Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestream In Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. De Ambiancecross Dendermonde wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Oost-Vlaamse cyclocross online via een livestream bekijken. Op welke zender is de veldrit van Dendermonde live te zien en waar vindt men een livestream?

Organisatie: Mettepeningen

De Ambiancecross wordt georganiseerd door Jurgen Mettepenningen. Hij is in de wereld van het veldrijden al jaren bekend, onder meer als manager van het team Marlux. In het verleden was hij ook de organisator van de ‘Bollekescross Hamme-Zogge’. Het bedrijf Charles is de hoofdsponsor van de Ambiancecross. Dit bedrijf is in de wielerwereld onder meer ook bekend van de veldritploeg Charles en als co-sponsor van diverse wegploegen. Sinds 2018 organiseert hij de Ambiancecross. De eerste edities van deze veldrit vonden plaats in Wachtebeke, op het domein Puyenbroeck.

Locatie van de Ambiancecross

Oorspronkelijk zou in 2020 deze veldrit op 6 december wederom verreden worden in Wachtebeke. Omdat dit terrein dat jaar echter, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, niet gratis beschikbaar was, heeft men besloten om de cross te verhuizen naar een andere locatie, namelijk de stad Dendermonde. Er is een meerjarig contract met deze locatie: ook in 2023, 2024 en 2025 vindt de veldrit op deze plek plaats.

Dendermonde

De stad Dendermonde (België) ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, op de plek waar de rivieren de Schelde en de Dender samenkomen. Anno 2022 telt deze stad circa 46.000 inwoners. Tot de beroemdheden die afkomstig zijn uit Dendermonde behoren de politicus Guy Verhofstadt, de schrijver Gaston Burssens en de missionaris Pierre-Jean De Smet. Dendermonde wordt ook wel de 'Ros Beiaardstad' genoemd. Dit is een verwijzing naar de beroemde sage over de Vier Heemskinderen, waarin een 'wonderpaard' genaamd de Ros Beiaard voorkomt. Volgens sommige versies van deze sage was dit een paard in het bezit van de 'heer van Dendermonde' en zijn zoon Reinout.

Wereldbeker Veldrijden

Bij de eerste edities van deze veldrit was de Ambiancecross een 'losse cross', waar wel punten te verdienen waren voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden, maar die geen onderdeel was van één van de drie grote klassementen (World Cup, Superprestige of DVV). Met ingang van 2020 is deze veldrit echter wel een onderdeel van de UCI World Cup Cyclocross (Wereldbeker Veldrijden). Dat geldt in principe ook voor de seizoenen 2021-2022, 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025.

Live op tv: Ambiancecross Dendermonde, welke zender?

Uitzendrechten: Sporza, Telenet, Eurosport en NPO

De uitzendrechten van de UCI World Cup Cyclocross zijn in handen van Telenet, Proximus, EurosportNL en de NPO. Sporza heeft een sublicentie voor een beperkt aantal crossen. Telenet en Proximus zenden elke cross live op tv en via een stream uit. Bij EurosportNL en de NPO is doorgaans sowieso een livestream beschikbaar, maar of ze een veldrit ook live op tv uitzenden is ieder jaar afhankelijk van de rest van hun programmering op de dag van de wedstrijd. Sporza zendt een beperkt aantal wereldbekerveldritten per seizoen live uit. Vaak behoort hier ook de cross in Dendermonde toe. Zij zenden deze veldrit dan uit op hun zender VRT één.

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de veldrit van Dendermonde?

De live tv-uitzending van de Ambiancecross Dendermonde begint om circa 13u30. De start van de dameswedstrijd is aan het begin van de live-uitzending. De start van de herenwedstrijd bij deze veldrit in Dendermonde is om 15u00.

Livestream veldrit Dendermonde

Livestream Telenet Play Sports

De Ambiancecross Dendermonde wordt online uitgezonden via een livestream van Telenet Play Sports. Met die livestream kan men deze Vlaamse wereldbekerveldrit dus op een computer of smartphone bekijken. De livestream begint om enkele minuten voor half twee. De manche van de UCI World Cup Cyclocross is door abonnees van Play Sports op die site te vinden. Voor digitale abonnees is de livestream van deze wereldbekerveldrit op de Play Sports Go App te bekijken. Met die applicatie is deze manche van de Wereldbeker Veldrijden in de hele EU te bekijken.

Livestream World Cup Cyclocross Dendermonde bij Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport beschikbaar gesteld bij deze 'Ambiancecross'. Hun livestream van de dameswedstrijd van deze wereldbekerveldrit begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd in Dendermonde begint om circa 14u55. Deze livestream van de UCI World Cup Cyclocross bevindt zich op de Eurosport Player en is alleen voor abonnees beschikbaar.

Livestream World Cup Cyclocross Dendermonde bij NPO

Ook de Nederlandse publieke omroep biedt een livestream aan van deze wereldbekerveldrit. Dit is een gratis livestream van de Ambiancecross. Die stream van de World Cup Cyclocross is wel geo-restricted: officieel is hun livestream van die veldrit alleen voor Nederlandse kijkers beschikbaar.

Livestream cyclocross Dendermonde bij Go App (EU)

Het is ook mogelijk om deze cross per livestream te bekijken op de Go App (online tv). Via die app kan men per livestream naar tv-uitzendingen kijken. Dit is een dienst voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Via die app kan men ook per livestream naar VRT één kijken. Zo kan men dus alsnog geheel legaal per livestream de live-uitzending van Sporza buiten België bekijken. Indien Eurosport de cross op Eurosport 1 uitzendt, is deze veldrit met deze app ook op dat kanaal per livestream te bekijken. Elke livestream op deze app is in de hele EU te bekijken.

Livestream veldrit Dendermonde middels iTV-app

Het is ook mogelijk om deze Ambiancecross per livestream te bekijken op de iTV-app. Dit is een dienst waarmee klanten van KPN per livestream tv kunnen kijken. Deze app biedt ongeveer dezelfde mogelijkheden als de Ziggo Go App voor mensen die via een stream naar tv willen kijken. Ook op die app van KPN kan men dus in de hele EU naar deze livestream kijken.

Livestream Dendermonde bij Sporza

Bij de Cyclocross Dendermonde wordt er ook een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Die livestream begint om 13u30. Deze gratis livestream van de Charles Ambiancecross Dendermonde is echter wel geo-restricted. Dat houdt in deze men deze livestream van deze Dendermondense cross officieel alleen mag bekijken in België. Voor kijkers vanuit andere landen (zoals Nederland) is deze livestream van de Cyclocross van Dendermonde geo-blocked (geblokkeerd).

De livestream van de Ambiancecross Dendermonde is te vinden op de website van Sporza. Men vindt deze stream daar onder meer via de rubriek 'nu live'. Ook kan men hem vinden via de rubriek 'wielrennen'. Die gratis livestream van deze veldrit begint tegelijk met de live tv-uitzending. Op de livestream kan men om 13u30 de dameswedstrijd zien en om 15u00 de herenwedstrijd. Biedt Sporza ook een gratis livestream van de veldrit van Dendermonde 2022? En is de cyclocross van Dendermonde 2023 ook per gratis livestream bij hen te volgen? Dat is per editie afhankelijk van de keuze van Sporza: zenden ze deze veldrit live op tv uit in 2022 of 2023, dan zenden ze hem ook live online via een gratis stream uit. Ieder jaar zendt Sporza echter slechts een beperkt aantal wereldbekerveldritten live op tv uit, dus er is zeker geen garantie dat ieder jaar voor de cross in Dendermonde kiezen.

Livestream veldrit Dendermonde bij FloBikes?

Veel Vlaamse veldritten worden ook uitgezonden via een livestream van het Canadese bedrijf FloBikes. Wordt de Cyclocross Dendermonde 2022 ook via zo'n livestream van FloBikes uitgezonden? Ja, zij bieden wel een livestream aan van deze veldrit, maar die is officieel niet in Nederland en België te bekijken. Ook bij de edities van de cyclocross Dendermonde 2023, 2024 en 2025 bieden zij waarschijnlijk een geo-restricted livestream aan.

Livestream Cyclocross Dendermonde bij GCN

Ook GCN biedt een stream van de veldrit van Dendermonde aan. Hun stream van de World Cup Cyclocross Dendermonde begint om circa 13u30. Op deze stream zijn de dames- en herenwedstrijd van Dendermonde live te zien. In principe heeft GCN ook de uitzendrechten van de Cyclocross Dendermonde ook bij de edities van 2022 en 2023. De beschikbaarheid van de stream op de langere termijn is echter deels afhankelijk van hun samenwerkingsverband met Eurosport. De stream van GCN bij de cross van Dendermonde is in principe jaarlijks alleen voor hun abonnees beschikbaar. Ook is deze stream van de veldrit van Dendermonde in diverse landen geo-blocked.

Livestream Cyclocross Dendermonde bij Discovery+

In Nederland is deze wereldbekerveldrit bij de edities van 2022, 2023 en 2024 in principe ook via een livestream op de Discovery+ App te bekijken. Dit is een geo-restricted livestream. Bovendien is deze stream van de Oost-Vlaamse wereldbekerveldrit alleen live door abonnees te bekijken. Net als bij GCN is deze stream in 2022, 2023 en 2024 een gevolg van een samenwerkingsverbond met Eurosport.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Rennen: waarom doen we het?Rennen: waarom doen we het?Rennen en hardlopen, wij mensen zijn ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het? Wat is het verschil tussen rennen, hardlop…
Paardensport tripalonPaardensport tripalonDrie onderdelen samengevoegd in 1 wedstrijd, hierdoor lijkt een tripalon gelijk te zijn aan een gewone sgw. Toch is dat…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclocrosshammezogge.be/index.php
  • http://www.hln.be/hln/nl/2884/Veldrijden/article/detail/1347554/2011/11/13/Uitslagenbord-na-SP-veldrit-in-Hamme-Zogge.dhtml
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.