de loop van de jaren negentig kwam hier echter einde aan. Dit had met name te maken met de concurrentiestrijd tussen het veldrijden en het mountainbiken in die periode. Het mountainbiken heeft die strijd in Zwitserland overduidelijk gewonnen.

Historie: topveldrijders uit Zwitserland

Albert Zweifel

Veruit de succesvolste crosser uit de veldritgeschiedenis van Zwitserland is Albert Zweifel. Hij werd geboren op 7 juni 1949. Vijf keer won hij het wereldkampioenschap veldrijden bij de profs: in 1976, 1977, 1978, 1979 en 1986. Drie keer behaalde hij zilver op het WK cycloross voor profs en twee keer behaalde hij brons. Ook won hij negen keer de Zwitserse titel bij de elite.

Peter Frischknecht

Een zeer sterke Zwitserse generatiegenoot van Zweifel was Peter Frischknecht. Hij won drie keer zilver op het WK veldrijden voor profs en elke keer behaalde hij die tweede plek achter zijn landgenoot Zweifel: in 1976, 1977 en 1978. Ook won Peter Frischknecht twee keer brons op het WK voor profs: in 1974 en 1975. Een andere Zwitserse topper was Fritz Saladin. Hij won in 1980 de wereldtitel bij de amateurs.

Thomas Frischknecht

Symbolisch voor de ontwikkeling van het Zwitserse veldrijden was de carrière van Thomas Frischknecht, de zoon van de hierboven genoemde Peter Frischknecht. Thomas was één van de meeste getalenteerde veldrijders ter wereld. In 1988 won hij de wereldtitel bij de junioren. Vervolgens won hij in 1991 de wereldtitel bij de amateurs. In de loop van de jaren negentig besloot hij echter om zich vooral op het mountainbiken te focussen.

In de winter reed hij nog wel wat veldritten, maar dit stond vooral in het teken van de voorbereiding op het mountanbikeseizoen. Desondanks behaalde Frischknecht toch nog diverse topprestaties in het veldrijden, waaronder een zilveren medaille op het WK veldrijden voor profs in 1997, zeges in diverse Superprestige-crossen en in de wereldbekercross te Zeddam in 1999.

Wederopstanding veldrijden in Zwitserland?

Het organiseren van de wereldbekerveldrit in Bern in 2018 en 2019, en het organiseren van het WK veldrijden in Zwitserland in 2020 moet gezien worden als pogingen om de cyclocross in dit land weer te laten herleven. Het is echter nog sterk af te wachten of die pogingen gaan lukken, mede omdat er niet een nieuwe potentiële, absolute wereldtopper uit Zwitserland afkomstig lijkt te zijn, die de vaandeldrager van de wederopstanding van het Zwitserse veldrijden zou kunnen zijn.

EKZ Cross Tour

De EKZ Cross Tour is een wedstrijdserie waarin vijf Zwitserse topveldritten zitten: Baden, Bern, Meilen, Hittnua en de Urban CX. In al deze crossen zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Cyclocross. Daarnaast is er ook een overkoepelend klassement van de EKZ Cross Tour.

Livestream EKZ Cross Tour

Zijn deze wedstrijden via een livestream te volgen? Ja, deze wedstrijden worden via een livestream uitgezonden. Met die livestream is zo'n cyclocross dus op een computer of smartphone te bekijken. De officiële livestream is in de hele wereld live te bekijken. Met ingang van het seizoen 2020-2021 wil men alle wedstrijden uit deze serie uitzenden via een livestream. Eerder werden diverse andere manches van de EKZ Cross Tour reeds via een livestream uitgezonden. In het seizoen 2020-2021 was bijvoorbeeld de cyclocross in Baden pas voorhet eerst via zo'n livestream op het internet te bekijken. Dit zorgde voor veel vreugde bij heel wat Belgische veldritfans, die zo dus deze cyclocross met heel wat Belgische deelnemers via een livestream kunnen volgen. De officiële livestream is telkense te vinden op de website van de EKZ Cross Tour. Die officiële stream van deze EKZ Cross Touris een gratis livestream. Er zijn geen geo-restrictions voor mensen die via deze livestream van de EKZ Cross Tour Baden vanuit Nederland of België de verrichtingen van de veldrijders willen bekijken. Waarschijnlijk zijn ook in 2021-2022 en 2022-2023 deze wedstrijd per stream te volgen.

Live op tv? Zwitserse zenders

Worden deze veldritten live op tv uitgezonden? Sommige EKZ Cross Tour-manche worden ook live op tv uitgezonden. De live-uitzending zijn meestal alleen op Zwitserse zenders te zien, zoals Swiss Sports Tv en My Sports. Soms is echter een cross uit de EKZ Cross Tour ook een onderdeel van de wereldbeker. Dan is de wedstrijd wel live op tv en per livestream te zien bij andere omroepen. Telenet zendt het dan bijvoorbeeld live op tv en per livestream uit. Ook EurosportNL zendt dan zo'n wedstrijd live op tv en via een livestream uit.

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?Hardlopen met een hartslagmeter, hoe doe je dat? Welke hartslag moet je aanhouden voor het verbeteren van je conditie, w…
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. He…
Bronnen en referenties
  • https://ekz-crosstour.ch/bern/
  • http://www.uci.org/cyclo-cross/events/telenet-uci-cyclo-cross-world-cup
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.