Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestream

Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestream De Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden in november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Jaarmarktcross via een livestream op het internet te bekijken. Deze veldrit is een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Hoe is de geschiedenis van de Jaarmarktcross Niel verlopen?

Geschiedenis Jaarmarktcross Niel

Datum

De Jaarmarktcross is een veldrit die reeds sinds 1963 jaarlijks wordt georganiseerd tijdens de Jaarmarkt van Niel. Meestal wordt deze cyclocross verreden op 11 november. Op die datum is het in België en Frankrijk 'Wapenstilstandsdag', men viert dan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is een officiële feestdag, waarop dus veel werknemers vrij hebben. In de lange geschiedenis van de Jaarmarktcross heeft slechts vier keer deze wedstrijd niet op 11 november plaatsgevonden: in 1981, in 2007, in 2012 en 2018.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst eruit van deze cross? Wie is, voorafgaand aan de Jaarmarkcross 2022, de succesvolste coureur uit de historie van de veldrit van Niel? De recordhouder qua aantal zeges in de Jaarmarktcross is Sven Nys. Deze Belgische coureur zegevierde zes keer in de cyclocross van Niel. Drie andere legendarische coureurs slaagden erin om deze wedstrijd vijf keer te winnen: Eric de Vlaeminck, Robert Vermeire en Roland Liboton. Bart Wellens won de Jaarmarktcross in Niel vier keer.

Tijdritten

Bij de Jaarmarktcross van Niel is twee keer een interessant experiment uitgehaald. Zowel in 1965 als in 2005 reden de deelnemers aan de Jaarmarktcross, behalve de 'gewone' wedstrijd, daarnaast op dezelfde dag ook nog een tijdrit op het parcours van de Jaarmarktcross. In 1965 werd die tijdrit gewonnen door de Duitser Rolf Wolfshohl, in 2005 pakte Bart Wellens de zege in die tijdrit.

Klassement: Superprestige Veldrijden

In 1987 behoorden de organisatoren van de Jaarmarktcross, samen met organisatoren van zes andere veldritten, tot de 'Founding Fathers' van de GVA Trofee (het klassement dat later de naam Bpost Bank Trofee Veldrijden zou krijgen en nog weer later de naam DVV Trofee). Van 1987 tot en met 2008 telde de Jaarmarktcross mee voor het klassement van de GVA Trofee. Daarna kwam het echter tot een breuk. In 2009 werd het een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. De naam van die wedstrijdserie werd later, toen men een andere hoofdsponsor kreeg, veranderd in Soudal Cyclocross Classics. In 2018 keerde de Jaarmarktcross Niel echter weer terug in de DVV Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2020-2021 is het een onderdeel van de Telenet Superprestige Cyclocross.

Locatie: parcours

Het parcours van de Jaarmarktcross Niel is na de editie van 2019 vernieuwd. De start en de finish van de Jaarmarktcross bevinden zich in aan de Antwerpse straat, nabij de kunstacademie in Niel. Waar deze veldrit voorheen enige jaren vooral een weidecross was, rijdt men op het herziene parcours ook wat meer door het bos en de modder.

Deelnemers: startlijst Jaarmarktcross Niel

Welke deelnemers gaan van start in de veldrit van Niel? Toen de cross enige jaren geen onderdeel was van een groot klassement, had men enige moeite om in de breedte een sterk deelnemersveld te contracteren. Dat was erg jammer, omdat deze veldrit toch tot de grote klassiekers van het Vlaamse veldrijden behoort. Doordat de wedstrijd een onderdeel werd van de Superprestige Cyclocross, viel dit probleem weg. Veel toppers en subtoppers hebben een vast contract met die organisatie. Als gevolg daarvan zijn sindsdien de edities van de Jaarmarkcross Niel automatisch weer sterk bezet.

Live op tv: Cyclocross Niel op o.a. Telenet en EurosportNL

Welke zender in België? Jaarmarktcross live bij Telenet en Proximus

Omdat deze veldrit een onderdeel is van de Superprestige Veldrijden, wordt de wedstrijd live op tv (en per livestream) uitgezonden door Telenet Play Sports. Ook Proximus heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Jaarmarktcross Niel. Telenet Play Sports en Proximus zijn immers vaste mediapartners van de Superprestige Cyclocross en hebben daarom standaard de live-uitzendrechten (tv en livestream) van elke manche van deze wedstrijdserie.

Hoe laat live bij Telenet?

De live tv-uitzending begint bij Telenet om circa 13u15. In het eerste deel van de uitzending is live de dameswedstrijd te zien (start om 13u40). Daarna is de herenwedstrijd live te zien (start om 15u00).

Welke zender live in Nederland? Veldrit Niel live op EurosportNL

De Jaarmarktcross wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport Nederland. Hun live-uitzending begint om ca. 13u35 op de zender Eurosport 1. Zij zenden zowel de dames- als de herenwedstrijd live uit op 11 november (tv en livestream). De Vlaamse versie van Eurosport zendt deze cross niet live uit.

Automatisch ook live op Sporza? Neen

De Jaarmarktcross van Niel werd jarenlang live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Omdat de cross een onderdeel is geworden van de Superprestige Veldrijden, is dit niet meer automatisch het geval. Wel zenden zij nog elk jaar een samenvatting van deze veldrit uit op tv.

Livestream Jaarmarktcross Niel

Livestream Telenet

Er wordt livestream van deze cross beschikbaar gesteld door Telenet Play Sport. Met deze livestream kan men naar de Jaarmarktcross Niel kijken op een computer of smartphone. Hoe laat begint de live-uitzending op de stream? De livestream begint om 13u15 met een voorbeschouwing. De livestream van de damescross begint om 13u35. De livestream van de herencross begint om circa 14u45. (De start van die herencross is op die livestream om circa 15u00 te zien). De livestream van deze veldrit is op de middag van 11 november te vinden op de website van Play Sports. De stream is alleen beschikbaar voor abonnees. Elke livestream op de site van Play Sports bij de Jaarmarktcross is wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat deze livestream van de Jaarmarktcross Niel officieel alleen in België bekeken mag worden. Voor overige landen is deze livestream van Telenet Play Sports bij deze cyclocross officieel 'geo-blocked'.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Ook via een livestream op de Play Sports Go App is de Jaarmarktcross Niel te bekijken. Elke manche van Superprestige Cyclocross is per livestream op de Play Sports App te zien. Dat geldt ook voor alle manches van de Wereldbeker Veldrijden. Voor abonnees van Play Sport is die livestream niet alleen in België, maar in de gehele EU te gebruiken.

Livestream Superprestige Veldrijden bij Eurosport

Er wordt ook door Eurosport een livestream verzorgd van deze manche van de Superprestige Cyclocross. De livestream van de cyclocross voor de dames begint om 13u40. De livestream van de cyclocross voor de heren begint bij deze sportomroep om 15u00. De livestream van deze veldrit bevindt zich op de Eurosport App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om de livestream van deze wedstrijd te kunnen bekijken.

Livestream cyclocross Niel via Go App

Het is ook mogelijk om de Jaarmarktcross Niel via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men namelijk bij VodafoneZiggo per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder de zender waarop de cyclocross van Niel live wordt uitgezonden: Eurosport 1 NL. Deze online dienst is beschikbaar in de hele EU voor iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Ook in diverse landen buiten de EU is zo'n livestream beschikbaar, waaronder Noorwegen, Martinique en Groot-Brittannië.

Livestream Cyclocross Niel bij FloBikes

Er is ook een officiële internationale livestream van de Jaarmarktcross Niel. Deze livestream wordt geproduceerd door FloBikes. Men dient echter wel een abonnement bij dat Noord-Amerikaanse bedrijf te hebben om die livestream van deze Vlaamse veldrit te mogen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de cyclocross van Niel ook geo-restricted, wat inhoudt dat men als abonnee van deze dienst slechts in een beperkt aantal landen live via een stream naar deze veldrit mag kijken. Ook veel andere veldritten zijn live via een stream te bekijken bij FloBikes, doch vaak is zo'n livestream van een veldrit zeer 'geo-restricted'.

Veldrit Niel via livestream iTV-app

Voor abonnees van interactieve tv van KPN is het mogelijk om deze Vlaamse veldrit op 11 november per livestream te bekijken op de iTV-app. Via die app kunnen zij namelijk per livestream onder meer naar Eurosport 1 en VRT één kijken, wat de zenders zijn waarop deze veldrit op 11 november live wordt uitgezonden. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Ook als men als klant van KPN op 11 november dus niet in Nederland is, maar in een ander EU-land, dan kan men alsnog via deze livestream naar deze veldrit kijken.

Livestream Jaarmarktcross Niel via GCN

Er wordt ook een stream van deze cyclocross aangeboden door GCN, doch die is alleen voor hun abonnees beschikbaar. Deze livestream is wel geo-restricted en niet in elk land beschikbaar. Op de livestream zijn zowel de dames- als de herencross live te bekijken. De stream bevindt zich op de GCN+ app.

Jaarmarktcross Niel bij Discovery+

De Jaarmarktcross is ook per stream op de Discovery+ app te bekijken. Ook die stream is alleen live te bekijken door abonnees. De stream is niet in elk land te bekijken. Sowieso is de stream wel door Nederlandse abonnees te gebruiken in de hele EU.

Livestream Sporza?

Jarenlang bood Sporza automatisch een gratis livestream aan van de Jaarmarktcross Niel. Deze gratis livestream was te vinden op hun site en op de Sporza App. Doordat de Jaarmarktcross Niel een onderdeel is van de Superprestige Veldrijden, is er helaas niet meer automatisch jaarlijks een gratis stream bij hen te vinden.

Livestream cyclocross Niel bij Ziggo Sport Totaal? Neen

Bij een voorgaande editie van deze cyclocross kon men dit evenement ook per livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App bekijken. In 2022 en daaropvolgende jaren heeft Ziggo Sport echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit en men kan de Jaarmarkcross Niel 2023, of de edities van 2024 en 2024 niet live via een stream bij hen bekijken. Ziggo Sport Totaal is sowieso gestopt met het aanbieden van live-uitzendingen (tv en livestream) van cyclocross; men is helaas niet van plan om daar verandering in te laten komen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamVeldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamIn de Vlaamse plaats Sint-Niklaas wordt jaarlijks de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parcours van deze veldr…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…
Palmares en erelijst Ard SchenkArd Schenk (geboren 16 september 1944) behoort tot de sporticonen van de Nederlandse sportgeschiedenis. Of hij de allerg…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/niel/nl/info/
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaarmarktcross_Niel
  • http://www.nielcyclocross.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.