Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestream

Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestream In de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wordt de Kasteelcross Zonnebeke op het internet uitgezonden via een livestream. Op welke zender is de veldrit van Zonnebeke te zien? Waar bevindt zich een livestream van de Kasteelcross Zonnebeke? Hoe is de geschiedenis van de cyclocross van Zonnebeke verlopen?

Erelijst Cyclocross Zonnebeke

De Kasteelcross in Zonnebeke wordt verreden sinds 1987. Hoe ziet de erelijst van deze West-Vlaamse cyclocross eruit, voorafgaand aan de editie van 2023? De eerste twee edities werden gewonnen door Johan Ghyllebert. Paul Herygers is de recordhouder qua aantal zeges in de Kasteelcross: hij zegevierde vijf keer in Zonnebeke. Sven Vanthourenhout won vier keer de cyclocross van Zonnebeke. Zijn vriend en ploegmaat Sven Nys won drie keer de Kasteelcross. In 2009 was de verrassende winnaar van deze veldrit Jan Denuwelaere, die toen (als ex-motorcrosser) pas aan zijn eerste echte seizoen als veldrijder bezig was. Rob Peeters zegevierde zowel in 2011 als in 2012 in de veldrit van Zonnebeke. Tom Meeusen won de veldrit van Zonnebeke in 2013. In 2015 zegevierde Wout van Aert in de Kasteelcross Zonnebeke. In 2017 en 2018 zegevierde Wietse Bosmans in deze cross. In 2019 won Kevin Pauwels deze veldrit.

Hoewel er in de loop der jaren regelmatig grote internationale toppers bij de cyclocross in Zonnebeke aan de start hebben gestaan (zoals de Tsjechische wereldkampioenen Zdenek Stybar en Radomir Simunek sr.), is de Kasteelcross slechts twee keer door een niet-Belg gewonnen. De enige buitenlandse overwinningen in deze veldrit werden behaald door twee Nederlanders. In het jaar 2000 won Richard Groenendaal de Kasteelcross. In 2016 en januari 2020 pakte Mathieu van der Poel de zege in deze cyclocross.

Locatie: parcours Kasteelcross

Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? Deze cyclocross dankt zijn naam aan het feit dat het parcours zich voor een belangrijk deel bevindt in de kasteeltuin van Kasteel Zonnebeke. Het parcours gaat ook langs het Memorial Museum Passchendaele. De start en de finish van de veldrit zijn aan de Berten Pilstraat. Bij het parcours van de Kasteelcross zijn ook grote LED-schermen aanwezig. Daarop kunnen de toeschouwers ter plekke de live-uitzending van deze cyclocross zien, die ondertussen ook op tv en online via een livestream wordt uitgezonden.

Zonnebeke

De gemeente Zonnebeke heeft ruim 12.000 inwoners. Het ligt in West-Vlaanderen, nabij Ieper. In de Eerste Wereldoorlog heeft Zonnebeke verschrikkelijk veel geleden door de gevechten die er plaatsvonden. In deze gemeente bevinden zich ter herinnering aan die oorlog veel herdenkingsmonumenten, militaire begraafplaatsen en ook het Memorial Museum Passchendaele 1917. In Passendale (een deelgemeente van Zonnebeke) bevindt zich de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetry, waar bijna 12.000 doden begraven zijn. Het is een buitengewoon indrukwekkende ervaring om deze begraafplaats te bezoeken.

Deelnemers: startlijst Kasteelcross Zonnebeke

Hoewel deze veldrit in theorie slecht een kleine cross is, die niet bij één van de grote klassementen hoort (zoals de Superprestige Cyclocross of de Wereldbeker Veldrijden), is dit toch één van de weinige crossen die er regelmatig in is geslaagd om deze beide titanen van het mondiale veldrijden op de startlijst te krijgen. Bij de editie van januari 2020 stonden bijvoorbeeld Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de startlijst.

UCI Wereldranglijst Veldrijden

De Kasteelcross in Zonnebeke is een veldrit die op de internationale kalender van de UCI staat. De cross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dit houdt in dat de eerste tien crossers in de uitslag van deze veldrit punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De nummer één in de uitslag van de Kasteelcross krijgt veertig punten. Nummer tien in de Kasteelcross krijgt één punt voor de UCI Wereldranglijst van het veldrijden.

Live op tv: Kasteelcross - Exact Cross Zonnebeke

Welke zender?

Door welke zender wordt de Kasteelcross Zonnebeke live op tv uitgezonden? De uitzendrechten van deze wedstrijd waren jarenlang in handen van Telenet. Ze zijn echter verhuisd naar Sporza (België). Ook EurosportNL (Nederland) heeft de live-uitzendrechten. De live-uitzending begint bij Sporza om circa 13u35. De start van de herenwedstrijd bij deze West-Vlaamse cross is om circa 15u00 te zien.

Livestream Kasteelcross Zonnebeke

Livestream België

De Kasteelcross Zonnebeke is ook live online te volgen via een livestream. Er wordt onder meer een livestream door de commerciële omroep Sporza beschikbaar gesteld van deze West-Vlaamse veldrit. Met zo'n livestream kan men de Kasteelcross dus live op het internet via een smartphone of computer bekijken. De livestream van de Kasteelcross begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Sporza. Dit houdt dus in dat deze livestream van de veldrit van Zonnebeke beschikbaar is vanaf circa 13u35. De start van de damesveldrit is op de stream live te zien om 13u45. Vanaf 15u00 kan men op die livestream naar de herenwedstrijd van de Kasteelcross kijken.

Een officiële livestream van de Kasteelcross Zonnebeke is te vinden op de website van Sporza. Is dit een gratis livestream voor de Kasteelcross? Ja, dit is een gratis stream. In vroeger tijden werd de cross live op tv en per livestream uitgezonden door Telenet. Toen was er geen gratis livestream. Sinds de cross bij Sporza te zien is, is de livestream wel gratis. Deze gratis livestream is op de site echter wel geo-restricted en alleen in België beschikbaar. Belgen mogen de livestream via de app wel in andere EU-landen te bekijken. Nederlanders mogen niet de livestream op de site bekijken. Ook de livestream op de app is voor hen officieel niet beschikbaar. In de praktijk kunnen zij de cyclocross wel geheel legaal via een gratis livestream op een tv bekijken.

Livestream Exact Cross Zonnebeke bij HLN

Er wordt ook een livestream van de Kasteelcross Zonnebeke verzorgd door de krant Het Laatste Nieuws (HLN). Hun gratis livestream bevindt zich op hun site. HLN is een vaste mediapartner van de Exact Crossen.

Livestream Kasteelcross bij Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport aangeboden bij deze Exact Cross Zonnebeke. Dit is een livestream voor abonnees. Deze stream is niet in elk land beschikbaar, maar wel in Nederland.

Livestream Exact Cross Zonnebeke bij Discovery+

Ook de streamingdienst Discovery+ biedt een livestream aan. Dit is eveneens een livestream voor abonnees. Deze livestream is in een beperkt aantal landen beschikbaar, waaronder wel Nederland en niet België.

Livestream Kasteelcross bij GCN

Het internationale Global Cycling Network (GCN) biedt aan haar abonnees ook een livestream aan. Deze livestream is eveneens wel beschikbaar in Nederland, maar niet in België.

Livestream Go App

Is deze cross per livestream op de Go App (tv online) te bekijken? Ja, deze veldrit is per livestream te zien op zo'n tv-app. Daarmee kan men per livestream naar alle tv-zenders kijken die ook thuis op televisie te zien zijn. De bovengenoemde Go App is van Ziggo, maar andere tv-providers bieden soortgelijke livestream-apps aan. Zo'n livestream is dan op een smartphone in de hele EU te bekijken. Bij KPN is zo'n livestream bijvoorbeeld op de iTV-app te zien. Zo'n livestream is een 'gratis' onderdeel van een tv-abonnement, althans bij zenders uit het standaardpakket. Dat geldt dus ook voor de livestream van de veldrit van Zonnebeke in 2023. Ook bij de edities van 2024 en 2025 is er op die manier een gratis livestream beschikbaar. Men kan dan immers gratis per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Bij de voorgaande edities was er niet zo'n 'gratis livestream'. De wedstrijd werd toen niet live door Sporza uitgezonden, maar exclusief live op tv en per livestream door Play Sports.

Coronavirus: twee keer afgelast

in de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 werd deze veldrit afgelast vanwege het coronavirus. Daarna staat deze cyclocross weer op de veldritkalender.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden in november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezo…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Gezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtGezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtEr bestaan een hoop verschillende workouts die pretenderen om met slechts enkele minuten per dag een significante verbet…
Darts: The Masters - live op tv en livestreamDarts: The Masters - live op tv en livestreamThe Masters zijn het eerste toptoernooi dat na het WK darts wordt gespeeld. Met name voor topspelers die een tegenvallen…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyne_Cot_Cemetery
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=2400
  • http://www.kasteelcross.be/technische%20info.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteelcross
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.