Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestream

Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestream De Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Jaarmarktcross 2021 via een livestream op het internet te bekijken. Deze veldrit is een onderdeel van de Superprestige Cyclocross 2021-2022. De editie van 2021 vindt plaats op donderdag 11 november. Hoe is de geschiedenis van de Jaarmarktcross Niel verlopen?

Geschiedenis Jaarmarktcross Niel

Datum

De Jaarmarktcross is een veldrit die reeds sinds 1963 jaarlijks wordt georganiseerd tijdens de Jaarmarkt van Niel. Meestal wordt deze cyclocross verreden op 11 november. Op die datum is het in België en Frankrijk 'Wapenstilstandsdag', men viert dan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is een officiële feestdag, waarop dus veel werknemers ook vrij hebben. In de lange geschiedenis van de Jaarmarktcross heeft slechts vier keer deze wedstrijd niet op 11 november plaatsgevonden: in 1981, in 2007, in 2012 en 2018.

Erelijst

Hoe ziet de ereslijst eruit van deze cross? Wie is, voorafgaand aan de Jaarmarkcross 2021, de succesvolste coureur uit de historie van de veldrit van Niel? De recordhouder qua aantal zeges in de Jaarmarktcross is Sven Nys. Deze Belgische coureur zegevierde zes keer in de cyclocross van Niel. Drie andere legendarische coureurs slaagden erin om deze wedstrijd vijf keer te winnen: Eric de Vlaeminck, Robert Vermeire en Roland Liboton. Bart Wellens won de Jaarmarktcross in Niel vier keer.

Tijdritten

Bij de Jaarmarktcross van Niel is twee keer een interessant experiment uitgehaald. Zowel in 1965 als in 2005 reden de deelnemers aan de Jaarmarktcross, behalve de 'gewone' wedstrijd, daarnaast op dezelfde dag ook nog een tijdrit op het parcours van de Jaarmarktcross. In 1965 werd die tijdrit gewonnen door de Duitser Rolf Wolfshohl, in 2005 pakte Bart Wellens de zege in die tijdrit.

Klassement: Superprestige Veldrijden

In 1987 behoorden de organisatoren van de Jaarmarktcross, samen met organisatoren van zes andere veldritten, tot de 'Founding Fathers' van de GVA Trofee (het klassement dat later de naam Bpost Bank Trofee Veldrijden zou krijgen en nog weer later de naam DVV Trofee). Van 1987 tot en met 2008 telde de Jaarmarktcross mee voor het klassement van de GVA Trofee. Daarna kwam het echter tot een breuk. In 2009 werd het een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. De naam van die wedstrijdserie werd later, toen men een andere hoofdsponsor kreeg, veranderd in Soudal Cyclocross Classics. In 2018 keerde de Jaarmarktcross Niel echter weer terug in de DVV Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2020-2021 is het een onderdeel van de Superprestige Cyclocross.

Locatie: parcours

Het parcours van de Jaarmarktcross Niel is met ingang van het seizoen 2020-2021 vernieuwd. De start en de finish van de Jaarmarktcross bevinden zich in aan de Antwerpse straat, nabij de kunstacademie in Niel. Waar deze veldrit voorheen enige jaren vooral een weidecross was, rijdt men in 2021 ook wat meer door het bos en de modder.

Deelnemers: startlijst Jaarmarktcross Niel

Welke deelnemers gaan van start in de veldrit van Niel? Toen de cross enige jaren geen onderdeel was van een groot klassement, had men enige moeite om in de breedte een sterk deelnemersveld te contracteren. Dat was erg jammer, omdat deze veldrit toch tot de grote klassiekers van het Vlaamse veldrijden behoort. Doordat de wedstrijd een onderdeel werd van de Superprestige Cyclocross, viel dit probleem weg. Veel toppers en subtoppers hebben een vast contract met die organisatie. Als gevolg daarvan zijn de Jaarmarkcross Niel 2021 en de editie van 2022 automatisch sterk bezet.

Live op tv: Cyclocross Niel (11 november 2021) op Sporza en Eurosport

Live op Sporza

De Jaarmarktcross van Niel 2021 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is live de dameswedstrijd te zien (start om 13u40). Daarna is de herenwedstrijd live te zien (start om 15u00).

Live op EurosportNL in 2021

De Jaarmarktcross 2021 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport Nederland.

Livestream Jaarmarktcross Niel (11 november 2021)

Livestream Sporza

Er wordt livestream van deze cross beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met deze livestream kan men naar de Jaarmarktcross Niel 2021 kijken op een computer of smartphone. De livestream van de Jaarmarkcross 2021 is gratis bij Sporza. De livestream van de damescross begint om 13u40. De gratis livestream van de herencross begint om 14u45. De livestream van deze veldrit is op de middag van 11 november 2021 te vinden op de website van Sporza. Ook kan men deze manche van Rectavit Series per livestream bekijken op de Sporza App. Elke livestream van Sporza bij de Jaarmarktcross 2021 is echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat deze gratis livestream van de Jaarmarktcross Niel 2021 officieel alleen in België bekeken mag worden. Voor overige landen is deze gratis livestream van Sporza van deze cyclocross officieel 'geo-blocked'.

Livestream Superprestige Veldrijden2021-2022 bij Eurosport

Er wordt ook door Eurosport een livestream verzorgd van deze manche van de Superprestige Cyclocross. De livestream van de cyclocross voor de dames begint om 13u40. De livestream van de cyclocross voor de heren begint bij deze sportomroep om 15u00. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om de livestream van deze wedstrijd te kunnen bekijken.

Livestream cyclocross Niel op 11 november 2021 via Go App

Het is ook mogelijk om de Jaarmarktcross Niel via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men namelijk bij VodafoneZiggo per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder de zenders waarop de cyclocross van Niel live wordt uitgezonden: Eurosport 1 en VRT één. Deze online dienst is beschikbaar in de hele EU voor iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Ook in diverse landen buiten de EU is zo'n livestream anno 2021 beschikbaar, waaronder Noorwegen, Martinique en Groot-Brittannië.

Livestream Cyclocross Niel 2021 bij FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de Jaarmarktcross Niel. Deze livestream wordt geproduceerd door FloBikes. Men dient echter wel een abonnement bij dat Noord-Amerikaanse bedrijf te hebben om die livestream van deze Vlaamse veldrit te mogen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de cyclocross van Niel ook geo-restricted, wat inhoudt dat men als abonnee van deze dienst slechts in een beperkt aantal landen live via een stream naar deze veldrit mag kijken. Ook veel andere veldritten zijn live via een stream te bekijken bij FloBikes, doch vaak is zo'n livestream van een veldrit zeer 'geo-restricted'.

Veldrit Niel via livestream iTV-app

Voor abonnees van interactieve tv van KPN is het mogelijk om deze Vlaamse veldrit op 11 november per livestream te bekijken op de iTV-app. Via die app kunnen zij namelijk per livestream onder meer naar Eurosport 1 en VRT één kijken, wat de zenders zijn waarop deze veldrit op 11 november live wordt uitgezonden. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Ook als men als klant van KPN op 11 november dus niet in Nederland is, maar in een ander EU-land, dan kan men alsnog via deze livestream naar deze veldrit kijken.

Livestream Jaarmarktcross Niel 2021 via GCN

Er wordt op 11 november 2021 ook een stream van deze cyclocross aangeboden door GCN, doch die is alleen voor hun abonnees beschikbaar. Deze livestream op 11 november 2021 is ook geo-restricted en niet in elk land beschikbaar.

Livestream cyclocross Niel bij Ziggo Sport Totaal? Neen, niet in 2021

Bij een voorgaande editie van deze cyclocross kon men dit evenement ook per livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App bekijken. In 2021 heeft Ziggo Sport echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit en kan men deze cross dus ook niet in 2021, 2022 en 2023 live via een stream bij hen bekijken. Ziggo Sport Totaal is sinds medio 2020 sowieso gestopt met het aanbieden van live-uitzendingen (tv en livestream) van cyclocross.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamVeldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamIn de Vlaamse plaats Sint-Niklaas wordt jaarlijks de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parcours van deze veldr…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamSinds 2020 wordt de Cyclocross van Herentals georganiseerd. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden.…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…

Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…
Palmares en erelijst Ard SchenkArd Schenk (geboren 16 september 1944) behoort tot de sporticonen van de Nederlandse sportgeschiedenis. Of hij de allerg…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/niel/nl/info/
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaarmarktcross_Niel
  • http://www.nielcyclocross.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-10-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.